Gıda Krizinde Paniğe Yer Yok: Denetimler Şeffaf Olacak
ANKARA (İHA) - Türkiye Esnaf ve Sanatkârları Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, gıda ürünlerine yönelik son dönemlerde yapılan denetimlerin, tağşişli ürünlerin ortaya çıkmasıyla birlikte piyasada paniğe yol açtığını belirtti. Denetimli gıdalara güvenilmesi gerektiğini belirten Paladöken, "Son denetimlerde, gıda maddeleriyle ilgili işin ehli olmayan insanların açıklama yapması vatandaşları paniğe sevk ediyor. Ama bilindiği üzere zeytinyağı, ayçiçek yağı, tereyağı gibi markalı ürünler veya bunları imal eden firmalar tarafından hem analizleri alınıyor hem de bunlar Tarım Bakanlığı laboratuvarlarında inceleniyor, aynı zamanda Ticaret Bakanlığı bu konuda hassasiyet gösteriyor" dedi.
PALANDÖKEN: "ESNAF, KENDİ YEMEDİĞİNİ BİR BAŞKASINA SUNAMAZ"
Uzman olmayan kişilerin yanlış yönlendirmesinin, tüketicilerde gereksiz endişelere yol açtığını söyleyen Palandöken, "Et ve süt ürünleri, yağlar vs. herkesin tükettiği gıdalar. İnsanlar, ne yiyeceklerine karar verirken son kullanma tarihi ile uyuşmayan sahte etiketler hakkında endişe duyuyor. Vatandaşlar, ellerindeki ürünlerle raflarda satılan ürünlerin aynı olmadığını düşünüyor ve bu durum satışların neredeyse yarı yarıya düşmesine yol açmış durumda. Ancak esnaf kendi yemediğini bir başkasına sunamaz. Akşam karanlığında baklava, ekmek gibi ürünleri ben yerinden getiriyorum, organik gibi pazarlayarak satanlara itibar etmemeli. Ama markası olan, her gün girip çıktığınız dükkanlarda böyle bir şeyin olması mümkün değil" sözleriyle 'organik' gibi pazarlanan sahte ürünlere karşı vatandaşları uyardı.
"DENETİMLER DÜZENLİ VE ŞEFFAF OLMALI"
Palandöken, denetimlerin periyodik olarak uzmanlar tarafından yapılması gerektiğini belirterek, "Halkın bu konuda duyarlı olması sevindirici. Ancak bu kaçak ürünleri korsan satıcılardan veya yerinden, köyünden getirdik, bal, pekmez, peynir getirdik gibi söylemlerle almak cazip olabiliyor, çünkü bu ürünlerin tüketimi hızlı ve fiyatları cazip" diyerek bu ürünlere karşı sıkı denetimler getirilmesi, gıdada sahtecilik ve tağşiş yapanların cezalarının artırılması gerektiğini aktardı. "Bakanlıklar, uzmanlar ve üniversiteler, denetim sonuçlarını halkla şeffaf bir şekilde paylaşmalı. Tağşişli ürünler kesinlikle imha edilmelidir" ifadelerini kullandı.