TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tohum

AGRONEWS - Tohum haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tohum haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Denizli Tarımına Konya İmzasıyla Destek Verildi Haber

Denizli Tarımına Konya İmzasıyla Destek Verildi

Denizli'nin Çal ilçesinde, Konya Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü tarafından geliştirilen dört yeni arpa çeşidi ilk kez denendi. Kıraç ve susuz topraklara atılan "Baykara", "Ayrancı", "Keykubat" ve "Larende" isimli yerli arpa tohumları, düşük su kullanımıyla yüksek verim hedefiyle ekildi. Konya'nın tarım araştırmalarında öncü rolünü sürdüren Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün geliştirdiği bu arpa çeşitleri, Denizli'nin Çal ilçesindeki Belevi Mahallesi'nde, Hasan Durna'ya ait 12 dekarlık alana ekildi. Ekim, mibzerle ve kükürtlü 15+15 alt gübresi desteğiyle yapılarak, tohumların sağlıklı bir şekilde toprağa yerleşmesi sağlandı. Bu deneme ekimiyle Konya'nın kıraç topraklara uygun arpa çeşitleri, tarıma yeniden umut oldu. BAŞARI DURUMUNDA YAYGINLAŞTIRILACAK Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ile Çal İlçe Tarım Müdürlüğü ekipleri, ekimi yapılan arpa çeşitlerini sürekli olarak izleyerek kök yapısı, çıkma oranı, boyu ve verimini takip edecek. Çal ilçesinin iklim ve toprak yapısına uyum sağlarsa, bu yeni arpa tohumlarının ilçenin diğer mahallelerine ve çevre bölgelere yayılması planlanıyor. KONYA TARIMINDA YENİLİKÇİ ÇALIŞMALAR Hasan Durna, geliştirilen yeni arpa çeşitlerini ekmekten duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Konya’daki enstitü tarafından geliştirilen ‘Baykara’, ‘Ayrancı’, ‘Keykubat’ ve ‘Larende’ isimli arpa tohumları ile susuz tarım alanlarında verimi artırmayı hedefliyoruz. Denizli, Türkiye'nin önemli tarım merkezlerinden biri ve bu tür yenilikçi tohumlarla arpa ve buğday üretiminde büyük ilerleme sağlayabiliriz" dedi. KIŞ YAĞIŞLARI İLE YÜKSEK VERİM BEKLENTİSİ Denizli Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Çal İlçe Müdürlüğü'nün denetiminde, yeni arpa çeşitlerinin kış ve ilkbahar yağışlarının desteğiyle yüksek verim sağlaması bekleniyor. Tohumların hedeflenen kaliteye ulaşması durumunda, bölgedeki çiftçiler için kıraç topraklarda yüksek kazanç sağlanması mümkün görünüyor. Konya'nın tarım alanındaki bu öncü çalışması, susuz tarım çözümleri sunarak Türkiye genelinde tarımda sürdürülebilirliği desteklemeyi amaçlıyor.

Çankırı'da Çeltik Hasadı Rekor Verimle Başarıya Ulaştı Haber

Çankırı'da Çeltik Hasadı Rekor Verimle Başarıya Ulaştı

Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü Dr. Hüseyin Düzgün, çiftçilerin kazançlı bir üretim yapmalarının temelinde bilinçli üretimin yattığını vurguladı. Mevsimsel zorluklara rağmen başarılı sonuçlar alınmasını sağlayan faktörlerin başında doğru tohum, uygun toprak hazırlığı ve etkin gübrelemenin yer aldığını söyledi. KAZANÇLI ÜRETİM, BİLİNÇLİ ÜRETİMDEN GEÇİYOR Dr. Hüseyin Düzgün, "Tarım olmadan olmaz. Tarımsal ve hayvansal üretimin bittiği dönemde insanlık yok olmuş sayılır. Biz, hem şehrimizin hem de ülkemizin insanını doyuracak, aynı zamanda dünyaya ihracat yapacak bir ülke olarak tarımsal, bitkisel ve hayvansal üretimimizi artırmak ve geliştirmek zorundayız. Çiftçilerin kazançlı bir üretim yapmaları, bilinçli üretimden geçiyor" dedi. İklim değişikliklerine karşı hazırlıklı olmak gerektiğini vurgulayan Düzgün, topraksız tarımın yaygınlaştığı günümüzde, verimli toprakların doğru şekilde işlenmesi gerektiğini belirtti.   DÖNÜM BAŞINA 600-800 KİLO VERİM ELDE EDİLDİ Bilinçli tarımla, mevsimlerin çeltik üretimi için elverişsiz olmasına rağmen, 42 bin dönüm alandan 600-800 kilo arasında verim alındığını belirten Dr. Düzgün, "Genel olarak hem Merkez ilçemizde hem de diğer ilçelerimizde vatandaşlarımızın memnun olduğu ve kazançlı bir üretim dönemi geçiriyoruz" dedi. GELECEK YILLARDAN BEKLENTİ BÜYÜK Çankırı İl Tarım ve Orman Müdürü, gelecekte damla sulama gibi projelerle ilgili, "Amacımız, üreticilerimizin bilinçli olarak daha fazla kazanacağı, birim alandan daha çok gelir elde edeceği, kazançlı, sağlıklı ve güvenilir gıda üretecek bir sistem oluşturmak. Bu anlamda, tüm Tarım ve Orman İlçe Müdürlüklerimizle sahadayız, gayret gösteriyoruz. İnşallah daha güzel neticeler almayı umut ediyoruz. Bu anlamda da çalışıyoruz" açıklamasını yaptı.

Başkan: “Çiftçiler, mısırda 10 TL fiyat bekliyor” Haber

Başkan: “Çiftçiler, mısırda 10 TL fiyat bekliyor”

Adana'da Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, mısırda düşük rekolte beklentisini de göz önünde bulundurarak, "Çiftçiler, hükümetin üretim maliyetlerini, piyasa şartlarını ve faiz oranlarını göz önüne alarak kilogram başına 10 TL olarak müdahale alım fiyatını açıklamasını talep ediyor" dedi. Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Doğan, Çukurova bölgesinde ağustos ortasında başlayacak olan mısır hasadı öncesinde, çiftçilerin yetkililerden 10 TL müdahale alım fiyatı açıklanmasının beklediğini söyledi. Geçtiğimiz yıl mısırdaki fiyat artışının yüzde 5 olması nedeniyle çitçinin başka ürünlere yöneldiğine dikkat çeken Doğan, "Bu yıl Haziran ayından itibaren mevsim normallerinin çok üzerinde seyreden aşırı sıcaklar, mısır rekoltesini olumsuz etkilediği gibi, çiftçiler fazladan sulama da yaptılar. Çiftçiler, düşük rekolte beklentisi ve artan maliyetler karşısında hükümetin, mazot, elektrik, tohum, zirai ilaç, gübre ve işçilik gibi üretim maliyetlerini, piyasa şartlarını ve faiz oranlarını göz önüne alarak kilogram başına 10 TL olarak müdahale alım fiyatını açıklamasını talep ediyor" şeklinde konuştu. "Rekolte düşüşü çiftçileri zor durumda bıraktı" Rekolte düşüşünün geçtiğimiz yıllarda çiftçileri zor durumda bıraktığını belirten Doğan, "Geçen yıl açıklanan fiyatın düşük olması, birçok üreticinin mısır ekiminden vazgeçip diğer ürünlere yönelmesine neden oldu. Bu durum, ülke genelinde mısır üretimini ve dolayısıyla pazar dengesini tehdit ediyor. Bu süreçte, mısır üretiminde yaşanacak muhtemel bir düşüşün önüne geçmek ve tarım sektörünü desteklemek adına atılacak her adım büyük önem taşıyor" ifadelerini kullandı. Başkan Doğan ek olarak, mısırın kilogram başına 10 TL müdahale alım fiyatının açıklaması çiftçilerin en azından maliyetlerini karşılayabilmeleri ve gelecek yıl için mısır ekimini sürdürebilmeleri açısından büyük önem taşıdığına da dikkat çekti.

Tohum Takas Günleri başlıyor Haber

Tohum Takas Günleri başlıyor

Tarım ve hayvancılıkta desteklerini sürdüren Büyükşehir Belediyesi, yerel tohumun yaygınlaştırılması amacıyla da çalışmalarını aralıksız sürdürüyor. Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Yerel Tohum Üretim Merkezi’nde üretilen ve Türkiye’nin çeşitli kentlerinde düzenlenen tohum takas şenliklerine gönderilen tohumlar, kent merkezi dışında kırsal 12 ilçedeki vatandaşlarla da buluşuyor. Büyükşehir Belediyesi Park ve Bahçeler Dairesi Başkanlığı ekiplerince gerçekleştirilen Tohum Takas Günleri, Beylikova ve Mahmudiye ilçelerinden başladı. İlçe pazarlarında kurulan stantlara vatandaşlar büyük ilgi gösterirken, ilçe sakinlerine binlerce sebze tohumu dağıtıldı. Vatandaşlar da yerel tohumun yaygınlaştırılması için yapılan çalışma sebebiyle Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen’e teşekkür ederek, “Eski tadı ve kokusunu özlediğimiz sebzelere yeniden kavuşacak olmak çok sevindirici. Eski tohumları yeniden üretip yaygınlaştıracağız. Herkes atalarımızın ektiği tohumları ekerse eski günlerdeki gibi her şey güzel olur. Hocamız Yılmaz Büyükerşen’e çok teşekkür ederiz.” dediler. Tohum Takas Günleri kapsamında 10 Şubat’ta Alpu’da, 12 Şubat’ta Seyitgazi’de, 14 Şubat’ta Sivrihisar’da, 16 Şubat’ta Çifteler’de, 17 Şubat’ta Mihalıççık’ta, 19 Şubat’ta Günyüzü’nde, 22 Şubat’ta İnönü’de, 23 Şubat’ta Sarıcakaya ve Mihalgazi’de, 29 Şubat’ta ise Han ilçesinde yerel tohumlar vatandaşlarla buluşacak. Kent merkezinde 9 Mart’ta, Üretici Marketlerde ise 12 ve 16 Mart tarihlerinde tohum takas etkinliği düzenlenerek tohumlar vatandaşlara ulaştırılacak.

Fide, fidan, tohum destekleriyle ekonomik kayıplar önlendi Haber

Fide, fidan, tohum destekleriyle ekonomik kayıplar önlendi

Antalya Büyükşehir Belediyesi, Başkan Muhittin Böcek’in yerelden kalkınma hamlesi doğrultusunda tarımın her alanında üreticinin yanında yer alıyor. Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı, 2019 yılından bu yana başta fide, fidan, tohum ve gübre desteği olmak üzere çiftçinin ihtiyaç duyduğu her türlü konuda yanında yer aldı. Yerelden kalkınma hedefi ile planlı ve sürdürülebilir bir tarım için üreticilerle işbirliği içerisinde çalışan Antalya Büyükşehir Belediyesi, aşamasında tüm imkanlarını seferber ederek, tarımsal üretimin her çiftçinin yanında yer alıyor. Fide ve fidan destekleri ile üreticinin sağlıklı, kaliteli fide ve fidanlara ulaşmasını ve yatırım maliyetinin düşürülmesini sağlayan Büyükşehir Belediyesi, hem üreticileri yeni ürünlerle tanıştırdı hem de gelirlerinin artmasına katkı sağladı. Üretimin devam etmesi sağlandı Artan girdi maliyetleri karşısında fide ve fidan almakta bile zorlanan çiftçilere destekte bulunan Büyükşehir Belediyesi Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğü tarafından 2019-2023 yıllarını kapsayan süreçte 29 bin 600 adet ceviz fidanı, 22 bin adet zeytin fidanı, 325 bin adet keçiboynuzu fidanı, 200 bin adet defne fidanı, bin 500 adet kestane fidanı, ipekböcekçiliğini desteklemek amaçlı 11 bin adet dut fidanı hibesi gerçekleştirildi. 4 bin adet Antep fıstığı fidanı dağıtıldı Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin büyük önem verdiği projelerden birisi de ekonomik getirisi yüksek, diğer meyve türlerine nispeten daha az su isteyen ve fakir topraklarda yetiştirilebilen Antep fıstığı ile üreticileri tanıştırmak oldu. Bu amaçla Antep fıstığı yetiştiriciliğine uygun olan Korkuteli ve Elmalı bölgesinde 4 bin adet Antep fıstığı fidanı dağıtımı yapıldı. Getirisi yüksek fidanlar dağıtıldı Bunun yanı sıra birim alanda getirisi son derece yüksek olan fidanlar da üreticiyle buluşturuldu. Antalyalı üreticilere 2 bin adet ahududu fidanı, 2 bin adet böğürtlen fidanı, 16 bin 580 adet aronya fidanı dağıtıldı. Yetiştiriciliği kolay, dayanıklı, katma değeri yüksek tıbbi ve aromatik bitki fideleri hibesi de gerçekleştirildi. Bu kapsamda çiftçilere 1 milyon 838 bin 65 adet lavanta, kekik, adaçayı ve biberiye fidesi hibe edildi. Kırsal bölgelerde tarımsal ürünlerin çeşitliliğini arttırarak çiftçilere katkı sağlamak amacıyla birim alanda yüksek getiriye sahip alternatif ve çok fazla su istemeyen ürünler de dağıtıldı. Bu kapsamda toplamda 80 bin adet salep, nergis ve frezya, 200 kilogram da safran soğanı desteklemesi yapıldı. Ekilemeyen alanlar tarıma kazandırıldı Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin ekilemeyen arazilerin tarıma kazandırılması amacıyla “Tohum bizden üretim sizden” sloganıyla başlattığı tohum desteği de çiftçilerden yoğun ilgi gördü. Tarımda girdi maliyetlerinin hızla artmasıyla üretimden çekilen üreticileri desteklemek için 114 bin 850 kilogram buğday tohumu, 500 kilogram ayçiçeği tohumu, 2 bin kilogram nohut tohumu, 200 kilogram silajlık mısır tohumu, 2 bin kilogram arı otu tohumu verildi. Sözleşmeli üretim ile 10 bin kilogram patates tohumluğu hibesi yapıldı. Üretilen patatesler faydalı böcek üretiminde kullanıldı. Biyolojik ve biyoteknik mücadele Biyolojik ve biyoteknik mücadeleyi de destekleyen Tarımsal Hizmetler Dairesi Başkanlığı Bitkisel Üretim ve Eğitim Şube Müdürlüğü bu konuda da önemli çalışmalara imza attı. Alanya, Aksu, Manavgat, Döşemealtı ve Kumluca İlçelerinde zeytin ve avokado üreticilerine potansiyel hastalıklara, zararlılara karşı etkili ve ekonomik mücadele kapsamında kullanılmak üzere 8 bin kilogram tarımsal kaolin kili hibe edildi. Sağlıklı ve kaliteli ürün yetiştiriciliğini teşvik etmek amacıyla turunçgil ve nar ağaçlarında unlu bit zararlısına karşı 5 bin 350 dekar alana predatör ve parazitoit böcek dağıtıldı. Bunun dışında örtü altı yetiştiricilikte zararlılarla biyolojik mücadele için üreticiye 287 bin 250 adet sarı mavi yapışkan tuzak verildi. Kültür mantarının verim ve kalitesini olumsuz etkileyen mantar sineği ile mücadele için de 120 adet elektrikli tuzak dağıtımı yapıldı. 500 bin metrekare sera örtüsü Tarım üreticisinin her alanda yanında olmaya gayret gösteren Antalya Büyükşehir Belediyesi fırtına, hortum gibi doğal afetler sonucu sera örtüleri zarar gören üreticilere 500 bin metrekare plastik sera örtüsü dağıtarak çeşitli sebeplerden Tarım Sigortası yaptıramayan üreticilerin mağduriyetlerini giderdi. Ücretsiz toprak analizi desteği 19 ilçeden alınan toprak örneklerinin analizi yapılarak ürün çeşidine göre gübreleme reçetesi oluşturuldu ve minimum alanda maksimum verim elde edilmesi planlandı. İhtiyaç fazlası ve gereksiz gübrelemenin engellenmesi ve üretim girdilerinin azaltılması, bilinçli üretim yönteminin geliştirilmesi hedefiyle çalışmalar yürütüldü. Ürün kayıplarının önüne geçildi Dijital Tarım Projesi ile de ürün kayıplarının önüne geçildi. Dijital tarım teknolojilerinin üreticiler tarafından benimsenmesi ile sağlıklı ve kaliteli ürün elde edilmesi teşvik edildi. Bilinçsiz ilaç, gübre ve su kullanımının önüne geçilmesi için Elmalı ve Kumluca’da 300’den fazla çiftçiye dijital sensör hibe edilerek, üretimleri takibe alındı. 23 bin üreticiye eğitim Ayrıca son 5 yılda 23 bin üreticiye tıbbi ve aromatik bitki yetiştiriciliği, sabun yapımı, defne yetiştiriciliği, zeytin yetiştiriciliği, iyi tarım, organik tarım, toprak analizi, budama ve aşılama, biyolojik ve biyoteknik mücadele ile ipekböceği yetiştiriciliği konularında eğitim verildi.

Bitlis, tohumluk kuru fasulye üretiminde Türkiye birincisi oldu Haber

Bitlis, tohumluk kuru fasulye üretiminde Türkiye birincisi oldu

Bitlis, yüzde 75’lik tohumluk kuru fasulye üretimiyle Türkiye birincisi olarak ilk sırada yer alıyor. Bitlis'te bu yıl 80 bin dekar alanda 20 bin ton yemeklik ve sertifikalı tohumluk kuru fasulye hasadı gerçekleştirildi. Bitlis’in Ahlat ilçesi başta olmak üzere Tatvan ve Adilcevaz ilçelerinde de üretimi yapılan yemeklik kuru fasulyeler Türkiye ve yurt dışı pazarına sunulurken, sertifikalı kuru fasulye tohumunda da Türkiye’nin yüzde 75’lik ihtiyacını karşılıyor. Yaklaşık 4 bin ton sertifikalı kuru fasulye tohumu üretimiyle Bitlis, tohumluk kuru fasulyede Türkiye birincisi oldu. Ahlat Ziraat Odası Başkanı (AHZO) Başkanı Necat Demirden, Bitlis olarak sertifikalı kuru fasulye tohumu üretiminde Türkiye piyasasının yüzde 75’ini karşıladıklarını ve Türkiye birincisi olduklarını söyledi. Demirden, “Bitlis’te tohumluk fasulye üretiminde Türkiye birincisiyiz. Sertifikalı tohum üretiyoruz. Yaklaşık 4 bin ton civarında sertifikalı tohum üretimimiz var. Sertifikalı tohumda Türkiye piyasasının yüzde 75’ini biz karşılıyoruz. Hatta yurt dışına dahi ihracatımız oluyor. Bu da hem bizler için hem bölgemiz ve çiftçilerimiz için gurur vericidir” dedi. Türkiye’de kullanılan sertifikalı kuru fasulye tohumunun yüzde 65’ini karşılayan Örkenler Tarım Yönetim Kurulu Başkanı Kenan Örken de, kuru fasulye tohumu üretimi ve ihracatında lider olduklarını ifade etti. Örken, “Tohumculukla uğraşıyoruz. Kendimize ait ‘Doruk’ markasıyla kuru fasulye tohum çeşidimiz var. Islahı bize ait. Burada ıslah ettiğimiz tohum çeşidimizi Türkiye’nin her tarafına tohumluk olarak gönderiyoruz. Türkiye’de kullanılan sertifikalı tohumun yüzde 65’ini firma olarak üretiyoruz. Türkiye’nin en büyük tohum firmasıyız. Yıllık üretimimiz yaklaşık olarak 2 bin 500 ile 3 bin ton arasında değişmektedir. Bunun yanında il olarak Türkiye’de en fazla kuru fasulye tohumu üreten il biziz. Buradaki il birinciliğindeki payımız çok yüksek. Daha önce de söylediğim gibi Bitlis’teki yüzde 75 üretimin yüzde 65’i firmamıza ait. 85 günlük bir kuru fasulye çeşidimiz var ‘Doruk’ adında. Çiftçilerimiz memnun. Türkiye’nin her tarafına gönderiyoruz. Gönderdiğimiz her yerde yüksek verim alıyoruz. Ortalama verimimiz dönüm başına 400-500 kilo olarak değişiyor” diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.