TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tarla

AGRONEWS - Tarla haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarla haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Belediye’nin tarımsal sulama desteğiyle ilk hasat yapıldı Haber

Belediye’nin tarımsal sulama desteğiyle ilk hasat yapıldı

Tarımsal sulama hizmetini ücretsiz yaparak çiftçiye can suyu veren Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın bu hizmeti ilk meyvelerini verdi. Ücretsiz suladıkları tarlalarında hasat sevinci yaşayan üreticiler, maliyetlerinde ciddi bir azalma olduğunu söyleyerek Başkan Akın’a teşekkür ettiler. Tarımın başkenti Balıkesir’de üreticilere tarımsal sulamayı ücretsiz yaparak önemli bir maliyeti ortadan kaldıran Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın, çiftçilerin sırtındaki yükü azaltıyor. 0-20 dekar arası tarlalarda tarımsal sulama hizmeti ücretsiz olurken 20-40 dekar arası tarlalarda ise sulama ücretinin yüzde 50’si Balıkesir Büyükşehir Belediyesi tarafından karşılanıyor. Ücretsiz tarımsal sulama hizmetinden yararlanan çiftçiler ise hasat sevinci yaşadılar. “Maliyetlerimiz ciddi anlamda düştü” Tarımsal sulama hizmetinden ücretsiz yararlanan çiftçiler, Başkan Akın’a teşekkür ederek maliyetlerinin önemli oranda düştüğünü söyledi. Balıkesir Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Akın’ın seçim döneminde verdiği sözü tuttuğunu belirten Bandırma Aksakal Mahallesi sakini Ediz Muslu, “Üretimde oldukça sıkıntılı bir zamandan geçiyoruz. Maliyetlerimiz çok fazla. Böyle sıkıntılı bir senede Başkanımız Ahmet Akın sayesinde yüreğimize su serpildi. Tarımsal sulama sisteminin ücretsiz olması bizleri çok sevindirdi. Maliyetlerimiz ciddi anlamda düştü. Tarlalarımızda hasadımızı yaptık, çok memnunuz. Başkanımız Ahmet Akın’a çok teşekkür ediyoruz” ifadelerini kullandı. “Üreticilerimizin sırtındaki yükü hafiflettik” “Üreten Balıkesir” olma yolunda tarımsal destekleri artırmayı hedeflediklerini söyleyen Başkan Akın ise, “Ege ve Marmara’nın buluşma noktası olan ilimizde bereketli topraklarımızın kıymetini biliyoruz. Çiftçi kardeşlerimizin üretim yaparken maliyetlerini azaltabilmeleri için de elimizden gelen ne varsa yapmaya gayret ediyoruz. Özellikle ciddi bir maliyet olan tarımsal sulama hizmetini ücretsiz yaparak üreticilerimizin sırtındaki yükü hafiflettik. Bereketli topraklarımızda hasat heyecanı yaşayan üreticilerimizin sevincini paylaşıyoruz. Çiftçi kardeşlerimiz için en iyi ve ucuz üretim şartlarını sağlamak için canla başla çalışıyoruz” şeklinde konuştu.

Sivas buğday hasadında rekora koşuyor Haber

Sivas buğday hasadında rekora koşuyor

Türkiye'nin en büyük buğday ambarlarından olan Sivas'ta hasat başladı. Sivas’ta biçerdöverler buğday tarlalarına girdi. Önceki yıl yoğun yağışlar nedeniyle ürünlerinde kalite kaybı yaşayan çiftçilerin yüzü bu yıl güldü. Sivas Valisi Yılmaz Şimşek ve beraberindekiler, Aşağıyıldız köyünde hasat programına katıldı. Çiftçilere kolaylık dileyen Vali Şimşek, kolları sıvayıp biçerdöverin sürücü koltuğuna oturdu. Bir süre buğday hasat eden Vali Şimşek, bereketli ve rekoltesi yüksek bir sezon geçirildiğini söyledi. Rekor üretim bekleniyor Geçen yıl 800 bin ton civarında ekimin olduğunu ve bu yıl rekoltenin yüzde 15 artışla 1 milyon tona yükseldiğini ifade eden Vali Şimşek, "Çiftçilerimizin yüzü gülüyor. Ürünlerimizde hem kalite hem de miktar yönünden ciddi artış var. Nitelik yönünden bakacak olursak geçen yılki pazarlama sorununu bu yıl üreticilerimiz yaşamıyorlar. Çünkü ürünleri kaliteli. Aynı şekilde nicelik olarak da geçen yıl 800 bin ton civarında ekim varken, bu yıl yüzde 15 artışla 1 milyon tona yükselmiştir" diye konuştu. "Amacımız üretimi ve kaliteyi daha da artırmak" Sivas'ın ülkemizin tahıl ambarlarından biri olduğunu kaydeden Vali Şimşek, "İlimiz, bitkisel üretim merkezi konumunda. Bizler de bu üretimin artması için çalışıyoruz, çabalıyoruz. Hem Tarım Bakanlığı hem de Sivas İl Özel İdaresi tarafından çiftçilerimize çok büyük destekler sağlandı. Amacımız üretimi ve kaliteyi daha da artırmak hem de ekilmeyen arazinin kalmamasını sağlamak. Böylece tarımda kırsal kesimde üretimi ve istihdamı artırmak istiyoruz. Çiftçilerimizin ekonomik durumunu, gelirini daha da yukarılara taşımak istiyoruz. Çiftçilerimize bereketli, hayırlı bir hasat sezonu diliyorum" dedi.

Kahramanmaraş'ın engebeli arazileri atlarla sürülüyor Haber

Kahramanmaraş'ın engebeli arazileri atlarla sürülüyor

Engebeli yapısıyla bilinen Çağlayancerit'te, tarımsal faaliyetlerde atlardan da yararlanılıyor. Bağ, bahçe gibi yaklaşık 10 bin dekar engebeli arazinin sürülmesinde yaklaşık 200 at kullanılıyor. Atıyla bahçeleri süren vatandaşlar, günde 700 lira ila bin lira arası yevmiye alıyor. Aksu Mahallesi'nde atıyla tarla süren Ferhat Kızılseki, AA muhabirine, 3 çocuğunu bu işten elde ettiği gelirle yetiştirdiğini söyledi. Tarlasının bulunmadığını anlatan Kızılseki, "Atımla tarlaları sürüyorum, geçimim bunla oluyor. Bağda, bahçede, ceviz tarlalarında ağaç diplerini atım ve sabanımla sürüyorum. Yeşil ve kuru fasulye, soğan, sarımsak ekiyorum." dedi. 18 yıldır at sırtında Her sabah erkenden kalkıp işine koyulduğunu dile getiren Kızılseki, şöyle konuştu: "Sabahları 4.30'da kalkar, hayvanların yemini, suyunu veririm. Sonra o gün nereye gideceksem, onu belirliyorum. Ardından yola çıkarım, bağ bahçe neredeyse orayı sürüyorum. Yaz aylarında sıcakta çalışmıyorum. Hayvana da yazık tabii. 18 yıldan beri bu hayvanın peşinde mesleğimi yapıyorum. Bu sene yevmiyemiz 700 lira. 350 lira hayvanıma, 350 lira da kendime alıyorum. Allah bereket versin." İbrahim Sakallı ise ilçenin arazilerinin zorlu olduğunu belirterek, "Çağlayancerit'te ağaçların içine traktör girmediği için atla sürerler. Atın sürümü traktöre göre daha iyidir, o yüzden bunu tercih ederler. At sayısı ilçe merkezinde azaldı. İlçe merkezinde 20 tane falan kaldı ama köylerde çok var. Günlük yevmiyem 800 lira, mesai yaparsak bu artıyor. Saatimiz 100 lira civarı." ifadelerini kullandı. Tarlasını sürdüren Ömer Kızıl da ceviz bahçesine traktörün girmediğini ifade ederek, "Girmeyince atla sürdürüyoruz. Sabanla iyi sürülürse tarlaya iyi geliyor, güzel oluyor. Traktörle sürdüğünde her yere sığmadığı için boş kalan yerler oluyor hem de ağaçların köklerini koparabiliyor." dedi. Çağlayancerit Ziraat Odası Başkanı Ömer Çedene ise ilçede traktörün giremediği yaklaşık 10 bin dekar arazinin atlarla sürüldüğünü ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.