TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tarımsal Verimlilik

AGRONEWS - Tarımsal Verimlilik haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarımsal Verimlilik haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

24 Ülkeden Uzmanlarla Tarımın Geleceği Masaya Yatırıldı Haber

24 Ülkeden Uzmanlarla Tarımın Geleceği Masaya Yatırıldı

ERZURUM (İHA) - Tarım, gıda ve hayvancılık alanında bilimsel çalışmaların sunulduğu 6. Uluslararası Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bilimleri Kongresi, Atatürk Üniversitesi’nin ev sahipliğinde düzenlendi. 24 ülkeden 164 katılımcıya ev sahipliği yapan kongre açılış programına Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu, Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur, Sempozyum Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fazıl Hacımüftüoğlu ve çok sayıda akademisyen katıldı. "YENİ İŞ BİRLİKLERİNE ÖNCÜLÜK EDECEĞİZ" Sempozyum Başkanı Dr. Öğr. Üyesi Fazıl Hacımüftüoğlu, kongrenin uzun bir hazırlık sürecinin ardından gerçekleştiğini belirterek, katılımcıların bilgi ve deneyimlerini paylaşmasının tarım bilimleri alanında yeni iş birliklerini teşvik edeceğini vurguladı. "Kongremizin amacı; Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bilimleri alanında çalışan dünyanın dört bir yanından uzmanları ve genç araştırmacıları bir araya getirerek araştırmalarını sunmak, yeni fikirler alışverişinde bulunmak, zorlu konuları tartışmak, gelecekteki iş birliklerini teşvik etmek ve birbirimizle etkileşim kurmaktır. Bu anlamda, uluslararası bilim camiasında, böylesine önemli alanlara yönelik çalışma yapan bilim insanlarını bir araya getirmekten ve onlarla bilgi alışverişinde bulunmaktan mutluluk duyuyoruz" dedi. "BİLGİ PAYLAŞIMI İÇİN BÜYÜK FIRSAT" Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Önder Çalmaşur, kongrenin Türkiye’nin tarım sorunlarına bilimsel çözümler sunarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayacağını belirtti. Çalmaşur, "Bu kongre, bilgi paylaşımı ve iş birliği açısından büyük bir fırsat. Tarım sektörünün karşı karşıya olduğu sorunlara bilimsel çözümler üreterek ülkemizin tarımsal sürdürülebilirliğine destek vermeyi hedefliyoruz" ifadelerini kullandı. "SÜRDÜRÜLEBİLİR BİR VİZYON İÇİN BURADAYIZ" Rektör Prof. Dr. Ahmet Hacımüftüoğlu ise tarımın küresel gıda güvenliği ve ekonomik kalkınmada oynadığı kritik rolü hatırlatarak, "Bugün, tarım alanındaki zorluklara bilimsel çözümler aramak, yeni fikirler geliştirmek ve geleceğe dair daha sürdürülebilir bir vizyon oluşturmak için buradayız. Kongremizin, tarım bilimi ve uygulamaları konusunda yeni adımlar atılmasına vesile olacağına inanıyorum. Daha yeşil, daha verimli ve sürdürülebilir bir tarım geleceği için birlikte çalışacağız" dedi. BİLİMSEL SUNUMLAR İLGİ TOPLADI Kongrede rejeneratif tıp alanında yenilikçi çalışmalarla dikkat çeken Prof. Dr. Fikrettin Şahin, yenilebilir bitkilerden elde edilen eksozomların sağlıkta kullanımını anlattı. Ayrıca Prof. Dr. Meisam Zargar, herbisitlere dirençli yabani otların tarımsal tehditlerini ve çözüm yollarını ele aldı. Tarım, gıda ve hayvancılık bilimlerindeki güncel gelişmelere ışık tutulan kongrede yapılan sunumların bilimsel dergilerde yayımlanacağı ve akademik dünyada önemli bir yer edineceği belirtildi.

Fraunhofer ISE'den Agrivoltaik Araştırması: Sürdürülebilirlik Artıyor Haber

Fraunhofer ISE'den Agrivoltaik Araştırması: Sürdürülebilirlik Artıyor

Almanya'nın Fraunhofer ISE şirketinin yürüttüğü yeni araştırmalar, güneş panelleri ile tarım ürünlerini bir arada kullanmanın, hem tarım verimliliğini hem de elektrik üretimini artırabileceğini ortaya koydu. “Model Bölge: Baden-Württemberg için Agrivoltaikler” isimli araştırma projesinde elde edilen sonuçlar, tarım ürünlerinin kısmi gölgede büyümesinin avantaj sağladığını ve bu ürünlerin panellerin soğutulmasına yardımcı olarak elektrik üretim kapasitesini artırdığını gösterdi. Tarımsal Fotovoltaik ve İlk Sonuçlar Konstanz Gölü'ndeki Kressbronn'da kurulan elma ağaçları üzerindeki agrivoltaik sistemlerde yapılan iki yıllık araştırma sonucunda, güneş panelleri altındaki tarım alanlarında %70 daha az pestisit kullanımı ve %50 daha az sulama ihtiyacı belirlendi. Ayrıca, simülasyonlara göre paneller %20 daha fazla elektrik üretiyor. Araştırmacılar, bu artışı bitkilerin buharlaştırıcı soğutma etkisine ve panellerin arka havalandırmasına bağlıyor. Verim Artışı ve Arazi Kullanımı 2018'de yapılan denemelerde, güneş panellerinin altında yetiştirilen ürünlerin veriminde önemli artışlar gözlemlendi. Kereviz , kışlık buğday %3 verim artışı sağlarken, yonca otunda %8 oranında düşüş yaşandı. Özellikle patates üretiminde, hektar başına arazi kullanım verimliliği 6'ya çıktı. Bu sonuçlar, agrivoltaik sistemlerin, tarımsal verimlilikte ve enerji üretiminde önemli avantajlar sunduğunu kanıtlıyor. Geleceğe Yönelik Pilot Projeler Şu anda 13 farklı lokasyonda geliştirilen pilot tesisler, meyve, çilek, ekilebilir araziler ve çayırlar için özel olarak tasarlandı. Bu sistemler, çeşitli uygulama alanlarını ve teknolojileri test etmeyi amaçlıyor. Proje, yalnızca Almanya’da değil, dünya genelinde en büyük agrivoltaik araştırma projelerinden biri olarak kabul ediliyor.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.