TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sultani Üzüm Üretimi

AGRONEWS - Sultani Üzüm Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sultani Üzüm Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Aşırı sıcaklar üzüm bağlarını kavurdu Haber

Aşırı sıcaklar üzüm bağlarını kavurdu

Yer yer bazı bağlarda güneş yanıkları tespit edilirken Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur çiftçilere uyarılarda bulunarak yaprak alma işleminden uzak durulması gerektiğini ve sulama, bağ arası sürme gibi işçiliklerin de gece yapılması gerektiğini söyledi. Manisa’da mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar hem hayatı hem de tarımı olumsuz etkiliyor. Artan hava sıcaklıkları nedeniyle geçtiğimiz yılın haziran ayına göre ot, anız ve orman yangınlarının da 2 kat arttığı Manisa’da 45 dereceyi bulan hava sıcaklıkları tarımı da olumsuz etkiliyor. Dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultani üzümün yetiştirildiği Manisa’da artan hava sıcaklıkları nedeniyle üzüm bağlarında kurumalar ve yer yer güneş yanıkları görülmeye başlandı. Rekolteyi de olumsuz yönde etkilemesi beklenen güneş yanıkları ve kurumalara karşı uyarılarda bulunan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, bağlarda sulama, sürme gibi işlemlerin gece saatlerinde yapılması gerektiğini söyledi. “Gündüz yapılan işçilikler bir kat daha toprağın ısınmasını arttırır” Gündüz yapılan işçiliklerin toprakta ısınmaya neden olduğunu vurgulayan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Bilindiği üzere dünyadaki ısının yükselmesi bizim ülkemizde de kendisini göstermeye başladı. Bağ narin bir bitki olduğu için başta yapraklardan kurumaya başlıyor daha sonra meyvesine güneş yanığıyla beraber meyvesi yanıyor. Bu da üzüm mahsulüne zarar veriyor. Çiftçilerimiz mümkün olduğu kadar işçiliklerini, sulamalarını, çaba, ızgara, goble çekmelerini gecenin ilerleyen saatlerde yapmalarını istiyoruz. Gündüz yapılan işçilikler bir kat daha toprağın ısınmasını arttırır. Bağlara buhar olarak verdiği için sıkıntıya neden olur. Çiftçilerimiz işlerini gece yapmalarını istiyoruz” dedi. “Üzüm açıkta kaldığı zaman 45 dereceye varan sıcaklar üzümü etkiliyor” Belirli dönemlerde bağlardan yaprak alma işlemi yapıldığını ancak bu yıl çiftçilerin bu işlemden kaçınması gerektiğini belirten Okur, “Bağlardan kesinlikle yaprak alınmaması gerekiyor. Üzüm açıkta kaldığı zaman 45 dereceye varan sıcaklar üzümü etkiliyor. Üzümde kuruma ve ürün kaybına neden oluyor. Çiftçimiz kesinlikle yaprak almasın. Bu yaprakları bağın üzerinde bıraksın. Uç alması dediğimiz işlemi de yapmamaya çalışsın. Eskiden gündüz sıcak olduğu zaman gece biraz daha serin oluyordu. Ancak şimdi o yok. Gece de sıcak gündüz de sıcak olunca bitki strese giriyor. Güneş yanıkları oluşuyor. Bu da ürün kaybına neden olacak. Allah yardımcımız olsun bu yıl sıkıntılı bir sezon olacak gibi duruyor” ifadelerini kullandı. Yılın bu dönemlerinden daha çok sulama ve yaprak alma işlemlerini yapılığı Manisa’nın çekirdeksiz Sultani üzüm bağlarına, hasat sezonunun da ağustos ayının 15’inde başlaması hedefleniyor.

Sultani üzümde ilk ihracat tırları yola çıktı Haber

Sultani üzümde ilk ihracat tırları yola çıktı

Bugün Alaşehir Gümrüğünden başlayan ihracatta 55 tıra yüklenen üzümlerden ilki Rusya’ya doğru hareket etti. Dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultani üzüm ihracatı başladı. Ege Yaş Sebze ve Meyve İhracatçıları tarafından 10 Ağustos’ta kesim, 11 Ağustos’ta da ihracat tarihi olarak belirlenmesinden sonra, ilk tırlar yola çıktı. Üzümler üzüm bağlarından kesildi, işletmelere getirilip işlendikten sonra tırlara yüklendi ve yola çıktı. Alaşehir’den 79 ülkeye ihracat Alaşehir Gümrük Müdürlüğü’nden 2022 yılında, 79 ülkeye ihracat yapıldı. Denizi ve limanı olmayan ilçedeki gümrükten toplam 17 bin tır çıkış yaptı. Dünyaca ünlü Çekirdeksiz Sultani üzüm ihracatı Rusya-Ukrayna savaşına, dünyada yaşanan ekonomik krize rağmen yine de sevindirici rakamlara ulaştı. Alaşehir’den geçen 76 kalemde toplam 323 bin ton tarımsal ürün ihracatı yapılırken, bu ihracatta 186 bin ton ile yaş üzüm başı çekti. Üzümü 26 bin ton ile kiraz, 17 bin ton ile armut takip etti. En çok ihracat Rusya’ya Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, 2023 yılında 2022 yılındaki rakamları daha yukarıya çıkarmayı amaçladıklarını söyledi. Üzümün başkenti Alaşehir’den, Çekirdeksiz Sultani Üzüm ihracatının en çok Rusya’ya yapıldığına dikkati çeken Alaşehir Ticaret Borsası Başkanı Hüseyin Soygür, "Alaşehir’den 2022 yılında 186 bin tonu yaş üzüm olmak üzere toplam 323 bin ton tarımsal ürün ihracatımız var. En çok ihracat Rusya Federasyonu’na yapıldı. Ardından da Avrupa Birliği ülkeleri geliyor. Afrika ülkeleri de var" dedi. Üzüm üreten ülke sayısı arttı Üzümü üreticisi ülke sayısında artış olduğunu vurgulayan Soygür, "Geçen yıl 186 bin ton yaş üzüm ihracatı yaptık. Toplamda 323 bin ton tarımsal ürün ihracatımız oldu. Bu ihracatımızı 79 kalemde, 76 ülkeye yaptık. Bu sene iklim şartlarından dolayı bu rakamı yakalamaya çalışacağız. Dünyada artan rekabetten dolayı kuru ve yaş üzümde 5 ülke üretirken, şimdi sayı 14’e çıktı. Ürettiğimiz ürünler ne kadar kaliteli ve sağlıklı olursa, pazar bulma payımız artacaktır. Ülkemizdeki bu doğal afetlerden dolayı rekoltede bir azalma bekliyoruz ama ürünlerimiz çok kaliteli" ifadelerini kullandı.

Dünyaca ünlü üzümü mildiyö vurdu, rekolte düştü Haber

Dünyaca ünlü üzümü mildiyö vurdu, rekolte düştü

Yaklaşık 200 bin tonlara düşen rekolte nedeniyle üreticiler fiyatta Manisa plakasının açıklanmasını bekliyor. Yaşanan iklim değişikliği ve mevsim dışında gerçekleşen yağışlar Manisa’da yetişen dünyaca ünlü çekirdeksiz üzümü de etkiledi. Yaz başında yağan şiddetli yağışlar nedeniyle bağlarına ilaç atamayan üzüm üreticilerini mildiyö adı verilen hastalık vurdu. Bir tür mantar hastalığı olan ve nemli bağlarda hızlı bir şekilde yayılan hastalık nedeniyle dallardaki salkımlarda kurumalar ve dökülmeler meydana geldi. Manisa’nın neredeyse tamamında etkili olan mildiyö nedeniyle rekoltede de büyük kayıplar yaşandı. Yüzde 35’e vuran rekolte düşüşleri nedeniyle bu yıl yaklaşık 200 bin tonluk üzüm rekoltesi açıklanması bekleniyor. Yaşanan hastalık ve yüksek orandaki rekolte kayıpları nedeniyle çiftçiler fiyatta Manisa’nın plakası olan 45 TL’nin altında fiyat açıklanmamasını bekliyor. Durum hakkında açıklamalarda bulunan Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, “Tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de olumsuz iklim şartlarından dolayı ilçemizde nisan, mayıs ve haziran aylarında yağan şiddetli yağmur ve dolu nedeniyle üzümün başkenti Saruhanlı’da çok büyük hasarlar meydana geldi. Sporlanmayla çoğalan mildiyö diye bir hastalık var. Yan dallara da geçebilen bir hastalık olduğu için zamanında ilaç atamadık. İlaç atamamamızdan dolayı hastalık üredi, biz de bununla ilgili ilaçları attık ama zamanı geçti. Şu anda yapılacak hiçbir şey yok. Aşırı derecede bu hastalık meydana geldi. Bu saatten sonra çaresi yok. Kesip sergiye yatırmamız lazım. Sıkıntılı bir durum. İlçemizde 35 bin tona yakın ürün beklenmekte. Geçtiğimiz yıllarda 50 bin tonlarda üzüm alıyorduk. İlçemizde yüzde 35 civarında bir kayıp var. Çiftçimiz ne yapacağını şaşırdı. Bu saatten sonra ilaç ya da gübre atmamızın imkanı yok” dedi. “Fiyatta ilimizin plakasını istiyoruz” Rekolte kaybı nedeniyle üzüm fiyatlarında Manisa’nın plakasını beklediklerini söyleyen Okur, “Üzümün çoğunlukta olduğu bütün ilçelerde yüzde 35 civarında ürün kaybımız var. Bu da tabi rekolteyi etkileyecektir. İnşallah rakamlar istediğimiz şekilde oldu. Biz devlet büyüklerimize sesleniyoruz. Çiftçi hakikatten mağdur durumda. Üzümcü, zeytinci mağdur. Çiftçilik yapan herkes şu an mağdur durumda. Fiyatta yardım bekliyoruz. Üzümde ilimizin plakasını istiyoruz. Devletimiz vatandaşını memnun eder” diye konuştu. Çiftçilere erken hasat yapmamaları konusunda uyarılarda bulunan Okur, “Erken hasadı kesinlikle tavsiye etmiyoruz. Artık olan oldu daha fazla kilo kaybı yaşamayalım. Herkes mahsulünü zamanında kesip kurutsun” dedi.

Sarıgöl Ovası’nın bağlarında hummalı çalışma Haber

Sarıgöl Ovası’nın bağlarında hummalı çalışma

Manisa’nın Sarıgöl ilçesinde dünyaca ünlü çekirdeksiz sultani üzümün yetiştiği Sarıgöl Ovası’ndaki bağlarda hasat sezonu hazırlıklarına başlandı. Dünyaca ünlü çekirdeksiz sultani üzümün yetiştirildiği Sarıgöl Ovası’nda üzümler ihracat için hazırlanıyor. Geçtiğimiz hafta meydana gelen yağışlar nedeniyle bağların hastalanmaması için gece ilaçlamalarını yapan çiftçiler, gündüzleri de bağlarına gelerek bakımlarını eksik etmiyor. Üzüm bağlarındaki çalışmaları anlatan üzüm üreticisi Emin Cepel, "Kaliteli üzüm almak için iyi tarım uygulamasından ve ziraat mühendislerinden faydalanmaktayız. Bağlarda tarımsal ilaçlama, üzümsüz kolların alınması, gübreleme, damlama ile sulama, üzüm salkımı altındaki yaprakların alınması, uzun kolların kesilmesi, ızgara çekilmesi gibi çalışmalar yapmaktayız" dedi. Cepel, ayrıca üzümünü dolu yağışı gibi olumsuz hava şartlarına karşı korumaya aldığını da söyledi. Üretilen üzümün yüzde 85’inin ihraç edildiğini söyleyen Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen, "Üzümün başkenti Sarıgöl Ovası’dır. 113 bin dekarlık sultaniye üzümlerin yüzde 85’i yaş olarak ihraç edilmekte, geriye kalanlar ise şaraplık ve kurutmalık olarak değerlenir. İlçemizde ayrıca sofralık çekirdekli dokuz tür üzüm de vardır. Her zaman kaliteli üzüm iyi para ediyor" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.