TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tarsi̇m

AGRONEWS - Tarsi̇m haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarsi̇m haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Malatya’da Deprem Sonrası Tarım Sektörüne Büyük Destek   Haber

Malatya’da Deprem Sonrası Tarım Sektörüne Büyük Destek  

Malatya Valisi Seddar Yavuz, deprem süreci ve sonrasında tarım sektöründe yapılan iyileştirme çalışmalarına dair önemli açıklamalarda bulundu. Deprem sonrası üreticilerin mağduriyetinin giderilmesi için yoğun çaba harcandığını belirten Vali Yavuz, çalışmaların hız kesmeden devam ettiğini söyledi.   6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli gerçekleşen büyük deprem nedeniyle Malatya genelinde hayvancılık işletme tesisleri, canlı üretim materyalleri, depolanmış tarımsal ürünler ve çeşitli tarım makineleri kısmi veya tamamen hasar görmüştü. Bu zararların tespiti ve üreticilerin mağduriyetlerinin giderilmesi amacıyla İl Tarım Orman Müdürlüğü ekipleri tarafından yoğun bir çalışma yürütüldü aktarıldı.   YAPILAN DESTEKLER Hayvansal üretim alanında, depremde yıkılan ahırlar, kümesler ve arılı kovanlar gibi alanlarda tespitler yapıldı ve üreticilere çeşitli destekler sağlandı. 1.478 hayvan çadırı, 2.394 branda, 3.512 ton yem ve 117 milyon TL yem desteği dağıtıldı. Hayvanı telef olan üreticilere 552 büyükbaş ve 3.249 küçükbaş hayvan temin edildi. Arıcılara ise 1.347 ana arılı petek ve 441,2 ton toz şeker dağıtıldı. Bingöl Et-Süt Kurumu’nda 523 büyükbaş ve 821 küçükbaş hayvanın kestirilmesi sağlandı. Besi dönemi tamamlanmış ve ahırları hasar gören üreticilere karkas desteği verildi. Malatya Süt Üreticileri Birliği aracılığıyla, deprem nedeniyle süt üretiminde azalma yaşanan dönemde biriken süt, SÜTAŞ Bingöl tesislerine aldırıldı. Toplamda, hayvancılık alanında 340 milyon TL destek sağlandı.   Bitkisel üretim alanında ise kayısı, buğday, arpa, nohut ve diğer ürünlerin tespiti yapılarak 638.270 kg tohum temini gerçekleştirildi. 862.720 sebze fidesi ve 1.000 adet aşılı alıç fidanı temin edilerek üreticilere dağıtıldı. Bu alanda yapılan desteklerin toplam değeri ise 16.9 milyon TL olarak açıklandı.   Tarım ve Orman Bakanlığı, Tarımsal Üretim Planlaması kapsamında yeni destekleme modeli ile çiftçilere daha yüksek oranda tarımsal destekleme sağladı. Deprem sürecinde, Ziraat Bankası ve Tarım Kredi Kooperatifleri'ne olan tarımsal kredi borçları ise bir yıl süreyle faizsiz ertelendi. TARSİM sigortası kapsamında ise deprem nedeniyle zarar gören çiftçilere 960 milyon TL prim ödemesi yapıldı. Vali Yavuz, üreticilerin TARSİM sigortalarını yaptırmalarının önemine değindi.

Empowering Women in Agriculture: Merkezefendi Support Haber

Empowering Women in Agriculture: Merkezefendi Support

Merkezefendi Municipality to Support Female Producers with 'Rural Development Action Plan' for the Third Time: Providing assistance for small livestock and feed, Mayor Şeniz Doğan emphasizes ongoing commitment to local development, stating, 'We are always with our women producers through services that strengthen local development.' As part of the 'Rural Development Action Plan,' this year, female producers will receive support for '5 Sheep, 1 Ram, and 6 Months of Feed.' In addition to Altındere, Yeşilyayla, Kumkısık, Üzerlik, Çeltikçi, Salihağa, and Aşağışamlı neighborhoods, a lottery will be held for female producers residing in Eskihisar neighborhoods, which are heavily involved in agriculture and animal husbandry, including those recently affected by floods. The winners will receive 5 merino and merino-cross sheep, 1 ram, and 6 months of feed, all insured by TARSİM. Merkezefendi Municipality Mayor Şeniz Doğan, expressing their support for local producers, stated, "As part of the Rural Development Action Plan, we will implement the third edition of our project, providing support for 5 sheep, 1 ram, and 6 months of feed. We are always with our women producers through services that will accelerate and strengthen local development. We will provide support for sheep, ram, and feed to women producers who have returned from villages to neighborhoods and rely on or aspire to sustain their livelihood through animal husbandry. Through a lottery, we will bring joy to the faces of our women producers."

Ziraat Katılım'dan düşük kar payı oranlı Haber

Ziraat Katılım'dan düşük kar payı oranlı "tarım finansmanı"

Konuya ilişkin Cumhurbaşkanı Kararı, Resmi Gazete'de yayımlanarak 1 Ocak 2023'ten geçerli olmak üzere yürürlüğe girdi. Buna göre, kararda belirtilen usul, esas, limit ve oranlar dikkate alınarak, gerçek ve tüzel kişi üreticilerin, sözleşmeli üretim yaptıran gerçek ve tüzel kişilerin, tarımsal amaçlı üretici birliklerinin, Tarım İşletmeleri Genel Müdürlüğünün de aralarında olduğu yapılara, Ziraat Katılım Bankası tarafından, 1 Ocak 2023 ve 31 Aralık 2023 arasında (bu tarihler dahil) tarım finansmanlarına uygulanmakta olan cari kar payı oranlarından, finansman konuları itibarıyla belirtilen oranlarda indirim yapılmak ve finansman üst limitleri aşılmamak suretiyle tarım finansmanı verilecek. Söz konusu finansmandan, Türkiye içinde yapılan tarımsal üretim faaliyetlerinde bulunanlar yararlanabilecek. Doğal afetler nedeniyle finansmanların ertelenmesi ve taksitlendirilmesi Karar kapsamında kullandırılan tarımsal finansmanlar, finansmana konu ürünler, 1 Ocak- 31 Aralık arasında meydana gelebilecek doğal afetlerden etkilendiğinin tespit edilmesi halinde, Bankanın kendi esas, usul ve mevzuatları çerçevesinde, vade tarihinden, hesap devresinden, taksit tarihinden itibaren ertelenebilecek ya da taksitlendirilebilecek. Bu karar ile taksitlendirilen tutarlar erteleme kapsamında yer almayacak. Söz konusu taksitlendirme veya ertelemelerden yararlanmak isteyen gerçek veya tüzel kişi üreticilerin, Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM) hasar raporu ya da il ve ilçe hasar tespit komisyonu karar tarihinden itibaren bir aylık süre içinde Bankaya yazılı müracaat etmesi gerekecek. Ertelenen finansmanlar nedeniyle müracaat süresi sonuna kadar, borcun ertelenmesi halinde ise erteleme süresi sonuna kadar takip işlemi başlatılmayacak. Hasar tespitlerinin ve hasar oranlarının üretici bazında belirlenmesi zorunlu olacak. Doğal afetler nedeniyle oluşan hasarların tespitinde TARSİM tarafından hazırlanan raporlar esas alınacak.

Zorunlu tarım sigortası hangi hasarları karşılıyor Haber

Zorunlu tarım sigortası hangi hasarları karşılıyor

Tarlalar zarar gördü, hayvanlar telef oldu. Deprem felaketinin yıkıcı etkileri doğal yaşam üzerinde de etkiliydi. Zorunlu tarım sigortasının önemi bir kez daha ortaya çıktı. Sigortacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu Başkanı Mehmet Akif Eroğlu, "Deprem sadece evleri konutları vurmuyor, zirai donatıları da vuruyor, hayvanları da vuruyor, bitkisel tesisleri ve seraları da vuruyor. Tarım sigortası yaptıranlar deprem teminatını da almış oluyorlar" dedi. Eksper faaliyetlerinin yüzde 50’si tamamlandı 11 ili kapsayan afet bölgesi, Türkiye'nin yağlı tohum ve hububat üretiminde başı çekiyor. Hayvancılık da bölgenin önemli geçim kaynaklarından... TARSİM kapsamında 2 milyon küçük ve büyükbaş hayvan bulunuyor. 6 milyon kanatlı kümes hayvanı, arı kovanları, seralar ve bitkisel ürünler de var. Eksper faaliyetlerinin yüzde 50’si tamamlandı. Hasar ödemesinin ise 80 milyon lirayı bulması bekleniyor. "3 milyon TL ödeme yapıldı, 33 milyon TL de karşılık ayrıldı" Eroğlu, TARSİM'in yaklaşık 150 eksperinin sahada hızlı bir şekilde hasar tespit faaliyetlerine başladığını aktararak, "Şu ana kadar 3 milyon liralık bir ödeme yaptılar 33 milyon da karşılık ayırdılar. Tahmin ediyorum bu rakamlar ikiye katlanacaktır" diye konuştu.  TARSİM'den faydalanabilmenin şartı TARSİM'den faydalanabilmek için Çiftçi Kayıt Sistemi’ne üye olmak gerekiyor. Poliçe ödemelerinin yüzde 50’si devlet tarafından karşılanıyor. Bitkiler, seralar, küçük ve büyük baş hayvanlar, kümes hayvanları, su ürünleri ile arıcılık faaliyetleri poliçe kapsamına alınabiliyor. Deprem, fırtına, heyelan, nakliye, sel, taşıt çarpması ve vahşi hayvan saldırısı riskleri teminat altına alınıyor. Tarladaki ürünler de her türlü doğal afete karşı sigortalanıyor. Kaynak TRT HABER

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.