TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Trabzon

AGRONEWS - Trabzon haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Trabzon haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Hamsi İhracatı Palamutu Geride Bıraktı Haber

Hamsi İhracatı Palamutu Geride Bıraktı

TRABZON (İHA) - Türkiye'de 1 Eylül'de başlayan balık avı sezonuyla son yılların en bereketli palamut avı yapılırken, bu bolluğun karşılığı ihracat rakamlarında görülemedi. Eylül-Ekim aylarında, ülkemizden sadece iki ülkeye yapılan palamut ihracatından 15 bin 556 dolar döviz girdisi sağlandı. Aynı dönemde 20 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 12 milyon 306 bin 154 dolar döviz girdisi elde edildi. Hamsi ihracatının en fazla yapıldığı ülke 4 milyon 502 bin 792 dolar ile Fransa olurken, Belçika 3 milyon 736 bin 313 dolar ile ikinci, ABD ise 1 milyon 191 bin 935 dolar ile üçüncü sırada yer aldı. Toplamda Fransa, Belçika, ABD, Almanya, Birleşik Krallık, Ukrayna, İspanya, Hollanda, KKTC, İtalya, Romanya, Kanada, Birleşik Arap Emirlikleri, Gürcistan, Azerbaycan, İsviçre, Yunanistan, Irak, Dubai ve Kenya’ya yapılan hamsi ihracatından 2 milyon 288 bin 154 kilogram karşılığı 12 milyon 306 bin 154 dolar döviz girdisi elde edildi. Geçen yılın aynı döneminde, 25 ülkeye yapılan hamsi ihracatından 2 milyon 1 bin 862 kilogram karşılığı 11 milyon 168 bin 499 dolar döviz elde edilmişti. Palamut ihracatı ise Eylül-Ekim ayında sadece iki ülkeye yapıldı. KKTC'ye 6 bin 418 kilogram, Türkmenistan’a ise 1.490 kilogram palamut gönderildi. Bu ihracattan 15 bin 556 dolar döviz girdisi sağlanırken, geçen yılın aynı döneminde palamut ihracatından 2 bin 730 dolar elde edilmişti. HAMSİ, DÜNYANIN HER YERİNDE SEVİLİYOR Balıkçılar, yurt dışında genellikle hamsinin daha fazla tercih edildiğini belirtiyor. Balıkçı Ahmet Çoğalmış, "Yıllık 10 milyon doların üzerinde hamsi ticareti mevcut. Palamut yurt içinde daha çok talep gördüğü için dış ülkelere pek gitmiyor. İhracata genelde hamsi daha çok tercih ediliyor. Hamsi dünyanın her tarafında sevilen bir balık. Karadeniz deyince akla ilk gelen hamsi, dolayısıyla vatandaş hamsiyi benimsemiş" dedi. Yıllık 10-15 milyon dolar döviz girdisi sağlandığını sözlerine ekledi.  Balıkçı Emin Avcı, palamudun yurt dışında pek tanınmadığını, ancak hamsinin dünya çapında bilindiğini ve bu nedenle ihracatının daha fazla olduğunu ifade etti. Balıkçı Çetin Kavzoğlu ise, hamsinin dünyanın her yerinde rağbet gördüğünü, palamudun ise yalnızca Türkiye ve Yunanistan'da tüketildiğini belirtti. Trabzon'dan yapılan hamsi ihracatından Eylül-Ekim döneminde 185 bin 617 dolar döviz girdisi sağlanırken, geçen yıl aynı dönemde bu rakam 287 bin 427 dolar olmuştu.

İneklerine 4 katlı apartmanda bakıyor Haber

İneklerine 4 katlı apartmanda bakıyor

Gökhan Karadeniz, 4 Katlı Binayı Çiftlik Haline Getirdi Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlı Sinlice mahallesinde, Gökhan Karadeniz (30), üniversiteden mezun olduktan sonra kendi işini kurma kararı aldı. Üniversitenin doğal gaz teknikerliği bölümünü birinci olarak tamamlayan Karadeniz, gurbetteki iş fırsatlarını bir kenara bırakarak, köyünde ailesinden öğrendiği hayvancılığı büyütmeye karar verdi. Ancak arazinin zorluğu nedeniyle yer bulmakta zorlanan Karadeniz, dik yamaçta 4 katlı bir bina inşa etmeye başladı. Çevre sakinlerinden olumsuz yorumlar alsa da, Karadeniz kararlılıkla inşaatı tamamladı. Çiftlik ve Evin İlginç Düzeni 4 katlı binanın ilginç bir hikayesi olduğunu belirten Gökhan Karadeniz, apartmanın her katını farklı amaçlar için kullanıyor. Binanın birinci katını besilik hayvanlara, ikinci katını sağılır ve buzağılarına ayırmış. Üçüncü kat ise samanlık ve yemlik olarak düzenlenmiş. En üst katta ise kendisi için bir yaşam alanı oluşturmuş. Karadeniz, "4 katlı binamız aslında bir apartman gibi görünüyor ama içindeki sakinler ineklerimiz. Bu bina, arazinin zorlukları nedeniyle böyle şekil aldı," dedi. Hayvancılıkta Yükselen Başarı Karadeniz, kısa sürede büyük başarılar elde ederek yöredeki hayvancılığı yeniden canlandırdı. "2017 yılında bu işe başladık ve 2018’de geçiş yaptık. 4 katlı bina yapmamız, arazinin zorluğundan kaynaklıydı. Bu süreçte çevreden birçok ilginç tepki aldık. Ama biz sağlam bir yapı kurduk ve şimdilerde yaklaşık 30 hayvanımız var," şeklinde konuştu. Gençlerin Köye Dönüşü ve Gelecek Planları Gökhan Karadeniz, gençlerin köylerine dönmesini ve kendi işlerini kurmalarını teşvik ediyor. "Bölgesel projelerin daha iyi olması gerektiğini düşünüyorum. Gençlerin köye dönüş yaparak kendi işlerini kurmaları, hem kendileri hem de bölge için faydalı olacaktır," diyor. Ayrıca, işletmesini büyütme planları olduğunu ve hayvancılıkla ilgili daha güzel projeler üzerinde çalıştıklarını belirtiyor. Yeğeni Emircan Topal’ın Görüşleri Karadeniz’in yeğeni Emircan Topal (19), liseyi bitirdikten sonra dayısının yanında çalışmaya başladı. Topal, "Dayımın bu binayı inşa edeceğini duyduğumda pek inanamadım. Ancak şimdi buranın büyüklüğünü ve başarısını görüyorum. Sabah erken saatlerde kalkıp hayvanlara bakım yapıyorum ve her geçen gün bu işi daha iyi öğreniyorum," dedi. Sonuç: Trabzon’daki Hayvancılık Başarıyla Devam Ediyor Gökhan Karadeniz’in 4 katlı çiftliği, sadece ilginç yapısıyla değil, aynı zamanda başarısıyla da dikkat çekiyor. Ailesinden öğrendiği hayvancılığı modern yöntemlerle birleştiren Karadeniz, bölgenin ekonomik yaşamına katkı sağlıyor ve hayvancılığın geleceği için umut verici bir örnek oluşturuyor.

Haber

"Palamutun ızgarası için Ekim ayını bekleyin"

’Balığı sevdiren adam’ olarak bilinen Bordo-mavi Balık Restoran’ın sahibi Erşan Yılmaz, çektiği balık pişirme videolarıyla kendine has bir akım oluştururken, bu sezon bol miktarda tezgâhlarda yer alan palamutun nasıl pişirileceği konusunda önerilerde bulundu. Palamudun genelde Ekim ayı ortalarına doğru yağlandığını ve ızgarasının bu dönemlerde daha lezzetli olacağına dikkat çeken Yılmaz, şu sıralar ise en uygun pişirme şeklinin kızartma ve halk arasında “Ekşili” diye tabir edilen buğulaması olduğunu belirtti. "Ekşili yöremize uygun bir yemek türü" Palamudun ekşilisinin yöreye en uygun yemek şekli olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bu sene palamut önceki yıllara göre daha çok bol çıktı. İnşallah vatandaşlarımız bol bol tüketir fiyat olarak ta ekonomik. Genelde eskiler, ’Palamut ilk çıktığında yağlı olmaz’ diye tabir eder. Genelde kızartması bir süre sonra buğulama sebzeli olarak pişirilmesi öneriyoruz. Ekim aylarının ortalarına doğru palamut devam edip yağlandığı zaman ızgarası çok güzel olur. Belli büyüklüğü ulaştıktan sonra eskilden anne annelerimiz, baba annelerimiz yaptığı tuzlamalar yapılabilir. Ekşili yöremize uygun bir yemek türüdür. Hem ekonomik hem de doyurucu bir yemektir. Bir balık ile birlikte dört kişinin doyabileceği bir yemektir. Sebzeleri kullanarak çok az miktarda baharat, tereyağını harmanlayarak güzel bir yemek ortaya çıkıyor. Biraz da sulu bırakıyoruz ki ekmeği banmak için. Yöremizde çok sevilen bir yemektir. Palamudun gelende kızartmasını çok tercih eden var sebzelisini de. Ancak ekşilisi biraz daha ön planda” diye konuştu. "Balık yemeyen çok kişiye balığı yedirdik" Sosyal medyada balık pişirme ve temizleme şekillerini paylayan Yılmaz, “Sosyal medyada genelde sezonlara göre balıkların pişim şekilleri temizleme şekillerini içeren doğal videolar atıyorum. Dolayısıyla fazla sayıda takipçimin olmasına neden oluyor. Aklımıza geldiğince sezonlarda ’Hangi balık nasıl pişirilir nasıl sunulur?’ bu şekilde videolar paylaşıyoruz. Bu zamana kadar balık yemeyen çok kişiye ekip olarak balık yedirdik sevdirdik. Genelde denizden çıktığı gibi taze olarak sunumumuz, kendimize has bir pişirme şeklimiz olduğundan balığı sevdirdik. Yabancılar da geliyor yerli de geliyor şehir dışından çok gelenler de var. Palamut sezon başında kuru olduğu için genelde kızartma öneriyoruz. Kızartmada isteğe göre mısır unu isterseniz sade de kızartabilirsiniz. Belli bir zaman sonra yağlanacağı için bu defa kızartmayı önermiyoruz. Çünkü çok yağlı olduğundan sizi kesebilir. Sebzeli veya açık ateşte pişirme ya da ızgarayı öneriyoruz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.