TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sürdürülebilir Tarım

AGRONEWS - Sürdürülebilir Tarım haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sürdürülebilir Tarım haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

ESOGÜ’de Enoki Mantarı Üretimi Üzerine Çalışmalar Haber

ESOGÜ’de Enoki Mantarı Üretimi Üzerine Çalışmalar

Enoki Mantarı Türkiye’de Ticari Üretime Hazırlanıyor Uzakdoğu ülkelerinde yaygın olarak üretilen ve sağlık açısından birçok faydası bulunan enoki mantarı, Türkiye’de doğada bulunmasına rağmen henüz ticari olarak üretilmiyor. ESOGÜ Ziraat Fakültesi'nde yürütülen araştırmalarla en verimli üretim koşulları belirlenerek, ticari üretime zemin hazırlanıyor. Sürdürülebilir Tarıma Katkı Sağlıyor Enoki mantarı, ölü bitki dokularıyla beslenerek yetiştiriliyor. Tarımsal atıkların kompost olarak değerlendirilmesi, sıfır atık yaklaşımına katkı sağlıyor. Bu sayede hem atık yönetimi destekleniyor hem de sürdürülebilir bir üretim modeli oluşturuluyor. Deneme Çalışmaları Devam Ediyor ESOGÜ Ziraat Fakültesi Mantarhanesi'nde yapılan çalışmalar kapsamında, pamuk, talaş, kepek gibi farklı materyallerle zenginleştirilmiş yetiştirme ortamları test ediliyor. Farklı formülasyonlarla hazırlanan substratlar sterilize edilerek misel ekimi yapılıyor. Kuluçka sürecinden sonra mantar üretim odalarına alınarak üç haftalık hasat sürecine giriliyor. Bölgesel Atıklar Ekonomiye Kazandırılıyor Çalışmalar hakkında bilgi veren Prof. Dr. Nuray Çömlekçioğlu, araştırmaların hem ekonomik üretimi hedeflediğini hem de bölgesel bitkisel atıkları değerlendirerek en verimli yetiştirme ortamını belirlemeye odaklandığını belirtti. 2021 yılında kurulan ESOGÜ Mantarhanesi, Atatürk Bahçe Kültürleri Merkez Araştırma Enstitüsü iş birliğiyle bilimsel çalışmalarını sürdürüyor.

Konya Ovası'nda Yağışlar Azaldı, Çiftçi Endişeli Haber

Konya Ovası'nda Yağışlar Azaldı, Çiftçi Endişeli

Yağış Azlığı Verimi Tehdit Ediyor Türkiye'nin tahıl ambarı olarak bilinen Konya Ovası'nda yağışların azalması çiftçiyi endişelendiriyor. Uzmanlar, geçen yıla oranla yağışlarda yüzde 33, uzun yıllar ortalamasına göre ise yüzde 43 düşüş yaşandığını belirtti. Tarımsal üretimde yaşanabilecek olası kayıplara dikkat çeken Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, “Konya kapalı bir havza ve suya çok ihtiyacı var. Kar yağışının yetersiz kalması yer altı sularında ciddi çekilmeye yol açacak" dedi. Kar Yağışı Yetersiz, Obruk Riski Devam Ediyor Konya Ovası’nda hububat ekim döneminden bu yana yaklaşık 4 aydır bölgesel yağışlar görülse de uzmanlar, bunun yeterli olmadığını belirtiyor. Meteoroloji yetkilileri, Konya merkezinde kuvvetli yağış beklenmediğini ve özellikle Karaman-Mersin bağlantısında kar yağışı nedeniyle ulaşımda aksamalar yaşanabileceğini ifade etti. Çiftçiler Bakanlık Desteği Bekliyor Şu ana kadar hububat çıkışlarında büyük bir problem yaşanmadığını belirten Kırkgöz, ancak Nisan sonrası kritik sapa kalkma dönemindeki yağışların önemine dikkat çekti. Tarım Bakanlığı tarafından kurak dönemlerde ekstra destek sağlanabileceğini belirten Kırkgöz, "Çiftçilerimizin kıraç alanlarda yaptığı üretimler bakanlık tarafından desteklenmeli" dedi. Uzmanlar, çiftçilerin ekim öncesinde su kuyularını kontrol etmeleri gerektiğini vurgularken, sürdürülebilir tarım için desteklerin artırılması gerektiğini ifade ediyor.

Bayburt’ta Eko Köy-2 Projesi İçin İmzalar Atıldı Haber

Bayburt’ta Eko Köy-2 Projesi İçin İmzalar Atıldı

Bayburt’ta Tarımsal Üretime Yeni Destek Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kalkınma Ajansları Genel Müdürlüğü koordinasyonunda Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı (KUDAKA) tarafından yürütülen 2024 Yılı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) kapsamında destek almaya hak kazanan "Bayburt Eko Köy-2" projesinin destek sözleşmesi imzalandı. Bayburt Valiliği’nde gerçekleşen imza törenine KUDAKA Yönetim Kurulu Dönem Başkanı ve Bayburt Valisi Mustafa Eldivan, Ajans Genel Sekreteri Oktay Güven ve İl Tarım ve Orman Müdür Yardımcısı Abdurrahman Müftüoğlu katıldı. Eko Köy-1 Büyük Başarı Elde Etti Daha önce hayata geçirilen "Bayburt Eko Köy-1" projesi, bölgedeki sebze ihtiyacının üçte birini karşılayan organik üretim modeliyle dikkat çekti. Çiftçiler, kurulan ekolojik seralarda ata tohumlarıyla üretim yaparak gelirlerini artırdı. Eko Köy-2 ile Kapsam Genişliyor Yeni aşamada, 50 dönümlük bir alanda 21 sera ve 120 metrekarelik bir eko pazar yeri kurulması planlanıyor. Ayrıca, çiftçilerin barınma ve depolama ihtiyaçlarını karşılamak için 21 konteyner alımı gerçekleştirilecek. Özellikle kadın ve genç çiftçilere yönelik organik tarım eğitimleri verilecek. 13,6 Milyon TL’lik Yatırım Toplam bütçesi 13 milyon 600 bin TL olan projenin 10 milyon 200 bin TL’si KUDAKA tarafından finanse edilecek. Bayburt İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülecek proje, bölgedeki organik üretimi ve istihdamı artırmayı amaçlıyor. Hedef: Organik Tarım ve Ekonomik Kalkınma Eko Köy-2 kapsamında, 21 kadın ve genç çiftçiye doğrudan istihdam sağlanacak, 200 çiftçiye organik tarım eğitimi verilecek ve yıllık 120 ton organik sebze üretimi gerçekleştirilecek. Sürdürülebilir tarımı teşvik eden proje, hem bölge halkı için ekonomik fırsatlar sunacak hem de Bayburt’un tarımsal potansiyelini artırarak ülke çapında tanıtımına katkı sağlayacak.

24 Ülkeden Uzmanlarla Tarımın Geleceği Masaya Yatırıldı Haber

24 Ülkeden Uzmanlarla Tarımın Geleceği Masaya Yatırıldı

ERZURUM (İHA) - Tarım, gıda ve hayvancılık alanında bilimsel çalışmaların sunulduğu 6. Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bilimleri Kongresi, Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlendi. 24 ülkeden 164 katılımcıya ev sahipliği yapan kongre açılış programına Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur, Sempozyum Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fazıl Hacımüftüoğlu ve çok sayıda akademisyen katıldı. "YENİ İŞ BİRLİKLERİNE ÖNCÜLÜK EDECEĞİZ" Sempozyum Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fazıl Hacımüftüoğlu, kongrenin uzun bir hazırlık sürecinin ardından gerçekleştiğini belirterek, katılımcıların bilgi ve deneyimlerini paylaşmasının tarım bilimleri alanında yeni iş birliklerini teşvik edeceğini vurguladı. "Kongremizin amacı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bilimleri alanında çalışan dünyanın dört bir yanından uzmanları ve genç araştırmacıları bir araya getirerek araştırmalarını sunmak, yeni fikirler alışverişinde bulunmak, zorlu konuları tartışmak, gelecekteki iş birliklerini teşvik etmek ve birbirimizle etkileşim kurmaktır. Bu anlamda, uluslararası bilim camiasında, böylesine önemli alanlara yönelik çalışma yapan bilim insanlarını bir araya getirmekten ve onlarla bilgi alışverişinde bulunmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi. "BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN BÜYÜK FIRSAT" Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur, kongrenin Türkiye’nin tarım sorunlarına bilimsel çözümler sunarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacağını belirtti. Çalmaşur, "Bu kongre, bilgi paylaşımı ve iş birliği açısından büyük bir fırsat. Tarım sektörünün karşı karşıya olduğu sorunlara bilimsel çözümler üreterek ülkemizin tarımsal sürdürülebilirliğine destek vermeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. "SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR VİZYON İÇİN BURADAYIZ" Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ise tarımın küresel gıda güvenliği ve ekonomik kalkınmada oynadığı kritik rolü hatırlatarak, "Bugün, tarım alanındaki zorluklara bilimsel çözümler aramak, yeni fikirler geliştirmek ve geleceğe dair daha sürdürülebilir bir vizyon oluşturmak için buradayız. Kongremizin, tarım bilimi ve uygulamaları konusunda yeni adımlar atılmasına vesile olacağına inanıyorum. Daha yeşil, daha verimli ve sürdürülebilir bir tarım geleceği için birlikte çalışacağız" dedi. BİLİMSEL SUNUMLAR İLGİ TOPLADI Kongrede rejeneratif tıp alanında yenilikçi çalışmalarla dikkat çeken Prof. Dr. Fikrettin Şahin, yenilebilir bitkilerden elde edilen eksozomların sağlıkta kullanımını anlattı. Ayrıca Prof. Dr. Meisam Zargar, herbisitlere dirençli yabani otların tarımsal tehditlerini ve çözüm yollarını ele aldı. Tarım, gıda ve hayvancılık bilimlerindeki güncel gelişmelere ışık tutulan kongrede yapılan sunumların bilimsel dergilerde yayımlanacağı ve akademik dünyada önemli bir yer edineceği belirtildi.

Haber

"Tarımın Kadın Yıldızları" Projesi Altın Ödülün Sahibi

İSTANBUL (İHA) - Türkiye’nin önde gelen dondurulmuş gıda markası SuperFresh, "Tarımın Kadın Yıldızları" projesiyle, tarımda fırsat eşitliği sağlama hedefini sürdürüyor. Bu proje, Smarties Awards 2024’te MEA bölgesinde "Çeşitlilik ve Kapsayıcılık" kategorisinde altın ödül kazanarak büyük bir başarıya imza attı. Bu ödül, projeye kazandırılan 14. ödül oldu. SuperFresh’in 2022’de Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle başlattığı "Tarımın Kadın Yıldızları" projesi, Smarties Awards 2024’te "Amaç Odaklı Pazarlama" kategorisinin Çeşitlilik ve Kapsayıcılık dalında altın ödül aldı. Bu ödül, proje bu dal özelinde kazandırılan yedinci ödül olarak kaydedildi. "Tarımın Kadın Yıldızları" projesi, aldığı diğer ödüllerle de dikkat çekti. Bu yıl, Toplumsal Fayda Ödülleri’nde "Tarımda Topluma Değer Katan Proje" ödülünü, The Stevie Awards for Women in Business’te bronz ödülü, Digital Communication Awards 2024’te "Sürdürülebilir İletişim" alanında bronz ödülünü ve İstanbul Marketing Awards’ta "Toplumsal Cinsiyet Eşitliği" kategorisinde en iyi proje ödülünü kazandı. Ayrıca, SuperFresh'in bünyesinde bulunduğu Kerevitaş, Fast Company Türkiye'nin "En Yenilikçi 50 Şirket" listesine girdi. Kerevitaş CMO’su Gülizar Öcal Doğan yaptığı konuşmada, "Türkiye'nin en büyük tarımsal hammadde tedarikçilerinden biri olarak tarımın özellikle kadınlar açısından büyük bir potansiyel barındırdığının farkındayız. Raporlar, Türkiye'de tarım sektöründe 2 milyona yakın kadının bulunduğunu ve bu alanda çalışan kadınların yüzde 78'inin ailesine ait tarlalarda ücret almadan çalıştığını ortaya koyuyor. Bu tespitten hareketle biz de tarım sektöründeki kadın iş gücünün potansiyelini açığa çıkarmak ve fırsat eşitliği sağlamak üzere harekete geçtik. Tarım ve Orman Bakanlığımızın destekleriyle 2022 yılında ‘Tarımın Kadın Yıldızları' projesini başlattık. Bu projeyle tohum seçiminden hasada kadar her aşamada uzman ziraat mühendislerimizle sözleşmeli kadın çiftçilerin yanlarında oluyoruz" dedi. Konuşmasını, "Sürdürülebilir tarım alanında verdiğimiz teşviklerin yanı sıra kadın çiftçilerimizi yapay zeka, finansal okuryazarlık, ekolojik okuryazarlık ve girişimcilik eğitimleriyle destekliyoruz. Projeye dahil olan kadınlarımızın verimliliği artırmak için yapay zekâyı kullanmaya başladığını, üretimle ilgili karmaşık maliyet hesaplamalarını rahatlıkla yaptığını, verilen destekle kızlarını ziraat mühendisi olarak okuttuğunu görüyoruz. Ne mutlu bize ki kısa zamanda dikkat çeken ve ilham veren bir yolculuğa dönüşen projemiz geçtiğimiz sene Birleşmiş Milletler'de düzenlenen özel oturumda tüm dünyaya örnek gösterildi. Başarılarımızla sadece Türkiye'de değil globalde de prestijli kurumlar tarafından 14 ödüle layık görüldük. Kerevitaş için çok kıymetli bir proje olan Tarımın Kadın Yıldızları'nı önümüzdeki dönemde daha da büyüterek, kadınlarımızı desteklemeye devam edeceğiz" sözleriyle sürdürdü.

İhracatın Lideri MAY Tohum Ödülleri Topladı Haber

İhracatın Lideri MAY Tohum Ödülleri Topladı

BURSA (İHA) - MAY Tohum, 2023 yılında ayçiçeği ve mısır tohumu ihracatındaki başarılarıyla "İhracatın Öncüleri Ödülü"nü kazandı. İstanbul Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği’nin düzenlediği "Lezzeti Dünya’ya Taşıyanlar: 2023 İhracat Öncüleri" ödül töreninde, firma bitkisel yağlar-yağlı tohumlar ve hububat-bakliyat-baharat kategorilerinde iki platin ödül alarak tohum ihracatındaki öncülüğünü bir kez daha kanıtladı. "TOHUM İHRACATININ YÜZDE 10’UNU GERÇEKLEŞTİRİYORUZ" MAY Tohum Yurtdışı Pazarlama ve Satış Direktörü Ersin Güneş, firmanın ihracata 2005 yılında başladığını ve bugün cirolarının yüzde 35’inin ihracat ve lisans gelirlerinden oluştuğunu belirtti. Gelecek 5 yılda bu oranı yüzde 50’ye çıkarmayı hedeflediklerini ifade eden Güneş, 2023’te ihracat hacmini bir önceki yıla göre yüzde 70 artırarak hedeflerinin üstüne çıktıklarını söyledi. Güneş, "Geliştirdiğimiz çeşitleri Avrupa Birliği, Karadeniz Kuşağı, Orta Doğu, Orta Asya, Afrika ve ABD’ye kadar olan coğrafyada en etkili şekilde tanıtarak, pazarlama ve satış faaliyetlerini gerçekleştiriyoruz. Gerçekleştirdiğimiz pazarlama satış faaliyetleri sonucunda, bugün MAY markası altında yer alan 200’den fazla uluslararası tescilli ticari çeşitlerimizi, 45’i aşkın ülkeye ihraç ederek, Türkiye tohum ihracatının yüzde10’undan fazlasını MAY Tohum olarak biz gerçekleştiriyoruz" dedi. YENİLİKÇİ VE SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇÖZÜMLER MAY Tohum, yalnızca ihracat oranlarını artırmayı değil, aynı zamanda yenilikçi ürün portföyünü genişleterek sürdürülebilir tarımsal çözümler sunmayı amaçlıyor. Güneş, "2019 yılı itibariyle hibrit mısır ve pamuk türünde, Türkiye’deki Ar-Ge Merkezlerinde ıslahını gerçekleştirdiğimiz çeşitlerle ABD GDO’suz tohum pazarında yer almaya başladık. Hibrit mısır ve pamuk türünde dünyanın en rekabetçi pazarlarından biri olan ABD GDO’suz tohum pazarına, rekabet gücü yüksek çeşitlerimizle giriş yaptık. Çeşitlerimiz adaptasyon kabiliyetleri ve verim potansiyelleri ile müşterilerimizin beğenisini kazandı" açıklamasında bulundu. 2005’te tohum ve lisans ihracatına başlayan firma, hibrit ayçiçeği, hibrit mısır, pamuk, tatlı mısır ve fasulye türlerinde pazarlama ve satış faaliyetleriyle global pazarlardaki büyümesini sürdürüyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.