TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tarım Ve Orman Bakanlığı

AGRONEWS - Tarım Ve Orman Bakanlığı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarım Ve Orman Bakanlığı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İran'dan Turunçgil, Badem ve Süs Bitkisi İthalatına Engel Haber

İran'dan Turunçgil, Badem ve Süs Bitkisi İthalatına Engel

Türkiye, İran’dan gelen bazı tarım ürünlerine yönelik yeni yasaklar getirdi. 1 Kasım 2024 itibariyle, İran’dan turunçgil, badem, iç ve dış mekan süs bitkilerinin ithalatı yasaklandı. Bu adım, özellikle Xylella fastidiosa bakteriyel hastalığı ve turunçgillerdeki "Yeşillenme" hastalığına karşı alınan önlemler çerçevesinde atıldı.   Tarım ve Orman Bakanlığı, Türkiye İhracatçılar Meclisi’ne gönderdiği yazıda, ithal edilecek bitkilerin, Bitki Karantinası Yönetmeliği’ne göre kontrol edilmesi gerektiğini belirtti. İran’da tespit edilen Xylella fastidiosa bakterisi ve turunçgillerdeki Yeşillenme hastalığı, bu kısıtlamaların gerekçesi olarak ifade edildi.   Yasakların bir parçası olarak, İran’dan Türkiye’ye badem, iç ve dış mekan süs bitkisi ithalatı durduruldu. Ayrıca, yakacak amaçlı badem kabuklarının ithalatı da yasaklandı.   TURUNÇGİL İTHALATI VE TRANSİT GEÇİŞİNE YASAK Diaphorina citri bakterisinin etkisiyle, İran’dan turunçgil meyveleri ve turunçgil yetiştiriciliğinde kullanılan materyallerin ithalatı durduruldu. Bu ürünlerin Türkiye toprakları üzerinden transit geçişi de yasaklandı.   ENGİNAR İTHALATINA YENİ DÜZENLEMELER Türkiye’ye yapılacak enginar ithalatında, ürünlerin taze soyulmuş iç tabla enginar şeklinde ve bozulmayı engellemek için salamura yapılarak, uygun koşullarda sevk edilmesi gerekiyor.   Diaphorina citri’ye karşı alınan önlemler kapsamında, İran’dan ithalatı yapılacak ürünlerde fümigasyon yapılması ve Bitki Sağlık Sertifikası’nda fümigasyon bilgileri bulunması gerektiği belirtildi.   TAŞIMA ARAÇLARINA SIKI KONTROL İran’dan yapılan ithalatlarda, taşıma araçlarının, konteynerlerin, ürün paketlerinin ve ambalajlarının dezenfekte edilmesi zorunlu hale getirildi. Dezenfeksiyon belgelerinin, İran’daki yetkili otoritelerce düzenlenen Bitki Sağlık Sertifikası ile birlikte ülkeye girişte sunulması isteniyor.   TURUNÇGİL YEŞİLLENME HASTALIĞI   Turunçgil yeşillenme hastalığı, turunçgil alanlarında veya ülkeler arası ticaretle taşınan vektör böceklerle yayılmaktadır. Bu hastalık, özellikle portakal, mandalin ve greyfurt gibi turunçgil türlerini etkiler.

Organik Tarım Uygulamalarına Destek 11 Milyar Liraya Ulaştı Haber

Organik Tarım Uygulamalarına Destek 11 Milyar Liraya Ulaştı

Tarım ve Orman Bakanlığı, organik ve iyi tarım uygulamalarına verdiği desteklerle sektörü güçlendirmeyi sürdürüyor. 2005 yılından bu yana organik tarım üreticilerine sağlanan destek ödemeleri, toplamda 11 milyar lirayı buldu. Bakanlıktan alınan bilgilere göre, organik ve iyi tarım uygulamaları çerçevesinde yapılan ödemeler, bitkisel ve hayvansal üretimi artırmak, yaygınlaştırmak ve pazarlama kabiliyetini geliştirmek amacıyla sağlanıyor. 2023 yılı boyunca organik üreticilere 46,6 milyon lira, 2024 yılının Ekim ayına kadar ise 74 milyon lira ödeme yapıldı. Böylelikle toplamda bugüne kadar 5,6 milyar lira organik tarım desteği ödemesi gerçekleştirilmiş oldu. 2023 yılında 343 bin hektar alanda 259 ürün çeşidiyle yaklaşık 1,6 milyon ton organik üretim yapıldığı belirtiliyor. Organik tarım alanının toplam tarım alanı içindeki payı, 2002’de yüzde 0,3 iken, 2023 yılı itibariyle yüzde 1,6’ya yükseldi. ORGANİK TARIMIN YAYGINLAŞTIRILMASI VE KONTROLÜ PROJESİ Bakanlık, 59 ilde uyguladığı "Organik Tarımın Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi" ile organik tarım faaliyetlerini izleyip kayıt altına alıyor. Organik Tarım Bilgi Sistemi (OTBİS) aracılığıyla organik tarımın tüm aşamaları denetlenebiliyor. Bu sistemde yer alan veriler, organik tarım faaliyetleriyle ilgili kayıtlara esas teşkil ediyor. İYİ TARIM UYGULAMALARI İÇİN 77,2 MİLYON LİRA DESTEK Bakanlık, organik tarımın yanı sıra iyi tarım uygulamalarına da önemli destekler sağlıyor. 2008 yılından bu yana devam eden iyi tarım uygulamaları desteği, 2023'te 49,2 milyon lira, 2024 yılının Ekim ayına kadar ise 77,2 milyon lira olarak ödenmiş bulunuyor. 2008-2024 döneminde, bugünün fiyatlarıyla toplamda 5,4 milyar lira destek sağlanmış oldu. İYİ TARIM UYGULAMALARI ALANINDA BÜYÜME 2012 yılında 12 ilde başlatılan "İyi Tarım Uygulamaları Yaygınlaştırılması ve Kontrolü Projesi", şu an 58 ilde 81 proje ile devam ediyor. Bu çalışmalar sayesinde, iyi tarım uygulamaları alanında 2007’de 5 bin hektarda 56 bin ton üretim yapılırken, 2023’te bu rakam 372 bin hektara, üretim ise 6,1 milyon tona ulaştı. Bu sayede, Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından organik ve iyi tarım uygulamaları için yapılan toplam destek ödemesi 11 milyar lirayı geçerek sektöre önemli bir katkı sağladı.

Van'a 200 Bin Koyunla Rekor Destek Haber

Van'a 200 Bin Koyunla Rekor Destek

VAN (İHA) - Van Valisi Ozan Balcı, küçükbaş hayvancılığı geliştirmek amacıyla başlatılan "Köyümde Yaşamak İçin Bir 'Sürü' Nedenim Var" projesi kapsamında, 2 bin çiftçiye 200 bin koyun desteği verildiğini açıkladı.  Van Valisi Ozan Balcı'nın koordinasyonunda, Tarım ve Orman Bakanlığı ile Ziraat Bankası işbirliğinde 2020 yılında başlatılan proje, kırsal kalkınmayı desteklemeyi ve hayvancılığı canlandırmayı amaçlıyor. Küçükbaş hayvancılıkta Türkiye'nin önde gelen illerinden biri olan Van'da, proje kapsamında çiftçilere sıfır faizli, 1 yıl geri ödemesiz ve 5 yıl vadeli koyun kredisi sunuluyor. Edremit ilçesindeki Doğanlar Mahallesine giderek projeyi yerinde inceleyen Vali Ozan Balcı, burada projeden faydalanan besici Vehbi Turgut ile görüşme yaptı. Vali Balcı, sohbet sırasında projenin çiftçilere sunduğu imkanlar hakkında bilgi aldı. "ÇİFTÇİLERİMİZİN YAŞAMINI KOLAYLAŞTIRAN ÖNEMLİ BİR ADIM"   Van Valisi Ozan Balcı, proje kapsamında şu ana kadar 200 bin koyunun yaklaşık 2 bin çiftçiye teslim edildiğini söyledi. Küçükbaş hayvancılığı geliştirmeyi, kırsalda yaşayan vatandaşların gelir kaynaklarını artırmayı ve köyden kente göçü azaltmayı hedeflediklerini belirten Vali Balcı, "Van Valiliği olarak Ziraat Bankası Genel Müdürlüğü ile protokol imzaladık. Bu projede Tarım ve Orman Bakanlığı da bizleri destekliyor. Çiftçiler; sıfır faizli, 1 yıl geri ödemesiz, 5 yıl vadeli koyun kredisi kullanıyor. Dolaysıyla çiftçilerimizin yaşamlarını kolaylaştıran bir proje oldu" dedi. "200 BİNLİK KÜÇÜKBAŞ SAYISINI 1 MİLYONA ÇIKARIRIZ"   Projenin mera ıslahı, veterinerlik hizmetleri, dişi kuzu koruma ve erkek kuzu kesimi gibi unsurları da kapsadığını belirten Balcı, "Bu anlamda entegre bir projedir. Kaba yemde verimi artırmak için bir taraftan da gölet yapımlarımız devam ediyor. İnşallah amaçlarımıza ulaşacağız. Özetle 2 bin çiftçimize 200 bin koyunumuzu verdik. İnşallah biz bu 200 binlik küçükbaş sayısını 1 milyona çıkarırız. Bunun için bahane üretmeden, canla başla çalışmaya devam edeceğiz" açıklamasını yaptı.

Tarım Arazilerinde Toplulaştırma Hamlesi Başlıyor Haber

Tarım Arazilerinde Toplulaştırma Hamlesi Başlıyor

Tarım ve Orman Bakanlığı, kullanılmayan tarım arazileri için yeni adımlar atmaya hazırlanıyor. İki yıl üst üste işlenmeyen arazilerin devlet tarafından kiralanacağını duyurmasının ardından, şimdi de 456 bin hektarlık alanda arazi toplulaştırma çalışmalarının başlayacağı açıklandı. Bakanlık, tarım arazilerinin korunması, sürdürülebilir kullanımı ve etkin yönetimi için kapsamlı planlar hazırlıyor. Bu çerçevede, tarımsal arazi kullanım planları tamamlanacak; 6 ilde 2,4 milyon hektarlık tarım arazisinin toprak etütleri ve haritalandırılması yapılacak. İŞLENMEYEN ARAZİLER TAKİBE ALINACAK Üretime katkı sağlamak amacıyla, üst üste iki yıl işlenmeyen tarım arazileri coğrafi bilgi sistemleriyle tespit edilecek ve kullanıma açılacak. Bu sayede, atıl durumdaki tarım arazilerinin yeniden üretime kazandırılması hedefleniyor. TARIM SAYIMI ÇALIŞMALARI HIZLANACAK 456 bin hektarlık alanda arazi toplulaştırma çalışmalarının yanı sıra, 2 bin 464 hektarlık alanda tescil işlemleri tamamlanacak. Ayrıca tarım sayımıyla ilgili çalışmalar da hız kesmeden devam edecek. 120 BİN HEKTARLIK ALAN SULAMAYA AÇILACAK Bakanlık, Tarımsal Üretici Kayıt Sistemi’ni diğer kayıt sistemleriyle entegre ederek iyileştirecek. Ayrıca, tarım sayımı ile kapsamlı bir tarım envanteri oluşturacak. Sulama alanlarının genişletilmesine yönelik yatırımlarla, brüt 120 bin hektarlık alan sulamaya açılmış olacak. TOPLULAŞTIRMA NEDİR?   Toplulaştırma, küçük parçalara ayrılmış hisseli tarım arazilerinin devlet eliyle bütünleştirilerek birleştirilmesidir. Devlet kamu gücüyle bu süreci yürüttüğünden, arazi sahiplerinin rızasına ihtiyaç duyulmaz. Ancak mülkiyet hakkını korumak adına, çiftçilerin tercihlerine saygı gösterilerek mülakatlar yapılır.

Kastamonu’da Hayvancılıkta OSB Dönemi Başlıyor Haber

Kastamonu’da Hayvancılıkta OSB Dönemi Başlıyor

KASTAMONU (İHA) - Kastamonu'nun Devrekani ilçesinde inşa edilen ve bölgedeki hayvancılık sektörünü ayaklandırması beklenen Devrekani Tarıma Dayalı İhtisas Besi Organize Sanayi Bölgesi'nde (OSB) çalışmalar hızla ilerliyor. Tamamlandığında 500'den fazla kişiye istihdam yaratacak olan proje, bölge ekonomisinin kalkınmasını sağlayacak. Devrekani Belediye Başkanı Engin Altıkulaç, yapılan çalışmaların şu an %60'ını tamamladıklarını belirterek, "Bununla birlikte OSB'de üretimi görmek, tarıma dayalı ekonominin canlandığını, bölgemizde işsizliğin tamamen bittiğini görmek gerçekten bizleri çok heyecanlandırıyor" dedi. Altyapı ve elektrik şebeke çalışmaları devam eden OSB'nin 2025 yılı Eylül ayında tamamlanması hedefleniyor. OSB’nin faaliyete geçmesiyle birlikte 500 kişilik istihdam sağlanacak ve bu sayede hayvancılık sektörü ciddi bir ivme kazanacak. Türkiye'nin önemli hayvancılık merkezlerinden biri olan Kastamonu, Devrekani OSB ile birlikte sektördeki üretimini artırmayı ve hayvan sayısını çoğaltmayı planlıyor. Başkan Altıkulaç, projeyle ilgili olarak, "Organize sanayi bölgemizin kuruluş işlemleri yaklaşık 8 yıl önce başladı ve 20 Eylül 2023 tarihinde Tarım ve Orman Bakanlığında ihalemiz yapılarak yüklenici firmamıza teslim edildi. İhale bedelimiz 268 milyon 907 bin lira olarak gerçekleşti. Yapılan ihalede parsel kazı ve dolguları yapılacak ki bu bizler için son derece önemliydi" dedi. Devrekani OSB’nin devreye girmesiyle birlikte yerli çiftçiler, ürettikleri tarım ürünlerini kolayca satabilecek. Bu da bölgedeki tarım sektörünün ekonomik değer kazanmasına olanak tanıyacak. Başkan Altıkulaç, "Sanayi bölgemiz faaliyete geçtiğinde tarım anlamında satılamayan hiçbir şey kalmayacak. Bununla birlikte her yıl 20 bin besi hayvanı burada beslenecek ve ülke ekonomisine ciddi katkı sunacak" ifadelerini kullanarak umutlu olduğunu aktardı. Projenin tamamlanmasının ardından, 81 parselin 51'ine başvurular yapıldı. Üç ay içinde bu parsellerin tahsisinin yapılacağı ve üretime geçileceği belirtiliyor. Devrekani OSB'nin, sadece ilçede değil, Kastamonu'nun tamamında işsizlikle mücadelede büyük rol oynaması bekleniyor.  Yerel halk da projeyi büyük bir heyecanla bekliyor. Kızılcık köyünden Mehmet Aygün, "Devrekani OSB, çok güzel oluyor. Kalkınma yeri, nereden bakarsanız 500'e yakın kişi oradan ekmek yiyecek. Hayvancısı, TIR sürücüsü, işçisi bunların hepsi ekmek yiyecek. Devrekani'de iş yeri sayımız az, başkanımızdan Allah razı olsun, bizim için böyle iş sahaları açıyor" diye konuştu. Başakpınar köyünden Mustafa Baştaş ise, "Şu anda orada düzleştirme çalışması yapılıyor. Altyapısını yapıyorlar. Çok güzel, koskoca devasa bir yer olmuş. Yapıldığı zaman daha güzel olacak" diyerek emeği geçenlere teşekkür etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.