TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Sürdürülebilirlik

AGRONEWS - Sürdürülebilirlik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Sürdürülebilirlik haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Prof. Dr. Aslan: Haber

Prof. Dr. Aslan: "Doğayı Korumak Gelecek Nesillere Borcumuz"

VAN (İHA) - Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Prof. Dr. Lokman Aslan, doğayı korumanın tüm canlılar için bir zorunluluk olduğunu ifade etti. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu tarafından ilan edilen 3 Mart Dünya Yaban Hayatı Günü kapsamında Türkiye’de de farkındalık etkinlikleri düzenleniyor. Prof. Dr. Aslan, merkez olarak 2012’den beri yaban hayatını koruma çalışmaları yürüttüklerini belirterek, doğanın tüm canlıların ortak yaşam alanı olduğuna işaret etti. Ekolojik dengenin korunmasında çeşitli kurumlarla iş birliği içinde çalıştıklarını söyleyen Prof. Dr. Aslan, "Doğal hayat denilince, insan eli değmemiş, bozulmamış yapıdan bahsediyoruz. Tabiat bütün canlıların ortak yaşam alanıdır. Eğer bizler doğayı tahrip eder ve sulak alanları yok edersek ekosisteme zarar vermiş oluyoruz. Bu doğa bizlere emanettir. Bu doğal mirası gelecek nesillere bozulmadan teslim etmek zorundayız. Bunu da hiçbir değişiklik yapmadan gelecek nesillere aktarmalıyız" ifadelerini kullandı. Tarım ve sanayi devrimiyle doğanın büyük zarar gördüğüne dikkat çeken Aslan, "Yaşanabilir bir dünyadan uzaklaşmak üzereyiz. Kaybettiğimiz değerleri kaybettikten sonra farkına vardık. Oysaki elimizdeki değerleri kaybetmeden farkında olmamız gerekiyor. Bu yüzden sulak alanlarımızı, nehirlerimizi ve göllerimizi korumalıyız" dedi.

Gürsu'da GÜRTAM ile Tarımsal Dönüşüm Başlıyor Haber

Gürsu'da GÜRTAM ile Tarımsal Dönüşüm Başlıyor

BURSA (İHA) - Bursa’nın verimli Gürsu Ovası’nda tarımsal dönüşümün öncüsü olan Gürsu Belediyesi, Gürsu Tarımsal Araştırmalar Merkezi’ni (GÜRTAM) kurarak önemli bir projeye imza atıyor. AR-GE Müdürlüğü çatısı altında başlatılan bu proje, su kıtlığı ve sulama sistemlerinin yetersizliği, tarımsal sanayinin gelişmemiş olması, sanayi kaynaklı çevre kirliliği, mevsimlik işçilerin barınma sorunları, markalaşma eksikliği ve fiyat regülasyonunun sağlanamaması gibi temel problemlere çözüm getirmeyi hedefliyor. GÜRTAM kapsamında AB hibe destekleri ile Ticaret Borsası, Ekolojik Yaşam Parkı, Kompost Tesisi, Endüstriyel Meyve Kurutma Tesisi, Sera OSB, Akıllı Tarım Sistemleri ve analiz laboratuvarları gibi projeler başlatılacak. Gürsu Belediye Başkanı Mustafa Işık, Gürsu Ovası’nı korumak ve tarımı geliştirmek için detaylı projeler üzerinde çalıştıklarını belirtti. Bursa Teknik Üniversitesi Teknoparkı ile iş birliği yapılarak Akıllı Sulama, Tarla ve Sera Takip Sistemi, Soğuk Hava Depoları Akıllı Takip ve İklimlendirme Sistemi gibi uygulamalar hayata geçirildi. Ağaköy Kooperatifi’nde pilot olarak başlatılan soğuk hava depoları takip sistemi, ürünlerin ideal koşullarda saklanmasını sağlayarak hem enerji tasarrufu hem de maliyet avantajı sunuyor. Başkan Işık, Gürsu’nun tarım ve gıda teknolojilerinde öncü bir bölge haline geldiğini vurgulayarak, "Hibe Şampiyonu Gürsu Belediyesi olarak yeni projemiz için son derece heyecanlıyız. Umarız tarımımız için en iyisini el birliği ile yapacağız" dedi.

Denizli’de Alabalık Üretimi Hız Kesmeden Devam Ediyor Haber

Denizli’de Alabalık Üretimi Hız Kesmeden Devam Ediyor

DENİZLİ (İHA) - Denizli Valisi Ömer Faruk Coşkun, Çameli ilçesinin Elmalı ve Taşcılar mahallelerinde bulunan su ürünleri tesislerini ziyaret etti. Alabalık yetiştiriciliğinin önemli merkezlerinden biri olan bölgede, üretim süreçlerini yerinde inceleyen Vali Coşkun, sektördeki gelişmeler ve karşılaşılan sorunlarla ilgili üreticilerle istişarelerde bulundu. Ziyarete, Çameli Kaymakamı Talha Tunahan Yıldırım, Çameli Belediye Başkanı Cengiz Arslan, İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri de katıldı. Heyet, ilk olarak Taşcılar Mahallesi'nde, Tarım ve Orman Bakanlığı TKDK desteklerinden yararlanan bir su ürünleri tesisinde incelemelerde bulundu. Tesiste alabalık yumurtası sağımı yapılarak üretim süreci gözlemlendi. Yetkililer, sektörün mevcut durumu ve yatırımlarla nasıl daha verimli hale getirilebileceği üzerine değerlendirmelerde bulundu. Heyet, daha sonra Elmalı Mahallesi’nde köy kahvehanesinde düzenlenen toplantıya katılarak üreticilerle bir araya geldi. Toplantıda, alabalık yetiştiriciliği yapan çiftçilerle sektörün geleceği, karşılaşılan zorluklar ve çözüm önerileri üzerine görüş alışverişinde bulunuldu. Denizli genelinde faaliyet gösteren 101 su ürünleri yetiştiriciliği tesisinde yıllık 2 bin 200 ton porsiyonluk alabalık üretildiğini belirten Vali Coşkun, sektördeki ihracatın 17 milyon doları aştığını vurguladı. Çameli ilçesinin su ürünleri üretiminde önemli bir merkez haline geldiğini ifade eden Coşkun, yetiştiricilere bereketli bir sezon diledi. Denizli İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Çınar ise, "İlimizin su ürünleri lokomotifi olan Çameli İlçesi’nde sektör paydaşlarıyla birlikte olmanın mutluluğunu yaşıyorum. Ülkemiz ve şehrimiz için önemli bir katma değeri olan su ürünleri sektörünün her geçen gün teknolojik altyapısı ve ekonomik değerinin yükselmesi hepimizi memnun etmektedir. Su ürünleri kaynaklarımızı korumak ve sürdürülebilirliğini sağlamak için çalışmalarımıza kararlılıkla devam edeceğiz. Aynı zamanda, su ürünleri yetiştiriciliğini ve ticaretini geliştirmek adına da var gücümüzle çalışmayı sürdüreceğiz. Bu başarıda emeği geçen tüm balıkçılarımıza, yetiştiricilerimize ve sektörümüzün değerli paydaşlarına teşekkür ediyorum" ifadelerini kullandı.

Muş'ta Besicilerden Kışlık Yem Derdine Söğüt Dalı Çözümü Haber

Muş'ta Besicilerden Kışlık Yem Derdine Söğüt Dalı Çözümü

MUŞ (İHA) - Muş’ta hayvancılıkla uğraşan besiciler, söğüt dallarını küçükbaş hayvanlarına yem olarak vererek yem maliyetlerini düşürüyor. Karın yoğun yağdığı Muş’ta, kış aylarında hayvanlarını beslemek için ekonomik ve doğal bir yöntem geliştiren besiciler, bu sayede hem samandan tasarruf ediyor hem de hayvanlarının süt verimini artırıyor. KIŞ AYLARINDA SÖĞÜT DALI ÇÖZÜMÜ Kış mevsiminin başlamasıyla, hayvanlarını kar üzerinde besleyen çiftçiler, kendilerine ait bahçe ve arazilerdeki söğüt ağaçlarını budayarak dallarını yem olarak kullanıyor. Besiciler, sabahları saman ve arpa, öğleden sonraları ise söğüt dalları ile hayvanlarını besleyerek verimliliği artırmayı hedefliyor. HEM EKONOMİK HEM SAĞLIKLI Besicilerden Abuzer Güngör, söğüt dalı yönteminin avantajlarını, "Kar yağışı ile birlikte hayvanlarımızı kar üzerinde beslemeye başladık. Yemden ve samandan tasarruf etmek için kendi bahçelerimizde ektiğimiz söğüt ağaçlarının dallarını hayvanlarımıza veriyoruz. Söğüt dalı taze olduğu için hem sağlıklı hem de süt verimini artırıyor. Söğüt dallarını budadıktan sonra sırtımızda taşıyarak keçilerin olduğu alana getirerek onlara veriyoruz" sözleriyle anlattı. Muşlu çiftçilerin bu yenilikçi yöntemi, zorlu kış şartlarında hayvancılığı daha sürdürülebilir hale getiriyor.

Eceabat’ta Yangından Etkilenen Üreticiye Zeytin Fidanı Desteği Haber

Eceabat’ta Yangından Etkilenen Üreticiye Zeytin Fidanı Desteği

ÇANAKKALE (İHA) - Çanakkale’nin Eceabat ilçesinde, geçen yaz orman yangınlarından etkilenen çiftçiler için başlatılan "Orman Yangınlarından Etkilenen Çiftçilere Zeytin Fidanı Desteği Projesi" kapsamında önemli bir adım atıldı. Çanakkale Valiliği öncülüğünde, İl Özel İdaresi’nin desteği ve İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nün yürüttüğü proje çerçevesinde, Büyükanafarta köyünde düzenlenen törende 39 üreticiye toplam 5 bin zeytin fidanı dağıtıldı. Törene, Eceabat Kaymakamı Murat Çiçek, Çanakkale Savaşları Gelibolu Tarihi Alan Başkanı İsmail Kaşdemir, Orman Bölge Müdürü Enver Demirci ve İl Tarım ve Orman Müdürü Nazan Türkarslan gibi isimlerin yanı sıra köy muhtarları ve üreticiler katıldı. Nazan Türkarslan, Çanakkale’de 2024 yılında meydana gelen 45 yangının tarımsal alanda ciddi zararlar oluşturduğunu belirterek, "Bu yangınlarda 2 bin 500 dekar ekili, dikili alan ve 3 bin 600 dekar hasat edilmiş tarım alanı zarar gördü. Haziran ayında Eceabat'ta çıkan yangında ise hububat ekili ve hasatı tamamlanmış bin 600 dekar alan ile bin 900 adet zeytin ağacı zarar gördü. Eceabat ve Gelibolu'da yangınlardan etkilenen üreticilerimiz için yüzde 75 devlet, yüzde 25 üretici katkılı olarak 39 üreticimize 5 bin adet zeytin fidanı dağıtıyoruz. Ayrıca yangın bölgesi için çalışma ve projelerimiz de devam edecektir" dedi. Türkarslan, projenin yalnızca üreticilerin kayıplarını telafi etmekle kalmayıp, doğal bir yeşil bariyer oluşturarak gelecekteki yangınların önlenmesine de katkı sağlamayı amaçladığını ifade etti. Ayrıca, üreticilere yangın riski ve önlemleri konusunda uyarılarda bulunarak, anız yakılmamasının ve gerektiğinde ALO 177 Orman Yangın İhbar Hattı’nın kullanılmasının önemine dikkat çekti. Türkarslan, "Gelecek nesillere daha yeşil bir Çanakkale bırakmak hepimizin ortak sorumluluğudur" diyerek sözlerini tamamladı. Projenin, Çanakkale’nin tarımsal üretimini sürdürülebilir kılmayı ve ormanlarla tarım arazileri arasında koruyucu bir yeşil kuşak oluşturmayı hedeflediği vurgulandı.

Muğla Büyükşehir’den 8 Milyon TL’lik Mama Üretimi Haber

Muğla Büyükşehir’den 8 Milyon TL’lik Mama Üretimi

MUĞLA (İHA) - Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından kurulan Kedi-Köpek Mama Üretim Tesisi, Antalya Büyükşehir Belediyesi yetkililerinin ziyaretiyle bir kez daha dikkat çekti. Türkiye genelinde sadece üç belediyenin sahip olduğu İl Tarım ve Orman Müdürlüğü'nden işletme onay belgesine sahip tesis, mama üretimiyle örnek olmayı sürdürüyor. Antalya Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili ve beraberindeki Anet A.Ş. Genel Müdürü ile Anet Veteriner Hekimi, tesiste kullanılan teknoloji, üretim kapasitesi ve çevresel katkılar hakkında bilgi aldı. Ziyaret sırasında tesiste görevli Mezbaha Hizmetleri Şube Müdürü Veteriner Hekim Yusuf Dur ve Tesis Sorumlu Yöneticisi Uzman Veteriner Hekim Volkan Çubuk mama üretiminin detaylarını paylaştı. 8 MİLYON TL DEĞERİNDE MAMA ÜRETİLDİ Muğla Büyükşehir Belediyesi, bugüne kadar 25 bin 638 kilogram kedi ve köpek maması üreterek piyasa değeri yaklaşık 8 milyon TL’ye ulaşan bir başarıya imza attı. Üretilen mamalar, Türkiye’nin en donanımlı Geçici Hayvan Bakımevi’nde kullanılırken sokakta yaşayan hayvanlara da destek sağlıyor. Hammaddeler tamamen bağış yoluyla temin edilen taze tavuk ve balıktan oluşuyor. BAŞKAN ARAS: "SEVGİYLE HİZMET EDİYORUZ" Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, tesisten ve diğer projelerden duyduğu gururu şu sözlerle ifade etti: "Tüm projelerimizi her canlıya duyduğumuz sevgiyle şekillendiriyoruz. Geçici Hayvan Bakımevimiz ve Mama Üretim Tesisimiz, bu yaklaşımımızın en güzel örneklerindendir. Bakımevimizde can dostlarımıza nitelikli bir bakım hizmeti sunarken, Mama Üretim Tesisimizle hem dostlarımızın beslenme ihtiyaçlarını karşılıyor hem de çevresel sürdürülebilirliğe katkıda bulunuyoruz. Bugün birçok belediyenin bu modelimizi örnek alması, bizleri gururlandırıyor. Bu başarı, yalnızca belediyemizin değil, patili dostlarımıza duyarlılık gösteren tüm vatandaşlarımızın ve gönüllülerimizin ortak eseridir". Mama Üretim Tesisi, hem üretim kapasitesi hem de çevresel duyarlılığıyla Muğla’dan Türkiye’ye örnek olmaya devam ediyor.

Ulusal Su Kurulu’nda Alınan 10 Yeni Karar Açıklandı Haber

Ulusal Su Kurulu’nda Alınan 10 Yeni Karar Açıklandı

ANKARA (İHA) - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Ulusal Su Kurulu’nun 3. toplantısında alınan 10 kritik kararı kamuoyuyla paylaştı. Suyun sürdürülebilir kalkınma ve insan refahı için önemini vurgulayan Yumaklı, küresel iklim değişikliğinin su kaynaklarını ciddi şekilde tehdit ettiğine dikkat çekti. Yumaklı, iklim değişikliği nedeniyle temiz suya erişimin artık bir beka meselesi olduğunu belirterek, "Biz de ülke olarak bu anlayışla geniş bir yelpazede kritik adımlar atıyoruz. Yani ekonomimizde, artan üretimimizde, tarımda, sanayide, enerjide, turizmde ve daha birçok sektörde öncelikli olarak su kaynaklarımızı göz önünde bulunduruyoruz" dedi. MODERN SULAMA VE BİLGİ PAYLAŞIMI Modern sulama sistemleri, yapay zekâ destekli uygulamalar ve erken uyarı sistemleriyle ilgili bilgi veren Yumaklı, belediyeler arasında bilgi ve tecrübe paylaşımını artırmaya yönelik çalışmaların sürdüğünü ve bu yıl 15 belediyenin daha projeye dahil olduğunu açıkladı. Yumaklı, "Sorumluluk hareketine dönüştürmekle ilgili çabalarımız ve gayretlerimiz devam ediyor. Kayıt oranlarının indirilmesi, tarımda sulama randımanının artırılması ve sanayide su kullanımının azaltılması için önümüzdeki günlerde de çalışmalarımızı sürdürmeye devam edeceğiz" dedi. HAVZA VE PEYZAJ DÜZENLEMELERİ Yumaklı, "Bugün de Afyonkarahisar, Diyarbakır ve Trabzon Valilerimiz havza kurullarında öne çıkan hususlarla ilgili sunumlarını bizlerle paylaştılar. Özellikle çok su tüketen peyzajlar yerine suyu az tüketen kurakçıl peyzaj düzenlemelerinin yaygınlaştırılması konusu da yine bugün tartıştığımız konular içerisinde yer aldı. Ayrıca sürdürülebilirlik tedbir risk yönetimi, halk sağlığı ve refah sosyoekonomik yaklaşımı, ortak sorumluluklar ile teknolojik bilimsel gibi temel ilkelere dayanan ulusal su planımızla ilgili istişarelerde bulunduk" dedi. Ayrıca, Kuzey Ege ile Batı Akdeniz havzalarındaki sektörel su tahsis planlarının onaylandığını bildirdi. KURAKLIK VE SÜRDÜRÜLEBİLİRLİK TEDBİRLERİ Ulusal Su Kurulu'nda alınan kararlar Bakan Yumaklı tarafından açıklandı: Teknik çalışmaların tamamlanarak sürecin Türkiye Büyük Millet Meclisine arzuyla ilgili başlatılması, Havza su kurullarında öne çıkan hususların fiili durumların ve planlamalarının takip edilmesi ve bir sonraki toplantıda ulusal su kurumuna bilgi verilmesi, Fırat-Dicle havzasının iklim değişikliğinin su kaynaklarının etkisi tespit edilmesi ve kuraklıkla mücadele acil önlem planının hazırlanması, Afyonkarahisar ilinde yapılan yağmur suyu hasadı kurakçıl peyzaj uygulamaları ve farkındalık oluşturulması gibi su verimli çalışmalarına dair iyi uygulamaların valilikler koordinasyonunda illerde örnek uygulama olarak başlatılması, Diyarbakır Ligi'nde başlatılan su gönüllüsü gençler sahada girişimi çalışmalarının Milli Eğitim Bakanlığı koordinasyonunda ülkemizdeki tüm okullarda yaygınlaştırılması, Kuraklık riski altında olan göllerimize yetişkin eylem planlarının hazırlanması, uygulamaya geçmiş ya da geçecek olan eylem planlarımız da bir sonraki kurula sunulması, Bakanlıklar, üniversiteler, yerel yönetimler başta olmak üzere tüm kamu kurum ve kuruluşlarında yeşil sahalarda ve refüjlerde, peyzaj alanlarında park ve bahçelerde kurakçıl peyzaj uygulamaları gece sulaması ve ara bulmuş atık suların yeniden kullanılmasını içeren kurakçıl ve peyzaj uygulamaları, rehber takımının uygulanması ve bu konuda Cumhurbaşkanımızın onayına sunulması, Aynı zamanda hem Tarım Orman Bakanlığı hem de Çevre Şehircilik Bakanlığının çalışmalarının birleştirilerek bu onaya tabi olması konusunda karara bağlanması, Ulusal Su Planı nihai hale getirilmesi bir sonraki toplantıda kurulun onayına sunulması, Büyük Menderes Kuzey Ege ve Batı Akdeniz planlarının onaylanması. ULUSAL SU PLANI NİHAİ HALE GETİRİLECEK Taslak Su Kanunu ve Taşkın Kanunu’na yönelik çalışmaların tamamlanarak Türkiye Büyük Millet Meclisi’ne sunulacağını açıklayan Yumaklı, Ulusal Su Planı’nın da bir sonraki toplantıda nihai hale getirilip kurulun onayına sunulacağını ifade etti. "SU YÖNETİMİNİ SÜREKLİ İYİLEŞTİRECEĞİZ" Su yönetiminin aciliyetini vurgulayan Yumaklı, "Ülkemizde Ulusal Su Kurulu ile su yönetimine yön verecek bir yapının tesisi sağlanmıştır ancak bununla ilgili müştereklerin ortak kuralına veya ortaklaşa kabul edilen kararlar doğrultusunda adil, akıllı ve etkin bir şekilde uygulanması zaruridir. Bu sebeple kurul marifetiyle su yönetimi statülerimizi sürekli olarak iyileştireceğiz ve bunu da kamuoyumuzun bilgilerine arz edeceğiz" dedi. Kurulda alınan kararlar, su kaynaklarının korunması ve etkin kullanımı adına kritik bir adım olarak değerlendiriliyor.

Sizlere daha iyi hizmet sunabilmek adına sitemizde çerez konumlandırmaktayız. Kişisel verileriniz, KVKK ve GDPR kapsamında toplanıp işlenir. Sitemizi kullanarak, çerezleri kullanmamızı kabul etmiş olacaksınız.
AGRONEWS En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.