TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tarım Ilacı

AGRONEWS - Tarım Ilacı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarım Ilacı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Pestisitler Sağlık İçin Büyük Tehdit Oluşturuyor Haber

Pestisitler Sağlık İçin Büyük Tehdit Oluşturuyor

İSTANBUL (İHA) - Gıda üretiminde artan pestisit kullanımı, ciddi sağlık risklerini beraberinde getiriyor. Özellikle organ nakli yapılan bireyler, çocuklar ve hamileler, pestisitlerin olumsuz etkilerine karşı en hassas gruplar arasında bulunuyor. Türk Böbrek Vakfı Başkanı Timur Erk, pestisit kalıntılarının yalnızca sebzelerle sınırlı olmadığını vurguladı. Bakliyat, et, süt ve yumurta gibi çeşitli gıdalarda da pestisit izlerine rastlanabileceğini belirten Erk, "Halkımız bu konuda bilinçli olmalı, ne yediğini iyi bilmelidir. Aynı zamanda, yetkililerin denetimleri artırması şarttır. Pestisit kalıntıları, başta organ nakli hastaları olmak üzere birçok kişi için ciddi bir tehdit oluşturuyor. Pestisitlerin insan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerinin azaltılması için bireysel önlemler yeterli olmayabilir. Bu nedenle, pestisit kullanımı azaltılmalı. Pestisitlerde doz çok önemlidir" dedi. HANGİ ÜRÜNLER DAHA RİSKLİ? Pestisitler, elma, çilek, domates, biber ve ıspanak gibi ince kabuklu ya da pürüzlü yüzeye sahip ürünlerde yoğun olarak bulunabiliyor. Bunun yanı sıra buğday, pirinç, kuru fasulye ve nohut gibi bakliyatlarda da pestisit kalıntılarına rastlanabiliyor. Hayvan yemleri aracılığıyla et, süt ve yumurtaya da pestisit bulaşabiliyor. Pestisitlerin sağlık üzerindeki olumsuz etkileri arasında hormonal düzensizlikler, sinir sistemi hasarları, kanserojen etkiler ve üreme bozuklukları yer alıyor. PESTİSİT MARUZİYETİNİ AZALTMAK İÇİN ÖNERİLER Sebze ve meyveleri bol suyla yıkamak, sirkeli ya da karbonatlı suda bekletmek, soyulabilir ürünlerin kabuklarını soymak, mevsiminde üretilen gıdaları tercih etmek gibi önlemlerle pestisit maruziyeti azaltılabilir. Ancak bireysel önlemlerin yanı sıra pestisit kullanımının genel olarak sınırlandırılması gerektiği belirtiliyor.

Mersin TB Başkanı: Yaş Meyve-Sebze Kalıntı İddiaları Abartılı Haber

Mersin TB Başkanı: Yaş Meyve-Sebze Kalıntı İddiaları Abartılı

Mersin Ticaret Borsası (MTB) Başkanı Abdullah Özdemir, yaş meyve-sebze ürünlerindeki kalıntı iddialarına ilişkin kapsamlı bir açıklama yaptı. Türkiye'nin tarımsal üretimde dünyada önemli bir konumda olduğunu belirterek, meyve ve sebze üretiminde karşılaşılan zorlukları anlattı. Pestisit kullanımının bir tercih değil zorunluluk olduğunu vurgulayan Özdemir, Türkiye'nin hektar başına pestisit kullanımının Avrupa Birliği ortalamalarının altında kaldığını söyledi. Yıllık ortalama 2,5 kilogram pestisit kullanımı ile diğer ülkelerin gerisinde kaldıklarını ifade etti. Kalıntı sorununun temelinde bilinçsiz kullanımın yattığını belirten Özdemir, üreticilerin ilaç kullanımında zamanlama ve dozaj konusunda dikkatli olması gerektiğini vurguladı. Yılda ortalama 5 milyon ton meyve-sebze ihracatı yapan Türkiye'de, kalıntı nedeniyle iade edilen ürün oranının binde 1,3 olduğunu ve bu oranın dünya ortalamasının altında olduğunu kaydetti. İade edilen ürünlerin iç piyasaya sunulmadığını kesin bir dille ifade eden Özdemir, ürünlerin ya üçüncü ülkelere ihraç edildiğini ya da imha edildiğini söyledi. Devletin hem ihracat hem de iç piyasa ürünlerini sıkı bir şekilde denetlediğini ve kalıntı analizlerinin son derece güvenilir olduğunu vurguladı. Özdemir, yanlış haber ve abartılı yorumlarla tüketicilerin tedirgin edilmemesi gerektiğini belirterek, Türkiye'nin tarımsal üretim ve ihracat kalitesine güvendiğini ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.