Türk Makarnası 166 Ülkeye İhraç Ediliyor, ABD Pazarı Açılıyor
Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Göymen, Türk makarna sektörünün önemli gelişmeler kaydettiğini açıkladı. Sektörün yıllık 700 bin ton iç tüketim kapasitesine sahip olduğunu belirten Göymen, toplam üretim kapasitesinin 3 milyon tona ulaştığını vurguladı. Bu yıl hedeflenen 1,5 milyon tonluk ihracata ulaşılmasıyla birlikte, toplam üretimin 2 milyon 200 bin tona çıkacağını ifade etti.
Pandemi sürecinde makarna üretiminde herhangi bir sıkıntı yaşanmadığını hatırlatan Göymen, Türkiye'nin tüketilen makarnanın 5 katı üretim kapasitesine sahip olduğunu ve market raflarının hiçbir zaman boş kalmadığını söyledi. Türkiye'nin makarnalık durum buğdayının gen merkezi olmasının önemli bir avantaj sağladığını belirtti.
Türk makarna üreticilerinin 166 ülkeye ihracat gerçekleştirdiğini aktaran Göymen, en büyük pazarların Güney Amerika, Afrika ve Uzak Doğu olduğunu ifade etti. ABD pazarında bazı firmaların anti-damping davalarını kazanmasıyla bu pazarda da gelişmeler yaşandığını belirtti.
Avrupa Birliği'nde İtalya lehine pozitif ayrımcılık yapıldığına dikkat çeken Göymen, yıl sonunda ulaşılacak 1,5 milyon ton ihracatın sadece 20 bin tonunun AB ülkelerine yapıldığını söyledi. İtalya'nın AB dışı ihracatıyla karşılaştırıldığında, Türkiye'nin daha fazla ihracat gerçekleştirdiğini vurguladı.
Göymen, makarnanın hem ekonomik hem de besleyici bir gıda olduğunu belirterek, 25-30 liralık bir paketin 3-4 kişiyi doyurabildiğini söyledi. Avrupa'ya kıyasla Türkiye'de makarna fiyatlarının daha uygun olduğunu ve ürünlerin sağlıklı ve hijyenik şartlarda üretildiğini sözlerine ekledi.