TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tarım Ve Orman Bakanlığı

AGRONEWS - Tarım Ve Orman Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarım Ve Orman Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kadın Balıkçılara Destekleme Ödemesi %35 Fazla Verilecek Haber

Kadın Balıkçılara Destekleme Ödemesi %35 Fazla Verilecek

Küçük Ölçekli Balıkçılara Destek Başvuruları Başladı Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından yayımlanan Küçük Ölçekli Balıkçılığın Desteklenmesi Tebliği kapsamında 2025 yılı destek başvuruları 19 Şubat - 18 Nisan tarihleri arasında alınacak. Deniz ve iç sularda faaliyet gösteren küçük ölçekli balıkçılar, destekten yararlanmak için gemi ruhsatlarının kayıtlı olduğu il veya ilçe tarım müdürlüklerine başvurabilecek. Samsun Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, "Bu tür destek programları, küçük ölçekli balıkçılığın ekonomik ve ekolojik sürdürülebilirliğini güvence altına almayı hedefliyor" diyerek, başvuru şartlarını sağlayan balıkçıları kayıt yaptırmaya çağırdı. Kadın Balıkçılara Özel Destek 2025 yılı için balıkçı gemilerinin boyuna göre destekleme ödemesi yapılacak: 4,99 metreye kadar olan gemilere: 5 bin TL 5-7,99 metre arası gemilere: 8 bin TL 8-9,99 metre arası gemilere: 10 bin TL 10 metre ve üzeri gemilere: 12 bin TL Ayrıca, 25 Temmuz 2024 tarihi itibarıyla gemi sahibi veya ortağı olan kadın balıkçılar, başvuru tarihinde sahipliklerinin devam etmesi ve bizzat başvurmaları halinde, destekleme tutarının %35 fazlasını alacak. Ancak, bu tarihten sonraki sahiplik değişiklikleri destek hakkı doğurmayacak. Detaylı bilgiye Tarım ve Orman Bakanlığı’nın resmî internet sitesinden veya il-ilçe tarım müdürlüklerinden ulaşılabilecek.

Niğde’de Hayvancılığa Destek Projesi Başvuruları Başladı Haber

Niğde’de Hayvancılığa Destek Projesi Başvuruları Başladı

Kimler Başvurabilir? Yapılan açıklamaya göre, projeye TÜRKVET kayıt sistemine kayıtlı, en fazla 200 büyükbaş kapasiteli işletme sahipleri dahil olabilecek. Başvuranlar en fazla 15 büyükbaş hayvan alabilecek. Veteriner hekim, ziraat mühendisi ve gıda mühendisi gibi hayvancılıkla ilgili mesleklerden mezun genç girişimciler için bu sınır 30 büyükbaşa kadar çıkacak. Projede özellikle şu gruplara öncelik tanınacak: ✅ Deprem bölgesinde veya besi bölgesi olarak belirlenen illerde faaliyet gösterenler ✅ Kadın üreticiler ✅ Genç girişimciler ✅ Daha önce işletmesini kurmuş olanlar Desteklerin Kapsamı ???? TİGEM işletmelerinden gebe büyükbaş hayvanlar uygun maliyetle üreticilere verilecek. ???? Ziraat Bankası aracılığıyla 2 yıl ödemesiz, 3 ila 5 yıl vadeli sübvansiyonlu kredi kullanılabilecek. ???? Faiz indirim oranları: ???? %50 temel hayvancılık indirimi ???? Üretim planlaması bölgesinde faaliyet gösterenlere ekstra %20 indirim ???? Kadın veya genç girişimcilere ek %15 indirim ???? Tüm kriterleri karşılayanlar için toplamda %85’e kadar faiz indirimi ???? Üreticilere 1 yıl boyunca hayvan başına 1500 TL bakım desteği sağlanacak. Toplamda aylık bir asgari ücret tutarında, yıllık 270 bin TL’ye kadar devlet desteği verilecek. ???? Hayvanlar TARSİM sigortası kapsamında 1 yıl boyunca sigortalı olacak. Başvuru şartları ve detaylar Tarım ve Orman Bakanlığı’nın web sitesinde yayımlandı.

Yumaklı: Haber

Yumaklı: "Deprem Bölgesine 30 Milyar Lira Tarımsal Destek Yaptık"

KAHRAMANMARAŞ (İHA) - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kahramanmaraş’ta yaptığı açıklamada, deprem bölgesinin tarımsal üretim açısından stratejik önemine dikkat çekerek, içme ve tarımsal sulama altyapısına 2 yılda 20 milyar liralık yatırım yapıldığını, 46 milyar liralık ek yatırımın ise en geç 2 yıl içinde tamamlanacağını belirtti. "Depremin meydana geldiği bölge, bizim gıda arz güvenliğimizi sağlayan önemli bir tarım bölgemizdir. Ülkemizin tarımsal üretiminin yaklaşık yüzde 15'i bu bölgede gerçekleştiriliyor. Tarımsal ihracatımızın yaklaşık yüzde 20'si de bu bereketli topraklarda yetiştirilen ürünlerden yapılıyor. Bu nedenle deprem bölgesi, tarımsal üretimimiz açısından bizim için stratejik bir bölgedir" diyen Bakan Yumaklı, üreticilere toplam 30 milyar lira tarımsal destekleme ödemesi yapıldığını ifade etti. Su kullanım ücretlerine yüzde 50 destek sağlandığını ve 190 bin dekar alanın modern basınçlı sulama sistemlerine kavuşturulduğunu vurguladı. Ayrıca, çiftçilere sağlanan hayvancılık ve tohum desteklerinden bahseden Yumaklı, "Kırsal Kalkınma Yatırımlarının Desteklenmesi Programı kapsamında 2 bin 106 projeye 560 milyon lira hibe desteği sağladık. Başta yağlı tohumlu bitkiler, baklagiller, hububat ve sebze üretimi olmak üzere Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi kapsamında 341 milyon lira tutarında ayni tohum desteği sağladık. Hayvanlarını kaybeden üreticilerimizin kayıplarını birebir karşıladık. Bu kapsamda 1 milyar lira değerinde 43 bin 317 küçükbaş, 5 bin 804 büyükbaş, 548 bin 810 kanatlı hayvan, 26 bin 318 arılı kovanı üreticilerimize teslim ettik. Merada hayvancılık yapan çiftçilerimizin güneş enerjisi paneli, su kuyusu, sıvat ve gölgelik gibi ihtiyaçlarını karşılayan Çayır Mera Islah ve Amenajman Projemiz kapsamında hibe desteği verdik" dedi. Kahramanmaraş’a 13 milyar liralık su ve sulama yatırımı planlandığını söyleyen Yumaklı, 6 milyar liralık kısmın tamamlandığını, kalan 7 milyar liralık yatırımın ise 2 yıl içinde tamamlanacağını belirtti.

Tekirdağ’da Gübre Denetimiyle Çiftçiye Güvence Haber

Tekirdağ’da Gübre Denetimiyle Çiftçiye Güvence

TEKİRDAĞ (İHA) - Tarım ve Orman Bakanlığı, çiftçilerin güvenilir gübreye ulaşmasını sağlamak ve taklit gübreleri engellemek amacıyla Tekirdağ'da denetimlere başladı. Süleymanpaşa ilçesinde yapılan kontrollerde, gübre bayilerinin usulüne uygun çalışıp çalışmadığı incelendi. Denetimlere katılan Tekirdağ İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, Türkiye genelinde 3 bin 500 denetçiyle sahada olduklarını belirterek, "Biz de bugün Tekirdağ’da arkadaşlarımızla beraber gübre bayilerinin denetimini yapmak için sahadayız. Bizim bölgemizde gübre bayilerimiz ve çiftçilerimiz zaten bilinçli ve doğru tarım yaptıkları için çok fazla kaçak gübre ve yanlış gübre yok. Bayilerimiz usulüne uygun ve yasaya uygun şekilde faaliyet gösteriyorlar" dedi. Fazla gübre kullanımının doğaya zarar verdiğini vurgulayan Aksoy, "Fazla gübre, fazla ürün anlamına gelmez. Fazla gübre çevreyi de kirletir. Bitkiye uygun, çeşide uygun gübre kullanmalıyız. Bu konuda bilgi almak için ilçe ve il müdürlüklerimize mutlaka başvurun. Gübre denetimi önemli çünkü gübrenin hammaddesi doğalgazdır ve doğalgaz ülkemize yurt dışından ithal ediliyor. Verimli bir şekilde gübre kullanarak, yurt dışına çıkacak dövizi azaltmış oluruz. Şükürler olsun, gübremizin yüzde 60’ını kendi ülkemizde üretebilecek kapasitemiz var ve organik gübreler ile diğer gübreleri de ihraç ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye Tarımsal Verimlilikte Öne Çıkıyor Haber

Türkiye Tarımsal Verimlilikte Öne Çıkıyor

SAMSUN (İHA) - Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı İhsan Emiralioğlu, Samsun’da düzenlenen "Çeltikte Sözleşmeli Üretim Sektör Toplantısı"nda yaptığı konuşmada, Türkiye’nin tarımsal alan sıralamasında 31. olmasına rağmen tarımsal hasıla bakımından 9. sırada yer aldığını vurguladı. Emiralioğlu, "Biz tarımsal verimlilik anlamında ülkemiz topraklarını dünya ölçeğinde iyi kullanan bir ülkeyiz. Bu bizim çiftçi ve üreticimizin başarısı. Toplam tarım alanına göre arazilerimizden aldığımız verim dünya ortalamasının üzerinde" dedi. Çeltik tarımının önemine değinen Emiralioğlu, son 20 yılda üretimde yüzde 180’in üzerinde artış sağlanmasına rağmen hâlâ yeterli seviyeye ulaşılamadığını belirtti. Üretimi artırmak için teşvikler, destekler ve sözleşmeli üretim modelleri üzerinde çalıştıklarını ifade etti. Dünya nüfusunun hızla arttığını, küresel iklim krizinin tarımı olumsuz etkilediğini ve doğal afetlerin zararlarının yüzde 50’sinin tarım sektöründe gerçekleştiğini dile getiren Emiralioğlu, "2050’de dünya nüfusunun 10 milyara, ülkemiz nüfusunun 105 milyona çıkması bekleniyor. Bu, gıda talebine dayalı üretim artışı demek oluyor. Bu da üretimi artırmak için daha fazla su kullanmamız anlamına geliyor. Daha çok üretip, daha çok su kullanmamız gerekiyor. Gelişen nüfus artışı ve gıda talebine karşı insanlar kendi ülkelerinin gıda arzını karşılamaya yönelik bir takım makro tedbirler alıyor. Biz de öncelikle ülkemizin kendi kendine yeterlilik anlamında öncelikle kendimizin temel gıda ihtiyaçlarının karşılanması ve ihracat sürecimizi geliştirmek için birtakım üretim tedbirleri almak zorundayız" diye konuştu. Toplantıda ayrıca Tarım ve Orman İl Müdürü İbrahim Sağlam, çeltik tarımında yeni üretim tekniklerinin yaygınlaştırılması için yapılan çalışmaları ve Bakanlık destekli çeltik tohumu dağıtımı sürecini anlattı. Projeler kapsamında basınçlı sulama sistemleriyle üreticilere destek sağlanarak çeltik tarımı yapılan alanların artırılması hedefleniyor. Etkinlik, üreticilerin sorularının yanıtlanmasıyla sona erdi.

Antalya'da 2. Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı Kapılarını Açtı Haber

Antalya'da 2. Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı Kapılarını Açtı

Antalya 2. Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı, Türkiye'nin farklı bölgelerinden gelen üreticiler ve sektör temsilcilerinin katılımıyla Cam Piramit Fuar ve Kongre Merkezi'nde ziyaretçilere kapılarını açtı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği’nin desteğiyle, Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği’nin ev sahipliğinde düzenlenen fuar, sektör profesyonelleri ile tüketicileri buluşturdu. İl Tarım ve Orman Müdürü Şakir Fırat Erkal, açılış konuşmasında organizasyonun ilerleyen yıllarda gelişerek Türkiye’nin önde gelen fuarlarından biri olabileceğini belirtti. Antalya’nın tarım ve turizm alanındaki öncü rolüne değinen Erkal, bitkisel üretimde Türkiye’de lider olduklarını, arılar olmadan üretim de gıda da olmayacağını belirterek, "Arılar en değerli varlıklarımızdan biri" dedi. Sektörün gelişmesi için her alanda destek verilmesi gerektiğini vurgulayan Erkal, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın sahte ve kaçak ürünlere yönelik denetimlerini sıkılaştırdığını söyledi. Sanayinin ürettiği, belgelenmiş ve raflarda yerini almış ürünlerin güvenle tüketilebileceğini vurguladı. Antalya ve Türkiye'nin bal markalarının küresel alanda tanınırlığını artırmak için çalışmalar yapacaklarını aktaran Erkal, sağlık turizmi açısından önemli bir adım olarak Antalya’da bir apiterapi merkezi kurulmasını istediklerini belirtti. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin ise, fuarların alıcı ve satıcıları buluşturması açısından büyük önem taşıdığına dikkat çekti. Dünya genelinde Türkiye’nin arı varlığı ve bal üretiminde ikinci sırada olduğunu hatırlatan Şahin, bu alanda ürünlerin daha fazla ön plana çıkarılması gerektiğini söyledi. Sektör temsilcilerinin gelişimi için fuarda çeşitli eğitimler verildiğini belirten Şahin, bal severleri ve apiterapi ürünlerine ilgi duyanları etkinliğe davet etti. Antalya Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yücel Turan, Türkiye’nin farklı bölgelerinden gelen sektör paydaşlarının buluştuğu fuarda 51 firmanın stant açtığını açıkladı. Antalya 2. Arıcılık ve Arı Ürünleri Fuarı, 9 Şubat’a kadar ziyaretçilerini ağırlayacak.

Eskişehir’de Soğan ve Patates İçin Yeni Üretim Planı Haber

Eskişehir’de Soğan ve Patates İçin Yeni Üretim Planı

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen tarımsal üretim planlama toplantısında, soğan ve patates üretimine yönelik geçmiş yıllardaki veriler incelendi. Bu doğrultuda 2025 yılına dair planlamalar tartışıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ergin Toprak başkanlığındaki toplantıya, Tarım Havzaları Daire Başkanı Dr. Emre Yeniay, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, kurum yöneticileri, Ziraat Odası başkanları ve üreticiler katılım sağladı. YENİ DESTEKLEME MODELİ ÇİFTÇİYE YOL GÖSTERECEK Toplantıda, çiftçilerin sürdürülebilir üretim yapabilmeleri için belirlenen kriterlere uygun ekim yapmaları gerektiği vurgulandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı Üretim Planlaması kapsamında, çiftçiler üretimden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacakları konusunda bilgilendirildi. Bu sayede, plansız ekimin önüne geçilerek üreticilerin mağduriyet yaşamasının engellenmesi amaçlanıyor. Ayrıca, planlamaya uygun olmayan ekimlerin destekleme alamayacağı da açıklandı. ARZ VE TALEP DENGESİNE DİKKAT ÇEKİLDİ Türkiye genelinde soğan ve patates arz-talep dengesinin korunmasının önemine işaret edildi. Aşırı üretimin fiyat dalgalanmalarına, düşük üretimin ise piyasada sıkıntıya yol açabileceği ifade edilerek, çiftçilerin piyasa şartlarına uygun üretim yapmalarının gerekliliği dile getirildi. Toplantı, üreticilerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışılmasıyla sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.