TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Taşköprü Sarımsağı

AGRONEWS - Taşköprü Sarımsağı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Taşköprü Sarımsağı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Taşköprü'de Haber

Taşköprü'de "Beyaz Altın" Sarımsak İçin Dikim Sezonu Başladı

Hava Koşulları Dikim Sürecini Etkiledi Mevsim normallerinin üzerindeki sıcaklıklar ve kar yağışının olmayışı nedeniyle Taşköprü’de sarımsak dikim süreci erken başladı. Çetmi köyünden üretici Şahin Akdağ, el dikimi yöntemiyle daha yüksek verim almayı hedeflediklerini belirterek, “Hasat dönemi temmuz ayında tamamlanacak. Sulama ve çapa işlemlerine de başlayacağız,” dedi. El Dikimi Tercih Ediliyor Bölgedeki üreticiler arasında el ile yapılan dikim, kalite ve verim açısından daha çok tercih ediliyor. Günlükçü başkanı Aliye Güllü, “En kaliteli dikim el ile yapılandır. Makineyle dikim yapan üreticiler de var ancak genel olarak el dikimi daha verimli bulunuyor. Tüm üreticilere bereketli bir sezon diliyorum,” diye konuştu. Türkiye’nin Sarımsak İhtiyacının %20’si Taşköprü’den Taşköprü Tarım ve Orman İlçe Müdürü Mehmet İpek, bölgedeki 2025 yılı sarımsak üretim hedefini açıkladı: “25 bin dönüm arazide 30 bin ton rekolte bekleniyor. Taşköprü, Türkiye’nin sarımsak ihtiyacının yüzde 20’sini karşılıyor ve 4 bin aile geçimini bu üretimle sağlıyor.” Sarımsak Üretiminde Önemli Merkez Taşköprü, coğrafi işaret tescilli sarımsağıyla ülke çapında önemli bir yere sahip. Üreticiler, doğal koşullara uygun dikim ve geleneksel yöntemlerle hem kaliteyi hem de verimi artırmayı amaçlıyor.

Taşköprü sarımsağında yaşanan verim kaybı üreticisini üzdü Haber

Taşköprü sarımsağında yaşanan verim kaybı üreticisini üzdü

Avrupa Birliği (AB) coğrafi işaret tescilli Taşköprü sarımsağında dolu ve şiddetli yağışlar sebebiyle bu yıl verim kaybı yaşandı. Coğrafi işaret tescili alan ve ardından Avrupa Birliği nezdinde de tescillenen Taşköprü sarımsağında bu yıl 25 bin ton rekolte elde edildi. Bahar döneminde bölgede etkili olan şiddetli yağışlar ve dolu sarımsakta çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden olurken, ürün verimi de bir miktar azaldı. Bu yıl verim kaybı yaşayan dünyaca ünlü Taşköprü sarımsağı, istenilen fiyattan satılamadı. Hem fiyat olarak hem de verim kaybından ötürü bu yıl Taşköprü sarımsağı, üreticisinin beklentilerini karşılamadı. Taşköprü sarımsağının küçük baş kilosu 12 ila 15 Türk lirası arasında satılırken, orta baş sarımsak kilosu 25 ila 35 Türk lirası, iri baş sarımsak kilosu 35 ila 45 Türk lirası, duble sarımsak ise kilosu 55 ila 70 Türk lirası arasında satılıyor. “En güzel sarımsak Kastamonu’dadır” Çankırı’dan Kastamonu’nun Taşköprü ilçesine sarımsak almak için geldiğini söyleyen Engin Acı, “Çankırı’dan geliyorum. Alatarla köyüne sarımsak almaya geldim. En doğal, en güzel sarımsak Kastamonu’da yetiştiriliyor. Bu antibiyotik özelliği çok yüksek, Kastamonu’dan alıp memleketi dolaşıp satacağım. Sarımsağın en güzeli Kastamonu’dadır. Fiyatları uygun sarımsağın, biz 17 TL’ye aldık, kendimiz de inşallah 25 ila 30 lira arasında satışını yapacağız” dedi. Urgancı köyünde sarımsak yetiştiriciliği yapan Cevdet Yüce ise, “Sarımsağın geçtiğimiz yıllarda fiyatı yüksekti, bu yıl ise düşünce bizde 6 dönüm yer ektik. Bu seneki son yağmurlar ile birlikte yüzde 50 sarımsakta kayıp mevcut" diye konuştu. "Taşköprü sarımsağının aroması hiçbir sarımsağa benzemez" diye devam eden Cevdet Yüce, "Diğer sarımsakların ortası boştur ancak bizim sarımsağımız doludur” ifadelerini kullandı. “Yarı yarıya verim kaybı yaşadık" Çetmi köyünde sarımsak yetiştiriciliği yapan Murat Acar da, “Bu sene ortalama 12-13 dönüm sarımsak ektik. Bu sene Allah beterinden korusun ancak dolu yağışı ile büyük oranda kayıp yaşadık. Ondan dolayı çürük ve dolu zayiatını sayarsak neredeyse yarı yarıya verim kaybı yaşadık. Piyasa şu an 20-40 TL arasında ancak ben bu piyasanın bu şekilde gideceğini sanmıyorum. Çünkü pazardan 1 kilo domates alıyorum 30 TL. Ancak bana bir gün yetiyor. Ancak vatandaş 2 kilo sarımsak aldığı zaman 1 yıl kullanabiliyor. Bu yüzden sarımsak şu an 100 TL bile olsa az denebilir" dedi. Yetiş Sağlam da, “Ben, Çankırı’dan geliyorum. Kastamonu’dan sarımsağımızı aldık, geze geze Karabük, Zonguldak, Ereğli’de satacağım. Sarımsak idare eder, şu anda 10 liraya aldık, 20 ila 22 lira arasında satacağız ama o aradaki 10 TL ancak bizi kurtarıyor” diye konuştu.

Taşköprü sarımsağında rekolte beklentisi 25 bin ton Haber

Taşköprü sarımsağında rekolte beklentisi 25 bin ton

Coğrafi işaret olarak tescil edilen, ardından AB nezdinde de tescillenen Taşköprü sarımsağında hasat devam ediyor. Bahar döneminde bölgede etkili olan şiddetli yağış ve dolu, sarımsakta çeşitli hastalıkların ortaya çıkmasına neden oldu, ürün verimi bir miktar azaldı. Taşköprü Sarımsak Üreticileri Birliği Başkanı Abdullah Eligüzeloğlu, AA muhabirine, "Üç köyümüzde dolu yağışından dolayı sıkıntı yaşadık ama erken dönemde olduğu için yaprak gübresiyle durum telafi edildi. Çok önemli bir problem olmadı." dedi. Taşköprü'nün 86 köyünde sarımsak üretimi yapıldığını dile getiren Eligüzeloğlu, şöyle devam etti: "İklim şartlarından kaynaklı çeşitli sıkıntılar oldu. Bahar dönemi aşırı yağışlı geçti. Yağışın bazı avantajları da oldu. Bazıları hiç sarımsağı sulamadan hasat yaptı, kimi de sadece bir defa suladı. Sulama gideri azaldı. Toprak kurumadan yeni yağışlar düştü ve ıslandı. Aşırı yağışlar nedeniyle toprakta nem ve rutubet oluyor. Bu da halk arasında 'kocabaş' dediğimiz nematod hastalığını tetikledi. Hastalık nedeniyle kaybın yüzde 10'u bulmayacağını düşünüyorum." Pazar fiyatları yeni oluşuyor Eligüzeloğlu, kayıtlı 22 bin dekar arazide sarımsak üretimi yapıldığını belirterek, "Kastamonu merkez ve diğer ilçelerle bu 25 bin dekarı buluyor. Bu yıl 25 bin ton civarında ürün bekliyoruz. Ürünler yavaş yavaş pazara gelmeye başladı. En iri sarımsak 48-50 liradan satılıyor. Fiyatlar zamanla oturacaktır." diye konuştu. Taşköprü sarımsağının benzersiz bir aroması olduğunu söyleyen Eligüzeloğlu, "Taşköprü sarımsağının diğer bölge sarımsaklarına göre üstün özelikleri var. Kanser tedavisinde kullanılan selenyum oranı çok yüksek. Raf ömrü çok uzun, 9-10 ay doğal şartlarda bozulmadan kendini muhafaza edebiliyor." ifadesini kullandı. Çetmi köyünde sarımsak yetiştiren İsmail Akgün de "Bu sene verim geçen yıllara göre biraz az. Yağışların fazla olmasından dolayı sarımsak çeşitli hastalıklara yakalandı." dedi. Aşırı sıcaklarda tarlada çalıştıklarını belirten Akgün, "Temmuz sonuna kadar sarımsak topraktan çıkmazsa kurur ve bir daha çıkmaz. O yüzden 15 gün içinde çıkarmak ve 40 derece sıcakta çalışmak zorundayız. Tüm çiftçiler bu sıcakta, güneşin altında hasadı yetiştirmek için çalışıyor." diye konuştu. Kastamonu Ziraat Odası Başkanı Mehmet Butur da Türkiye'nin birçok noktasında Kastamonu'dan giden sarımsakların tüketildiğini dile getirerek, yağış kaynaklı verim kaybına işaret etti.

Türkiye'nin coğrafi işaretlerinde gözler ihracata odaklandı Haber

Türkiye'nin coğrafi işaretlerinde gözler ihracata odaklandı

Sanayi ve Teknoloji Bakanı Mehmet Fatih Kacır, Çağlayancerit cevizinin ardından Gemlik zeytininin de Avrupa Birliği'nden (AB) coğrafi işaret tescili almasıyla Türkiye'nin Birlik nezdinde korunma hakkı elde eden tescilli coğrafi işaretinin 12'ye yükseldiğini belirterek, "Türkiye'nin ürün çeşitliliği çok fazla. Türkiye bu anlamda potansiyeli olan bir ülke ve bu potansiyeli iyi değerlendirebilirsek ülkenin katma değerli üründe daha fazla ihracat yapması sağlanır." dedi. Kacır, AA muhabirine, AB'den tescil alan Türkiye'nin coğrafi işaretli ürünlerine ilişkin değerlendirmede bulundu. Ülkede coğrafi işaretli tescil sayısının 1382 olduğu bilgisini veren Kacır, "Türk Patent ve Marka Kurumunda (TÜRKPATENT) coğrafi işaret almak için işlemleri devam eden 692 başvuru bulunuyor. " diye konuştu. Kacır, coğrafi işaretli ürünlerin katma değere dönüştürülerek ticari ve ekonomik hayata kazandırılması gerektiğine dikkati çekerek, TÜRKPATENT'in, ülkenin coğrafi zenginliklerinin yurt dışında da tanıtılması için yoğun gayret gösterdiğini söyledi. Coğrafi işarette tescilin birinci aşama olduğuna işaret eden Kacır, şunları kaydetti: "Tescilden sonra bu ürünlerin ulusal ve uluslararası markalaşması için projeler hazırlanarak daha fazla katma değer yaratılmalı. Türkiye'nin ürün çeşitliliği çok fazla. Türkiye bu anlamda potansiyeli olan bir ülke, bu potansiyeli iyi değerlendirebilirsek ülkenin katma değerli üründe daha fazla ihracat yapması sağlanır. Bu da Türkiye'nin ekonomisinin ve kişi başına düşen milli gelirin büyümesine önemli katkı sunar." Kacır, TÜRKPATENT'in bu yıl tarihinde ilk kez AB'ye doğrudan başvuru yapma yetkisini kullanarak 10 coğrafi işaretli ürünün tescili için toplu başvuruda bulunduğunu dile getirdi. Çağlayancerit cevizinin AB'de coğrafi işaret belgesiyle tescillenen 11'inci ürün olduğunu anımsatan Kacır, "Çağlayancerit cevizinin ardından Gemlik zeytini de AB'den coğrafi işaret tescili aldı. Böylece, AB nezdinde korunma hakkı elde eden tescilli 12 coğrafi işaretimiz oldu. AB'de Gaziantep baklavası, Aydın inciri ve kestanesi, Malatya kayısısı, Milas zeytinyağı, Bayramiç beyazı, Taşköprü sarımsağı, Giresun tombul fındığı, Antakya künefesi ve Suruç narı daha önce tescil edilmişti." dedi. AB'de tescil sırasında bekleyen 42 coğrafi işaretli ürün bulunuyor Kacır, Türkiye'nin AB'de tescil sırasında bekleyen coğrafi işaretli ürünleri olduğuna dikkati çekerek, bunların da tescil alması için gereken girişimlerin yapıldığını bildirdi. AB'den tescil bekleyen 42 coğrafi işaretli ürüne ilişkin de bilgi veren Kacır, şunları kaydetti: "Bunlardan Afyonkarahisar pastırması ve sucuğu, İnegöl köftesi, Kayseri pastırması, sucuğu ve mantısı, Antep fıstığı, Edremit Körfezi yeşil çizik zeytini, Maraş çöreği ve tarhanası, Gaziantep melengiç kahvesi, Araban sarımsağı, Tonya tereyağı, Erzurum su böreği, Aydın memecik zeytini ve zeytinyağı, İpsala pirinci, Bursa kestane şekeri, Kırkağaç kavunu, Demirci hünnabı, Amasya çiçek bamyası, Bursa siyah inciri, Hopa hamsili ekmeği, Safranbolu safranı, Manisa sultani çekirdeksiz üzümü ve mesir macunu, Kilis zeytinyağı, Bingöl balı, Bursa şeftalisi, Ezine peyniri, Rize çayı, Urla sakız enginarı, Ayaş domatesi, Hüyük çileği, Isparta gülyağı, Silifke yoğurdu, Tarsus sarıulak zeytini, Hatay kaytaz böreği, Osmaniye yer fıstığı, Melli inciri, Adan Şalgamı ve Sinop kestane balı için AB nezdinde tescil başvurusu yapıldı." Kacır, ayrıca daha önce tescil sırasında olan Edremit zeytinyağı ile Milas yağlı zeytininin Avrupa Komisyonunda tescilinin ilan edildiğini, onlara ilişkin de son prosedürlerin beklendiğini sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.