TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sulu Tarım

AGRONEWS - Sulu Tarım haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sulu Tarım haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Konya Ovasında Fare Zararı Alarm Veriyor Haber

Konya Ovasında Fare Zararı Alarm Veriyor

KONYA (İHA) - Konya Ovası, Türkiye'nin tahıl ambarı olarak biliniyor ve bölgede yaklaşık 10 milyon dekar alanda hububat ekimi yapılıyor. Uzmanlar, kurak geçen kış aylarında çiftçilerin fare zararı konusunda arazilerini düzenli kontrol etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunuyor. Konya'nın yüzde 67'si tarım arazisi olarak kullanılırken, bu alanların yüzde 70'i kıraç, yüzde 30'u ise sulu alan şeklinde dağılıyor. Beklenen yağışların olmaması, çiftçilerin ürünlerini zararlı canlılardan koruma konusunda daha dikkatli olmasını gerektiriyor. "KAR YAĞIŞI EKSİKLİĞİ FARELERİN ARTIŞINA YOL AÇIYOR" Ziraat Mühendisleri Odası Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, kuraklığın getirdiği olumsuzluklar hakkında, "Daha kar yağışı yeterli miktarda yağmadı. Bu da önümüzdeki yıl hububatların verimlerinde belli bir oranda düşüşe neden olabilir, lakin şu anda rekolteyle ilgili herhangi bir tahminde bulunmak için erken. Bu dönemde çiftçilerimizin arazilerinde fare zararı olabilir. Çünkü kar yağışının az olduğu dönemlerde bu tarz zararlıların popülasyonlarında da artmalar meydana geliyor. Bundan sonraki dönemde eğer yağışlar bu şekilde az bir oranla devam ederse hastalık ve böcek zararı da fazla olur diye tahmin ediyoruz" dedi. Çiftçilerin bu dönemde arazi kontrollerini yapmak dışında bir şey yapamayacaklarını ekledi. DON RİSKİ VE EKİM TEKRARI GÜNDEMDE Kırkgöz, kıraç alanlarda ekim yapan çiftçilerin, yağışların düzensizliğinden kaynaklanan tohum kayıplarıyla karşılaşabileceğini belirtti. "Arazilerde çok fazla açıklık olursa bu dönemlerde o açıklıkları kapatmak için o bölgeleri tekrardan ekmeleri gerekebilir. Toprağın yüzeyi açık olduğundan arpa için bu dönemler biraz riskli. Gece donları çok yüksek olursa üşümeler de meydana gelebilir. Bunun için mutlaka bir ziraat mühendisiyle beraber çiftçilerimizin arazilerini kontrol etmeleri gerekiyor" diye ekledi. Kırkgöz, yağışların artması durumunda bereketli bir sezon geçirme umutlarının olduğunu ifade etti. Kar ve nisan yağmurları iyi olursa rekolte açısından olumlu sonuçlar elde edileceğini belirtti. Ancak yağışların yetersiz kaldığı durumda, özellikle kıraç alanlarda verim düşüşü yaşanabileceği konusunda uyardı.

Karaman’da mahsul ekimindeki artış endişelendiriyor Haber

Karaman’da mahsul ekimindeki artış endişelendiriyor

Karaman Ziraat Odası Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Bayram, su sıkıntısının yaşandığı Karaman’da, geçen yıla göre bu yıl tüm ürünlerde ekimlerin artış göstermesinin kendilerini endişelendirdiğini söyledi. Bayram, mısır ekiminin başladığı arazilerde incelemelerde bulunarak çiftçilerle bir süre sohbet etti. Bayram, baharın gelmesiyle tarım takviminin işlemeye başladığını belirterek, “Şu anda tüm çiftçiler araziye inmiş durumda ve ekimlerini yapıyor. Geçen yıl sezonun sonuna doğru su sıkıntısı yaşamaya başlamıştık. Bu yıl ise mısırın ekiminin düşeceğiyle ilgili beklentilerimiz vardı. Ama maalesef aldığımız son verilere göre, mısır ekiminin bölgemizde arttığını söyleyebiliriz. Karaman’a baktığımız vakit geçen yıl 403 bin dekar olan mısır ekimi, bu yıl 470 bin dekarı bulduğu ile ilgili elimizde veriler bulunmaktadır. Çiftçilerimizi buradan uyarmak istiyorum, özellikle mısır ekiminin ciddi manada artışı bizleri endişelendiriyor. Endişelenmemizin sebebi de çiftçilerimizin susuzluktan dolayı emeklerinin heba olmasından korkuyoruz. Çünkü ciddi bir artış var. Geçen yıl yağışlar azdı, bu yıl da hiç kar yağmadı. Barajlarımızda neredeyse su yok. Bu yıl çiftçilerimiz açısından zor bir yıl olacak" dedi. "Sulu tarıma sadece mısır olarak bakmamamız gerekiyor" diyen Bayram, “Elma bahçeleri, arpa ve buğday gibi birçok ürün deseni suya dayalıdır. İnşallah bahar yağışlarımız iyi olur. Kış olmadığı için de yeraltı kuyularla ilgili endişeler taşıyoruz“ diye konuştu. Tarlasına mısır ekimi yapan çiftçi Mustafa Çelik ise, "Su sıkıntısı şimdiden başladı. Kış mevsimi bölgemizde kurak gitti. Devletimizden buna bir çözüm bulmasını bekliyoruz. Şimdiden önlem alınması lazım" dedi.

Manisa Gördes'te suyla buluşan topraklarda çeşit arttı Haber

Manisa Gördes'te suyla buluşan topraklarda çeşit arttı

Geçmişte tütün ve hububat üretiminin yaygın olduğu ilçede tarımdan yeteri kadar gelir elde edemeyen birçok aile, büyük şehirlere göç etmek zorunda kaldı. Bölgede sulu tarıma geçilmesi için DSİ tarafından 2013'te Doğanpınar, 2014'te Güneşli, 2022'de de Karayağcı barajları inşa edildi. Suyla buluşan topraklarda gelir getirici ürünler yetiştiren üreticiler, birim alandan daha yüksek gelir elde etme imkanı buldu. Gördes Ziraat Odası Başkanı Mehmet Koç, AA muhabirine, yaklaşık 10 yıl öncesine kadar bölgede sulu tarım yapılamadığını söyledi. Bu dönemde çiftçi için tek su kaynağı olan Kum Çayı'nın mevsimsel nedenlerle yaz aylarında kuruduğunu belirten Koç, şunları ifade etti: "Barajlar devreye girdikten sonra 25-30 bin dekar alan şu anda sulanır durumda. Bu durum hem ürün gamımızı genişletti hem de çiftçimizin gelirini artıran bir faktör oldu. Gördes'te sulu tarıma geçilmeden önce çiftçilerimiz yüzde 90 susuz tarım yapardı. Bu da çiftçilerimize para kazandırmadığı için köyden büyük kentlere göç oldu. Sulu tarımdan sonra, su ile çiftçi buluştuktan sonra çiftçi yoğun bir şekilde üretime geçti. Çiftçi gelirini sulu tarım yapılan yerlerde üçe, dörde katlamış durumda. Şu anda sulu tarımla birlikte ürün gamımız 3-4 kat arttı. Jalapeno biberi, kornişon üretimi gelişti, Türkiye'nin kornişon üretiminin yüzde 15'i Gördes'te yapılmakta. Bunun yanında salçalık domates ve kapya biber üretimi yaygınlaşıyor." Kürekçi Mahallesi'nde yaşayan Hüseyin İlhan, ilçenin ürün çeşitliliğinde büyük bir değişim yaşandığını dile getirerek, "Eskiden tütün üzerinden geçim sağlanırdı, şimdi kornişon, Jalapeno biberi ve kapya üretiminden para kazanıyoruz." dedi. Nazife Eşer de bölgeye modern sulama imkanının kazandırılmasıyla tarımsal üretime ilginin arttığını belirterek, "Baraj yapıldı, bu tarafa su geldiğinde daha fazla üretim yapılmaya başlandı. Bu bölgede herkes geçimini bu işten sağlıyor, barajın olmasıyla, suyun gelmesiyle daha fazla çoğaldı." diye konuştu.

Batmanlı 21 çiftçi güneş enerjisi sistemiyle sulu tarıma geçecek Haber

Batmanlı 21 çiftçi güneş enerjisi sistemiyle sulu tarıma geçecek

Kozluk Kaymakamlığı ve İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından koordine edilen, GAP Bölge Kalkınma İdaresince finansmanı sağlanan proje kapsamında Tepeüstü köyüne 52 kilovat kapasiteli 112 güneş paneli kuruldu. 890 bin lira maliyetli ve yüzde 80 hibeli, yüzde 20 çiftçi katkılı proje sayesinde 300 dönümlük tarım arazisi güneş enerjisi sistemiyle sulanacak. Ürün verimi yüzde 100 artacak Kozluk Tarım ve Orman Müdürü İsmail Hakkı Sağlam, AA muhabirine, GAP Bölge Kalkınma İdaresi tarafından finanse edilen projenin tamamlandığını söyledi. Bu kapsamda Tepeüstü köyüne kurulan 52 kilovatlık güneş enerjisi sistemiyle yaklaşık 300 dönümlük alanın sulanacağını aktaran Sağlam, "Projeden 300 dönümlük bir alanda 21 çiftçimiz faydalanacak. Burada daha önceden kuru tarım yapılıyordu. Projeyle çiftçilerimiz sulu tarıma geçecek. Verimde de yüzde 100'e yakın artış meydana gelecek." dedi. Çiftçilerin tarımdaki en büyük maliyetlerden enerji maliyetini en aza indireceklerini belirten Sağlam, "Çiftçiler elektrik ücretinden kurtulacak. Aynı zamanda kuru tarımdan sulu tarıma geçtikleri için ürünün verimi artacak, daha gelir getirici tarıma geçilecek. 300 dönümlük araziyi sulamak aylık yaklaşık 70 bin lira, yıl boyu sulama döneminde de toplam 350-400 bin liralık maliyet oluşuyordu. Bu proje ile bu maliyetler sıfıra inecek." ifadelerini kullandı. Sağlam, tarımsal sulamada güneş enerjisi sisteminin Batman'da ilk kez uygulandığını, yenilenebilir enerjiyi zirai alanda hazırlanan farklı projelerle yaygınlaştıracaklarını ifade etti. Yılda iki ürün ekilebilecek Tepeüstü Mahallesi Muhtarı Lazgin Araz da elektrik maliyetinin yüksekliğinden dolayı kuru tarım yaptıklarını, sulu tarıma geçmek ve elektrik faturalarından kurtulmak için projeye başvurduklarını anlattı. Proje kabul edildikten sonra güneş panellerinin kurulduğunu dile getiren Araz, sulu tarımla daha yüksek verim alacaklarını ve yılda iki ürün ekebileceklerini kaydetti. Çiftçilerden Alican Araz ise "Tarımda en yüksek maliyet enerjidir. Biz de özellikle elektrik faturasından kurtulmak için bu projeye başvurduk." dedi.

Bakan Kirişci: Su depolama hacmimize 50 milyar metreküp ekledik Haber

Bakan Kirişci: Su depolama hacmimize 50 milyar metreküp ekledik

Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci, Kılavuzlu sulaması ile saniyede 80 metreküp suyla Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay’da 107 bin hektarlık alanda daha sulu tarıma geçilmesini hedeflediklerini söyledi. Bakan Kirişci, Onikişubat ilçesi Kılavuzlu Mahallesi'nde yer alan Kılavuzlu Barajı'ndan tarım arazilerine su verme törenine katıldı. Baraj kapaklarının bulunduğu alanda düzenlenen törende konuşan Kirişci, hükümet olarak iktidara geldikleri günden itibaren özellikle suya ve sulamaya verdikleri önemi yaptıkları yatırımlarla ortaya koyduklarını söyledi. Kirişci, suyun geçmiş yüzyıllarda olduğu gibi bu yüzyılda da stratejik öneme haiz yegane bir unsur haline geldiğini anlatarak, "Bilhassa iklim değişikliği, küresel ısınma gibi kavramlar Akdeniz çanağında yer alan ve su stresi altında olan bir ülke olarak bizim su konusunda çok daha dikkatli, çok daha özenli olmamızı bize öğretti. Bu çerçevede de 1313 metreküp kişi başı su varlığımızla aslında bugün için belki su fakiri değiliz. Ama su zengini de değiliz." şeklinde konuştu. Yapılan projeksiyonlarla Türkiye'nin nüfusunun 30 yıl içinde 85 milyondan 105 milyona çıkacağının ortaya konduğuna değinen Kirişci, Türkiye'ye gelen turistlerin sayısı, sanayileşme, endüstrileşme ve konutların ihtiyaçları ile yağışlardaki düzensizlik ve gerilemenin yanı sıra iklim değişikliği, küresel ısınma gibi etkenlerden dolayı da su varlığında bir gerileme olacağının görüldüğünü ifade etti. Kirişci, suyun en verimli ve tasarruflu şekilde kullanılmasının büyük önem taşıdığını vurguladı. Son 20 yıl içinde su ile ilgili yapılan yatırımlarla ilgili de rakamları paylaşan Kirişci, şunları söyledi: "20 yıldan beri suya ayrı bir önem ayrı bir değer atfediyoruz. Bu çerçevede 9 bin 585 tesisimize 479 milyar liralık bir yatırımla bunları milletimizin hizmetine sunduk. Bizim baraj ve göletlerden oluşan su depolama alanlarımızı 3,5 katı artırarak bunları da 504'den 1701 çıkarttık. Su depolama hacmimiz 133 milyar metreküptü. Bunun üzerine 50 milyar metreküp koyduk. Şu anda 183 milyar metreküpe çıktı. Bir taraftan da sudan ülke olarak da aynı zamanda hidroelektrik santralleri marifetiyle de elektrik için de yararlanıyoruz. Bu çerçevede de 125 olan hidroelektrik santrali sayımızı 740'a arttırırken bunların kapasitelerini de 12 bin 200 megavattan 32 bin 400 megavata ki üzerine 20 bin 200 megavat daha ilave etmiş olduk." Kirişci, içme suyunda da 2 milyar metreküplük yıllık kullanımın 5 milyar metreküpe çıkartıldığını kaydetti. Can ve mal kayıplarına neden olan yağışların su taşkınları ve sellere dönüşmesini engellemek amacıyla da çalışma yaptıklarını söyleyen Kirişci, "Bu alandaki tesis sayılarımızı da yüzde yüz arttırarak onları da 10 bin 413'e çıkardık. Yeraltı su seviyesini beslemek ve korumak maksadıyla bir yenilik olarak da bir yeraltı su depolarını gündeme getirdik. Bu da ilk defa bizim dönemimizde gündeme gelen bir hadise oldu ve burada da 101 tesisi inşa etmiş olduk. 275 metre gövde yüksekliği olan Yusufeli Barajı gibi dünyanın beşinci, Türkiye'nin de en yüksek barajını inşa ettik." ifadesini kullandı. "Susuz tarım topraklarımız kalmasın istiyoruz" Kirişci, Türkiye'de suyun yüzde 77'sinin tarımsal sulamada kullanıldığını da belirterek, "Burada da beş yılda yüzde 46 olan verimliliğimizi yüzde 50'lere çıkarmış durumdayız. Bir yüzde 4'lük de olsa önemli bir artışı burada da sağlamış durumdayız. Susuz tarım topraklarımız kalmasın istiyoruz. Önümüzdeki 5 yılda da bütün sulanması gereken ekonomik ve teknik olarak sulanması gereken alanları da inşallah suya kavuşturmuş olacağız ve bu 5 yıllık sürenin sonunda da bütün sulama sistemlerimiz modernize edilmiş basınçlı sulama sistemi adını verdiğimiz sisteme geçmiş olacak. Sulanan alanımız da bu vesileyle 21,7 milyon dekar arttırılarak artık 70 milyon dekara, yani 7 milyon hektara ulaşmış durumda. Geride bizim 1,5 milyon hektarlık bir sulanmayı bekleyen teknik ve ekonomik olarak sulanması gereken bir alanımız var. İnşallah onları da elde etmiş olacağız." dedi. Kahramanmaraş'a 20 yılda 176 tesisi kazandırdıklarını ve bunun karşılığı olarak da 9,6 milyar liralık bir yatırım gerçekleştirdiklerini anlatan Kirişci, su konusunda önemli bir merkez olan Kahramanmaraş'ın sudan daha fazla yararlanması için önemli adımlar attıklarını belirtti. Kirişci, hizmete alınan Kılavuzlu sulaması sayesinde Kahramanmaraş'ta 195 bin dekarlık tarım arazisinin suya kavuşturulduğuna da dikkat çekerek şunları söyledi: "Şu anda saniyede 80 metreküp suyla Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay illerimizin topraklarına bereket katacak Kılavuzlu sulamasının tamamlanmasıyla toplamda 107 bin hektarlık alanda daha sulu tarıma geçilmesini inşallah hedefliyoruz. Kahramanmaraş, Gaziantep ve Hatay'ın hasretle beklediği GAP muhtevasında yer alan Kılavuzlu sulaması, Orta Ceyhan. Menzelet projesi ve Orta Ceyhan Menzelet ikinci merhale projelerinden oluştuğunu da zaten sizler de takip ediyorsunuz, biliyorsunuz. Kılavuzlu sulaması kapsamında Orta Ceyhan Menzelet projesi bünyesinde Menzelet Barajı bildiğiniz gibi geçmiş yıllarda tamamlandı. Toplam proje bedeli 23 milyar lira olan Orta Ceyhan Menzelet projesi ikinci merhale kapsamında şu ana kadar 8,5 milyar liralık bir harcama gerçekleştirildi." Deprem nedeniyle Kılavuzlu Sulama sistemindeki 86 kilometrelik kanalın zarar gördüğünü anımsatan Kirişci, süratle yapılan ihale ve onarım çalışmalarının ardından 45 gün gibi kısa bir sürede tekrar su verilmesinin sağlandığını ifade etti. Kirişci’nin konuşmasının ardından Kılavuzlu Barajı'nın kapakları açılarak su kanala verildi. Kaynak: Anadolu Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.