Tarımda vahşi sulama enerji faturasını artırıyor
DEPSAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, “Çiftçilerimizin yaklaşık 65 bini tarımsal faaliyetlerini sulama yaparak sürdürüyor. Sulanan 8 milyon dekar alanın 5,6 milyon dekarında elektrik enerjisi kullanılarak üretim yapılıyor.” dedi.
Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde 6 ilde elektrik satış hizmeti veren Dicle Elektrik Perakende Satış A.Ş'nin (DEPSAŞ Enerji), Diyarbakır’da düzenlediği basın toplantısında, bölgenin elektrik tüketimi, bu tüketimde önemli rol oynayan tarım sektörü ve DEPSAŞ Enerji’nin sürdürülebilir çözüm önerileri konusunda bilgiler verildi. DEPSAŞ Genel Müdürü Murat Karagüzel, “Çiftçilerimizin yaklaşık 65 bini tarımsal faaliyetlerini sulama yaparak sürdürüyor. Sulanan 8 milyon dekar alanın 5,6 milyon dekarında elektrik enerjisi kullanılarak üretim yapılıyor.” dedi.
KURAKLIK TEHLİKESİ YARATIYOR
DEPSAŞ Enerji’nin hizmet verdiği illerde 16 milyon dekar ekili tarımsal alanda, 123 bin kayıtlı çiftçinin üretim yaptığını ifade eden Karagüzel, “Çiftçilerimizin yaklaşık 65 bini tarımsal faaliyetlerini sulama yaparak sürdürüyor. Sulanan 8 milyon dekar alanın 5.6 milyon dekarında elektrik enerjisi kullanılarak üretim yapılıyor. Sulama birlikleri sahalarında ekilen alanın yaklaşık yüzde 65’i (1,7 milyon dekar) elektrik enerjisi kullanılarak sulanıyor. 150 metre ile 750 metre arasındaki yük derinliklerinden elektrikle suyun çekilmesi, çiftçinin giderlerinde önemli bir kalemi oluşturuyor. Türkiye’de elektrik enerjisi ile tarımsal sulamanın yaklaşık yarısı, faaliyet gösterdiğimiz bölgede gerçekleştiği için ortaya büyük bir enerji tüketimi çıkmış oluyor. Ayrıca ülkemizin yer altı sularını bu türden efektif olmayan yöntemlerle kullanmak kuraklık tehlikesini gündeme getiriyor.” bilgilerini verdi.
ABONELERİN 12,2 MİLYAR BORCU VAR
Yoğun elektrik tüketimini beraberinde gelmesi ve kaçak elektrik kullanımının başlıca sorunlar arasında olduğunu belirten Karagüzel, “Kaçak elektrik kullanımı ve borçların ödenmemesi, bölgemizde yaşadığımız diğer bir sorun olarak öne çıkıyor. Geldiğimiz noktada tarımsal sulamada 24 bin 513 abone borçlu durumda ve bu da 12,2 milyarlık bir alacağa tekabül ediyor. Biz DEPSAŞ Enerji olarak enerjinin doğru bir şekilde yönlendirilmesi, verimli ve doğru kullanılması gerektiğini düşünüyoruz. Bu doğrultuda tarımda modern tekniklerin kullanılmasını öneriyor, yüksek enerji tüketimine neden olan 'vahşi sulama' denilen salma sulama tekniğinden vazgeçilmesi gerektiğinin altını çiziyoruz.” ifadelerini kullandı.
FATURASINI ÖDEYENDEN KESİNTİ YAPILMIYOR
Şanlıurfa, Diyarbakır, Mardin, Batman, Siirt ve Şırnak illerinde 69 hizmet bölgesi ile 2.2 milyon müşteriye elektrik perakende satış hizmeti veren DEPSAŞ Enerji'nin Türkiye’de tüketilen elektriğin yüzde 5’ini kapsadığını kaydeden Karagüzel, “ÇKS'ye kayıtlı çiftçilerin tarımsal sulamada kullandıkları elektrik masrafını yüzde 35’i Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından sübvanse ediliyor. Çiftçilerin sorunlarının giderilmesi için Cumhurbaşkanımızın 18.8.2022 tarih ve 5972 sayılı kararı ile Ziraat Bankası çiftçilerin elektrik borçlarını ödemesine yönelik beş yıl faizsiz elektrik kredisi imkânı sağlandı.” dedi. Karagüzel devletin tarımsal destekleme ödemelerinin ardından kesinti iddialarının yanlış kurgulandığını ve yanlış algılandığını öne sürerek, “Devletimizin çiftçilerimize yaptığı destek, deprem yardımları kapsamında gerçekleşen bir durumu kapsamıyor. Bu destek daha önce de aralıklı olarak yapılan desteklerin devamı niteliğinde. Dolayısıyla biz fatura ödemelerini yapan çiftçilerimizden kesinti yapmıyoruz.” diye açıkladı.
FATURALANDIRMA NASIL YAPILDI?
Karagüzel, yaşanan depremin ardından faturalandırma süreçlerine de açıklık getirerek, “Elektrik faturaları normal şartlarda 25-35 günde bir okunurken deprem sonrasında bu süre 45-50 günlere uzadı. Abonelerimize ekstra bir ödeme söz konusu olmadı. Zira Elektrik Piyasası Tüketici Hizmetleri Yönetmeliği gereğince faturalandırma yapmaktayız. Kullanım günündeki artışa bağlı olarak faturalarda bir artış yaşansa da ‘ulusal tarife’ uygulandı. Tüketim gün sayısı ne olursa olsun günlük 8 Kwh ve altındaki tüketimler, daha önceden de olduğu gibi 1. kademeden yani indirimli tarifeden hesaplanıyor. Günlük 8 Kwh üzerindeki tüketimler ise 2. kademeden faturalandırılıyor.” dedi.
TÜKETİM DE FAZLA KAÇAK DA
Dicle Elektrik’in Diyarbakır’daki Genel Müdürlük binasında düzenlenen basın toplantısında Dicle Elektrik Genel Müdürü Yaşar Arvas, “2013’ten bu yana, büyük kısmı şebeke yenileme ve güçlendirmeye yönelik harcamalar olmak üzere toplam 19.4 milyar TL yatırıma imza attık. Kayıp kaçak konusunda ise; 2013 yılında yüzde 76’lık oranla devraldığımız şirketimizi, bugün yüzde 43’e kadar düşürdük.” dedi. Eksim Holding’e bağlı Dicle Elektrik'in Genel Müdürü Arvas, kişi başı tüketimde Türkiye’de bir abonmanın ortalama yıllık tüketimi 4.500 KW iken Dicle Elektrik’in bölgesinde bu oranın 11.500 KW olduğunu ve diğer bölge abonelerinden 2.5 kat fazla bir elektrik tüketimine denk geldiğini belirtti. Arvas, “İl ve ilçe merkezlerinde kayıp kaçak oranı yüzde 30’un altında. Kırsalda ise yüzde 75-80’in üzerinde, tarımsal sulama alanlarında ise yüzde 40’ın üzerinde seyrediyor.” bilgilerini verdi.
Kaynak: Aydınlık