TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tarım Işçileri

AGRONEWS - Tarım Işçileri haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarım Işçileri haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Mevsimlik Tarım İşçilerine Yüzde 84 Zam: Günlük Ücret 943 TL’ye Çıktı Haber

Mevsimlik Tarım İşçilerine Yüzde 84 Zam: Günlük Ücret 943 TL’ye Çıktı

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), 2024 yılı Tarımsal İşletme İşgücü Ücret Yapısı verilerini açıkladı. Buna göre, mevsimlik tarım işçilerinin günlük ücretleri bir önceki yıla göre yüzde 84,2 artarak 943 TL’ye, sürekli tarım işçilerinin aylık ücretleri ise yüzde 95,5 artarak 26 bin 259 TL’ye yükseldi. Mevsimlik İşçi Ücretleri Ne Kadar Oldu? Mevsimlik erkek işçiler: Yüzde 84,8 artışla 1.007 TL, Mevsimlik kadın işçiler: Yüzde 85,9 artışla 890 TL oldu. Sürekli Tarım İşçisi Ücretleri Erkek işçiler: Yüzde 94,8 artışla 27 bin 788 TL, Kadın işçiler: Yüzde 90,5 artışla 19 bin 328 TL oldu. En Yüksek ve En Düşük Ücretler Hangi İllerde? Mevsimlik erkek işçilere en yüksek ücret: 2 bin 32 TL ile Rize Mevsimlik kadın işçilere en yüksek ücret: 1.960 TL ile Rize Mevsimlik erkek işçilere en düşük ücret: 753 TL ile Adana Mevsimlik kadın işçilere en düşük ücret: 569 TL ile Hatay Sürekli erkek işçilere en yüksek aylık ücret: 39 bin 133 TL ile Ardahan Sürekli kadın işçilere en yüksek aylık ücret: 18 bin 152 TL ile İzmir Sürekli erkek işçilere en düşük aylık ücret: 18 bin 267 TL ile Antalya Sürekli kadın işçilere en düşük aylık ücret: 17 bin 637 TL ile Antalya Tarımsal işletmelerde ücretlerin bölgelere göre büyük farklılık gösterdiği görülürken, özellikle mevsimlik tarım işçilerinin ücretlerinde ciddi artış yaşandı.

Yılda sadece 1,5 ay çalışıyorlar, saatte 3 bin 500 TL kazanıyorlar Haber

Yılda sadece 1,5 ay çalışıyorlar, saatte 3 bin 500 TL kazanıyorlar

Ordu’da hasat edilen fındıkta ayıklama mesaisine başlayan patozcular, yılda sadece 1,5 çalışıyor ve saatte 3 bin 500 TL kazanıyorlar. Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynaklarından birisi olan fındık hasadı, sahil kesimlerinde resmi olarak 5 Ağustos tarihinde toplanmaya başlandı. Türkiye’de en fazla üretiminin yapıldığı, orta ve yüksek kesimlerde hasadı devam eden fındıklarını harmana getirip kurutan üreticilerin kabuğundan ayırmak için kullandığı patozların mesaisi ise sürüyor. Zor şartlar altında 1,5 ay çalışılıyor, saatlik ücreti 3 bin 500 TL Zorlu çalışma şartları olan ve her yıl ortalama bir buçuk ay kadar, iş yoğunluğuna göre günün yaklaşık 20 saatini çalışarak geçiren, diğer günlerde farklı işler ile uğraşan patozcular için mesai yoğun bir şekilde sürüyor. Güneşli hava ve işlerinin gereği toz içerisinde çalışan patozcular, geçen 2 bin TL olan saatlik çalışma ücretini, bu yıl 3 bin 500 TL olarak belirlediklerini belirtiyor. "Yeri geliyor sabaha kadar çalışıyoruz" Patoz ortaklarından Yiğit Çağan, yeni başlayan sezon ile birlikte yoğun bir şekilde çalıştıklarını söyledi. Sahil kesimlerindeki işlerinin 10 güne kadar biteceğini aktaran Çağan, “Sahil kesimi yaklaşık 20 gün sürüyor, sonraki süreçte orta ve yüksek kesimlere gidiyoruz. Bir 20 gün kadar da orası sürüyor, yani toplamda 1,5 ay kadar çalışıyoruz. Yeri geliyor gece sabahlara kadar uykusuz ve toz içerisinde çalışıyoruz. Bu yıl patoz saatlik ücretimiz 3 bin 500 TL’den’ de çalışıyoruz” dedi. "Hasat ve sonraki süreç zor" Fındık üreticisi Mustafa Yıldırım, fındık hasadına devam ettiklerini, toplanan fındıkları ise patoz işleminden geçirdiklerini söyledi. Kahverengi kokarcanın fındıklara zarar verdiğini ifade eden Yıldırım, “Kokarca Ordu’da fındığa yüzde 20 civarında zarar verdi. Bakalım bizim fındığımız nasıl olacak. Fındık hasadı ve patoz işleri zor, işçi ücretleri de yüksek. fındığın yüzde 80’i işçiliğe gidiyor. Benim 20-30 ton civarında fındığım oluyor” ifadelerine yer verdi. "Güneş ve toz bizleri zorluyor" Hasadını yaptıkları fındıklarını patoza veren Mustafa Yıldırım, güneşin altında saatlerce patoz için çalıştıklarını söyledi. fındığın hasat işleminin de yorucu olduğunu ifade eden Yıldırım, “Süreci komple 2-3 hafta sürüyor. Burada kurutuyoruz, sonra patoz işlemi ve tane olarak da kurutuyoruz. Sonrasında da inşallah satılacak" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.