TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tohum Desteği

AGRONEWS - Tohum Desteği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tohum Desteği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kocaeli'de çiftçiye sonbahar tohum desteği Haber

Kocaeli'de çiftçiye sonbahar tohum desteği

Kocaeli Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Büyükakın, katma değeri yüksek ürünler yetiştirmeye teşvik ettiği çiftçilerin gelir düzeyini artırmaya ve tarımsal üretimin kesintisiz devam etmesine yönelik desteklerle üreticilerin yüzünü güldürmeye devam ediyor. Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla hayata geçirdiği, “2024 yılı Sonbahar Yem Bitkisi Tohumu Destekleme Projesi” kapsamında, çiftçilere tohum desteğinde bulunacak. Yüzde 75 hibeli destek doğrultusunda üreticilerden talepler alınmaya başlandı.   ARPA, SÜTOTU, YEM BEZELYESİ Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce il genelinde yürütülen yem bitkisi tohumu destekleme projesi kapsamında, yaklaşık 3 bin çiftçiye arpa, sütotu ve yem bezelyesi tohumlarından oluşan tohum desteği verilecek. Destek kapsamında, üreticilerden talepler alınmaya başlandı. Tohum desteğinden yararlanmak isteyen üreticiler, 2024 yılı Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) belgesiyle belirlenen yerlerde talepte bulunabilecek. TALEPLER ALINMAYA BAŞLANDI Destekten yararlanmak isteyen İzmit, Kartepe, Başiskele, Gölcük, Derince ve Körfez ilçelerindeki çiftçiler Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğüne (Valilik yanı, Real AVM otoparkında), Kandıra’daki çiftçiler ise Kandıra Belediyesi’nin yeni hizmet binasında bulunan Büyükşehir hizmet birimine, 20 Eylül Cuma günü mesai bitimine kadar belgeleriyle müracaat edebilecek. Gebze, Darıca, Çayırova ve Dilovası’ndaki çiftçiler 16-17 Eylül tarihleri arasında Büyükşehir Gebze Hizmet Binası, Karamürsel ilçesindeki üreticiler ise 19-20 Eylül tarihleri arasında Karamürsel KO-MEK binasında talepte bulanabilecek.

81 ile ücretsiz dağıtılacak yerel tohum hazırlığı başladı Haber

81 ile ücretsiz dağıtılacak yerel tohum hazırlığı başladı

Türkiye’nin 81 iline bugüne kadar 19 milyon yerel tohum dağıtan Muğla Büyükşehir Belediyesi’nin Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi, 2025 yılı için ata tohum çalışmalarına başladı. Verimli toprakları ile tarım kenti olan Muğla’da üreticilere ve tarımsal üretime büyük destek veren Büyükşehir Belediyesi yerel tohum çalışmalarına da devam ediyor. Bu kapsamda 29 Ekim 2016 tarihinde kurulan Türkiye’nin en kapsamlı Tıbbi-Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi ata tohumlarını üretmeye, envanterine almaya devam ediyor. ‘Yerel Tohum Ulusal Güç’ sloganıyla kurulan tesis tüm kontrollerini yaptıktan sonra dikimini, üretimini yaptığı ata tohumlarını Türkiye’nin dört bir yanına dağıtıyor. Yerel Tohum Merkezi’nin envanterinde 980 çeşit ata tohumu bulunuyor. Bu çeşitler içerisinde sebze tohumlarının dışında; orman, kaba yem ve tıbbi aromatik tohumları da yer alıyor. Dağıtılacak tohumların hazırlanma aşamalarını aktaran Muğla Büyükşehir Belediyesi Gıda Teknikeri Ahmet Babacık, Yerel tohum merkezi envanterimizde 980 çeşit tohumu koruma altına aldık. “2025 yılı tohum dağıtımı hazırlıkları kapsamında Nisan ayında dikmiş olduğumuz fidelerden; tohum çıkarma, yıkama ve kurutma çalışmalarımız devam ediyor. Bu çalışmaların ardından laboratuvarlarımızda çimlenme testi, tohumla taşınabilir hastalık ve zararlı analizleri yapılacak. Yapılan analizler sonunda sağlıklı tohumlarımızı 1 Şubat itibari ile Türkiye’nin 81 iline ücretsiz olarak dağıtılacaktır” dedi.

Traktörünün deposunu dolduran tarlasına koşuyor Haber

Traktörünün deposunu dolduran tarlasına koşuyor

Kocaeli’de çiftçilere verilen yüzde 50 hibeli mazot, tohum ve gübre desteği sayesinde kentte bulunan atıl vaziyetteki tarlalara mısır ekimi yapılıyor. Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, tarım ve hayvancılığı geliştirmek amacıyla hayata geçirdiği "Yem Bitkisi Tohumu ve Gübre Destek Projesi" kapsamında çiftçilere mısır tohumu ve katı organomineral taban gübresi desteği sağladı. Yüzde 50 hibeli destek doğrultusunda traktörlerine mazot doldurarak tarlalarının yolunu tutan üreticiler, mısır tohumlarını ekmeye başladı. Muhtarlık İşleri Dairesi Başkanlığı Tarımsal Hizmetler Şube Müdürlüğünce il genelinde yürütülen yem bitkisi tohumu destekleme projesi kapsamında, talep üzerine bu yıl yaklaşık bin 800 çiftçiye yüzde 50 hibeli 23 bin paket katı organomineral taban gübresi ile 2 bin 200 paket dane mısır ve 3 bin paket silajlık mısır tohumu verildi. Daha önce verilen mazot desteğiyle birlikte Kocaeli genelinde atıl durumdaki yaklaşık 40 bin dekar mısır tarlası desteklenmiş oldu. "Boş ve atıl tarla kalmadı" Kandıra Esentepe Mahalle Muhtarı Nuri Er, Büyükşehir’in sunduğu desteklerden memnuniyetini dile getirerek, "Çiftçilik ve hayvancılık yapıyorum. Mısır, buğday ekiyoruz. Mazot, gübre ve tohum başta olmak üzere Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin bütün desteklerinden yararlandık. Destekler çok güzel, çiftçiler olarak memnunuz. Üretim yapmak için ihtiyacımız vardı. Daha çok ekmek için daha çok destek gerekiyor. Daha önce çiftçiler arazilerin tamamını ekemiyordu bu desteklerle birlikte artık boş ve atıl tarla kalmadı. Bu sayede üretim de arttı. Şimdi Büyükşehir’in verdiği mısır tohumu ve gübre desteğiyle ekime başladık. Haziranın ortalarında hasada başlayacağız. İnşallah bu sezon bereketli geçer. Tohumlar kaliteli. Geçen sene ektim, dönümünde bir ton aldım, bereketli geçti. Büyükakın gerçekten çiftçi dostu bir belediye başkanımız. Çiftçiler ve kendi adıma çok teşekkür ediyorum" dedi. "Bu desteklerin sürmesini istiyoruz" Kandıra Alaybey Mahalle Muhtarı Lütfi Erbay ise "Daha çok hayvancılık yaptığımız için 200 dönüm arazimde ağırlıklı olarak yem bitkisi ekimi yapıyoruz. Büyükşehir, özellikle yem bitkisi konusunda ciddi destekler veriyor. Mazot olsun, gübre olsun, tohum olsun. Bu desteklerin sürmesini istiyoruz. Tahir Büyükakın Başkanımızın başarılarının devamını diliyorum. Büyükşehir’in destekleriyle birlikte çiftçimiz nefes almaya başladı, Kandıra’da ekilmedik toprak hemen hemen kalmadı. Bu destekler, sürdürülebilir tarım için gerçekten çok önemli. Mahallem ve bütün çiftçiler adına başkanımıza teşekkür ediyorum. Eskiden özellikle gençler köylerden şehre gittiler. Emekli olanlar ve şehirde yaşayanlar bu desteklerden sonra artık köylerine gelip tarlalarını, bahçelerini ekmeye başladı. Bu sayede belli ölçüde hem köyden kente göç durdu hem de şehirde yaşayanlar köylerine geri dönmeye başladı. Bu güzel bir gelişme" ifadelerini kullandı.

Sivas’ta çiftçilere 415 ton tohum dağıtıldı Haber

Sivas’ta çiftçilere 415 ton tohum dağıtıldı

Sivas’ta çiftçilere 24 milyon lira bütçeli 415 ton tohumun dağıtımı gerçekleştirildi. Sivas İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından yürütülen, Tarım ve Orman Bakanlığı, Sivas İl Özel İdaresi ve DAP İdaresi tarafından finanse edilen projeler kapsamında, ‘Tohum Temin Töreni’ düzenlendi. Proje kapsamında 24 milyon lira bütçeli 415 ton tohumun dağıtımı için düzenlenen törene; Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, Vali Yardımcısı Şakir Öner Öztürk, İl Tarım ve Orman Müdürü Seyit Yıldız, Ziraat odası Başkanı Hacı Çetindağ ve çok sayıda çiftçi katıldı. “Çiftçilerimize desteklerimizi sürdüreceğiz” Programda katılımcılara hitap eden Sivas Valisi Yılmaz Şimşek, tarım ve hayvancılığın ülkemizin daha çok üretmesi, halkımızın gıda ihtiyacının karşılanması ve kendi kendine yetebilen bir ülke olması için çok önemli stratejik bir sektör olduğunu ifade etti. Sivas’ın tarımda öne çıkan bir il olduğunu ve toplam 1 milyon hektarın üzerinde tarım arazisi bulunan ilimiz ekonomisinin tarım ve hayvancılığa dayandığına dikkat çeken Vali Şimşek, “Ürün çeşitliliğimizi, hayvansal varlığımızı ve kaliteyi artırarak, tarlada, bağda bahçede el birliği, gönül birliği oluşturmayı, bugün burada olduğu gibi çiftçilerimize destek olmayı sürdüreceğiz" dedi. 7 bin 500 kg kuru fasulye, 226 bin 400 kg nohut, 42 bin 500 kg yonca, 1.200 paket slajlık mısır, 80 ton korunga ve 40 bin 500 kg fiğ tohumunu üreticiler ile buluşturduklarını aktaran Vali Şimşek, “Sivas’ın her karış toprağını, her bölgemizin ihtiyacını, üreticilerin önceliklerini analiz ederek, çiftçimizin üreticimizin yanında yer almaya, onların ihtiyaçlarına cevap vermeye çalışıp, ilimizin bu potansiyelini en etkin şekilde kullanması amacıyla yoğun bir gayret içerisinde olacağız” şeklinde konuştu. Konuşmaların ardından tohumlar üreticiler ile buluşturuldu.

Üreticilere ayçiçeği tohumu desteği Haber

Üreticilere ayçiçeği tohumu desteği

Samsun’un Havza ilçesinde, Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdürlüğü’nün “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi” ile ”Bal Çiçeği Ayçiçeği Projesi” kapsamında ayçiçeği üreticilerine 300 paket, iki çeşit yağlık ayçiçeği tohumu teslim edildi. Havza Kaymakamlığı Gençlik Merkezi’nde düzenlenen törende konuşan Samsun İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi’ ile yürütülmekte olan ‘Bal Çiçeği Ayçiçeği Projesi’ kapsamında, 690 paket yağlık ayçiçeği tohumu alımı gerçekleştirilmiş olup Havza, Kavak, Ladik, Vezirköprü ve Bafra ilçelerinde dağıtımı gerçekleştirilecektir. Projenin toplam maliyeti 5 milyon 98 bin 750 TL olup 2 milyon 800 bin TL bakanlık katkısı şeklindedir. 300 paket Havza, 40 paket Vezirköprü, 200 paket Ladik, 50 paket Kavak, 100 paket Bafra ilçelerine verilecektir” dedi. Ayçiçeği üreticilerine tohumların ekimi, hastalık ve zararlılar ile yabancı ot mücadelesi konularında bilgi veren Sağlam, ”Önceki yıllarda tecrübesi olan üreticilerimizin özellikle granstar(GS) ve clearfield plus(CLP) çeşitlerde kullanılacak yabancı ot ilaçlarına dikkat edilmeli, toprak sıcaklığı 8-10 dereceye gelmeden ekim yapılmamalı, ekim derinliği doğru ayarlanmalı, yağışlı günlerden sonra mildiyö hastalığı, orabanj yabancı otu için arazi kontrollerinin yapılması üretimde verimlilik için oldukça önemlidir. Ayrıca kahverengi kokarca, çayır tırtılı, güz tırtılı içinde arazi kontrollerinin sıkılaştırılarak il/ilçe müdürlükleri teknik personeli ile istişare içinde olmanızda oldukça önemlidir. Üreticiler konu ile ilgili üretim alanlarındaki dikkat çekecek şekilde gelişim bozukluğu ya da hastalık zararlı tespiti durumunda mutlaka ilçe müdürlüklerimize ulaşmalıdır" diye konuştu. Törende konuşan Havza Kaymakamı Mustafa Ayvat ise ilçelerinde tarımsal üretimi her zaman desteklediklerini, daima çiftçilerin yanında olduklarını söyledi. Çiftçiler açısından, yapılan tohum desteğinin tarımsal üretimde çok önemli bir kazanç olduğunu belirten Kaymakam Ayvat, üreticilere bol bereketli bir üretim sezonu diledi. Fotoğraf çekiminin ardından çiftçilere tohumları teslim edildi.

Çorum’da çiftçilere ayçiçek ve nohut tohumu dağıtıldı Haber

Çorum’da çiftçilere ayçiçek ve nohut tohumu dağıtıldı

Çorum’da, İl Tarım ve Orman Müdürlüğü tarafından tonlarca nohut ve ayçiçek tohumu dağıtıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKE) çerçevesinde Çorum’da çiftçilere ayçiçek ve nohut tohumu dağıtıldı. Tohum dağıtım töreninde konuşan İl Tarım ve Orman Müdürü Hayrullah Göktekin, Çorum’da 551 bin 228 hektar tarım arazisi bulunduğunu, bu arazilerin 410 bin 341 hektarlık alanında tahıl ve diğer bitkisel ürünlerin üretimi yapıldığını belirtti. 2023 yılında toplam 48 bin 789 hektar alanda ayçiçeği ekimi yapıldığını ve 134 bin ton üretim gerçekleştirildiğini dile getiren Göktekin, Türkiye ayçiçeği tohumu üretiminin yüzde 6,85’inin Çorum’dan karşılandığını belirtti. Çorum için önemli bir yere sahip olan nohutta ise 2023 yılında 23 bin 852 hektar alanda, 32 bin 500 ton üretim gerçekleştirildiğini kaydeden Göktekin, nohut üretiminde ise Çorum’un Türkiye’de dördüncü sırada yer aldığını ifade etti. Küresel ısınmaya bağlı olarak Türkiye’nin kuraklık döneminde bulunduğunu kaydeden Göktekin, “Yetersiz yağışlar ve kuraklığın etkisini azaltmak amacıyla su isteği nispeten az olan ürünlerin yetiştiriciliğine öncelik verilmesi ve üretimde sürdürülebilirliğin sağlanması büyük önem arz etmektedir. Nohut ve ayçiçeği tohumlarının üretimi ilimizde yaygın olarak gerçekleştirilmekte olup projemiz sonrasında nadas alanlarının doğru uygulamalarla tarımsal üretime kazandırılması, kuru tarım arazilerinin değerlendirilmesi ve kısıtlı su kaynaklarımızın en verimli şekilde kullanılmasını amaçlamaktayız” dedi. Tarihi geçmişi ve kültürel değeriyle ülkemizin önemli bir parçası olan ve coğrafi işaretle tescillenen Çorum leblebisi üretiminin arttırılması hem yerel hem de ulusal alanda ilin tanıtımı için oldukça önemli olduğuna dikkat çeken Göktekin, "Gerçekleştirmiş olduğumuz bu projelerimiz ile bin 250 çiftçimize 31 bin dekar alan için yaklaşık 14 ton ayçiçeği tohumu, 996 çiftçimize 10 bin dekar alan için ise 124 ton nohut tohumu teslimi gerçekleştirilecektir. Bundan sonraki süreçte de çiftçimizin talepleri doğrultusunda, devletimizin verdiği teşvikler ile ilimiz tarımını geliştirmeye devam edeceğiz” ifadelerini kullandı. Programa CHP Çorum milletvekili Mehmet Tahtasız, Belediye Başkanı Dr. Halil İbrahim Aşgın, Vali Yardımcısı Bayram Köse, AK Parti Çorum İl Başkanı Murat Günay ve çiftçiler katıldı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.