TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tarsim

AGRONEWS - Tarsim haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tarsim haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Konya’da Kar Sevindirdi, Don Üzdü: Üreticilere Sigorta Uyarısı Haber

Konya’da Kar Sevindirdi, Don Üzdü: Üreticilere Sigorta Uyarısı

Don Meyve ve Sebzeyi Vurdu Konya’da dün başlayan kar yağışı gece saatlerinde dona döndü. Uzmanlar, geçen haftalardaki sıcak hava nedeniyle çiçek açan meyve ağaçları ve sebze ürünlerinin zarar gördüğünü belirtti. Ziraat Mühendisleri Odası (ZMO) Konya Şube Başkanı Burak Kırkgöz, don sonrası meyve rekoltesinde düşüş yaşanabileceğini söyledi. "Mart ayına kadar mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklıklar nedeniyle meyve ağaçları erken çiçeklendi. Ancak kar yağışı ve don, bu çiçeklerin zarar görmesine neden oldu. Üreticilerin şu an yapabileceği bir şey yok" dedi. Hububat Üreticisine Bereket Getirdi Kar yağışı hububat üreticisini sevindirirken, bölgede 35-40 santimetreye kadar kar yağdığı belirtildi. Kırkgöz, “Hububat alanlarında kar, su ihtiyacını karşılayarak verimi artıracak. Çiftçilerimiz bu durumu bayram sevinciyle karşıladı” ifadelerini kullandı. Üreticilere Sigorta Tavsiyesi Don olaylarına karşı üreticileri uyaran Kırkgöz, TARSİM tarım sigortasının önemine dikkat çekti: "Don olayına karşı çiftçilerin yapabileceği tek şey sigorta yaptırmak. Tarım Bakanlığı’nın da destekleri var, çiftçilerimizin kendilerini güvenceye alması gerekiyor." Üreticiler Endişeli Konya’da üreticiler de durumdan endişeli. Meyve satıcısı Mustafa Acar, "Ağaçlar geçen hafta uyandı, şimdi donacak. Allah’tan geldi, yapacak bir şey yok" dedi. Bahçe sahibi Ramazan Sarıaltın ise, “Meyve bu yıl pahalı olacak gibi görünüyor” diye konuştu. Ani hava değişimlerinin tarımı nasıl etkileyeceği önümüzdeki günlerde netleşecek.

Niğde’de Hayvancılığa Destek Projesi Başvuruları Başladı Haber

Niğde’de Hayvancılığa Destek Projesi Başvuruları Başladı

Kimler Başvurabilir? Yapılan açıklamaya göre, projeye TÜRKVET kayıt sistemine kayıtlı, en fazla 200 büyükbaş kapasiteli işletme sahipleri dahil olabilecek. Başvuranlar en fazla 15 büyükbaş hayvan alabilecek. Veteriner hekim, ziraat mühendisi ve gıda mühendisi gibi hayvancılıkla ilgili mesleklerden mezun genç girişimciler için bu sınır 30 büyükbaşa kadar çıkacak. Projede özellikle şu gruplara öncelik tanınacak: ✅ Deprem bölgesinde veya besi bölgesi olarak belirlenen illerde faaliyet gösterenler ✅ Kadın üreticiler ✅ Genç girişimciler ✅ Daha önce işletmesini kurmuş olanlar Desteklerin Kapsamı ???? TİGEM işletmelerinden gebe büyükbaş hayvanlar uygun maliyetle üreticilere verilecek. ???? Ziraat Bankası aracılığıyla 2 yıl ödemesiz, 3 ila 5 yıl vadeli sübvansiyonlu kredi kullanılabilecek. ???? Faiz indirim oranları: ???? %50 temel hayvancılık indirimi ???? Üretim planlaması bölgesinde faaliyet gösterenlere ekstra %20 indirim ???? Kadın veya genç girişimcilere ek %15 indirim ???? Tüm kriterleri karşılayanlar için toplamda %85’e kadar faiz indirimi ???? Üreticilere 1 yıl boyunca hayvan başına 1500 TL bakım desteği sağlanacak. Toplamda aylık bir asgari ücret tutarında, yıllık 270 bin TL’ye kadar devlet desteği verilecek. ???? Hayvanlar TARSİM sigortası kapsamında 1 yıl boyunca sigortalı olacak. Başvuru şartları ve detaylar Tarım ve Orman Bakanlığı’nın web sitesinde yayımlandı.

Türkiye, 39 Milyon Ton Tahıl Üretimiyle İhracatta Zirvede Haber

Türkiye, 39 Milyon Ton Tahıl Üretimiyle İhracatta Zirvede

ANTALYA (İHA) - Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Antalya Serik'te düzenlenen "Türkiye ve Dünyada Lisanslı Depoculuk ve Hububat Piyasaları Kongresi"nde Türkiye’nin tahıl üretimindeki başarısını ve gelecek hedeflerini paylaştı. Yumaklı, "2024’te 39 milyon ton tahıl ürettik, un ihracatında dünya 1’incisi, makarna ihracatında ise 2’ncisiyiz. Üretim planlamasını 3'er yıllık yapıyoruz. 3 yılın sonunda 2028’de hububat üretimimizde yüzde 13'lük artış sağlamayı hedefliyoruz" dedi. TÜRKİYE’NİN HUBUBAT BAŞARISI Türkiye, 23,9 milyon hektar tarım alanının yüzde 48’inde hububat üretimi yapıyor. 2024 yılında 39 milyon tonluk üretime ulaşan Türkiye, arpada dünyada 5’inci, buğdayda 9’uncu, mısırda 16’ncı ve çeltikte 43’üncü sırada yer alıyor. Bakan Yumaklı, sulama yatırımları ve Ar-Ge çalışmaları sayesinde üretim kapasitesinde önemli artışlar sağlandığını vurguladı. UN VE MAKARNA İHRACATINDA ZİRVE Güçlü tarım sanayisi ile yalnızca kendi üretimini değil, çevre ülkelerden gelen tarımsal ürünleri de işleyen Türkiye, un ihracatında dünya lideri, makarna ihracatında ise ikinci sırada bulunuyor. 2023’te 31 milyar dolar olan gıda ihracatının, 2024’te 32 milyar doları aşması bekleniyor. LİSANSLI DEPOCULUKTA BÜYÜK ADIMLAR Lisanslı depoculuk sistemindeki gelişmelere dikkat çeken Bakan Yumaklı, Türkiye’nin 12,2 milyon ton depolama kapasitesine ulaştığını açıkladı. Bu sistem sayesinde yıllık yaklaşık 23 milyar liralık ürün israfının önlendiğini ve depolama kayıplarının yüzde 10-30 oranında azaldığını söyledi. Yumaklı, üreticilere sıfır faizli işletme kredileri ve analiz ücreti destekleriyle finansal kolaylık sağlandığını da aktardı. GELECEK HEDEFLERİ 2025 yılına kadar TARSİM kapsamının genişletilmesi, prim indirimleri ve yeni destekleme modelleri ile üreticilere daha fazla olanak sunulması planlanıyor. Bakan Yumaklı, 2028 yılına kadar hububat üretiminde yüzde 13’lük bir artış hedeflediklerini açıkladı. BÖLGESEL TARIM MERKEZİ TÜRKİYE 186 ülkeye 2 bin 200 farklı ürün ihraç eden Türkiye, jeopolitik konumunu kullanarak bölgesel bir tarım merkezi olma yolunda ilerliyor. Kongreye, Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın yanı sıra LİDAŞDER Yönetim Kurulu Başkanı Serdar Genç, Antalya Valisi Hulusi Şahin, Ticaret Bakan Yardımcısı Volkan Ağar ve çok sayıda sektör temsilcisi katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.