TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Torbalı

AGRONEWS - Torbalı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Torbalı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kuru domatesler ilk 6 ayda 63 milyon dolar ihraç edildi, hedef 100 milyon dolar Haber

Kuru domatesler ilk 6 ayda 63 milyon dolar ihraç edildi, hedef 100 milyon dolar

İzmir’in Torbalı ilçesinde yetişen tonlarca domates, kurutulmak üzere kavurucu güneşin altında serilmeye başlandı. 60 ülkeye ihraç edilen kuru domateslerden yılın ilk 6 ayında 63 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirilirken, bu rakamın bu yıl 100 milyon doları bulması bekleniyor. Domateslere Amerikalıların özel bir ilgisinin olduğunu ifade eden Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “ABD'nin bir özel ilgisi var. İtalyanları geçti Amerikalılar. Amerika'daki hamburgerlerin içindeki kuru domatesler ve soslar, Torbalı’dan gidiyor” dedi. Torbalı ovasının bereketli topraklarında yetişen binlerce ton domates, her yıl olduğu gibi bu yılda kurutulmak üzere güneşe serildi. Serim işlemi havaların sıcak geçmesinden dolayı bu yıl biraz daha erken başlarken, sabahın erken saatlerinden itibaren tarlaya gelen işçiler, domatesleri keserek özenle beyaz örtüye diziyor. Bölgenin en büyük serim alanına ise domatesler kamyonlar vasıtasıyla taşınıyor. Torbalı’daki 50 bin dönümlük arazide bin işçinin çalıştığı ve domatesleri kavurucu sıcağın altına serdiği öğrenilirken, kuruyan domatesler işlenmek üzere ilçedeki fabrikalara yönlendiriliyor. “İlk 6 ay 63 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildi, hedef 100 milyon dolar” Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, domateslerin 60 ülkeye ihraç edildiğini söyledi. Bu yılın ilk 6 ayında 63 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini kaydeden Başkan Olgun, bu yılki ihracatın 100 milyon doları bulacağını anlattı. Başkan Abdulvahap Olgun, “Torbalı, kuru domateste öncü bir ilçe. Biz de ticaret odası olarak kuru domatesimize coğrafi işaret aldık. Bizim ovamızda yetişen domatesler, güneşin altında kuruyarak daha sonra Torbalı’daki işletmelerde işlenip dünyanın 60 ülkesine ihraç oluyor. İhracatımız gittikçe artıyor. Domateslerin tamamının ihraç olduğunu söyleyebilirim. 2023 yılında 50 milyon dolarlık bir ihracat yaptık. Bu yıl, 2024 yılının ilk 6 ayında 63 milyon dolarlık bir ihracatımız gerçekleşti; yani geçtiğimiz yıl yaptığımız ihracatı bu yıl 6 ay içerisinde yaptık. Bu yılki ihracatımız 100 milyon doları bulacak” dedi. ABD İtalya’yı geçti: “Amerikaların özel bir ilgisi var” Domateslere ABD’nin ve İtalya’nın özel bir ilgisinin olduğunu dile getiren Abdulvahap Olgun, İtalya’nın pizza ve makarnalarda, ABD’nin hamburgerlerde domatesleri kullandığını söyledi. Kuru domateslerin diğer illere de örnek olduğunu dile getiren Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, ekilen domateslerin yüzde 80'inin salçalık, yüzde 20’sinin sofralık ve kurutmalık olarak ihraç edildiğini kaydetti. Olgun, “İtalyanlar çok seviyor. İtalyanlar özellikle pizzada ve makarnalarında kullanıyorlar ve oradaki tüketim alışkanlığı çok yüksek. 50 bin, 30 bin dönümlük bir arazide şuanda yaklaşık bin çiftçimiz domates ekmiş durumda. ABD'nin bir özel ilgisi var. İtalyanları geçti Amerikalılar. Amerikalılar daha çok istemeye başladılar. Daha çok talep etmeye başladılar. Bir ara Brezilyalılar çok yoğun bilgi gösteriyordu. Onlar sandviçte kullanıyorlardı. Amerikalılarda hamburgerde kullanmaya başladılar. Bunu da keşfettiler. Amerika'daki hamburgerlerin içindeki kuru domatesler ve soslar, Torbalı’dan gidiyor” ifadelerine yer verdi. “Üretimin en yüksek olduğu bir yıldayız” Firma sahibi Kamil Kemal Saygıner de, bu yıl son yılların en erken hasadının yapıldığını söyledi. Saygıner, “Biz son yılların en erken hasadıyla karşılaştık bu yıl. 1 Temmuz'da kurutmaya başladık. Çok güzel bir hasat görünüyor. Üretimin en yüksek seviyeli olduğu bir yıldayız domates için. Sergimize 2 bin dönümlük arazide hasat edilen yaklaşık 10 bin ton yaş domates kesiliyor, kurutuluyor. Bunlardan yaklaşık 800 ton kuru domates elde ediliyor. Sergimize 200 kişi hasat zamanında, 200 kişi de kesim zamanında istihdam ediyoruz” dedi.

Aşırı sıcaklar Ege ovalarındaki domates mesaisini erken bitirecek Haber

Aşırı sıcaklar Ege ovalarındaki domates mesaisini erken bitirecek

İlçede yaklaşık 40 bin dönümlük arazide ekili domateslerin olgunlaşmasıyla önemli bölümü ihracat pazarlarına gönderilen ürünün hasat süreci de başladı. Bu yıl hava sıcaklığının mevsim normallerinin üzerinde seyretmesi nedeniyle erken olgunlaşan ürünün dalında bozulmaması için toplama ve kurutma işlemlerine hız verildi. Gün doğumuyla tarlalara giren tarım işçilerinin topladığı domateslerden kurutmalığa ayrılanlar kesilerek beyaz örtülere seriliyor. Ürünler, alıcıların talebine göre kükürtlü ya da tuzlu olarak hazırlanıyor. Normalde eylül ayına kadar devam eden toplama ve kurutma işleminin bu yıl aşırı sıcak nedeniyle ağustos ayının ilk yarısında tamamlanması planlanıyor. İlçede bu yıl 400 bin ton domates üretilmesi ve kurutmalık ürünlerin başta ABD ve Avrupa olmak üzere 60'ın üzerinde ülkeye ihraç edilmesi hedefleniyor. "Kuruma açısından sıcağın büyük avantajı var" Torbalı Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Abdulvahap Olgun, AA muhabirine ilçede üretilen domatesin yüzde 80'inin salçalık, yüzde 20'sinin ise kurutmalık olarak kullanıldığını söyledi. Bu sezon mevsim normallerinin üzerinde seyreden sıcaklığın tarladaki domatesi de etkilediğini vurgulayan Olgun, "Tarladaki domatesin erimemesi lazım, sıcaklar birdenbire ürünü hızlı bir şekilde hazır hale getiriyor, onu toplamamız gerekiyor. Bunun için tarlada da toplama işlemleri hızlanmış durumda. Normalde temmuz ve ağustos aylarında bu işlem yapılıyor fakat sıcaklardan dolayı ağustosun ikinci haftası sezonun tamamlanacağını düşünüyorum. Kuruma açısından sıcağın büyük avantajı var. 7 günde kuruması gereken domates 5 günde kurumaya başladı ama çalışanlarımız için çok zor bir ortam. 45 derecelik sıcaklık söz konusu, beyaz örtülerde bu daha da artıyor." dedi. Olgun, sıcak havanın ürün kalitesine olumsuz bir etkisinin gözlenmediğini, iyi bir hasat sezonu geçirmeyi umut ettiklerini de belirtti. Domates üreticisi Kemal Saygıner ise ürünün kalitesinden memnun olduklarını ancak birden olgunlaşması nedeniyle hasattaki iş yükünün arttığını, sıcak hava izin verdiği ölçüde ara vermeden toplama ve kurutmaya yoğunlaştıklarını belirtti.

Torbalı Ovası gelincik tarlasına döndü Haber

Torbalı Ovası gelincik tarlasına döndü

Bölgedeki fabrikalar tarafından işlenip paketlenen kurutulmuş domatesler, Torbalı’dan dünyanın dört bir yanındaki 100 ülkeye ihraç ediliyor. Coğrafi işaretli kurutulmuş domateslerin bu yılki ihracat hedefi 100 milyon dolar olarak belirlenirken, ilk kez Torbalı’da uygulanan kurutulmuş domates modeli Malatya, Urfa, Ankara, Manisa gibi şehirlerde de uygulanmaya başladı. İzmir’in Torbalı ilçesinde yetişen domatesler, beyaz örtü ile kaplı alanlara serilmeye başlandı. Torbalı Ovası’ndaki 45 bin dönümlük bir alanda yetişen kırmızı altınlar, sabahın ilk ışıklarında işçiler tarafından toplanarak kurutulmuş domates için kurulan sergi alanlarına kamyonlarla getiriliyor. İşçiler burada, kurutulmaya uygun olan domatesleri tek tek ikiye bölerek güneşe seriyor. Bir hafta boyunca güneş ve rüzgarla kuruyup tuzlanan domatesler, yine bölgedeki fabrikalar tarafından işlenerek 100 ülkeye ihraç ediliyor. Kurutulmuş domateslerde bu yılki ihracat hedefi ise 100 milyon dolar. Yaş domatesleri özenle kurutan bölgedeki fabrikalar, elde ettikleri ürünleri Avrupa’ya 3 eurodan, Amerika Birleşik Devletleri ve Brezilya’ya da 4 dolardan satıyor. Öte yandan Torbalı’nın coğrafi işaretli kurutulmuş domates modeli, diğer illere de yayıldı. Son yıllarda Malatya, Urfa, Ankara, Manisa gibi şehirlerde de domatesler, kurutulmak üzere güneşe serilmeye başlandı. 13 kilo yaş domatesten bir kilo kurutulmuş domates Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Torbalı kuru domatesi, Torbalı Ticaret Odası olarak coğrafi işaretini aldığımız bir ürün. Bölgemizi baz aldığımızda 45 bin dönümlük bir alanda bu sene domates ekildi. Biz buradan 360 bin ton bir rekolte bekliyoruz. Torbalı’da 15-20 civarında sergimiz var. Ayrıca 10 tane de kurutulmuş domates fabrikamız var. 13 kilo yaş domatesten bir kilo kuru domates elde ediliyor. Bu domatesler yurt dışına yaklaşık 3 eurodan satılıyor. Kurutulmuş domatesi İtalyanlar çok seviyor. Bizim kuru domatesimizi pizzada kullanıyorlar. Amerikalılar hamburgerde, Brezilyalılar ise sandviçlerinde kullanıyor. Polonyalıların da ilgisi artmaya başladı. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere, Amerika Birleşik Devletleri, Kanada, Japonya, Brezilya dahil dünyanın 100 ülkesine ihracat yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl 83 milyon dolarlık bir ihracat gerçekleştirdik. Bu yılki ihracat hedefimiz 100 milyon dolar. Biz Torbalı’da tarıma dayalı sanayiyi geliştiriyoruz. ‘Tarımdan vazgeçmeden nasıl sanayileşebiliriz?’ diye düşündük. Bunun da en güzel örneğini de kurutulmuş domateste gösteriyoruz. Son yıllarda Malatya’da, Urfa’da, Mardin’de, Ankara’da, Manisa’da da bu sergiler serilmeye başladı. Torbalı’nın kurutulmuş domatesi model oldu” dedi. Ülkelerin tercihine göre işleniyor Bölgedeki sanayicilerden Kemal Saygıner de kurutulmuş domateslerin işleniş süreci hakkında şunları söyledi: “Ürünler kurduktan sonra depolarımıza gelir. Ham maddeler ön seçimden sonra soğuk havalarımıza depolanır. Tüm kontrolleri yapılan bu ürünler müşterilerin taleplerine göre paketlenerek seçilir. Müşterilerimiz bizden genelde jülyen kesim talep ediyor. Brezilyalılara küp şeklinde gönderiyoruz. Ayrıca toz halde tercih eden ülkeler de mevcut. Biz yaş domatesin kilosunu 4 liradan alıyoruz. Kurutulmuş domateslerin satış fiyatları ise ülkeye göre değişiyor. Avrupa’ya 3-3,5 eruoya satıyoruz, Brezilya ve Amerika Birleşik Devletleri’ne 4 dolardan satıyoruz.” 2 yıl raf ömrü var Torbalı kuru domatesinin, vakumlu paketlerde ve doğrudan güneş ışığı almayan yerlerde muhafaza edildiği takdirde en az 2 yıl raf ömrü bulunuyor. Türkiye’nin kurutulmuş domates ihracatının yüzde 95’ini karşılayan bölge; güneş açısı, nem oranı ve rüzgarıyla eşsiz olarak kabul ediliyor. Kurutulmuş domatesi ihracatında 23 milyon dolar ihracat ile Amerika Birleşik Devletleri listenin başını çekerken, 20 milyon dolar ile İtalya, 12 milyon dolar ile Almanya ve 7 milyon dolar ile Polonya ilk sıralarda yer alıyor.

Urfa isotuna rakip çıktı: Aslanlar biberi Haber

Urfa isotuna rakip çıktı: Aslanlar biberi

Geçen yıl coğrafi işaret belgesi alan Aslanlar biberinin Urfa’nın isotundan daha acı olduğunu söyleyen Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Aslanlar biberinin acı olma özelliğiyle Urfa’nın isotuyla yarışıyor. Bu konuda da Urfalı kardeşlerimize, hemşehrilerimize meydan okuyoruz. Buyurun gelin. Aslanlar biberi mi acı, Urfa’nın biberi mi acı?” dedi. İklimi ve toprağı nedeniyle pek çok ürünün yetiştiği İzmir’in Torbalı ilçesinde, temmuz ayı itibariyle de Aslanlar biberinin hasadı başladı. İlçenin Aslanlar köyünde yetişen biberler, acılığı ve mideyi yakmamasıyla biliniyor. Geçen yıl coğrafi işaret belgesini alan biberlerin işlenerek özellikle İtalya’ya ihraç edilmesi de gündemde. Aslanlar biberinin Urfa isotundan daha acı olduğunu belirten Torbalı Ticaret Odası Başkanı Abdulvahap Olgun, “Aslanlar biberi, acı olma özelliğiyle Urfa’nın isotuyla yarışıyor. Bu konuda da Urfalı kardeşlerimize, hemşehrilerimize meydan okuyoruz. Buyurun gelin. Aslanlar biberi mi acı, Urfa’nın biberi mi acı? Kıyaslamasını hep beraber yapalım. Bizim biberimizin acılığı Urfa isotundan daha yüksek fakat mideye hiçbir zararı yok, mideyi yakmıyor” diye konuştu. Aslanlar köyünde 100 yıldır yetiştiriliyor Aslanlar biberinde temmuz ayının ilk haftasıyla birlikte hasadın başladığını, fidelerin Haziran ayında toprağa verildiğini kaydeden Başkan Olgun, “Geçen yıl İzmir’in 35. ürünü olarak Aslanlar biberinin coğrafi tescilini aldık. Coğrafi tescili alındıktan sonra ilk hasada başladık. Bundan dolayı çok mutluyuz. Aslanlar biberi bizim bölgemizde yetişiyor. Akdeniz iklimini seven, toprak yapısı itibariyle Aslanlar köyümüzde büyük rağbet gören bir bitkimiz. Burada yaşayan kardeşlerimiz 135 yıl önce Rumeli’den buraya göç etmişler. Tohumlar da oradan buraya getirilmiş. Orada da benzer iklim özellikleri olduğu için burada da yetiştirilmiş. Bu köyümüzde aşağı yukarı 100 yıldır bu ürün yetiştiriliyor” bilgisini verdi. İtalyanlardan ilgi var Aslanlar biberinin iç piyasaya satıldığını, bir firmanın ihracat konusunda girişimlerde bulunduğunu kaydeden Başkan Olgun, “Aslanlar biberine İtalyanlardan ilgi var. Bizim de fabrikalar tarafından biberin işlenmesi için çalışmalarımız var. Aslanlar biberinin kurutulması, turşusunun yapılması ve pul biber olarak işlenerek ihraç edilmesi konusu gündemimizde. Ayrıca Aslanlar biberini özellikle pideciler ve lokantacılar toptan alıyor. İç piyasada çok talep gören bir ürünümüz. Bu yıl verim de oldukça yüksek. Güzel bir hasat sezonu bekliyoruz” ifadelerini kullandı. “Pazardaki fiyatı 25 lira” Aslanlar Mahallesi Muhtarı Sedat Sunar, “Hasat dönemimiz güzel geçiyor. Biberlerimizde rekolte de fiyat da iyi. Aslanlar biberimiz çok meşhur, geçen yıl coğrafi işaretini de aldık. Aslanlar biberi acıdır ama mideyi ağrıtmaz. Pideciler, lokantacılar bu biberi çok kullanıyor. Bir dönümde 5 bin kök var. Bir dönümde 2,5 ton ürün verir. Eylülün ortalarına kadar da hasat devam eder. Biberlerin pazardaki fiyatı kilosu 25 lira civarında. Biz ise 15 liradan satıyoruz” sözlerine yer verdi. “Acıdır ama mideyi ağrıtmaz” Fuat Sunar, “46 senedir bu biberi yetiştiriyorum. Selanik göçmeni olduğumuz için tohumunu oradan getirdik. Eylül ayına kadar hasadımız devam edecek. Geçen seneye göre biberlerimiz daha bol ve sağlıklı. Toptan olarak kilosunu 15 liradan veriyoruz. Aslanlar biberi lezzetlidir, acıdır ve mideyi yakmaz. Bu biberde bir tarafı tatlı, bir tarafı da acıdır” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.