TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tarım Ihracatı

AGRONEWS - Tarım Ihracatı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarım Ihracatı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Türkiye’nin Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatı 310 Milyon Doları Aştı Haber

Türkiye’nin Çekirdeksiz Kuru Üzüm İhracatı 310 Milyon Doları Aştı

Türkiye, çekirdeksiz kuru üzüm ihracatında yeni bir başarıya imza attı. 2024-2025 sezonunun ilk yarısında ihracat yüzde 13 artarak 310 milyon dolara yükseldi. İhraç edilen Sultaniye üzümünün yüzde 90’ı ise Manisa’dan gerçekleştirildi. Üretim Düşse de İhracat Artışta Türkiye, hem üretim hem de ihracatta dünya lideri konumunda bulunduğu çekirdeksiz kuru üzümde başarılı bir sezon geçiriyor. Manisa, Denizli ve İzmir üçgeninde 55 bin üretici tarafından üretilen kuru üzüm, 2024/25 sezonunun ilk yarısında 274 milyon dolardan 310 milyon dolara çıkarak yüzde 13’lük bir artış gösterdi. Rekolte geçtiğimiz sezona göre yüzde 32 düşmesine rağmen, ihracat fiyatlarının yükselmesi Türk üzümünün dünya pazarındaki önemini bir kez daha kanıtladı. Manisa Ticaret Borsası, Manisa Sultani Çekirdeksiz Üzüm için Avrupa Birliği coğrafi işaret alma sürecini sürdürüyor. Coğrafi işaret tescilinin tamamlanmasıyla yeni pazarlara açılma ve daha yüksek kazanç elde edilmesi hedefleniyor. İhracatın Büyük Kısmı Avrupa’ya Yapıldı 2024-25 sezonunun ilk yarısında Türkiye, 77 ülkeye çekirdeksiz kuru üzüm ihraç etti. En büyük pazarlar Avrupa ülkeleri olurken, İngiltere yüzde 50’lik artışla zirvede kaldı. İngiltere’ye yapılan ihracat 59 milyon dolardan 88,5 milyon dolara çıktı. Hollanda’ya kuru üzüm ihracatı yüzde 10 artışla 40 milyon dolara ulaştı. İtalya, Türkiye’den çekirdeksiz kuru üzüm ithalatını yüzde 32 artırarak 31,3 milyon dolara çıkardı ve Almanya’yı geride bıraktı. Türkiye, 6 aylık dönemde 310 milyon dolarlık çekirdeksiz kuru üzüm ihraç ederken, bunun yüzde 85’ini oluşturan 263 milyon dolarlık kısmı Avrupa ülkelerine yapıldı. Üzüm ihracatındaki bu yükseliş, sektörün geleceği için umut verici olarak değerlendiriliyor.

Mersin tarımsal ihracatta Türkiye üçüncüsü oldu Haber

Mersin tarımsal ihracatta Türkiye üçüncüsü oldu

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, Türkiye’nin tarımsal ihracatına en fazla katkı sağlayan iller arasında Mersin’in üçüncü sıraya yükseldiğini belirtti. 2024 yılı verilerine göre Mersin, toplam 8,3 milyar dolar ihracat gerçekleştirirken, 8 milyar dolarlık ithalat yaptı. Tarımsal ihracatta büyük başarı Türkiye'nin 2024 yılında tarımsal ihracatı yüzde 5,3 artışla 32,6 milyar dolara ulaşırken, tarımsal ithalat yüzde 9,7 azalarak 21,7 milyar dolara geriledi. Bu gelişmeler doğrultusunda tarımsal ihracatın ithalatı karşılama oranı yüzde 150’ye yükseldi. Özdemir, Mersin’in bu alandaki payını artırarak ülke tarım ihracatının yüzde 12’sini gerçekleştirdiğini vurguladı. Narenciye ve bakliyatta lider Mersin’in tarım ve gıda sektöründe öncü bir şehir olduğunu ifade eden Özdemir, ilin meyve üretiminde birinci, sebze üretiminde ise üçüncü sırada yer aldığını belirtti. Özellikle narenciye ve bakliyat ihracatında önemli bir paya sahip olan Mersinli firmalar: Türkiye’nin bakliyat ihracatının yüzde 88’ini, Narenciye ihracatının yüzde 41’ini, Yaş meyve-sebze ihracatının yüzde 27’sini gerçekleştiriyor. Hedef: Katma değerli tarım ürünleri Tarım ve Orman Bakanlığı’nın 2024-2028 Stratejik Planı kapsamında tarımsal üretimde kaliteyi artıracak Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarına hız verilmesi gerektiğini belirten Özdemir, istikrarlı adımlar atılması halinde Türkiye’nin tarımsal ihracatının kısa vadede 35-40 milyar dolara ulaşabileceğini söyledi.

Altun Gıda Halka Arz İçin SPK’ya Başvurdu Haber

Altun Gıda Halka Arz İçin SPK’ya Başvurdu

Halka Arz Planı Altun Gıda, çıkarılmış sermayesini 127 milyon TL’den 142 milyon TL’ye yükselterek toplam 20 milyon adet payın halka açılmasını planlıyor. Halka arz oranı %14,08 olacak. İhracat Liderliğinden Halka Arza Altun Gıda’nın satışlarının %98’i ihracata yönelik. Limon, portakal, üzüm, domates gibi birçok ürün, Avrupa ve dünya pazarlarına ulaştırılıyor. Şirket, Akdeniz İhracatçı Birlikleri verilerine göre 2024’te Türkiye’nin en fazla ihracat yapan firmaları arasında ilk beşe girdi. Başarı Hikayesi: Terzilikten Dünya Markasına Yönetim Kurulu Başkanı Zeki Altun, İstanbul’da terzi olarak başladığı iş hayatında bugün Türkiye’nin lider ihracatçılarından birine dönüşen Altun Gıda’nın temellerini 1981 yılında attı. Başarısını sürdürülebilir üretim ve Avrupa standartlarına uygun ihracata dayandırdı. Yatırımlarla 10 Kat Kapasite Artışı 2024 yılında 101,6 milyon TL’lik yatırımla tam otomasyonlu ve yapay zekâ destekli bir paketleme sistemi kuran Altun Gıda, kapasitesini 93 bin tondan 918 bin tona yükseltti. Robotik sistemlerle günlük işleme kapasitesini 200 tondan 1.500 tona çıkardı. Uluslararası Standartlarda Üretim Global GAP, GRASP, İyi Tarım Uygulamaları gibi sertifikalara sahip olan Altun Gıda, dünyanın önde gelen perakende zincirleriyle iş birliği yapıyor. Üretim ve dağıtım süreçleri sıkı denetimlerden geçerek AB standartlarına uygun şekilde yürütülüyor. Yeni Hedefler Halka arz gelirleriyle yeni yatırımlar yapmayı planlayan Altun Gıda, Türkiye ve dünyadaki pazar payını artırmayı hedefliyor. Yönetim Kurulu Üyesi Anıl Altun, şirketin yıllık 100 bin tonluk ticaret hacmini artırmayı ve Avrupa başta olmak üzere farklı pazarlarda daha güçlü bir konum elde etmeyi amaçladıklarını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.