TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Suni Tohumlama

AGRONEWS - Suni Tohumlama haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Suni Tohumlama haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

TVHB Başkanı Eroğlu: Haber

TVHB Başkanı Eroğlu: "Barınak Veterinerlerine Destek Şart"

ANKARA (İHA) - Türk Veteriner Hekimleri Birliği (TVHB) Başkanı Ali Eroğlu, barınaklardaki veteriner hekimlerin desteklenmesi gerektiğini belirterek, "Tüm yerel yönetimlerin ve ilgili kurumların, barınaklarda hizmet veren veteriner hekimlere ve diğer çalışanlara yönelik gerekli destek ve kaynakları sağlamaları, aynı zamanda barınak yönetimi süreçlerini uluslararası standartlara uygun hale getirmesi şarttır" dedi. TVHB’nin "51. Dönem Oda Başkanları 1. İstişare Toplantısı", 21-22 Aralık tarihlerinde gerçekleştirilmek üzere Ankara’da bir otelde başladı. İki gün sürecek olan toplantıda hayvancılık politikaları, veteriner hekimlerin karşılaştığı sorunlar ve çözüm önerileri ele alınacak. "VETERİNER HEKİMLER HAK ETTİĞİ YERDE DEĞİL" Eroğlu, toplantının açılışında yaptığı konuşmada, veteriner hekimlerin sağlık hizmetleri sınıfında değerlendirilmesi ve hak ettikleri itibarı görmesi gerektiğini ifade etti. Toplum sağlığı açısından stratejik bir öneme sahip olan mesleklerinin, mesleki haklar açısından beşeri sağlık meslek grupları ile eşit koşullarda değerlendirilmesi gerektiğini söyledi. "SORUNLAR ÇÖZÜLMEZSE TOPLUM SAĞLIĞI TEHLİKEYE GİRER" Eroğlu, veteriner hekimlerin özlük haklarının iyileştirilmesi için mücadelenin süreceğini vurgulayarak, kamuda çalışan veterinerlerin hizmet zammı, sağlıkta şiddet, maaş kayıpları ve uzmanlık eğitimi gibi konularda yaşadığı mağduriyetlerin çözülmesi gerektiğini belirtti. Eroğlu, "Tarım ve Orman Bakanlığındaki yanlış yapılanma yani Veteriner İşleri Genel Müdürlüğü'nün kurulmaması, insan, hayvan ve çevre sağlığı için Tek Sağlık uygulamaları için işlevsel yapıların tanımlanmaması, E-reçete, İTS, ATS ve suni tohumlama gibi serbest hekimlik uygulamalarındaki mağduriyetleri ortadan kaldıracak yasal ve yapısal düzenlemeler ötelenmeye devam ederse ülke hayvancılığı, toplum sağlığı zarar görmeye devam edecektir" dedi. "VETERİNER HEKİMLERE YÖNELİK HAKSIZ ELEŞTİRİLER KABUL EDİLEMEZ" Belediye barınaklarındaki sorunların temelinde yetersiz kaynak ve personel eksikliği olduğunu söyleyen Eroğlu, bu durumun veteriner hekimlere yüklenmesinin adil olmadığını belirtti. Hekimlerin hayvan sağlığı ve toplum sağlığını korumak için büyük özveriyle çalıştıklarını ifade eden Eroğlu, mesleklerine yönelik haksız eleştirilerin hayvan refahı çalışmalarına zarar verdiğini dile getirdi. Eroğlu, "Veteriner hekimler, hayvan sağlığı ve refahı için gece gündüz demeden çalışan, toplum sağlığının korunmasında ve zoonotik hastalıkların önlenmesinde hayati bir role sahip olan sağlık profesyonelleridir. Hekimlerimizin mesleki bilgi ve sorumluluklarını görmezden gelerek onları töhmet altında bırakmaya yönelik açıklama ve eylemler, yalnızca adalet duygusunu zedelemekle kalmaz, aynı zamanda hayvan refahı ve toplum sağlığı adına yürütülen çalışmalara da zarar verir" diye ekledi. Toplantının açılış konuşmasının ardından basına kapalı oturumlara geçildi.

Samsun'da Jersey Projesi Süt Verimini Arttırıyor Haber

Samsun'da Jersey Projesi Süt Verimini Arttırıyor

Jersey Irkının Yaygınlaştırılması Samsun'da devam eden "Jersey Irkı Suni Tohumlama Projesi," süt üretiminde önemli bir artış sağladı. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, proje ile jersey ırkı suni tohumlama sayısının artırıldığını ve elde edilen dişi buzağıların damızlık olarak yetiştirilmesi sayesinde sütçü sığır popülasyonunun zenginleştirildiğini belirtti. Sağlam, “Proje, süt üretimini artırarak hayvansal üretimden elde edilen geliri de yükseltti” dedi. Dezavantajlı Bölgelerde Uygulanıyor Suni tohumlama uygulamalarının yetersiz olduğu, coğrafi olarak ulaşımı zor ve kış mevsiminin uzun sürdüğü yerleşim birimlerine odaklanan proje, büyükbaş hayvan sahiplerini hedef alıyor. Sağlam, proje kapsamındaki çalışmaların veteriner hekimler ve sağlık teknisyenleriyle titizlikle sürdürüldüğünü ve yetiştiricilerden herhangi bir ücret alınmadığını ifade etti. Yüksek Verimli Jersey Irkı Jersey ırkı inekler, diğer ırklara göre yüksek süt verimi ve kalitesiyle öne çıkıyor. Günlük ortalama 15-18 litre süt veren Jersey ineklerinin sütü, yüksek yağ ve protein oranıyla dikkat çekiyor. Bu süt, peynir ve tereyağı üretiminde sıkça tercih ediliyor. Projenin Başarıları Jersey ırkı ve melezlerinin yaygınlaştırılması. Süt üretiminde belirgin bir artış sağlanması. Hayvansal üretimden elde edilen gelirde artış. Düşük verimli Jersey ırklarının yüksek verimli sütçü ırklara dönüştürülmesi. Proje, Samsun Sinop Veteriner Hekimler Odası’na bağlı veterinerler ve teknik personel tarafından yürütülüyor. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, sahada doğan buzağıların kontrollerini sürdürüyor. Projenin uygulanmasıyla bölgede jersey popülasyonunun korunması ve ıslahı hedefleniyor.

’Sokmayan arılar’ Yozgat’ta lavanta balı üretimine başladı Haber

’Sokmayan arılar’ Yozgat’ta lavanta balı üretimine başladı

Yozgat’ın Çekerek ilçesinde, Karniyol arısı ve Anadolu (Kılıç) arısının suni tohumlama yöntemi kullanılarak melezlenmesi sonucu elde edilen uysal (sokmayan) arı ırkı sayesinde lavanta diyarı ilçede tonlarca bal üretiliyor. Çekerek’te Orman Genel Müdürlüğü ve Çekerek Belediyesi tarafından oluşturulan ve tek parselde dünyanın en büyük ’lavanta adası’nın mis kokulu lavantaları, ‘Akıllı Kovan ve Uysal Arı’ projesi ile bala dönüşüyor. Karniyol arısı ve Anadolu (Kılıç) arısının suni tohumlama yöntemi ile melezlenmesi sonucu ilçenin iklimine ve coğrafyasına uygun elde edilen uysal (sokmayan) arı ırkı, geliştirilen proje ile ilçede lavanta balı üretimine başlandı. Akıllı kovan ve uysal arı sistemi ile kovandan alınan 16 kilogramlık verim minimum 65 kilograma çıkartılırken, ilçe hem arı üretim merkezi hem de tonlarca bal üreten bereketli bir coğrafyaya dönüşecek. Lavanta adasının balları, Çekerek Belediyesi tarafından kurulan Tıbbi ve Aromatik Bitkiler İşleme Merkezi’nde paketlenip, ülkenin dört bir tarafına gönderilecek. "İlçemizi lavanta balı merkezi yapacağız" Uysal arılar ile kovanların yanında hiçbir koruyucu kıyafete gerek kalmadan bal hasadı dahi yapılabileceğini ifade eden Çekerek Belediye Başkanı Eyyüp Çakır, “Uysal Arı Projemizin uygulandığı kovanlarda gayet kaliteli bal üretiliyor. Hiç bir koruyucu kıyafet kullanmadan bal hasadı da yapılabiliyor. Bu kıymetli çalışma için Seyit Ali Gündüz üreticimize çok teşekkür ediyoruz. İnşallah Yozgat Bozok Üniversitemiz ile yapacağımız iş birliği ile bu arı ırkının yaygınlaşması ve üretiminin yapılması ile ilgili projemizi de geliştireceğiz. İlçemizi bal üretimiyle, arıcılık ile ilgili önemli bir merkez haline getireceğiz” dedi. "Suni tohumlama makinesi de üretip satıyorum" Çekerek ilçesinde uysal arıların üretilmesinde kullanılan suni tohumlama aletini kendisi yapmaya karar veren bal üreticisi Seyit Ali Gündüz ise, “Çekerek’te yaşıyorum, arıcılık ile 2003 yılında tanıştım. İlk yıllarda birkaç kovan ile bal üretime başladım. Aradan geçen zaman içerisinde kovan sayısını artırdım ve son aşamada suni tohumlama yöntemiyle arı üretimi yapmaktayım. Aynı zamanda suni tohumlama makinesi üretip satışını yapıyorum. Belediye Başkanımız Eyyüp Çakır ile tanışmamızın ardından, böyle bir proje fikri doğdu. Bilgi ve birikimlerimiz ile ilçemizde böyle bir projenin gerçekleştirilebileceğini gördük. İlçemizde uysal arı ile arıcılık nasıl yapılır, uysal arı ile nasıl çalışılır, ana arı nasıl üretilir, arıcılık yapan diğer insanlara ve ilçemize nasıl faydalı oluruz sorularının cevaplarına birlikte ulaştık. Kendisine katkı ve desteklerinden dolayı teşekkür ediyoruz. Gerekli altyapıyı tamamladık. Artık bal üretme zamanı. İnşallah Çekerek için güzel şeyler olacak” şeklinde konuştu.

Keçilerin et ve süt verimi suni tohumlamayla artırılacak Haber

Keçilerin et ve süt verimi suni tohumlamayla artırılacak

Yükseköğretim Kurulu tarafından "Bölgesel Kalkınma Odaklı Misyon Farklılaşması ve İhtisaslaşması Programı" kapsamında 2018'de "tarım ve hayvancılık" alanında pilot üniversite seçilen SİÜ, tarım ve hayvancılık alanında ülkede lokomotif olmayı hedefliyor. Bu kapsamda et ve süt verimi yüksek ırkların artırılması amacıyla çalışma başlatan Siirt Üniversitesince, Siirt-Kurtalan kara yolu Başur Çayı mevkisinde 30 dönüm alanda Küçükbaş Hayvan Reprodüktif Biyoteknoloji Uygulama ve Araştırma Merkezi kuruldu. İspanya, Macaristan ve Almanya'dan yüksek verimli damızlık 105 keçi satın alındı. Erkek keçilerden alınan spermalar, merkezde dişi keçilere nakledilecek. Satın alınan dişi keçiler sayesinde de sürü ırkının geliştirilmesi amaçlanıyor. Yüksek verimli kültür ırkı keçilere ait dondurulmuş spermalar muhafaza da edilerek başta Siirt olmak üzere ülkede küçükbaş hayvan yetiştiriciliğinin gelişmesi, sektörel ve bölgesel olarak istihdam ve kalkınmanın artırılmasına katkı sunulması hedefleniyor. Hayvancılığa katkı sunacak merkezin bir süre sonra faaliyete geçmesi planlanıyor. "Ülkemizin ilk ve tek tesisi" SİÜ Rektörü Prof. Dr. Nihat Şındak, AA muhabirine, tarım ve hayvancılık alanında ihtisaslaşan bir üniversite olarak tarımda fıstık, hayvancılıkta ise keçi üzerinde çalışmaları yoğunlaştırdıklarını söyledi. Bu amaçla kurdukları merkezin yakında faaliyete geçeceğini ifade eden Şındak, yaptıkları anlaşmalarla İspanya'ya özgü sütçü bir ırk olan Murcia-Granada cinsinden 15 erkek ve 20 dişi, Macaristan'dan et ve süt verimi yüksek Afrika orijinli Anglo-Nubian cinsi 11 erkek ve 19 dişi ile Almanya'dan et verimi üstün Boer cinsi 15 erkek ve 25 dişi keçi satın aldıklarını belirtti. Şındak, kurdukları merkezin belirli ülkelerde bulunduğunu dile getirerek, "Ülkemizde de sadece burada bulunan, yeni kurulan bir tesisten bahsediyoruz. Küçükbaş hayvanların spermalarının alınıp dondurulması ve suni tohumlama yoluyla kullanılması için elde edilen payetlerin (bir ucu kapalı, bir ucu açık plastik küçük çubuk) üretildiği yer olarak geçiyor. Dolayısıyla büyükbaş hayvanlarla ilgili var ama küçükbaş hayvanlar için bir üretim merkezi bulunmuyordu. Bu manada ülkemizin ilk ve tek tesisi olarak burası yer alacak." dedi. "Spermalar dondurulduktan sonra eksi 196 santigrat derecede depolanacak" Bu çalışmalarla her laktasyon döneminde bölgedeki kıl keçilerinden elde edilen 100 litrelik süt miktarını 700 litrenin üzerine çıkarmayı hedeflediklerini belirten Şındak, sadece süt değil et verimi için de bu çalışmaların yapılacağını kaydetti. "Burada verim düzeyi yüksek ırktan hayvanları barındıracağız ve onların genetik özelliklerinin yerli ırklarımıza aktarılmasını sağlamak amacıyla onlardan elde edeceğimiz spermaları suni tohumlama yoluyla bizim ırk hayvanlara aktarmak suretiyle verimi yüksek melez yavrular elde edeceğiz. Keçilerden elde edilen spermalar dondurulduktan sonra eksi 196 santigrat derecede depolanacak. Dolayısıyla 50 yıl ömrü bulunan bu spermalar Türkiye'nin neresinde ihtiyaç olursa oraya gönderilebilecek ve oralarda hayvancılıkta verimin artışına katkı sağlayacak." ifadelerini kullanan Şındak, merkezdeki laboratuvarda embriyo nakil çalışmalarının da yapılacağını söyledi. Şındak, bu çalışmalarla yüksek verimli bir hayvandan elde edilecek embriyoların düşük verimli hayvanlara transferiyle yüksek verimli yavrular elde edileceğini söyledi. Bu merkezin sadece sperma üretim merkezi değil aynı zamanda embriyo nakil ve üretim merkezi de olacağını dile getiren Şındak, "Türkiye için ihtiyaç duyulan damızlık keçi yerine damızlık keçi tohumunun üretimini sağlayacağız ve onun yurt sathında verimi artıracak bir metot olarak kullanımını halkın hizmetine açacağız." diye konuştu. Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişci'nin geçen ay Siirt'i ziyaretinde, "Küçükbaşta bu spermle ilgili uygulama destek kapsamında değildi. Büyükbaştaki benzer bir desteği küçükbaş için de inşallah vermiş olacağız." ifadeleriyle destek müjdesi verdiğini hatırlatan Şındak, bunun önemine işaret etti. Şındak, "Vatandaşlarımız yüksek verimli ırklara ait melezler elde etmek istediklerinde bunun masrafı Bakanlık tarafından karşılanacak. Bu çok önemli bir haber. Bir başka anlamı daha var, veteriner hekimler için farklı bir istihdam alanı. Şimdiye kadar büyükbaş hayvanlarda suni tohumlamada görev alan veteriner hekimler, bundan sonra küçükbaş hayvanların suni tohumlamalarında da görev alacaklar." ifadelerini kullandı. "Tesislerimiz biyogüvenlik koşulları altında inşa edilmiştir" Merkezin sorumlusu Doç. Dr. Yalçın Yaman da merkezin 30 dönüm alanda kurulduğunu, 3 bin 500 metre kapalı alana sahip olduğunu söyledi. Merkezde laboratuvar ve depolama ünitelerinin yer aldığını ifade eden Yaman, "Laboratuvarlarımız suni tohumlama ve embriyo transfer kısımlarından oluşuyor. 600 baş kapasiteli 2 ağılımız, 200 baş kapasiteli karantina ağılımız var. Tesislerimiz biyogüvenlik koşulları altında inşa edilmiştir. Burada insan giriş ve çıkışı ile her türlü hayvan giriş ve çıkışı biyogüvenlik koşullarına bağlı olarak kontrol altında olacaktır." dedi. "Eğitimler verilecek, suni tohumlama kursları açılacak" Veteriner Fakültesi Klinik Bilimler Bölümü Dölerme ve Suni Tohumlama Ana Bilim Dalı Dr. Öğr. Üyesi Ahmet Eser de merkezde elde edilecek spermaların uzun yıllar boyunca hiç bozulmadan saklanabileceğini belirterek, bu sayede üreticilere suni tohumlama hizmeti sunacaklarını söyledi. Eser, bu merkezin örnek teşkil edeceğini anlatarak, "Burada veteriner hekimlere eğitimler verilecek ve küçükbaş hayvan suni tohumlama kursları açılacak. Bu sayede öncelikle bölgemiz, daha sonra Türkiye çapında küçükbaş hayvanlarda suni tohumlamanın nasıl yapıldığını öğretmeye çalışacağız." şeklinde konuştu. Kaynak: Anadolu Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.