TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tarım Sektörü

AGRONEWS - Tarım Sektörü haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarım Sektörü haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İş Bankası’ndan Karbon Yoğun Sektörler İçin 2030 Hedefleri Haber

İş Bankası’ndan Karbon Yoğun Sektörler İçin 2030 Hedefleri

İSTANBUL (İHA) - Türkiye’nin karbonsuzlaşma ve döngüsel ekonomiye geçiş sürecinde öncü kurumlardan biri olan İş Bankası, önemli bir adım daha atarak Net Sıfır Bankacılık Birliği kapsamındaki karbon yoğun tüm sektörler için 2030 emisyon azaltım hedeflerini açıkladı. Banka, uluslararası standartlara uyumlu emisyon ölçüm ve hesaplama çalışmalarıyla tüm kredi portföyünü analiz ederek sektörel hedeflerini netleştirdi. HER SEKTÖRE ÖZEL AZALTIM HEDEFLERİ 2023 yılında çimento, demir-çelik ve enerji üretimi sektörlerinde hedeflerini açıklayan İş Bankası, 2024 itibarıyla alüminyum, gayrimenkul, kara yolu yük taşımacılığı, petrol ve gaz ile tarım sektörlerini de planlarına dahil etti. Bu doğrultuda, 2023 baz yılına kıyasla 2030 yılına kadar emisyon yoğunluğunun alüminyumda yüzde 7, gayrimenkulde yüzde 36, kara yolu taşımacılığında yüzde 20, petrol ve gazda yüzde 15 azaltılması amaçlanıyor. Tarım sektöründe ise buğday üretiminde yüzde 14, mısırda yüzde 15 ve pirinçte yüzde 16’lık emisyon azaltımı öngörülüyor. Banka, Türkiye’nin ekilebilir alanları ve ürün çeşitliliğini dikkate alarak tarım bankacılığında üç farklı yol haritası oluşturdu. Bu yaklaşım, hem sürdürülebilir kalkınmaya hem de gıda güvenliğine katkı sunmayı amaçlıyor. "SÜRDÜRÜLEBİLİRLİKTE LİDERLİĞİMİZİ SÜRDÜRÜYORUZ" İş Bankası Genel Müdürü Hakan Aran, "100. kuruluş yıl dönümümüzü kutladığımız bu özel yılda, Türkiye'nin sürdürülebilir dönüşümüne öncülük edecek şekilde tüm karbon yoğun sektörlerde bilim temelli hedefler belirledik. Böylece, kredi portföyümüzden kaynaklanan emisyonların yaklaşık yüzde 65’ini kapsar hale geldik. Karbonsuzlaşma rotalarımızın oluşturulmasında, küresel iklim senaryolarının yanı sıra ülkemizin sektörel dinamiklerine ve müşterilerimizin yeşil dönüşüm sürecindeki ihtiyaçlarına odaklandık. Böylelikle, ülkemizin koşullarıyla uyumlu, potansiyeliyle örtüşen, uygulanabilir ve veriye dayalı aksiyon planları geliştirdik. Bu çerçevede, Net Sıfır Bankacılık Birliği tarafından karbon yoğun olarak tanımlanan tüm sektörlerde emisyon hedefleri belirleyen ilk Türk bankası olmanın gururunu yaşıyoruz" dedi. Geleceğe yönelik sorumluluklarının farkında olduklarını vurgulayan Aran, "İş birliği, inovasyon ve ortak bir amaçla, sürdürülebilir bir gelecek inşa edeceğimize inanıyorum" açıklamasını yaptı.

Antalya'nın İhracatında Düşüş Yaşanıyor: Tarım Sektörü Öne Çıkıyor Haber

Antalya'nın İhracatında Düşüş Yaşanıyor: Tarım Sektörü Öne Çıkıyor

İhracat Performansındaki Düşüş Antalya'nın 2024 yılı Kasım ayında toplam ihracatı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 11 azalarak 167,6 milyon dolara geriledi. Türkiye genelinde ihracat ise sadece yüzde 2 azaldı. Tarım ve gıda ihracatında ise Antalya'da yüzde 5,7, yaş meyve sebze ihracatında yüzde 7, süs bitkileri ihracatında ise yüzde 9,7 düşüş görüldü. Tarım Sektörü İhracattaki Payını Koruyor Buna rağmen, Antalya'nın toplam ihracatındaki tarım sektörü hâlâ başı çekiyor. Tarım ve gıda sektörünün ihracat içindeki payı, yüzde 61'e çıkarak önceki yıla göre yüzde 3 artış gösterdi. 2024 yılı ilk 11 ayında ise tarım ihracatı yüzde 0,8 azaldı. Süs bitkileri ihracatındaki büyüme, kentin bu alandaki potansiyelini yansıtmaktadır. Çandır’dan Çözüm Önerileri Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır, özellikle tarım sektöründe yaşanan daralmaya dikkat çekerek, destekleyici politikaların uygulanmasının önemini vurguladı. Ayrıca, süs bitkileri ihracatındaki büyümenin Antalya'nın bu alandaki gücünü gösterdiğini ifade etti. Antalya'nın Türkiye İhracatındaki Katkısı Kasım ayında Antalya, Türkiye'nin yaş meyve sebze ihracatının yüzde 17'sini, süs bitkileri ihracatının ise yüzde 29,8'ini gerçekleştirdi. 2024 yılı boyunca Antalya'nın Türkiye'nin toplam tarım ve gıda ihracatındaki payı ise yüzde 3,3 oldu.

Yumaklı: 23 Yıl Aradan Sonra Tarım Sayımı Yapılacak Haber

Yumaklı: 23 Yıl Aradan Sonra Tarım Sayımı Yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bir dizi gezi ve ziyaret gerçekleştirmek üzere bugün Karaman’a geldi. Bakan Yumaklı, ilk olarak İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nü ziyaret etti. Burada yaptığı açıklamalarda, tarımsal üretimin dış etkenlerden oldukça fazla etkilendiğini belirterek, “Tarım sektörünün dış etkenlerden çok fazla etkileniyor olması, bizim tarımsal üretimle ilgili bilinen hususlarda ya da geleneksel konularda faaliyetlerimizin devam etmeyeceğini gösterir. İklim değişikliği başta olmak üzere, gelişmeler hem dünyada hem de ülkemizde, özellikle su gibi doğal kaynakların korunması, kollanması ve kullanma ile koruma dengesinin sağlanması hususlarında bazı unsurların artık çok daha fazla öne çıktığını söyleyebiliriz. Biz bunları, yeni normal olarak tanımladık” ifadelerini kullandı. Tarımsal üretim planlaması konusunda 13+1 stratejik ürün üzerinde çalıştıklarını belirten Bakan Yumaklı, “Tarımsal üretimle ilgili en önemli husus, uzun yıllardır konuşulan üretim planlamasıydı. Özellikle hangi ürünün nerede ve ne kadar üretileceğine dair, suyu merkeze alan ve kaynaklarımızı göz önüne alan bir üretim planlaması yaparak, üreticilerimizin öngörüsünü sağlayacak şekilde hayvansal üretim ve su ürünlerinin üretimi için yılın başında, bitkisel üretim için ise hububat, baklagil, yağlı tohumlar ve yem bitkilerinden oluşan 13+1 stratejik ürünle yeni yıl itibarıyla bu planlamayı hayata geçirmiş olduk” dedi. 2001 Yılından Sonra İlk Kez Tarım Sayımı Yapılacak Bakan Yumaklı, Türkiye’de 23 yıl aradan sonra tarım sayımı yapılacağını açıkladı. Şu şekilde konuştu: “Tek başına bu üretim planlaması kavramının yeterli olmayacağını, bunun araçlarının mutlaka uygulanması gerektiğini de ifade ediyoruz. Gerek doğrudan gerekse dolaylı destekler, işlenmeyen tarım arazilerinin ekonomiye katkısının sağlanması ve sözleşmeli üretimin mutlaka devreye alınması, üretim planlamamızın başarıya ulaşmasındaki en önemli unsurlardır. Diğer bir konu da tarım sayımıdır; bu da 2001 yılından sonra ilk kez gerçekleştirilecektir. Tarım sayımıyla birlikte Türkiye'nin tarımsal envanteri her açıdan tekrar çıkarılmış olacak. İdari kayıtlarla kontrolleri sağlanıp, son haliyle elimizde tüm verileri elde etmiş olacağız. Tahminlerimize göre, 2026 yılının Haziran ayında ilk sonuçları kamuoyuyla paylaşmış olacağız.”

Tarım sektöründen ihracatta ilk çeyrek rekoru Haber

Tarım sektöründen ihracatta ilk çeyrek rekoru

Küresel ekonomik aktivitedeki zorluklar, resesyon endişeleri, jeopolitik riskler ve Kahramanmaraş merkezli depremlerden kaynaklı etkilere karşın Türkiye'nin tarım sektörü, dış satımda rekorlar kırmaya devam ediyor. AA muhabirinin Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) verilerinden derlediği bilgilere göre, Türkiye'nin ihracatı, Ocak-Mart 2023'te geçen yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 2,5 artarak 61 milyar 587 milyon dolara yükseldi. Türkiye'nin tarım ihracatı da 8 milyar 626 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek ihracat rakamına ulaştı. Ocak-Mart 2023'te geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 4,5 ihracat artışı kaydeden tarım sektörünün, Türkiye'nin toplam dış satımı içerisindeki payı yüzde 14 oldu. Tarım grubu 5 sektörle rekora koştu Tarım grubunda yer alan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, yaş meyve ve sebze, zeytin ve zeytinyağı, süs bitkileri ve mamulleri, mobilya, kağıt ve orman ürünleri dış satımda rekora ulaştı. Hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 2 milyar 944 milyon dolar, yaş meyve ve sebze 941 milyon 524 bin dolar, zeytin ve zeytinyağı 294 milyon 754 bin dolar, süs bitkileri ve mamulleri 48 milyon 452 bin dolar, mobilya, kağıt ve orman ürünlerin 1 milyar 962 milyon dolarla tüm zamanların en yüksek ilk çeyrek ihracatına imza attı. Söz konusu dönemde hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri yüzde 7,9, yaş meyve ve sebze yüzde 23,4, zeytin ve zeytinyağı yüzde 156,7, süs bitkileri ve mamulleri yüzde 7,4, mobilya, kağıt ve orman ürünleri yüzde 1,6 ihracat artışı kaydetti. Bu arada, hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 1 milyar 127 milyon dolar, süs bitkileri ve mamulleri 18 milyon 306 bin dolarla martta tüm zamanların en yüksek aylık dış satımını da gerçekleştirdi. Yaş meyve ve sebze sektörünün Rusya'ya ihracatı 250 milyon doları aştı Tarım grubunda ihracatta rekor kıran sektörlerin en fazla dış satım yaptığı ülkeler Irak, Rusya Federasyonu, İspanya ve Hollanda oldu. Irak'a hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 503 milyon 214 bin dolar, mobilya, kağıt ve orman ürünleri 216 milyon 614 bin dolar, Rusya Federasyonu'na yaş meyve ve sebze sektörü 258 milyon 376 bin dolar, İspanya'ya zeytin ve zeytinyağı 104 milyon 114 bin dolar, Hollanda'ya süs bitkileri ve mamulleri 12 milyon 497 bin dolar tutarında ihracat gerçekleştirdi. İller bazında bakıldığında ise İstanbul'dan hububat, bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri 907 milyon 841 bin dolar, mobilya, kağıt ve orman ürünleri 846 milyon 183 bin dolarlık ihracat yaptı. Mersin'den yaş meyve ve sebze sektörü 239 milyon 282 bin dolar, İzmir'den zeytin ve zeytinyağı sektörü 139 milyon 705 bin dolar, Antalya'dan süs bitkileri ve mamulleri sektörü 21 milyon 749 bin dolar tutarında dış satım gerçekleştirdi. Kaynak: Anadolu Ajansı

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.