TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sürdürülebilir Enerji

AGRONEWS - Sürdürülebilir Enerji haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sürdürülebilir Enerji haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Van'da çöpten üretilen elektrikle çevre ve ekonomi kazanıyor Haber

Van'da çöpten üretilen elektrikle çevre ve ekonomi kazanıyor

Van Büyükşehir Belediyesi tarafından 2019'da Van-Özalp kara yolunda görüntü ve çevre kirliliğine yol açan "vahşi depolama" alanı kapatılarak yap-işlet-devret modeliyle yaptırılan Entegre Katı Atık Tesisi, çevreye ve ekonomiye katkı sağlıyor. Kent merkezi ve ilçelerden günde ortalama 640 ton çöpün getirildiği ve 75 personelin çalıştığı tesiste, son teknolojik makinelerle ayrıştırılan çöplerden elde edilen biyogaz, elektrik enerjisine dönüştürülüyor. Görüntü kirliliği ve çevreye yayılan kötü koku gibi olumsuzlukların da önüne geçilmesini sağlayan tesiste, çöplerin işlenmesiyle 20 bin hanenin ihtiyacını karşılayacak miktarda elektrik enerjisi üretiliyor. Belediyenin girişimleriyle kente kazandırılan tesiste üretilen elektrik enerjisi, Van Gölü Elektrik Dağıtımı Anonim Şirketine satılarak belediyeye ek gelir sağlanıyor. "Saatte 3,6 megavat elektrik üretiliyor" Tesis Müdürü Serap Bucak, AA muhabirine, tesislerine şehir merkezi ve ilçelerden günlük ortalama 640 ton çöp getirildiğini söyledi. Kentte üç çöp aktarma istasyonun bulunduğunu belirten Bucak, "Buraya getirilen çöpler teknolojik makinelerle ayrıştırıldıktan sonra elde edilen biyogaz, enerjiye dönüştürülüyor. Saatte 3,6 megavat elektrik üretimi yapıyoruz. Yaklaşık 20 bin hanenin yıllık enerji ihtiyacını karşılayabilecek kapasiteye sahibiz." diye konuştu. Çevreye atılan çöpten elektrik üreterek ülke ekonomisine katkı sağladıklarını vurgulayan Bucak, şunları kaydetti: "Tesisimiz kurulmadan önce kentte çöpler gelişi güzel vahşi depolama alanına dökülüyordu. Bu durum hem yeraltı sularını kirletiyordu hem kötü kokuya neden oluyordu hem de metan gazı patlama riskini doğuruyordu. Tesisimizi faaliyete girdikten sonra bunların önüne geçtik. Atıkları bertaraf ediyoruz. Aynı zamanda ekonomiye katkı sağlıyoruz. Tesisimiz 75 personelle 7 gün 24 saat esasıyla çalışıyor. Kentin çöp sorunu çözerken aynı zamanda temiz enerji üretiyoruz."

Zonguldak'ta köylülerin güneş enerjisi devrimi Haber

Zonguldak'ta köylülerin güneş enerjisi devrimi

Zonguldak Orman Bölge Müdürlüğünce hazırlanan Orman ve Köy İlişkileri (ORKÖY) projesi kapsamında 5 mahalle ve 568 haneden oluşan Bayat köyünde 2021'de yapılan kura çekimiyle 37 hanede güneş panelleri kuruldu. Projeyle köylülerin kendi elektriğini üreterek giderlerinin düşürülmesinin yanı sıra ekonomiye ve çevrenin korunmasına katkı sağlanması amaçlanıyor. "Bu çok önemli bir proje" Köy muhtarı Ahmet Eyrilmez, gazetecilere, yüzde 53'ü devlet destekli projenin geri kalan kısmının 37 hane tarafından karşılandığını söyledi. Projenin 3 yıldır uygulandığını aktaran Eyrilmez, "Bu sistem bir hanenin bir aylık elektrik tüketiminden fazla elektrik üretimi yapıyor. Her hane de üretilen bu elektriği, elektrik firmalarına belirlenen ücreti karşılığında satıyor. Satışın ardından her ay hesaplarına para otomatik yatırılıyor. Köyümüzde hem elektrik üretiyoruz hem fatura ödemiyoruz hem de üretilen elektrikten para kazanıyoruz. Bu çok önemli bir proje." diye konuştu. Eyrilmez, projedeki ev sayısının artırılması için talepte bulunduklarını ve bu yönde gelecek yeni ödeneklerle bunu gerçekleştirmeyi planladıklarını anlatarak, Orman Bölge Müdürlüğü ve Ereğli Orman İşletme Müdürlüğüne desteklerinden dolayı teşekkür etti. Öte yandan Zonguldak Valisi Mustafa Tutulmaz, Ereğli Kaymakamı Mehmet Yapıcı, Zonguldak Orman Bölge Müdürü Faruk Bayraktaroğlu da köye giderek projeyi inceledi.

Mersin’de üreticilere güneş enerji paneli desteği Haber

Mersin’de üreticilere güneş enerji paneli desteği

Mersin Büyükşehir Belediyesi tarafından kırsal bölgelerde arıcılık veya hayvancılıkla uğraşan üreticilere yüzde 50 hibe destekli güneş enerji paneli dağıtımı gerçekleştirildi. Mersin Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, tarım ve hayvancılığın desteklenmesi için örnek projelerini sürdürdüğü belirtildi. Torosların zirvesinde hayvancılık ve arıcılıkla uğraşan Yörüklerin, özellikle elektrik konusunda oldukça ihtiyaç duydukları güneş enerji panellerinin dağıtılmaya devam ettiği ifade edildi. ’Güneş Topluyoruz Sizin İçin’ sloganıyla yürütülen yüzde 50 hibe destekli güneş enerji paneli dağıtımından, 360 üreticinin faydalandığı kaydedildi. Erdemli’de yapılan 164 panel dağıtımının ardından Tarsus, Çamlıyayla, Akdeniz ve Yenişehir’de de toplam 138 üreticiye güneş panelleri dağıtıldığı, aktarıldı. Çalışmadan Tarsus ve Çamlıyayla’dan toplam 81 üretici faydalanırken, teslimatların belediye Koordinasyon Şube Müdürlüğü yerleşkesinde gerçekleştirildiği bildirildi. "Projemiz 300 ile başlayıp, 360 kişilik kontenjana yükseldi" Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler, Eğitim ve Kooperatifler Şube Müdürlüğünde görevli Endüstri Mühendisi Esin Aşlar, projeden toplam 360 üreticinin faydalandığını belirterek, "Projemiz 2023 yılı için planlanmış, Güneş Paneli Desteği Projesi çerçevesinde yüzde 50 hibeli bir projedir. Projemizden arıcılar ve hayvancılıkla ilgilenen üreticilerimiz faydalanmaktadır. 300 üretici ile başladığımız projemiz, gelen yoğun talep üzerine 360 üreticiye yükseltilmiştir" ifadelerini kullandı. Proje çerçevesinde üreticilerin yaşam standartlarının yükseltilmesinin hedeflendiğini de kaydeden Aşlar, "Amacımız bu projeyle, bu işi icra eden insanların yaşam standartlarını biraz daha iyileştirmek, onlar için yaşam şartlarını biraz daha kolaylaştırmak. Projenin ilk etabının yapıldığı Erdemli’de 164 kişi faydalandı. İkinci etabını düzenlediğimiz dağıtım planına göre, projeden 4 ilçede toplam 138 kişi faydalanacak. Tarsus’ta ise 81 kişi faydalandı" diye konuştu. "En büyük sorunumuz paneldi" Tarsus’a bağlı kırsalda yer alan Olukkoyağı Mahallesi Muhtarı ve Mersin Arı Yetiştiricileri Birliği yönetim kurulu üyesi Hakan Şahin, "En büyük sorunumuz paneldi. Koyun, keçi üreticilerimiz ve arı yetiştiricileri arkadaşlarımıza, dağlarda elektrik ortamı yaşattığı için, çadırlarımızı aydınlattığı için Büyükşehir Belediye Başkanımıza çok teşekkür ediyoruz" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.