İran'dan Turunçgil, Badem ve Süs Bitkisi İthalatına Engel
Türkiye, İran’dan gelen bazı tarım ürünlerine yönelik yeni yasaklar getirdi. 1 Kasım 2024 itibariyle, İran’dan turunçgil, badem, iç ve dış mekan süs bitkilerinin ithalatı yasaklandı. Bu adım, özellikle Xylella fastidiosa bakteriyel hastalığı ve turunçgillerdeki "Yeşillenme" hastalığına karşı alınan önlemler çerçevesinde atıldı.
Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne gönderdiği yazıda, ithal edilecek bitkilerin, Bitki Karantinası Yönetmeliği’ne göre kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İran’da tespit edilen Xylella fastidiosa bakterisi ve turunçgillerdeki Yeşillenme hastalığı, bu kısıtlamaların gerekçesi olarak ifade edildi.
Yasakların bir parçası olarak, İran’dan Türkiye’ye badem, iç ve dış mekan süs bitkisi ithalatı durduruldu. Ayrıca, yakacak amaçlı badem kabuklarının ithalatı da yasaklandı.
TURUNÇGİL İTHALATI VE TRANSİT GEÇİŞİNE YASAK
Diaphorina citri bakterisinin etkisiyle, İran’dan turunçgil meyveleri ve turunçgil yetiştiriciliğinde kullanılan materyallerin ithalatı durduruldu. Bu ürünlerin Türkiye toprakları üzerinden transit geçişi de yasaklandı.
ENGİNAR İTHALATINA YENİ DÜZENLEMELER
Türkiye’ye yapılacak enginar ithalatında, ürünlerin taze soyulmuş iç tabla enginar şeklinde ve bozulmayı engellemek için salamura yapılarak, uygun koşullarda sevk edilmesi gerekiyor.
Diaphorina citri’ye karşı alınan önlemler kapsamında, İran’dan ithalatı yapılacak ürünlerde fümigasyon yapılması ve Bitki Sağlık Sertifikası’nda fümigasyon bilgileri bulunması gerektiği belirtildi.
TAŞIMA ARAÇLARINA SIKI KONTROL
İran’dan yapılan ithalatlarda, taşıma araçlarının, konteynerlerin, ürün paketlerinin ve ambalajlarının dezenfekte edilmesi zorunlu hale getirildi. Dezenfeksiyon belgelerinin, İran’daki yetkili otoritelerce düzenlenen Bitki Sağlık Sertifikası ile birlikte ülkeye girişte sunulması isteniyor.
TURUNÇGİL YEŞİLLENME HASTALIĞI
Turunçgil yeşillenme hastalığı, turunçgil alanlarında veya ülkeler arası ticaretle taşınan vektör böceklerle yayılmaktadır. Bu hastalık, özellikle portakal, mandalin ve greyfurt gibi turunçgil türlerini etkiler.