TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Süt Ürünleri Üretimi

AGRONEWS - Süt Ürünleri Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Süt Ürünleri Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Pelitalan Kırsal Kalkınma Merkezi’nde süt ürünleri üretilecek Haber

Pelitalan Kırsal Kalkınma Merkezi’nde süt ürünleri üretilecek

Manisa Büyükşehir Belediyesi ile birlikte yürütülecek çalışmayla halka maliyetine süt ürünlerinin satışının yapılacağını dile getiren Yunusemre Belediye Başkanı Semih Balaban, üretime de kısa sürede başlanmasının hedeflendiğini söyledi. Yunusemre Belediyesi Eylül Ayı Meclis Toplantısı Belediye Başkanı Semih Balaban başkanlığında gerçekleştirildi. Yunus Emre Millet Çarşısı Etkinlik Salonu’nda yapılan toplantı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. 2 oturum halinde 36 maddenin görüşüldüğü toplantıda Pelitalan Kırsal Kalkınma Merkezi’nin Manisa Büyükşehir Belediyesi ile ortak kullanılması için protokol yapılmasına ilişkin madde meclis gündemine geldi. Maddeye ilişkin bilgi veren Başkan Balaban, “Büyükşehir Belediye Başkanımız Sayın Ferdi Zeyrek Pelitalan’da atıl durumda olan Kırsal Kalkınma Merkezi’ni mandıracılık adı altında peynir üretimi yaparak halka maiyetine satılması için yeri bizden talep ederek bu işi birlikte yapmamızı istedi. Burada süt ürünlerinin üretimi yapılacak. Bu merkezi daha da işler hale getireceğiz. Güzel bir proje olacağına inanıyorum” diye konuştu. Pazar yerleri yeniden oda yönetimine emanet Meclisin ikinci oturumunda belediye sorumluluğunda bulunan pazar yerleri ile ilgili belediye ve Pazarcılar Odası ile yapılacak pazaryerleri tahsis protokolü için Belediye Başkanı Semih Balaban’a yetki verilmesi maddesi görüşüldü. Maddeye ilişkin bilgi veren Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Erdinç Yavaşlı, “Belediye gelirlerinden biri de pazaryerleri. Daha önceki 10 yıllık uygulamada pazar yerleri oda yönetimine verilmiş. Fakat sonra belediye bünyesine alınarak gelir kalemine yazılmış. Biz de daha önce AK Partili yönetimin yaptığı uygulamayı yaparak pazaryerlerimizi Pazarcılar Odası’na emanet ediyoruz. Elbette zabıta kontrolü bizde olmak kaydıyla. Bununla ilgili belediye başkanımıza yetki vereceğiz” dedi. Madde CHP, AK Parti ve İYİ Parti’nin kabul; MHP’nin çekimser oyu ile kabul edildi. Meclis toplantısında söz alan Yunusemre Kent Konseyi Başkanı Bektaş Kılınç da mahalle meclislerinin kuruluşu hakkında bilgi verdi, yönetimini tanıttı. Ekim ayı meclis toplantısı 1 Ekim Salı günü saat 18.00’de yapılması kararlaştırıldı.

Erzurum’da Kandirif Peyniri coğrafi işaret tescil yolunda Haber

Erzurum’da Kandirif Peyniri coğrafi işaret tescil yolunda

Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, Kandirif Peyniri’nin coğrafi işaret alması için çalışma başlattı. Gerek sosyal gerekse ekonomik açıdan Erzurum için hayvancılık faaliyeti önem teşkil ediyor. Erzurum’da yapılan diğer tarımsal faaliyetlerde genel anlamda hayvancılığı destekleyici niteliği taşıyor. Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, bu anlamda bir adım daha attı. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, “ KUDAKA’nın Teknik Destek Programı kapsamında uygun görülen projemiz ile Erzurum ilinde yerel peynir çeşidi olan Kandirif peynirinin üretimine yönelik eğitim verilerek kalifiye işgücü oluşturulması Kandirif Peynirinin coğrafi işaret alması için süreç başlatılarak süte katma değer oluşturacak Kandirif Peynirinin sanayiye aktarılarak ticarete konu edilmesini sağlamak amaçlanmaktadır.” denildi. Erzurum ilinin yerel ürünleri bakımından değerlendirildiğinde 55 adet coğrafi işaretli ürünün tescilli olduğunu hatırlatan Erzurum İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi, “Bu ürünlerin tamamına yakını tarımsal kaynaklı olması özellikle hayvansal ürünlerde bilinirliğinin daha fazla olduğu görülmektedir. Peynir bakımından ülkemizde 45 adet coğrafi işaretli ürün bulunurken bunun 2 adedi Erzurum civil peyniri ve Erzurum Küflü Civil Peyniri Erzurum açısından önemli bir değer olarak ortaya çıkmaktadır. Coğrafi işaret almış bu ürünler yerellik ve özgünlüğü ile tercih edilen ürünler olarak ortaya çıkabilmektedir. Erzurum’un geniş çayır mera varlığı yüksek rakımı hayvancılık açısından güçlü olması süt ürünlerinin pazarlanmasında ve üretiminde yerellik katacak ürünlerin üretilmesi ve rekabet gücünü artıracaktır. Kandirif Peynirinin yerel olması, raf ömrünün uzun olması, kuru madde miktarının yüksekliği, yağ oranı yüksekliği, protein oranı yüksekliği tuz oranı düşüklüğü ikincil bir ısıl işleme maruz kalması gibi özellikleri ile yerel ürün olarak İl ekonomisine katkı sağlayacaktır.”

“Erzurum’da süt ürünleri üretimi gelişime açık” Haber

“Erzurum’da süt ürünleri üretimi gelişime açık”

Kuzeydoğu Anadolu Kalkınma Ajansı(KUDAKA) tarafından Hazırlanan “Erzurum İli Süt Ürünleri Sektörü Araştırma Raporu”nda ilginç tespitlere yer verildi. Çayır-mera alanları ve yaygın bir biçimde gerçekleştirilen yem bitkileri yetiştiriciliği ile Erzurum ili, hayvancılık bakımından Türkiye’nin diğer birçok ilinden mukayeseli bir üstünlüğe sahip olduğu ifade edilen raporda “Erzurum ili sahip olduğu 1 milyon 448 bin 467 ha çayır-mera alanı ile Doğu Anadolu Bölgesi’ndeki toplam toplam çayır-mera alanının %26’sını, Türkiye’deki toplam çayır-mera alanının ise ’unu kapsamaktadır. 2022 yılında Erzurum ilinde yem bitkileri üretimi gerçekleştirilen toplam alan, 2 milyon 209 bin 992 dekardır. 2 milyon 209 bin 992 dekar alanda üretilen yem bitkisi miktarı ise, toplam 3 milyon 561 bin 646 tondur. Çayır otu, yonca, yulaf ve korunga; en fazla ekimi yapılan yem bitkilerdir. Çayır-mera alanlarına ve yem bitkileri yetiştiriciliğine ilişkin veriler, Erzurum’un, hayvancılık sektöründe en yüksek ve en önemli girdilerden birisi olan “kaba yem” açısından avantajlı konumda olduğunu göstermektedir.” denildi. “Horasan, Pasinler, Karayazı, Tekman ve Hınıs güçlü” Hanife Orhangazi ve Dr. Serkan Timur tarafından hazırlanan “Erzurum İli Süt Ürünleri Sektörü Araştırma Raporu’nda TÜİK’ten temin edilen verilere göre; 2019 yılında Erzurum ilinde sağılan hayvan sayısı; 315 bin 591 büyükbaş, 408 bin 022 küçükbaş olmak üzere toplam 723 bin 613 adettir. 723 bin 613 hayvandan elde edilen süt miktarı ise 970 bin 802 ton olduğu dile getirilerek, şöyle devam edildi , “İlde özellikle süt sığırcılığı yaygınlaşmış olup, sağılan inek sayısı toplam 314 bin 894, üretilen inek sütü miktarı 937 bin 846 tondur. Erzurum ili 314 bin 894 sağmal inek ile Türkiye sıralamasında ikinci sırasında yer almaktadır. Üretilen inek sütü miktarı bakımından Konya (1.286.887) ve İzmir’den (1.150.838) sonra üçüncü sırada yer almaktadır. Horasan, Pasinler, Karayazı, Tekman, Hınıs başta olmak üzere ilin doğu ve güney ilçeleri; hayvancılık faaliyetleri bakımından öne çıkmaktadır.” “Hayvancılık köklü bir geçmişe sahip” Raporda şu açıklamalara da yer verildi, “Coğrafi özelliklerinin kaliteli kaba yem niteliği taşıyan çayır-mera alanları, süt hayvancılığı ve yem bitkileri yetiştiriciliği açısından son derece uygun koşullar taşıması; hayvan sayısı, çayır-mera alanı ve yem bitkileri yetiştiriciliği bakımından mukayeseli üstünlüğe sahip olması; hayvancılığın köklü bir geçmişe sahip olması; hayvancılık faaliyetleri yürüten ve hayvancılık faaliyetlerinden gelir sağlayan işletme sayısının Türkiye ortalamasından çok daha yüksek olması; üretilen çiğ sütü işlemek üzere yüksek kapasiteli, modern süt işletmelerinin mevcut olması; iklim koşullarından dolayı soğutma maliyetlerinin Türkiye ortalamasından daha düşük olması, ilin öne çıkan güçlü yönleridir.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.