TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tokat

AGRONEWS - Tokat haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tokat haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

The local seed 'Taner' has become the hope of farmers at the market Haber

The local seed 'Taner' has become the hope of farmers at the market

A First in the Planting of Local and National Seeds in Tokat's Pazar District An important step has been taken in the planting of local and national seeds in Tokat's Pazar district. The wheat variety named 'Taner,' which was planted for the first time in the district, has pleased farmers. The harvest of the 'Taner' wheat, provided by the Bahri Dağdaş International Agricultural Research Institute of the Ministry of Agriculture and Forestry, was completed successfully after demonstration trials. "We Want to Spread it in District Agriculture" Speaking at the harvest, Emre Kapar, the District Director of the Ministry of Agriculture and Forestry in Pazar, said, "We are pleased with the planting of 'Taner,' one of our local and national wheat seeds. We are monitoring its phenological observations. Today, the harvest has taken place. We want to spread the planting of our local and national seeds in the agriculture of our district. Among the wheat varieties planted in our district, the 'Taner' wheat variety has a higher-than-average yield potential." "This Will Reduce Dependence on Foreign Agriculture" Producer Seyfi Yatkın stated, "I am very pleased with the planting of this local and national wheat variety. Despite the low seasonal rainfall and drought, we achieved a significant increase in yield. I want to make this 'Taner' variety available as seed for the local producers who will be planting grains. I believe this variety will become widespread in our district. With local and national seeds, agriculture should reduce dependence on foreign sources and focus on local production." In the harvest process, which was carried out with a combine harvester control by technical personnel to prevent grain losses, a yield of 650 kilograms per decare was achieved.

Yerli tohum ’Taner’ Pazar’da çiftçilerin umudu oldu Haber

Yerli tohum ’Taner’ Pazar’da çiftçilerin umudu oldu

Tokat’ın Pazar ilçesinde yerli ve milli tohumların ekiminde bir ilk gerçekleşti. Tokat’ın Pazar ilçesinde yerli ve milli tohumların ekiminde önemli bir adım atıldı. İlçede ilk kez ekilen ’Taner’ isimli buğday çeşidi, çiftçilerin yüzünü güldürdü. Tarım ve Orman Bakanlığı Bahri Dağdaş Uluslararası Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü tarafından sağlanan ’Taner’ buğdayının demonstrasyon çalışmaları sonrasında gerçekleştirilen hasat işlemi büyük bir başarıyla tamamlandı. “İlçe tarımında yaygınlaştırmak istiyoruz” Hasatta konuşan Tarım ve Orman Müdürlüğü Pazar İlçe Müdürü Emre Kapar, “Yerli ve milli buğday tohumlarımızdan olan ‘Taner’in ekiminden dolayı memnunuz. Fenolojik gözlemlerini takip ediyoruz. Bugün de hasat işlemi gerçekleşti. Yerli ve milli tohumlarımızın ekimini ilçemiz tarımında yaygınlaştırmak istiyoruz. İlçemizde ekimi yapılan buğday çeşitleri içerisinde Taner buğday çeşidinde ortalamanın üstünde yüksek verim potansiyeli taşıyor” dedi. “Bu sayede tarımda dışa bağımlılık kalkacak” Üretici Seyfi Yatkın ise, “Yerli ve milli olan bu buğday çeşidinin ekiminden çok memnunum. Mevsimsel yağışların az olması ve kurak geçmesine rağmen şükürler olsun verimde büyük bir artış sağladık. Bu Taner çeşidini hububat ekimi yapacak olan Pazarlı üreticilerimiz için de tohumluk olarak kullanılması yönünde vermek istiyorum. İlçemizde bu çeşidin ekiminin yaygınlaşacağını düşünüyorum. Yerli ve milli tohumlarla bu sayede tarımda dışa bağımlılığın azalarak yerli üretim olması gerekiyor” diye konuştu. Teknik personelin yaptığı biçerdöver kontrolü ile dane kayıplarının önlenmesi sağlanarak gerçekleştirilen hasat işleminde, dekara 650 kilogram verim elde edildi.

Tokat’tan getirdi, Kozan yaylalarında üretime başladı Haber

Tokat’tan getirdi, Kozan yaylalarında üretime başladı

Seramik sanatçısı Nermin Elmalı’nın hayali Kozan ve Feke’de Akzambak köyü kurarak kadınlara yeni bir istihdam oluşturup ilham olmak. Elmalı Tokat’ta emekli bir öğretmenin ürettiği Akzambak çiçeğini ekonomiye kazandırmasının ardından bölgede ilk kez denen ve bir çok kadına gelir kapısı olacak Akzambak ve Lilyum çiçeğini ekti. İlk denemesinde başarılı olan Elmalı, Kozan ve Feke yaylarında çiçeğin yetişebildiğini ve ekonomik getirisinin çok yüksek olduğunun altını çizdi. Kadın girişimci Elmalı, kullanılmayan arazilerin ekonomiye kazandırılması ve kadınlara yeni bir istihdam sahası sunmak için Akzambak çiçekleri ile üretim yapan bir köy kurabilmenin peşine düştüğünü söyledi. “Çiçeğin 1 kilogram esansı 5 bin Euro” Kozan’da 900 Rakımlı Çulluuşağı yaylasında evinin çevresindeki kullanılmayan araziye geçen yıl Tokattan getirdiği Akzambak ve Lilyum soğanlarını toprakla buluşturarak 5 soğan ile başladığı ve 300 soğan ürettiğini aktaran Elmalı, Hollanda’ya ihraç edilen ve Türkiye’de parfümde kullanılan çiçeğin esensanın kilosunun 5 bin Euro değerinde olduğunu kaydetti. Çiçekleri çok sevdiğini ve Tokatta emekli bir öğretmenin Akzambak ile değişen hayatını, haberlerden öğrenip ürünü Kozan’da denemeye karar verdiğini anlatan Elmalı, “Akzambak Tokat’ta yetişen parfüm yapılan, Hollanda’ya ihraç edilen esansının kilosu 5 bin Euro olan bir çiçek. Ben bunu deneme amaçlı ektim. Burada eksi 10 dereceyi kadar yetişiyor. 5 tane ektim ilk deneme başarılı olunca 50 taneye çıkardım ve şimdi 300 adede ulaştım. Hobim olan çiçek sevgisini Kozan’da kadınların ekonomisine kazandırmak istiyorum. Akzambak ticari anlamda getirisi yüksek ve alternatif tarım olarak düşündüm. Akzambak ve Lilyum ektim. Soğuk iklimde Feke ve Çulluuşağı yaylarında çok güzel sonuç alacağımı düşünüyorum. Sarımsak gibi gibi bir soğanı var. Çok hızlı çoğalıyor. Bir baş soğanı da 80-100 TL’den satılıyor. Çiçekleri, yaprakları, her bir yaprağı çok değerli ve ekonomik değeri var. Feke’de Lavanta nasıl yerini bulup, ekonomiye kazandırıldıysa bu çiçeklerden bir köy kurulup neden o köyde kadınlarımız ekonomik gelir elde edip, çorak araziler üretime kazandırılmasın” diye konuştu.

Tokat’ta endişelendiren kuraklık havadan görüntülendi Haber

Tokat’ta endişelendiren kuraklık havadan görüntülendi

Barajda su seviyesinin 300 metre gerilemesi, tarım arazileri ve balıkçılık faaliyetleri açısından endişe verici bir durum oluşturdu. Kuraklık alarmının verildiği bölgede, Almus Barajı’nın su seviyesinin ciddi şekilde azalması çiftçileri ve çevrede yaşayan vatandaşları tedirgin etti. Barajın havadan çekilen görüntüleri, kuraklığın etkilerini gözler önüne serdi. Tokat’ın "Titanik"i olarak anılan ve Almus Kaymakamlığı tarafından barajda düzenlenen kahvaltı etkinliklerinin mekânı olan gemi, yaklaşık 4 ay önce fırtına nedeniyle batmıştı. Ancak su seviyesinin düşmesiyle birlikte, batık gemi yeniden gün yüzüne çıktı. Baraj sahilindeki balıkçı gemileri ve balık havuzlarının demirleri çekilen sular nedeniyle karaya oturdu. Almus Barajı’ndaki su seviyesinin düşmesiyle birlikte, bölgedeki tarım ve balıkçılık faaliyetlerinin olumsuz etkilendiği gözlemlenirken yetkililerin suyun kontrol altına alınması ve önlemlerin alınması için çaba gösterdiği belirtildi. Barajda balıkçılık faaliyetleri gösteren Sadullah Sezer, “Gördüğünüz üzere barajdaki su seviyesi düştü. Normalde kafesler ve tekne suyun içerisindeydi. Yukarıdaki binalara kadar su vardı. Düzensiz su bırakıldığı için buralar da suyun dışarısında kaldı” dedi. Barajda balıkçılık yapan 25 yaşındaki Batuhan Gül ise “Baraj suyu 300 metre kadar kıyıdan çekildi. Bu kafesler normalde suda kalıyordu” diye konuştu.

Denize kıyısı olmayan Tokat, dünya pazarlarına somon ihraç ediyor Haber

Denize kıyısı olmayan Tokat, dünya pazarlarına somon ihraç ediyor

Günde 15 ton sevkiyatı yapılan balıklar temizleme işlemi yapıldıktan sonra ihraç ediliyor. Tokat’ın Almus ilçesinde tarım arazilerini sulamada kullanıldığı gibi elektrik üretilen ve yaz aylarında da bölge turizmine katkı sağlayan baraj gölünde ilçe halkı tarafından kafes balıkçılığı yapılıyor. Onlarca tesisin bulunduğu gölde yılda yaklaşık 6 bin ton balık üretiliyor. Üretilen balıklar başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine Japonya ve Çin’e ihraç ediliyor. Havaların soğuması ile birlikte bazı balıkçılar teknelerle barajın içindeki kafeslere giderek balıkçı süzgeçleri ile tuttukları balıkları buz dolu büyük saklama kaplarına koyuyor. İnsan gücüyle toplanan balıklar yine teknelerle baraj kenarına çekiliyor. Büyük kaplara konulan balıklar vinç yardımı ile sevkiyatı yapılacak araçlara yükleniyor. Yaklaşık 10 kişilik grup 15 tonluk balığı 1 günde sevkiyat için hazırlıyor. Sevkiyatı gerçekleşen balıklar deniz kıyısındaki çiftliklere gönderiliyor. Yaklaşık 2-3 kilogram ağırlığa geldiğinde ihraç edilen balıklar şehir ekonomisine de katkı sağlıyor. Tokat’ın Almus ilçesinde somon yetiştiriciliği yapan 46 yaşındaki Sadullah Sezer; “Almus’ta somon yetiştiriciliği yapıyoruz. Buradan da yurt dışına gönderiyoruz. İşleme fabrikasında işlenen balıklar Rusya, Çin ve Japonya’ya ihraç ediliyor. Bugün 15 ton yükleme yaptık. Devamı da gelecek inşallah. Her sene ihracata yaklaşık 100 ton somon balığı gönderiyoruz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.