TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tarım Işçisi Ücreti

AGRONEWS - Tarım Işçisi Ücreti haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarım Işçisi Ücreti haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tırpan işçilerinin yeşil mercimek hasadı mesaisi başladı Haber

Tırpan işçilerinin yeşil mercimek hasadı mesaisi başladı

Yozgat’ta günlüğü bin 500 liraya aylığı ise 45 bin liraya gelen ancak her geçen gün sayıları azalan tırpan işçilerinin yeşil mercimek hasadı mesaisi başladı. Türkiye’de yeşil mercimek üretiminde ilk sıralarda yer alan Yozgat’ta çiftçiler, hasat sezonunu açtı. Kimi çiftçi makine yardımıyla yeşil mercimek hasadı yaparken, kimileri de geleneksel yöntemlerle tırpan yardımıyla hasat yapıyor. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte sayıları günden güne azalan ve geçimlerini tırpan işiyle sağlayan işçilerin de yeşil mercimek hasadıyla birlikte zorlu mesaileri başladı. Sabahın erken saatlerinde işe başlayan tırpan işçileri, 30 dereceyi bulan sıcak havanın altında çalışmaya devam ediyor. Günlüğü bin 500 lira yevmiye ile çalışan tırpan işçileri, Yozgat’ın merkeze bağlı Çalatlı köyünde bereketli topraklarda rızıklarını çıkarıyor. “Tatile gitmiştim geri gelip tırpan yapıyorum” Yozgat’ta tırpan işçisi bulunmadığı için tatile gittiği Antalya’dan geri dönmek zorunda kalan Ali Osman Akyol, “Aşağı yukarı 16 yaşından beri reçberlik yapıyorum, tırpan işiyle uğraşıyorum. Yozgat’a Antalya’dan tatildeyken geri döndüm. Arkadaşlar çağırdı. Çalışacak adam bulamıyorlardı, bana dediler ben de geldim, çalışıyorum. 40 yıldır tırpan işiyle uğraşıyorum, günlük bin 500 liraya çalışıyorum, geçen yıl yevmiyemiz 800 liraydı. Yazıpınar köyünden hariç pek tırpancı kalmadı, herkes yaşlandı. Biz 3 kişi kaldık. Herhalde bu gidişle tırpancılık bitecek. Makineyle biçme hem pahalı oluyor hem de ürün kaybı daha çok oluyor. Tırpan daha iyi. Güneş altında çalışmak kolay olmuyor ama mecbur çalışıyoruz” dedi. “Tırpan işçisi bulmak çok zor” Yazıpınar köyünden gelen Hıfzı Erdoğan ise 15 yaşından beri tırpancılık yaptığını belirterek, “Aşırı sıcaklarda çok zor oluyor ama ekmek parası mecbur yapıyoruz. Yevmiyemiz bin 500 lira, tırpancı yetişmiyor, bilenler de yaşlandı, tırpancı bulmak zor. Makinenin masrafı çok oluyor, onun için geleneksel yöntemi seçiyorlar” şeklinde konuştu. “Tırpancılar olmazsa ürünüm tarlada kalacak” Çalatlı köyünde tırpanla hasat yapan çiftçilerinden 64 yaşındaki Bünyamin Ayverdi de 20 yaşından beri çiftçilikle uğraştığını söyledi. 20 dönüm yerden 5-6 ton mercimek beklediğini de belirten Ayverdi, “Belki daha az da olabilir, çünkü bu yıl mercimek hastalandı, rüzgar ve sıcak mercimeği kuruttu. Bu yüzden verim düşebilir. Geçen yıl ki üretimi bu yıl bulamayız. Tırpancı bulmakta da zorlanıyoruz, geçen yıl 4 kişi getirmiştim, bu yıl 3 tane zor buldum. Onlar da eksiliyor, geçen yıl 800 lira günlük yevmiye verdim, bu yıl bin 600 lira yevmiye veriyorum. Onlar da olmazsa ürün tamamen tarlada kalacak, makine ile biçtirmeye gücüm imkanım yok. Bu adamlar bitene kadar mercimek ekmeye devam edeceğim” ifadelerine yer verdi.

Amik Ovası’nda pamuğun ipliğe yolculuğunda zorlu çapa mesaisi Haber

Amik Ovası’nda pamuğun ipliğe yolculuğunda zorlu çapa mesaisi

Günlük 515 TL yevmiye alan işçilerin mesaisi günde 9 saat sürüyor. Depremin vurduğu Hatay’da yaralar sarılmaya devam ederken Türkiye’nin tarım ürünleri üretim merkezi olan Amik Ovası’nda da çiftçilerin çalışmaları aralıksız devam ediyor. Buğdayın hasadının ardından çiftçiler, pamuğu toprakla buluşturmuştu. Pamuğun filizlenmesiyle çevresinde oluşan yabani otları temizlemeye başlayan tarım işçilerinin 40 dereceyi geçen sıcakta zorlu çapa mesaisi devam ediyor. Reyhanlı ilçesi Terzihüyük Mahallesi’nde çapa mesaisine devam eden tarım işçileri 9 saat çalışarak 515 TL yevmiye alıyor. Sabah 6’da mesaileri başlayan tarım işçilerinin, aşırı sıcaklıklara karşı öğlen 3’e kadar çalışıyorlar. “İşçiler kişi başı 515 TL yevmiye alıyorlar” Pamuğun içerisindeki yabani otları temizlemek için çalışmalarını sürdürdüklerini ifade eden çavuş Ömer Öztırak, “Pamuğun yolculuğu başladı. Pamuğun ilk çapasını biz yapıyoruz. İşler çok güzel gidiyor. Havalar serinken güzel gidiyor ama normalde sıcak oluyor. Tarlanın yabani otlarına göre dönümü değişiyor. Şuan çalıştığımız alan 150 dönümlük arsa. 150 dönümlük arsa yeri iki günde biter. Ot olsa 1 hafta iş olacaktı. Yevmiyeler kişi başı 575 TL veriyorlar. İşçilere yevmiyeler 515 TL düşüyor. 575 TL’den 60 TL’sini çavuşlar alıyor. Burada çift mesaiyi yapan yok. Sabah 6’dan öğleden sonra 3’e kadar çalışıyoruz. Bu zamanda kolay iş yok” dedi. “Akşama kadar kazma vuruyoruz ve 55 yaşındayım bana zor geliyor” Yabani otları çapalama işinin zor olduğunu belirten 55 yaşındaki tarım işçisi Emine Uğraş, “Burada pamuk için tarlada çapa yapıyoruz. Burada yabani otlara kazma vuruyoruz. 10 yıldır bu işi yapıyoruz ama bize sadece 500 TL veriyorlar. Bu para bize yetmiyor ve bu iş yorucu oluyor. Akşama kadar kazma vuruyoruz. 55 yaşındayım bana zor geliyor” şeklinde konuştu. “Bütün gün pamuk tarlasında yabani ot temizliyoruz” Ailesine destek olmak için pamuk tarlasında çalışan 18 yaşındaki Rabia Ali, “Pamuk tarlasında kazma yapıyoruz. Bütün gün pamuk tarlasında yabani ot temizliyoruz. Bugün şansımıza tarla çok güzel ve hava normaldi. Bugün bu tarlada fazla yabani ot yoktu. Bu yüzden fazla yorucu değildi. Burada çalışmak zor oluyor ama ailemi destek olmak için mecburuz” ifadelerini kullandı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.