TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Takep

AGRONEWS - Takep haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Takep haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Rengarenk Karnabahar Tarlasında Hasat Zamanı Haber

Rengarenk Karnabahar Tarlasında Hasat Zamanı

SAMSUN (İHA) - Samsun’da "Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında yetiştirilen turuncu ve mor karnabaharların hasadı gerçekleşti. Samsun Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, 19 Mayıs ilçesindeki Devlet Hastanesi yakınında düzenlenen etkinlikte, renkli karnabaharların üretimi ve katkıları hakkında bilgi verdi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, 2023 yılında Türkiye genelinde 1 milyon 120 bin 34 dekar alanda 3 milyon 491 bin 127 ton kışlık sebze üretildiğini, Samsun’un ise bu üretimde 537 bin 798 ton ile önemli bir paya sahip olduğunu belirtti. Sağlam, kışlık sebze üretiminde Samsun’un yüzde 15,11’lik payıyla öne çıktığını ve özellikle Bafra ilçesinin karnabahar üretiminin yüzde 94’ünü karşıladığını söyledi. 2023 yılında il genelinde 17 bin 545 dekar alanda karnabahar ekimi yapılarak 70 bin 98 ton ürün elde edildiğini belirten Sağlam, iç piyasanın yanı sıra yaklaşık 5 bin tonluk ihracatın gerçekleştiğini vurguladı. RENKLİ KARNABAHAR FİDELERİYLE YENİ BAŞARILAR "Renkli Karnabahar Üretimini Geliştirme Projesi" kapsamında Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP ) desteğiyle, 29 üreticiye 220 bin adet turuncu ve mor karnabahar fidesi sağlandı. 100 dekar alana dikilen fideler için toplamda 1 milyon 300 bin 869 TL bütçe ayrıldı; bu miktarın yüzde 75’i Bakanlık, yüzde 25’i ise çiftçiler tarafından karşılandı. Sağlam, karnabahar hasadı hakkında, "Turuncu karnabahar dikim sonrası ortalama 75-80 günde hasat olgunluğuna ulaşırken, mor karnabahar dikim sonrası ortalama 85-110 günde hasat olgunluğuna ulaşmaktadır. Proje kapsamında 20 Ağustos-10 Eylül tarihleri arasında fide teslimleri yapılmıştır. Dekara 2 bin 200 adet bitki dikilmiş olup dekara verim beklentimiz 2 tondur. İlimizden kışlık sebze ihracatı geçmiş yıllarda düşük miktarlarda seyretmesine karşın 2020 üretim sezonundan itibaren yaklaşık 4 bin 250 ton olan ihracatımız ilimizden direkt ve dolaylı olarak yapılan ihracat ile 2023 üretim sezonunda yaklaşık 8 bin ton seviyelerine ulaşmıştır" bilgisini verdi. ÇİFTÇİLER HASATTAN MEMNUN Üretici Adem Güney, 20 dönümlük arazide renkli karnabahar üretimini denediklerini ve olumlu sonuçlar aldıklarını ifade etti. Güney, bu karnabaharların tamamen doğal olduğunu, çiğ olarak tüketilebildiğini ve piyasa fiyatlarının çiftçileri sevindirdiğini söyledi. Etkinlikte İlçe Tarım ve Orman Müdürü Galip Baykal, İlçe Ziraat Odası Başkanı Bayram Konuş ve teknisyenler de hazır bulundu.

Hibe desteğiyle üretti, hayvanların süt verimi arttı Haber

Hibe desteğiyle üretti, hayvanların süt verimi arttı

Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde kuraklığa dayanıklı yüzde 75 hibeli yem bitkisi Sorgum Sudan Melez Otu eken üreticiler verimden memnun. Niğde’de merkeze bağlı Edikli kasabasında hayvancılık yapan İlker Evkaya; yüzde 75 hibeli destekle aldığı yem bitkisi Sorgum Sudan Melez Otunu hayvanların daha çok sevdiğini ve süt verimini arttırdığını söyledi. Evkaya, "Hayvancılıkla uğraşıyorum, daha önce yem bitkisi olarak mısır ve yoncamız ekiyorduk. Tarım müdürlüğümüzün yüzde 75 hibeli tohum dağıttığını duyunca başvurdum. Bu tohumu daha önce ektiğimi çok güzel verim aldığımı anlattım. Onlar da sağ olsunlar ilgilendiler, destek aldım" dedi. Yetiştirdiği hayvanların yonca ve mısıra kıyasla Sorgum Sudan Melez Otunu daha çok lezzetli bulduğunu ifade eden Evkaya, "İki balya yonca açtım, iki balya Sorgum Sudan Melez Otu açtım. Hayvanlar yoncayı yemedi. En çok ekme sebebimden biri de bu. Sorgum Sudan Melez Otunun bir lezzeti hayvanların hoşuna gidiyor. Süt verimimizi de artırdı çok memnunum. Tarım müdürlüğü ve Tarım Bakanlığı’na destekleri için teşekkür ediyorum" şekkinde konuştu. Bundan sonraki süreçte hayvanları için yem bitkisi olarak kuraklığa dayanıklı yem bitkisi Sorgum Sudan Melez Otu ekeceğini belirten Evkaya kurak bölgelerde alternatif ürünler olmasının memnuniyet verici olduğunu söyledi. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde kuraklığa dayanıklı yüzde 75 hibeli yem bitkisi Sorgum Sudan Melez Otu suya daha az ihtiyaç duyuyor ve diğer yem bitkilerine oranla çok daha yüksek protein değeri taşıyor.

Manisalı çiftçilere 3 bin 100 kilo sorgum tohumu dağıtıldı Haber

Manisalı çiftçilere 3 bin 100 kilo sorgum tohumu dağıtıldı

Proje ile hem tarım alanlarının etkin kullanılması hem de hayvan yemi üretimine katkı sağlanması hedefleniyor. Tarım Alanlarının Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında Manisa’nın Salihli, Gördes, Demirci, Kula, Alaşehir, Turgutlu, Şehzadeler, Yunusemre ve Saruhanlı ilçelerindeki üreticilere yüzde 75 hibe destekli 3 bin 100 kilo sorgum tohumu dağıtımı yapıldı. Yüzde 75 hibeli tohumlar hakkında bilgiler veren Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk “Son yıllarda yağışların azalması, yeraltı su kaynaklarının azalarak daha derinlerde çıkarılması ve bütün dünyada meydana gelen kuraklık stresi gibi faktörler, alternatif bitkiler kullanılmasını gerekli kılmıştır. Bakanlığımız fazla su tüketimi olan bitkilerin yerine daha az su tüketimi olan veya kurağa dayanıklı bitkiler üzerinde çalışmalara başlamıştır. Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) kapsamında silajlık mısıra alternatif silajlık sorgum çeşitleri kullanılması düşünülmüştür. İlimizde Sorgum Sudan Otu Melezi Üretiminin Yaygınlaştırılması Projesi hazırlanmıştır. Toplam 9 ilçemizde, yüzde 75 devlet hibeli, yüzde 25 çiftçi katkılı 3 bin 100 kilogram sorgum tohumları dağıtılmaya başlandı. Çiftçilerimize hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum” dedi. Tohum dağıtım programına Manisa İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Müdür Yardımcıları Serdar Mersinli ve Ali Gök, Çayır Mera ve Yem Bitkileri Şube Müdürü Süreyya Atmaca ile projeden yararlanan üreticiler katıldı.

500 farmers in Osmaniye were distributed sunflower seeds Haber

500 farmers in Osmaniye were distributed sunflower seeds

As part of the Agricultural Land Utilization Enhancement Project (TAKEP) in Osmaniye, a program was organized with the participation of Osmaniye Governor Dr. Erdinç Yılmaz, where a total of 250 bags of sunflower seeds, weighing 2825 kilograms, were distributed to 500 farmers. The program, held at the Directorate of Agriculture and Forestry, was attended by Governor Yılmaz, Director of Agriculture and Forestry Erdem Kolabaş, President of the Osmaniye Commodity Exchange Sait Çenet, political party representatives, and local producers. Emphasizing the importance of sunflower in meeting the country's oilseed needs, Erdem Kolabaş, the Director of Agriculture and Forestry in Osmaniye, stated, "In our province, sunflower production covered approximately 23 thousand tons in 2023, cultivated in an area of 87,910 hectares, ranking our province 19th according to TÜİK data. The yield per hectare in our province is around 257 kilograms. In 2024, projects prepared by the Directorate of Agriculture and Forestry will be implemented, where 75 percent will be funded by our Ministry and 25 percent will be contributed by farmers. Today, a total of 250 bags of sunflower seeds, weighing 2825 kilograms, will be distributed to 500 farmers, with an expected planting area of approximately 6,000 hectares." Highlighting the importance of proper land use in Osmaniye, Governor Dr. Erdinç Yılmaz stated, "Just like in olive cultivation, sunflower does not require highly selective land. Therefore, I believe that planting sunflower in more arid and barren areas, while utilizing more productive lands for other crops, would be more appropriate. Mistakes such as improper pesticide use, irrigation, and crop selection can lead to soil degradation, increased salinity, and loss of productivity over time. We must protect these fertile lands as a valuable asset and ensure to pass them on to future generations in the best possible condition.

Hisarcık’ta çiftçilere %50 hibeli 18 ton buğday tohumu dağıtıldı Haber

Hisarcık’ta çiftçilere %50 hibeli 18 ton buğday tohumu dağıtıldı

Kütahya’nın Hisarcık ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde 98 çiftçiye yüzde 50 hibeli sertifikalı 18 ton 100 kilogram buğday tohumu dağıtıldı İlçe ve köylerindeki 98 çiftçiye yüzde 50 hibe, sertifikalı 724 dekar alana ekimi yapılacak 18 ton 100 kilogram bayraktar cinsi ekmeklik buğday tohumu dağıtımı düzenlenen törenle gerçekleştirildi. İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğündeki tohum dağıtım törenine Kaymakam İsmail Tosun, Belediye Başkanı Fatih Çalışkan, AK Parti İlçe Başkanı Ahmet Çümen, İlçe Jandarma Komutanı Alperen Korkut, İlçe Emniyet Amiri Ayhan Istık, Ziraat Odası Başkanı Yusuf Çalışkan, İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cihan Şen, İl Genel Meclisi Üyeleri Mustafa Şen, İbrahim Kılıç ve çiftçiler katıldı. Dağıtım töreninde konuşan İlçe Tarım ve Orman Müdürü Cihan Şen, “TAKEP projesi çerçevesinde Tarım ve Orman Bakanlığından vatandaşlarımızdan aldığımız ön taleplere göre 18 ton 100 kilogram bayraktar cinsi ekmeklik buğday ilçemize gelmiş ve aynı gün içinde vatandaşlarımıza ulaştırılmıştır. Bu sayede ekilmeyen araziler de değerlendirilerek hem ülke ekonomisine hem de vatandaşlarımızın ekonomisine katkı sunacaktır. Yüzde 50 hibeli olacak şekilde kilogramı 7,5 TL’den çiftçilerimize dağıtılan buğday tohumu verimi açısından da son derece yüz güldüren bir tohumdur. İlçemize ve vatandaşlarımıza hayırlı uğurlu olsun” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.