TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Takep

AGRONEWS - Takep haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Takep haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hibe desteğiyle üretti, hayvanların süt verimi arttı Haber

Hibe desteğiyle üretti, hayvanların süt verimi arttı

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde kuraklığa dayanıklı yüzde 75 hibeli yem bitkisi Sorgum Sudan Melez Otu eken üreticiler verimden memnun. Niğde’de merkeze bağlı Edikli kasabasında hayvancılık yapan İlker Evkaya; yüzde 75 hibeli destekle aldığı yem bitkisi Sorgum Sudan Melez Otunu hayvanların daha çok sevdiğini ve süt verimini arttırdığını söyledi. Evkaya, "Hayvancılıkla uğraşıyorum, daha önce yem bitkisi olarak mısır ve yoncamız ekiyorduk. Tarım müdürlüğümüzün yüzde 75 hibeli tohum dağıttığını duyunca başvurdum. Bu tohumu daha önce ektiğimi çok güzel verim aldığımı anlattım. Onlar da sağ olsunlar ilgilendiler, destek aldım" dedi. Yetiştirdiği hayvanların yonca ve mısıra kıyasla Sorgum Sudan Melez Otunu daha çok lezzetli bulduğunu ifade eden Evkaya, "İki balya yonca açtım, iki balya Sorgum Sudan Melez Otu açtım. Hayvanlar yoncayı yemedi. En çok ekme sebebimden biri de bu. Sorgum Sudan Melez Otunun bir lezzeti hayvanların hoşuna gidiyor. Süt verimimizi de artırdı çok memnunum. Tarım müdürlüğü ve Tarım Bakanlığı’na destekleri için teşekkür ediyorum" şekkinde konuştu. Bundan sonraki süreçte hayvanları için yem bitkisi olarak kuraklığa dayanıklı yem bitkisi Sorgum Sudan Melez Otu ekeceğini belirten Evkaya kurak bölgelerde alternatif ürünler olmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde kuraklığa dayanıklı yüzde 75 hibeli yem bitkisi Sorgum Sudan Melez Otu suya daha az ihtiyaç duyuyor ve diğer yem bitkilerine oranla çok daha yüksek protein değeri taşıyor.

Manisalı çiftçilere 3 bin 100 kilo sorgum tohumu dağıtıldı Haber

Manisalı çiftçilere 3 bin 100 kilo sorgum tohumu dağıtıldı

Proje ile hem tarım alanlarının etkin kullanılması hem de hayvan yemi üretimine katkı sağlanması hedefleniyor. Tarım Alanlarının Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında Manisa’nın Salihli, Gördes, Demirci, Kula, Alaşehir, Turgutlu, Şehzadeler, Yunusemre ve Saruhanlı ilçelerindeki üreticilere yüzde 75 hibe destekli 3 bin 100 kilo sorgum tohumu dağıtımı yapıldı. Yüzde 75 hibeli tohumlar hakkında bilgiler veren Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk “Son yıllarda yağışların azalması, yeraltı su kaynaklarının azalarak daha derinlerde çıkarılması ve bütün dünyada meydana gelen kuraklık stresi gibi faktörler, alternatif bitkiler kullanılmasını gerekli kılmıştır. Bakanlığımız fazla su tüketimi olan bitkilerin yerine daha az su tüketimi olan veya kurağa dayanıklı bitkiler üzerinde çalışmalara başlamıştır. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında silajlık mısıra alternatif silajlık sorgum çeşitleri kullanılması düşünülmüştür. İlimizde Sorgum Sudan Otu Melezi Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi hazırlanmıştır. Toplam 9 ilçemizde, yüzde 75 devlet hibeli, yüzde 25 çiftçi katkılı 3 bin 100 kilogram sorgum tohumları dağıtılmaya başlandı. Çiftçilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Tohum dağıtım programına Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcıları Serdar Mersinli ve Ali Gök, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Süreyya Atmaca ile projeden yararlanan üreticiler katıldı.

500 farmers in Osmaniye were distributed sunflower seeds Haber

500 farmers in Osmaniye were distributed sunflower seeds

As part of the Agricultural Land Utilization Enhancement Project (TAKEP) in Osmaniye, a program was organized with the participation of Osmaniye Governor Dr. Erdinç Yılmaz, where a total of 250 bags of sunflower seeds, weighing 2825 kilograms, were distributed to 500 farmers. The program, held at the Directorate of Agriculture and Forestry, was attended by Governor Yılmaz, Director of Agriculture and Forestry Erdem Kolabaş, President of the Osmaniye Commodity Exchange Sait Çenet, political party representatives, and local producers. Emphasizing the importance of sunflower in meeting the country's oilseed needs, Erdem Kolabaş, the Director of Agriculture and Forestry in Osmaniye, stated, "In our province, sunflower production covered approximately 23 thousand tons in 2023, cultivated in an area of 87,910 hectares, ranking our province 19th according to TÜİK data. The yield per hectare in our province is around 257 kilograms. In 2024, projects prepared by the Directorate of Agriculture and Forestry will be implemented, where 75 percent will be funded by our Ministry and 25 percent will be contributed by farmers. Today, a total of 250 bags of sunflower seeds, weighing 2825 kilograms, will be distributed to 500 farmers, with an expected planting area of approximately 6,000 hectares." Highlighting the importance of proper land use in Osmaniye, Governor Dr. Erdinç Yılmaz stated, "Just like in olive cultivation, sunflower does not require highly selective land. Therefore, I believe that planting sunflower in more arid and barren areas, while utilizing more productive lands for other crops, would be more appropriate. Mistakes such as improper pesticide use, irrigation, and crop selection can lead to soil degradation, increased salinity, and loss of productivity over time. We must protect these fertile lands as a valuable asset and ensure to pass them on to future generations in the best possible condition.

Hisarcık’ta çiftçilere %50 hibeli 18 ton buğday tohumu dağıtıldı Haber

Hisarcık’ta çiftçilere %50 hibeli 18 ton buğday tohumu dağıtıldı

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde 98 çiftçiye yüzde 50 hibeli sertifikalı 18 ton 100 kilogram buğday tohumu dağıtıldı İlçe ve köylerindeki 98 çiftçiye yüzde 50 hibe, sertifikalı 724 dekar alana ekimi yapılacak 18 ton 100 kilogram bayraktar cinsi ekmeklik buğday tohumu dağıtımı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğündeki tohum dağıtım törenine Kaymakam İsmail Tosun, Belediye Başkanı Fatih Çalışkan, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Çümen, İlçe Jandarma Komutanı Alperen Korkut, İlçe Emniyet Amiri Ayhan Istık, Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çalışkan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cihan Şen, İl Genel Meclisi Üyeleri Mustafa Şen, İbrahim Kılıç ve çiftçiler katıldı. Dağıtım töreninde konuşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cihan Şen, “TAKEP projesi çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığından vatandaşlarımızdan aldığımız ön taleplere göre 18 ton 100 kilogram bayraktar cinsi ekmeklik buğday ilçemize gelmiş ve aynı gün içinde vatandaşlarımıza ulaştırılmıştır. Bu sayede ekilmeyen araziler de değerlendirilerek hem ülke ekonomisine hem de vatandaşlarımızın ekonomisine katkı sunacaktır. Yüzde 50 hibeli olacak şekilde kilogramı 7,5 TL’den çiftçilerimize dağıtılan buğday tohumu verimi açısından da son derece yüz güldüren bir tohumdur. İlçemize ve vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.

Şırnak’ta çiftçilere %70 destekli 304 ton tohum dağıtıldı Haber

Şırnak’ta çiftçilere %70 destekli 304 ton tohum dağıtıldı

Tarım ve Orman Bakanlığının hayata geçirdiği "Tarımsal Arazilerin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" çerçevesinde 765 çiftçiye yüzde 70 devlet destekli 304 ton sertifikalı tohum dağıtıldı. Tarım ve Orman Bakanlığının Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü bütçesiyle hayata geçirilen proje çerçevesinde Şırnak ve ilçelerinde tohum desteği almaya hak kazanan 765 çiftçiye 304 ton mercimek, arpa ve buğday dağıtım töreni gerçekleşti. Şırnak Tarım ve Orman Müdürlüğü bahçesinde düzenlenen törende kent merkezi ve ilçelerde müracaat eden çiftçilere buğday, arpa ve mercimek tohumu dağıtıldı. Tohumlarını alan çiftçiler, yetkililere teşekkür etti. Tohum dağıtım törenine Şırnak Valisi Cevdet Oktay, Tarım ve Orman İl Müdür Müdürü Fuat Oktay, kamu ve kurum personeli ile çiftçiler katıldı. 765 çiftçiye 304 ton sertifikalı tohum dağıtıldığını belirten Şırnak Valisi Cevdet Atay, "Bunun yüzde 70’ini Tarım ve Orman Bakanlığımız, yüzde 30’unu ise çiftçilerimiz kendi kaynaklarıyla karşılıyor. İnşallah hayırlarını, bereketini görürsünüz. Buranın olmazsa olmazı tarımdır ve hayvancılıktır. Çiftçilerimiz de bu işi en güzel şekilde yapmaya çalışıyor. Biz de devlet olarak elimizden gelen her türlü desteği veriyoruz, vermeye devam edeceğiz. İnşallah önümüzdeki sene de bu ürünleri gelip tarlalarınızda yerinde görürüz. Tarım İl Müdürlüğümüz burada tarımın geliştirilmesi için ciddi çalışmalar yapıyor" dedi. Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Sezgin, yerli ve milli çeşitlerden buğday, arpa ve mercimek tohumlarını çiftçilerle buluşturduklarını belirtti. Sezgin, "Genel Müdürlüğümüz de bu projeyi destekledi. Projemizde 185 ton buğday, 54 ton arpa, yaklaşık 65 ton da mercimek tohumu sertifika olarak çiftçilerimize ulaştıracağız. Şırnak ili genelinde 765 çiftçimize toplamda 304 ton sertifikalı tohum dağıtmış olacağız. Bu tohumun yaklaşık bütçesi 5 milyon TL’dir. Bu 5 milyon liralık bütçede yüzde 70 kısmını Tarım ve Orman Bakanlığımız, yüzde 30’luk kısmı da çiftçilerimiz karşılamaktadır. Bu proje bölgemizde hem tarımsal üretimin sürdürülebilirliğini sağlamak hem de çiftçilerin en büyük ihtiyaçları olan tohum ihtiyacını bir nebze de karşılamayı hedeflemektedir" diye konuştu. Şırnak Valiliğine ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğüne çiftçiler adına teşekkür eden Muhtar Nezir Bertan, "Çiftçilerimiz dağıtılan sertifikalı tohumlardan dolayı gayet memnun. Devletimizden çiftçilerimizin yüzlerini güldürmesini daha çok istiyoruz. Çiftçilerimizin daha gelişmesi ve kalkınması için bu tür programlara ihtiyacımız var. Devletimize minnettarız" ifadelerini kullandı. Çiftçi Mehmet Ali Baygın, daha önce böyle projelerle hiç karşılaşmadıklarını belirterek, "Allah devletimize zeval vermesin, Allah razı olsun. Eskiden böyle projeler yoktu. Şimdi proje sayesinde yüzde 70 hibe desteği verdiği için devletimizden Allah razı olsun. Bu tohumlar çok uygun bir şekilde biz çiftçilere veriliyor. Bu sayede biz de rahatlıkla işimizi yapabiliyoruz" ifadelerine yer verdi. Devletten 3 yıldır tohum desteğini aldığını söyleyen çiftçi Hacı Durak ise, "Bu tohumlar çok verimlidir, faydalanıyoruz. Çok memnunuz, böyle projelerin devamını diliyoruz" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.