TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Süt Üretimi

AGRONEWS - Süt Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Süt Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Günlük 5 ton süt üretimi yapıyor Haber

Günlük 5 ton süt üretimi yapıyor

Tarım ve Orman Bakanlığından yüzde 50 hibe desteği alarak teknolojisini yenileyen ve Düzce iline günlük 5 tonu aşan süt üretimi ile katkı sağlayan işletmeyi Vali Selçuk Aslan inceledi. Düzce Valisi Selçuk Aslan, Çilimli ilçesinde 2008 yılında faaliyete geçen Alacamescit Köyündeki 665 baş sığır mevcudu bulunan ilin en büyük modern ari süt sığırı işletmesi süt çiftliğini gezerek işletmenin faaliyetleri hakkında bilgi aldı. Yapılan ziyarette Vali Aslan ile birlikte Çilimli Kaymakamı Furkan Alpay, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Aydın Koca ve teknik personel eşlik etti. İşletme yetkilisi Serdar İnce’den bilgi alan Vali Aslan, Tarım ve Orman Bakanlığından yüzde 50 hibe desteği alarak teknolojisini yenileyen ve Düzce iline günlük 5 tonu aşan süt üretimi ile katkı sağlayan işletmeye çalışmalarında başarılar diledi. Düzce’nin hayvancılığında süt sığırcılık işletmelerinin önemli bir yeri olduğunu dile getiren İl Müdürü Esra Uzun, işletme ziyaretinde konuyla ilgili Vali Aslan’a Düzce’deki süt sığırı yetiştiriciliği, hastalıktan ari işletmeler ve süt sektörü hakkında bilgi verdi. Uzun, “Düzce’nin modern ari süt sığırı işletmesi Tarım ve Orman Bakanlığı kırsal kalkınma yatırımlarının ekonomik olarak desteklenmesi programından sabit sağım ünitesi desteğinden faydalandı. Böylece otomatik sağım ünitesi bulunan işletmelerin hayvan başına ve işletme süt verimleri, süt içerikleri gibi verileri e-ıslah sistemimizde kayıt altına alınmaktadır. Elde edilen bu veriler hayvan ıslahında kullanılarak daha verimli hayvanların kullanılmasına imkan sağlamaktadır. Aynı zamanda İlimizdeki en büyük ari işletme olma özelliği olan işletme Bakanlığımızca uygulanan hastalıktan ari işletmelerin desteklenmesi hayvan sağlığının korunması yanında, kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi ile ülkemiz süt sektörünün Avrupa Birliğine süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilmesi için temel teşkil etmektedir. Çiğ sütün perakende olarak satışı ancak ari işletmelerden yapılabilmekte diğer işletmelerin sütleri toplanarak süt işleme tesislerinde işlem görmesinden sonra satışına izin verilebilmekte olup, aynı zamanda ari işletmelerin sütü diğer sütlere göre daha fazla destek almaktadır” dedi. Vali Selçuk Aslan incelemesi sırasında bir buzağıya süt içirdi ve günlük 5 tonu aşan süt üretimi ile katkı sağlayan işletmeye çalışmalarında başarılar diledi.

Pelitalan Kırsal Kalkınma Merkezi’nde süt ürünleri üretilecek Haber

Pelitalan Kırsal Kalkınma Merkezi’nde süt ürünleri üretilecek

Manisa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülecek çalışmayla halka maliyetine süt ürünlerinin satışının yapılacağını dile getiren Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, üretime de kısa sürede başlanmasının hedeflendiğini söyledi. Yunusemre Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Semih Balaban başkanlığında gerçekleştirildi. Yunus Emre Millet Çarşısı Etkinlik Salonu’nda yapılan toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 2 oturum halinde 36 maddenin görüşüldüğü toplantıda Pelitalan Kırsal Kalkınma Merkezi’nin Manisa Büyükşehir Belediyesi ile ortak kullanılması için protokol yapılmasına ilişkin madde meclis gündemine geldi. Maddeye ilişkin bilgi veren Başkan Balaban, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ferdi Zeyrek Pelitalan’da atıl durumda olan Kırsal Kalkınma Merkezi’ni mandıracılık adı altında peynir üretimi yaparak halka maiyetine satılması için yeri bizden talep ederek bu işi birlikte yapmamızı istedi. Burada süt ürünlerinin üretimi yapılacak. Bu merkezi daha da işler hale getireceğiz. Güzel bir proje olacağına inanıyorum” diye konuştu. Pazar yerleri yeniden oda yönetimine emanet Meclisin ikinci oturumunda belediye sorumluluğunda bulunan pazar yerleri ile ilgili belediye ve Pazarcılar Odası ile yapılacak pazaryerleri tahsis protokolü için Belediye Başkanı Semih Balaban’a yetki verilmesi maddesi görüşüldü. Maddeye ilişkin bilgi veren Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erdinç Yavaşlı, “Belediye gelirlerinden biri de pazaryerleri. Daha önceki 10 yıllık uygulamada pazar yerleri oda yönetimine verilmiş. Fakat sonra belediye bünyesine alınarak gelir kalemine yazılmış. Biz de daha önce AK Partili yönetimin yaptığı uygulamayı yaparak pazaryerlerimizi Pazarcılar Odası’na emanet ediyoruz. Elbette zabıta kontrolü bizde olmak kaydıyla. Bununla ilgili belediye başkanımıza yetki vereceğiz” dedi. Madde CHP, AK Parti ve İYİ Parti’nin kabul; MHP’nin çekimser oyu ile kabul edildi. Meclis toplantısında söz alan Yunusemre Kent Konseyi Başkanı Bektaş Kılınç da mahalle meclislerinin kuruluşu hakkında bilgi verdi, yönetimini tanıttı. Ekim ayı meclis toplantısı 1 Ekim Salı günü saat 18.00’de yapılması kararlaştırıldı.

"Üreticiyi korumak için günlük bin ton sütü piyasadan çekeceğiz" Haber

"Üreticiyi korumak için günlük bin ton sütü piyasadan çekeceğiz"

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bazı sanayi tesisleri tarafından süt üreticisinin gelirini azaltmaya yönelik faaliyetler yapıldığını belirterek, "Üreticiyi korumak için günlük bin ton sütü piyasadan çekeceğiz" dedi. Bir dizi ziyaret ve incelemelerde bulunmak üzere Denizli’ye gelen Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Vali Ömer Coşkun’u ziyaret etti. Programı kapsamında Acıpayam ilçesinde faaliyet gösteren bir süt ve süt ürünleri tesisinde incelemelerde bulunan Bakan Yumaklı, sektörde yaşanan gelişmelerle ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye’nin 21,5 milyon tonluk süt üretimi olduğunu ve bunun yüzde 50’sinin sanayiye gittiğini belirten Bakan Yumaklı, “Sanayi tesislerinin bu sütten daha fazla pay alarak, daha fazla süt ve süt ürünü üretilmesiyle hem içerideki ihtiyacı karşılanmayı hem de ihracatla ilgili hedeflere ulaşmayı istiyoruz. Ülkemizde son 2-3 haftalık dönemde bazı sanayi tesislerinin özellikle geriye dönük faturalar düzenleyerek, üreticinin gelirini azaltma yönünde ya da fiyatları düşürme yönünde birtakım faaliyetlerde olduğunu tespit ettik. Ticaret Bakanlığımız ile bunları çok yakından takip ediyoruz. Üreticinin sütünü değerinde alarak bunun tüketiciye en uygun şartlarda ulaşmasını sağlayan sanayi kuruluşlarıyla ilgili hiçbir olumsuz görüşümüz yok. Ancak fırsattan istifade ederek, ortamı sadece kendi ulaşmak istedikleri menfaatlerine doğru evirmek isteyenlere karşı çok yoğun bir şekilde inceleme süreci başlatmış bulunuyoruz. Özellikle rekabet koşullarına da uygun olmayan şekilde bir araya gelerek üreticinin elinden değerinin altında ürün almakla ilgili bazı oluşumların da olduğunu hem biz hem de Ticaret Bakanlığımız tespit etti. Ticaret Bakanlığımız bu konuyla ilgili araştırma ve incelemeye başlattı” şeklinde konuştu. “Üreticiyi koruyacak önlemleri alıyoruz” Süt üreticilerini korumak için gerekli tedbirlerin alındığına işaret eden Bakan Yumaklı, “Bakanlık olarak bu dönemde hem sıcaklıkların artması hem de üretimin çok olması sebebiyle oluşan süt fazlasını üreticiyi de korumak adına bir regülasyonla çözme yolunda geçen haftadan itibaren bir adım attık. Yaklaşık bin tonluk günlük sütü piyasadan çekeceğiz. Eğer gerekiyorsa, bu rakamı da fazlalaştıracağız. Sene sonuna kadar da bu regülasyona devam edeceğiz. Bu adım, regülasyon amaçlıdır. Üreticinin elinde ürünün kalmamasını sağlamak için yapıyoruz. Bunu kötüye kullanmak isteyen kuruluşları da buradan tekraren ikaz ediyorum, bu regülasyon amaçlı yapmış olduğumuz süt tozuna çevirme işlemini, üreticinin elinden daha da ucuza almak için farklı bir yönüyle kullanmak isteyenlerin kesinlikle bu yola tevessül etmemelerini özellikle ikaz etmek istiyorum" dedi.

“Erzurum’da süt ürünleri üretimi gelişime açık” Haber

“Erzurum’da süt ürünleri üretimi gelişime açık”

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı(KUDAKA) tarafından Hazırlanan “Erzurum İli Süt Ürünleri Sektörü Araştırma Raporu”nda ilginç tespitlere yer verildi. Çayır-mera alanları ve yaygın bir biçimde gerçekleştirilen yem bitkileri yetiştiriciliği ile Erzurum ili, hayvancılık bakımından Türkiye’nin diğer birçok ilinden mukayeseli bir üstünlüğe sahip olduğu ifade edilen raporda “Erzurum ili sahip olduğu 1 milyon 448 bin 467 ha çayır-mera alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki toplam toplam çayır-mera alanının %26’sını, Türkiye’deki toplam çayır-mera alanının ise ’unu kapsamaktadır. 2022 yılında Erzurum ilinde yem bitkileri üretimi gerçekleştirilen toplam alan, 2 milyon 209 bin 992 dekardır. 2 milyon 209 bin 992 dekar alanda üretilen yem bitkisi miktarı ise, toplam 3 milyon 561 bin 646 tondur. Çayır otu, yonca, yulaf ve korunga; en fazla ekimi yapılan yem bitkilerdir. Çayır-mera alanlarına ve yem bitkileri yetiştiriciliğine ilişkin veriler, Erzurum’un, hayvancılık sektöründe en yüksek ve en önemli girdilerden birisi olan “kaba yem” açısından avantajlı konumda olduğunu göstermektedir.” denildi. “Horasan, Pasinler, Karayazı, Tekman ve Hınıs güçlü” Hanife Orhangazi ve Dr. Serkan Timur tarafından hazırlanan “Erzurum İli Süt Ürünleri Sektörü Araştırma Raporu’nda TÜİK’ten temin edilen verilere göre; 2019 yılında Erzurum ilinde sağılan hayvan sayısı; 315 bin 591 büyükbaş, 408 bin 022 küçükbaş olmak üzere toplam 723 bin 613 adettir. 723 bin 613 hayvandan elde edilen süt miktarı ise 970 bin 802 ton olduğu dile getirilerek, şöyle devam edildi , “İlde özellikle süt sığırcılığı yaygınlaşmış olup, sağılan inek sayısı toplam 314 bin 894, üretilen inek sütü miktarı 937 bin 846 tondur. Erzurum ili 314 bin 894 sağmal inek ile Türkiye sıralamasında ikinci sırasında yer almaktadır. Üretilen inek sütü miktarı bakımından Konya (1.286.887) ve İzmir’den (1.150.838) sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Horasan, Pasinler, Karayazı, Tekman, Hınıs başta olmak üzere ilin doğu ve güney ilçeleri; hayvancılık faaliyetleri bakımından öne çıkmaktadır.” “Hayvancılık köklü bir geçmişe sahip” Raporda şu açıklamalara da yer verildi, “Coğrafi özelliklerinin kaliteli kaba yem niteliği taşıyan çayır-mera alanları, süt hayvancılığı ve yem bitkileri yetiştiriciliği açısından son derece uygun koşullar taşıması; hayvan sayısı, çayır-mera alanı ve yem bitkileri yetiştiriciliği bakımından mukayeseli üstünlüğe sahip olması; hayvancılığın köklü bir geçmişe sahip olması; hayvancılık faaliyetleri yürüten ve hayvancılık faaliyetlerinden gelir sağlayan işletme sayısının Türkiye ortalamasından çok daha yüksek olması; üretilen çiğ sütü işlemek üzere yüksek kapasiteli, modern süt işletmelerinin mevcut olması; iklim koşullarından dolayı soğutma maliyetlerinin Türkiye ortalamasından daha düşük olması, ilin öne çıkan güçlü yönleridir.”

Süt üreticisine bayram ve resmi tatiller zehir oluyor Haber

Süt üreticisine bayram ve resmi tatiller zehir oluyor

Üretilen sütlerin normal günlerde litresi 15 TL’den satılırken bayram tatili boyunca bu fiyatın 7,5 TL civarında uygulandığı belirtildi. Bakanlıktan destek isteyen süt üreticileri ve süt toplama kooperatifleri, ilgili bakanlıklardan soruna bir an önce çözüm beklediklerini söylediler. Türkiye’de Marmara Bölgesi dışında kalan illerde günlük yaklaşık 55 milyon litre Aydın’da ise 1 milyon 250 bin litre günlük süt üretimi gerçekleştiğini yaklaşık 8-10 yıldır yapılan yanlış uygulamalar nedeniyle süt üreticisine bayram tatillerinin adeta zehir olduğunu belirten Nazilli ve Çevreleri Tarımsal Kalınıma Kooperatifi (Ör-Koop) Yönetim Kurulu Başkanı Ünal Onal, yaşanan bu sorunun çözümü için ilgili bakanlıklarca acilen düzenleme yapılması gerektiğini söyledi. Başkan Önal konuyla ilgili açıklamasında “Maalesef bayram ve birkaç günlük resmi tatili olan özel günler süt üretici açısından kabus gibi oluyor. En mutlu günlerimiz hem süt üreticilerinin hem de süt toplayan kooperatif ve ya da firmaların zarar ettiğimiz günler olduğu için sıkıntılı günler olarak addediliyor. Sütlerin alınıp satılmadığı günlerde üreticinin sütleri Türkiye Süt Kurumu marifeti ile alıverilmelidir. Bu sorunun şimdilik başka çözümü görünmüyor. Sadece Aydın ilinde günlük yaklaşık süt üretimi 1250 ton civarında. Sadece Aydın özelinde ele aldığımızda Aydın ilinde bayram günleri şehrin günlük zararı 4 milyon 687 bin 500 TL’ye tekabül eder. Bunu her bayram günü ile çarparsak maalesef memleketimizin zararı onlarca milyona ulaşıyor. Bu işin çözümü için defalarca öneri sunduk. İlgili kurum ve bakanlık yetkilileri talep ederse yine çözüm önerilerimizi yineleriz” diyerek Türkiye’de süt üreticisinin bu sorunun bir an önce çözülmesini beklediklerini kaydetti.

Sürdürülebilir süt üretimi için aile işletmeleri kurulmalı Haber

Sürdürülebilir süt üretimi için aile işletmeleri kurulmalı

ATB Basın Danışmanı Vahide Yanık moderatörlüğünde düzenlenen panele, ATB 4. Meslek Komitesi Başkanı Yaşar Kocaoğlu, Antalya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, Elmalı Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali Gümüşlü ve Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özgür katıldı. Süt ikramının yapıldığı panelde, süt hayvancılığı, süt tüketimi, süt fiyatları, maliyetler ve süt üretiminde yaşanan sorun ile çözüm önerileri paylaşıldı. ATB 4. Meslek Komitesi Başkanı Yaşar Kocaoğlu, temel besin kaynaklarından biri olan süt üretiminin sürdürülebilmesi için küçük aile işletmelerinin desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Son dönemde süt hayvancılığını bırakan aile sayısının arttığını kaydeden Kocaoğlu, “Özellikle küçük aile işletmeleri maliyetlerin altında ezildiği için hayvancılıktan çekiliyor” dedi. “Süt olmazsa et olmaz” diyen Kocaoğlu, hayvancılık politikalarının süt üzerine kurgulanması gerektiğini söyledi. Sütün pahalılığının gündeme geldiğini ancak hayvancılıkta en önemli girdilerden olan yem fiyatlarının hiç konuşulmadığını kaydeden Kocaoğlu, “Hayvan yemi pahalı yiyor, onu neden konuşmuyoruz? Neden hep süt konuşuluyor. Biz yemi döviz kuru üzerinden alıyoruz, mazot, enerji gibi maliyetler malum. Üretici 1 litre sütün parasıyla 1.5 kilogram yem alamıyorsa hayvancılığı sürdürme şansı yok. Biz 1 litre sütün parasıyla 1.3 kilogram yem alabiliyoruz. Ulusal Süt Konseyi sütün üreticiden alım fiyatını 14.65 TL olarak belirledi ancak bu gerçekçi bir rakam değil. 1 litre sütün maliyeti 16 TL, sütün üreticiden alım fiyatı 18 TL olmadığı sürece hayvancılıkla uğraşan zarar eder ve her geçen gün işletmeler kapanır ki böyle oluyor. Uzun vadede süt daha pahalı hale gelir” diye konuştu. Süt tüketimimiz Avrupa’nın 3’te biri Elmalı Süt Üreticileri Birliği Başkanı Ali Gümüşlü, süt üretiminin azaldığına dikkat çekti. 2021 yılında 23 milyon 200 bin ton olan süt üretiminin, 2022’de yüzde 7 azalarak 21 milyon 563 bin tona, 2023’te 21 milyon 480 bin tona gerilediğini belirten Gümüşlü, 2021 yılında 28.1 milyon olan sağmal hayvan sayısının, 2022’de 25.8 milyon başa düştüğüne dikkat çekti. Türkiyşe’nin kişi başı yıllık süt tüketiminde 137.1 litre ile dünyada 56. Sırada olduğunu kaydeden Ali Gümüşlü, Avrupa’da kişi başı süt tüketiminin yıllık 350 litre ve üzeri olduğuna dikkat çekti. Gümüşlü, sütün hayvansal protein için insan sağlığında çok değerli bir besin olduğunu belirtirken, rafa kaldırılan okul sütü gibi projelerle hem üreticinin hem tüketicinin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. Gümüşlü, “Tarihe de not düşmesi açısından söyleyeceğim. Biz bu politikalarla devam edersek önümüzdeki yıllarda biz büyükbaş hayvanları hayvanat bahçesinde görecek, çocuklarımıza da hayvanat bahçesinde göstereceğiz” dedi. Çobanlar karavan istiyor Antalya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı Zeliha Öztürk, ülkedeki et ve süt açığını kapatmak için ithal hayvan yerine küçükbaş hayvancılığın desteklenmesi gerektiğini kaydetti. Koyun, keçi seçi sütünün katmadeğeri yüksek ürünler olduğunu söyleyen Öztürk, “Ürettiğimiz ürün asla elimizde kalmıyor, müşterisi hazır ve yüksek fiyattan pazarlayabiliyoruz” dedi. Honamlı gibi et ve sütte verimli yerli bir ırk olduğunu belirten Öztürk, “Bölgemiz küçükbaş hayvancılığa çok müsait. Küçükbaşın önündeki engeller kaldırılsın biz ete de süte de deste oluruz” dedi. Hayvancılıkta çoban bulmakta zorlandıklarını vurgulaya Zeliha Öztürk, “Neden çoban bulamıyorum, çünkü kırsalda yaşamak zor. Elektrik yok, su yok, internet yok, sosyal hayat zaten yok. Öncelikle kırsal kesimin altyapı ve sosyal anlamda desteklenmesi lazım. Kara düzen içerisinde yaşıyoruz. Kırsalda hayvancılıkla uğraşanlara karavan hayatı sağlanabilir. Yetiştiricilere karavan verilse hem kırsaldaki hayatları devam eder hem barınak sorunu kalmaz hem de güneş enerjisiyle enerjiye ulaşabilir” diye konuştu. Buzağı ölümleri azalsa ithalata gerek kalmaz Veteriner Hekimler Odası Yönetim Kurulu Üyesi Fatih Özgür, hayvancılık politikasının sıfırdan ele alınarak yeniden düzenlenmesi gerektiğini kaydetti. Buzağı ölümlerinin çok fazla olduğunu, buzağı ölümleriyle ilgili önlem alınırsa ithal ete, ithal hayvana gerek kalmayabileceğini kaydeden Özgür, et ve sütte verimli ırklar konusunda ciddi bir çalışma yürütülmesi gerektiğini söyledi. Özgür, “Bu sayede sütte verim ve kaliteyi yakalarız” dedi. “Neden sütü pahalıya içer olduk?” diye soran Fatih Özgür, “Hayvanlar doğada yayılıyordu meralarımızı yok ettik. Tarım arazilerini betona teslim ettik. Ormana zarar veriyor diye keçiyi ormandan uzaklaştırdık. Hayvan varlığı azaldı, et fiyatları yükseldi, süt fiyatları yükseldi. Yükselen fiyatları, hayvan ithal ederek düşürmeye çalıştık. Hayvancılığı kurtarmak için uçuk projelere ihtiyaç yok, üreticinin desteklendiği, tarımın hayvancılığın önündeki engellerin kaldırıldığı, aile işletmelerinin desteklendiği sistem kurarak hayvancılık et, süt sürdürülebilir hale gelir. Türkiye’de et açığını kapatabilmeniz için bir kere sütün para etmesi lazım” diye konuştu. Konuşmaların ardından dinleyiciler konuklara sorular yöneltti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.