TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Süt Ve Süt Ürünleri

AGRONEWS - Süt Ve Süt Ürünleri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Süt Ve Süt Ürünleri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Trabzon’da Jersey İnekleri İçin Suni Tohumlama Projesi Başlatıldı Haber

Trabzon’da Jersey İnekleri İçin Suni Tohumlama Projesi Başlatıldı

Hayvancılığı Canlandıracak Proje Türkiye’de en çok Karadeniz Bölgesi’nde yetiştirilen Jersey ırkı inekler için Trabzon’da yeni bir suni tohumlama projesi hayata geçirildi. Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından başlatılan bu proje, dişi Jersey sperması kullanılarak yapılan suni tohumlama uygulamalarıyla bölgedeki hayvancılığı yeniden canlandırmayı hedefliyor. Jersey inekleri, yüksek yağ oranına sahip sütleriyle tanınırken, Karadeniz’in doğal meralarında beslenerek Tonya tereyağının eşsiz aromasını oluşturan en önemli etkenlerden biri olarak öne çıkıyor. Ücretsiz Suni Tohumlama Desteği Trabzon İl Tarım ve Orman Müdürü İsa Kaplan, projenin önemine vurgu yaparak, “Jersey ırkı Doğu Karadeniz’in doğasıyla bütünleşmiş bir hayvandır. Ancak süt verimimiz düşmüş durumda. Hayvan başına günlük süt verimi 6-7 litreye kadar gerilemiş. Oysa Jersey ineklerinden günlük en az 18-25 litre süt almamız gerekiyor” dedi. Suni tohumlama ile dünyanın en iyi erkek spermlerinin dişi hayvanlara nakledildiğini belirten Kaplan, hayvancılığı teşvik etmek ve mevcut üreticilerin devamlılığını sağlamak için projenin tamamen ücretsiz uygulanacağını ifade etti. Hedef: Jersey Sayısını ve Verimi Artırmak Şu an bölgede yaklaşık 100 bin büyükbaş ve 150 bin küçükbaş hayvan bulunduğunu belirten Kaplan, hayvancılığı terk eden üreticilerin sektöre geri dönmediğine dikkat çekerek, “Mevcut üreticilerin daha verimli ve sürdürülebilir bir şekilde hayvancılık yapmasını sağlamak için çalışıyoruz” dedi. Projeyle bölgedeki Jersey ırkı sayısının artırılması ve süt veriminin yükseltilmesi hedeflenirken, tohumlama oranının yüzde 7-8 seviyelerinden yüzde 70-80’e çıkarılması planlanıyor. Karadeniz’in zengin meralarında yetişen Jersey ineklerinin korunması ve hayvancılığın yeniden canlandırılması için geliştirilen proje, çiftçiler için önemli bir destek sağlayacak.

Şanlıurfa’dan Dünya Pazarına: Çadırdan Fabrikaya Peynir Serüveni Haber

Şanlıurfa’dan Dünya Pazarına: Çadırdan Fabrikaya Peynir Serüveni

Şanlıurfa’nın Viranşehir ilçesinde 25 yıl önce çadırda peynir üretimine başlayan Sinan Kutlu, bugün Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) kurduğu modern tesiste İtalyan peynirleri üretip ihraç ediyor. Başta ABD olmak üzere birçok ülkeye gönderilen bu peynirler, özellikle makarna, pizza, salata ve soslarda kullanılıyor. 11 Bin Ton Süt Kullanılıyor Kutlu’nun fabrikası, 3 bin 800 aileden yıllık 11 bin ton süt satın alarak hem bölge ekonomisine katkı sağlıyor hem de ihracattaki payını artırıyor. Fabrika Müdürü Mustafa Acar, modern tesislerinde feta peyniri, beyaz peynir, tulum peyniri, coğrafi işaretli sadeyağ ve pecorino peynirinin üretildiğini belirtti. "Bu tesis, 7 bin metrekarelik alanda yılda 11 bin ton sütü işleyerek ihracata katkı sağlıyor. İtalya’nın ünlü pecorino peynirini burada üretiyoruz ve Amerika, Orta Doğu gibi pazarlara ihraç ediyoruz. Bu peynir, koyun sütünden yapılıyor ve özellikle makarnalarda, pizzalarda tercih ediliyor" dedi. Çadırdan Dünya Pazarına Fabrikada 100 kişi doğrudan, süt toplama operasyonuyla birlikte toplamda 400 kişi çalışıyor. Harran Üniversitesi ile iş birliği yapılarak çiğ süt ve mikrobiyoloji laboratuvarı kurulmuş, gıda güvenliği ve kalite standartlarına büyük yatırımlar yapılmış durumda. Acar, "2001 yılında çadırda başlayan bu yolculuk, bugün entegre bir tesis haline geldi. İhracata başladık, kaliteye büyük önem verdik. Bölgeden dört gıda mühendisi arkadaşımız da üniversite ile birlikte eğitim alarak fabrikamızda çalışıyor" dedi. Hedef: Anadolu’dan Bir Dünya Markası Çıkarmak Acar, küçükbaş hayvancılığı geliştirerek ham madde tedarikini artırmak ve bölgeyi ekonomik olarak güçlendirmek istediklerini belirtti. "Örnek bir model oluşturup Anadolu’dan bir dünya markası çıkarmak istiyoruz" dedi. İtalyan iştirakçi Peppi Fadda ise 2020’den bu yana ABD’ye satılan pecorino peynirinin büyük ilgi gördüğünü ve üretim kapasitesinin hızla arttığını ifade ederek, "2020-2025 arasında büyük bir büyüme kaydettik. Ayrıca küçük üreticilerin yaşam standartları iyileşti ve sütlerini satma konusunda daha fazla güven duyuyorlar" dedi. Şanlıurfa’dan çıkan bu girişim, hem bölge çiftçilerini destekleyerek yerel ekonomiyi canlandırıyor hem de dünya pazarında Türkiye’nin konumunu güçlendiriyor.

Denizli'de Süt Üreticileri Çıkış Yolu Arıyor Haber

Denizli'de Süt Üreticileri Çıkış Yolu Arıyor

DENİZLİ (İHA) - Denizli’de günlük bin 350 ton çiğ süt üretiliyor, ancak yalnızca 600 tonu yerel işletmelerde işleniyor. Fazlası diğer illere gönderilirken, süt tozu üretimi için belirlenen günlük 40 tonluk kota yetersiz kalıyor. Üreticiler, bu kotanın 100 ton artırılmasını istiyor. Sütün pazarlanmasında yaşanan sorunlar ve artan lojistik maliyetleri, üreticileri sıkıntıya soktu. Yerel işletmeler 40 tonluk süt tozu kotasıyla sınırlı üretim yaparken, 710 ton süt dışa bağımlı bir şekilde başka illere gönderiliyor. ÇÖZÜM SÜT TOZU ÜRETİMİ Köy-Koop Başkanı Mehmet Varol, kota artışı talep ederek, "Regülasyon günlük 40 ton. Üreticiler çok zor durumda. Denizli'de süt fiyatı 17 lira 55 kuruş ancak şu anda tüketimde sıkıntılar var. Süt fiyatları darmadağın olmuş durumda. Güney Marmara bölgesinde süt fiyatı 17 lira 75 kuruş. Afyon ve Uşak'ta 13 lira 50 kuruş, Konya'da 14 ila 14 lira 50 kuruş arasında değişiyor. Bu rakamlar üreticiyi kurtaracak rakamlar değil. Fiyatlar nedeniyle firmalar da süt çekmiyor. Sütü pazarlamada sıkıntılar var. Dış piyasaya gönderilen sütler var, bunun için çalışmalar yapıyoruz. En azından süt tozu yapalım, üreticiler biraz rahatlasın diyoruz. Ciddi maliyeti olduğu için devlet buna yanaşmıyor. Şu anda üreticiler de sözleşme imzalamak istemiyor. Bağlayıcı maddeler olduğu için çekiniyorlar. En güzeli süt tozu üretimine yönelmek, firmalar da ciddi zararlar ediyor" dedi. "SORUN, TÜKETİM EKSİKLİĞİNDE" Sütün tüketilmemesinin esas sorun olduğunu belirten Varol, "İnsanımızın alım gücü düştü. Süt fazla olduğu için bekletiyorlar. Sanayiciler üretimi azalttı. Herkes planlamasını talebe göre yapıyor. Süt alımını azalttılar, sütler satılmadığı zaman peynir yapılıyor ancak fiyatlar yine tatmin edici değil. Emekliye yüzde 15, asgari ücretliye yüzde 30 zam verildi. Enflasyon rakamlarına bakıyoruz açıklanan yüzde 43-45, reel anlamda gıda enflasyonu ise yüzde 60-80 civarında. Şartlar böyle olunca insanımız tüketmiyor, tüketemiyor. 'Bir kilo peynir 170 lira, nasıl alacağız' diyorlar. Ancak 1 kilo peynire en az 10 kilo süt gidiyor. Sütün firmaya maliyeti 180 lira, bunun içerisinde ambalaj, lojistik daha yok. Belki de zararına mal satılıyor ama insanımız yine alamıyor" şeklinde konuştu. Varol, fazla süt nedeniyle üreticilerin hayvanlarını kestirmemeye çalıştığını, ancak çözüm için acil düzenlemelere ihtiyaç olduğunu ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.