Tekirdağ'da Çiğ Süt Analiz Faaliyetleri Hızla Devam Ediyor
Tekirdağ Damızlık Sığır Yetiştiricileri Birliği (DSYB) Başkanı Veteriner Hekim Ergin Durgun, çiğ süt analiz çalışmalarını 12 ilde genişleterek sürdürdüklerini açıkladı. Durgun, yıl sonuna kadar 75 bin süt numunesinin analiz edilmesinin hedeflendiğini vurguladı.
Hayvan Sağlığı ve Damızlık Niteliği
Bu analizler sayesinde sütün protein, yağ ve somatik hücre içeriği tespit edilerek, hayvanların sağlık durumu ve damızlık niteliği belirlenecek. Durgun, “Islah amaçlı çiğ süt analiz faaliyetlerimizi Tekirdağ, Sakarya, Kastamonu, Antalya, Isparta, Afyonkarahisar, Aydın, Niğde, Denizli, Bolu, Nevşehir ve Burdur illerini kapsayan geniş bir alanda sürdürüyoruz,” dedi. Yetiştiriciler, ineklerinden aldıkları süt numunelerini DSYB aracılığıyla ulaştırıyor.
Hedefler ve Sonuçların Değeri
Bu yıl toplamda 25 bin ineğin 75 bin süt numunesinin analizinin yapılmasının hedeflendiğini belirten Durgun, “Sonuçlar, Birliğimiz laboratuvarından E-ıslah sistemine online olarak aktarılmakta ve bu analizler sayesinde hayvanların damızlık sınıf değerleri belirlenerek devlet desteği farkı oluşmaktadır,” şeklinde konuştu.
Bölgesel Etki
Durgun, birlikte çalışan personeline teşekkür ederek, faaliyetlerinin Tekirdağ ve bölge sınırlarını aştığını da sözlerine ekledi. Bu çalışmalar, bölgedeki hayvan sağlığının ve süt kalitesinin artırılmasına katkı sağlamayı amaçlıyor.