TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Trabzon

AGRONEWS - Trabzon haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Trabzon haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

İneklerine 4 katlı apartmanda bakıyor Haber

İneklerine 4 katlı apartmanda bakıyor

Gökhan Karadeniz, 4 Katlı Binayı Çiftlik Haline Getirdi Trabzon’un Şalpazarı ilçesine bağlı Sinlice mahallesinde, Gökhan Karadeniz (30), üniversiteden mezun olduktan sonra kendi işini kurma kararı aldı. Üniversitenin doğal gaz teknikerliği bölümünü birinci olarak tamamlayan Karadeniz, gurbetteki iş fırsatlarını bir kenara bırakarak, köyünde ailesinden öğrendiği hayvancılığı büyütmeye karar verdi. Ancak arazinin zorluğu nedeniyle yer bulmakta zorlanan Karadeniz, dik yamaçta 4 katlı bir bina inşa etmeye başladı. Çevre sakinlerinden olumsuz yorumlar alsa da, Karadeniz kararlılıkla inşaatı tamamladı. Çiftlik ve Evin İlginç Düzeni 4 katlı binanın ilginç bir hikayesi olduğunu belirten Gökhan Karadeniz, apartmanın her katını farklı amaçlar için kullanıyor. Binanın birinci katını besilik hayvanlara, ikinci katını sağılır ve buzağılarına ayırmış. Üçüncü kat ise samanlık ve yemlik olarak düzenlenmiş. En üst katta ise kendisi için bir yaşam alanı oluşturmuş. Karadeniz, "4 katlı binamız aslında bir apartman gibi görünüyor ama içindeki sakinler ineklerimiz. Bu bina, arazinin zorlukları nedeniyle böyle şekil aldı," dedi. Hayvancılıkta Yükselen Başarı Karadeniz, kısa sürede büyük başarılar elde ederek yöredeki hayvancılığı yeniden canlandırdı. "2017 yılında bu işe başladık ve 2018’de geçiş yaptık. 4 katlı bina yapmamız, arazinin zorluğundan kaynaklıydı. Bu süreçte çevreden birçok ilginç tepki aldık. Ama biz sağlam bir yapı kurduk ve şimdilerde yaklaşık 30 hayvanımız var," şeklinde konuştu. Gençlerin Köye Dönüşü ve Gelecek Planları Gökhan Karadeniz, gençlerin köylerine dönmesini ve kendi işlerini kurmalarını teşvik ediyor. "Bölgesel projelerin daha iyi olması gerektiğini düşünüyorum. Gençlerin köye dönüş yaparak kendi işlerini kurmaları, hem kendileri hem de bölge için faydalı olacaktır," diyor. Ayrıca, işletmesini büyütme planları olduğunu ve hayvancılıkla ilgili daha güzel projeler üzerinde çalıştıklarını belirtiyor. Yeğeni Emircan Topal’ın Görüşleri Karadeniz’in yeğeni Emircan Topal (19), liseyi bitirdikten sonra dayısının yanında çalışmaya başladı. Topal, "Dayımın bu binayı inşa edeceğini duyduğumda pek inanamadım. Ancak şimdi buranın büyüklüğünü ve başarısını görüyorum. Sabah erken saatlerde kalkıp hayvanlara bakım yapıyorum ve her geçen gün bu işi daha iyi öğreniyorum," dedi. Sonuç: Trabzon’daki Hayvancılık Başarıyla Devam Ediyor Gökhan Karadeniz’in 4 katlı çiftliği, sadece ilginç yapısıyla değil, aynı zamanda başarısıyla da dikkat çekiyor. Ailesinden öğrendiği hayvancılığı modern yöntemlerle birleştiren Karadeniz, bölgenin ekonomik yaşamına katkı sağlıyor ve hayvancılığın geleceği için umut verici bir örnek oluşturuyor.

"Palamutun ızgarası için Ekim ayını bekleyin" Haber

"Palamutun ızgarası için Ekim ayını bekleyin"

’Balığı sevdiren adam’ olarak bilinen Bordo-mavi Balık Restoran’ın sahibi Erşan Yılmaz, çektiği balık pişirme videolarıyla kendine has bir akım oluştururken, bu sezon bol miktarda tezgâhlarda yer alan palamutun nasıl pişirileceği konusunda önerilerde bulundu. Palamudun genelde Ekim ayı ortalarına doğru yağlandığını ve ızgarasının bu dönemlerde daha lezzetli olacağına dikkat çeken Yılmaz, şu sıralar ise en uygun pişirme şeklinin kızartma ve halk arasında “Ekşili” diye tabir edilen buğulaması olduğunu belirtti. "Ekşili yöremize uygun bir yemek türü" Palamudun ekşilisinin yöreye en uygun yemek şekli olduğunu kaydeden Yılmaz, “Bu sene palamut önceki yıllara göre daha çok bol çıktı. İnşallah vatandaşlarımız bol bol tüketir fiyat olarak ta ekonomik. Genelde eskiler, ’Palamut ilk çıktığında yağlı olmaz’ diye tabir eder. Genelde kızartması bir süre sonra buğulama sebzeli olarak pişirilmesi öneriyoruz. Ekim aylarının ortalarına doğru palamut devam edip yağlandığı zaman ızgarası çok güzel olur. Belli büyüklüğü ulaştıktan sonra eskilden anne annelerimiz, baba annelerimiz yaptığı tuzlamalar yapılabilir. Ekşili yöremize uygun bir yemek türüdür. Hem ekonomik hem de doyurucu bir yemektir. Bir balık ile birlikte dört kişinin doyabileceği bir yemektir. Sebzeleri kullanarak çok az miktarda baharat, tereyağını harmanlayarak güzel bir yemek ortaya çıkıyor. Biraz da sulu bırakıyoruz ki ekmeği banmak için. Yöremizde çok sevilen bir yemektir. Palamudun gelende kızartmasını çok tercih eden var sebzelisini de. Ancak ekşilisi biraz daha ön planda” diye konuştu. "Balık yemeyen çok kişiye balığı yedirdik" Sosyal medyada balık pişirme ve temizleme şekillerini paylayan Yılmaz, “Sosyal medyada genelde sezonlara göre balıkların pişim şekilleri temizleme şekillerini içeren doğal videolar atıyorum. Dolayısıyla fazla sayıda takipçimin olmasına neden oluyor. Aklımıza geldiğince sezonlarda ’Hangi balık nasıl pişirilir nasıl sunulur?’ bu şekilde videolar paylaşıyoruz. Bu zamana kadar balık yemeyen çok kişiye ekip olarak balık yedirdik sevdirdik. Genelde denizden çıktığı gibi taze olarak sunumumuz, kendimize has bir pişirme şeklimiz olduğundan balığı sevdirdik. Yabancılar da geliyor yerli de geliyor şehir dışından çok gelenler de var. Palamut sezon başında kuru olduğu için genelde kızartma öneriyoruz. Kızartmada isteğe göre mısır unu isterseniz sade de kızartabilirsiniz. Belli bir zaman sonra yağlanacağı için bu defa kızartmayı önermiyoruz. Çünkü çok yağlı olduğundan sizi kesebilir. Sebzeli veya açık ateşte pişirme ya da ızgarayı öneriyoruz” dedi.

Bal üreticileri son on yılın en verimsiz sezonunu yaşadı Haber

Bal üreticileri son on yılın en verimsiz sezonunu yaşadı

Doğu Karadeniz Bölgesindeki arıcılar bu sezon, son on yılın en verimsiz sezonunu yaşarken bunun nedeninin iklimsel koşullardan kaynaklandığı ifade ettiler. Dünyada son yıllarda görülen iklim değişiklikleri özellikle gıda sektörünü olumsuz yönde etkiliyor. İklim değişikliğinden Türkiye de nasibini alırken, özellikle son yıllarda üretilen bal oranında ciddi düşüşler yaşandığı gözleniyor. Trabzonlu arıcılar bu sezonki hasattan umduğunu bulamazken, bölgeye özgü kestane balında da önemli ölçüde düşüş yaşandığı, Türkiye genelinde ise yüzde 40 oranında bal kaybının yaşandığını ifade edildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Trabzon Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Yusuf Aksoy, son 10 yılın en verimsiz sezonunu yaşadıklarını belirterek “Bu yıl Karadeniz’de gerek kestane balı, gerek orman gülü balı gerekse yaylalardaki yayla ballarımız istediğimiz oranda olmadı. İklim şartlarının olumsuzluğundan dolayı sıkıntı yaşadık. Yağmurdan dolayı kestane balı olmadı. Yukarlarda dolu, yağmur daha sonra da kurak derken hasadımız çok zayıf. Arıcılar açısından son 10 yılın en zor senesi diyebiliriz. Türkiye geneline bakıldığında yüzde 40 oranında bal kaybı var. Ayrıca bal olmayan yılların akabinde arı ölümleri meydana geliyor” dedi. "Arılar ve kovanlar giderek azalıyor" Arıların giderek azaldığına dikkat çeken Aksoy, “Arılar giderek azalıyor. Mesela 3 yıl önce göreve geldiğimde Trabzon’da arıcıların 225 bin kovanı var idi. Önceki sene 181 bin, geçen sene ise 161 bin kovan tespit ettik. Dolayısıyla git gide arı ve kovan sayısında azalma söz konusu. Her önüne gelen arıcılık yapmaması lazım maalesef bunların olumsuz sonuçları oluyor. Bilgisizlikten dolayı hastalıkların yayılma ihtimali çok yüksek. Karadeniz’de bu sene pek kestane balı olmadı. Zaten kestane ağaçlarında oluşan bir gal arısı söz konusu şu an Orman Bölge Müdürlüğümüz bu konuda bir çalışma yapıyor ama yeterli değil. Zaman alacak bir mücadele ve mücadelede 10 yıldan bahsediyorlar. Dolayısıyla 10 yılda Karadeniz arıcısı olumsuz etkilenecek” diye konuştu. Bal üretimi bakımından dünyada 10. sırada olduklarını kaydeden Aksoy, “Dünyada bal üretiminde 10. sıradayız ancak arı sayısı bakımından dünyada 3. sıradayız. İhracatımızın bir bölümünde sıkıntı var giden ballarımız piyasadaki bazı firmaların ballar geri dönüyor bu da sektörümüze büyük darbe vuruyor. Sahte ballar, merdiven altı yapımlar, laboratuvarlarda yapılan ballar, arı görmeden yapılan ballar” ifadelerini kullandı. "Aracıdan değil arıcıdan alın" Vatandaşlara balı mutlaka arıcıdan almaları tavsiyesinde bulunan Aksoy, “Mutlaka balı arıcıdan alsınlar, aracıdan almasınlar. Özellikle birlik dolumu olan balları alsınlar çok dikkatli olmaları gerekiyor. Yaylalarda yol kenarlarında satılan ballar normalde bizim arıcılarımızın balı ama güneş ışığı altında olduğu için onlara da rağbet etmesinler. Mutlaka ışık görmeyen raflardan, kapalı alanlardan ballarını alsınlar. Balın hakiki olduğunu görerek anlayamayız ancak tahlille anlaşılır. Tatmayla anlamak söz konusu değil. Özellikle eski sistem makinelerde sahte balı ayırt etmede yanılma olabiliyor yeni sistem makineler devreye girerse yanılma riski olmayacak. Bizim arıcımız genellikle bin 500 rakımın üzerinde bal üretiyor. Dolayısıyla bu ballar çok değerli ballardır. Bilim adamları bunu böyle öngörüyorlar. Çünkü gübre görmemiş, tarımsal ilaçlama yok değerli ballardır. Kesinlikle gıda değil ilaçtır” şeklinde konuştu.

Balıkçı ağları palamut ile doldu, tezgahtaki fiyatı 75 TL’ye düştü Haber

Balıkçı ağları palamut ile doldu, tezgahtaki fiyatı 75 TL’ye düştü

Trabzon’daki balık tezgahlarında dün 150-200 TL’ye satılan palamut yeni sezonun ilk gününde 75 TL’ye kadar düştü. Denizlerde 15 Nisan itibariyle başlayan av yasağı sona erdi. 1 Eylül itibariyle sona eren av yasağı ile birlikte "Vira Bismillah" diyerek ağlarını denizle buluşturan balıkçılar bol miktarda avlanan palamut ile yüzleri güldürdü. Trabzon’un Moloz mevkiindeki balık tezgahlarında dün 200 TL’ye satılan palamut yeni sezonun ilk gününde gerileyerek 75 TL’ye kadar düştü. 3 tanesi ise 200 TL’den satılan palamuta vatandaşlar da ilgi gösterirken, istavritin kilosu 75-100 TL, mezgitin kilosu da 100-150 TL arasında satışa sunuldu. Balıkçı esnafından Mehmetcan Örseloğlu, sezonun bollukla başladığını belirterek, “İnşallah böyle de devam eder. Hem vatandaş bol balık tüketir hem de biz satıcılar olarak bol balık satarız. Mutlu bir sezon geçirmiş olarak hep beraber iyi geçeceğine inanıyorum. Hamsi için şuanda bir şey denilmez. İlk açılış palamut olduğu için göstergeler palamutu gösteriyor. İnşallah bu sene hem palamut, hem hamsi olacak. Palamut ne kadar böyle gideceğini kestirmek mümkün değil. Denizin şartlarına bağlı. Dün palamut 200-250 liraydı. Bugün 75-100 lira bandına kadar düştü. İnşallah birkaç gün sonra daha da bol olur fiyatlar aşağıya düşer. Geçen sene palamut yoktu. Bu sene bollukla başladı inşallah böyle devam etmesini temenni ediyoruz. Bu sene bolluk ve bereket senesi diyoruz” dedi. Balıkçı Gökmen Aydın ise, palamut tezgahlarda bol bir şekilde yerini aldığını dile getirerek, “Sezon başladı. Palamut tezgahlarda bolca yerini aldı. Bu sene hamsi az olur palamut bol olur. İnşallah bundan sonra vatandaş ucuz balık yer. Fiyatlar 75-100 lira arasında değişiyor. 3 tanesi 200 liradan satıyoruz. Et ve tavuktan ucuz balık. Şuandan fena gözükmüyor. Hamsiye biraz daha var. Palamut biter sonra hamsi başlar. Bu sene inşallah vatandaş hamsi de yer” şeklinde konuştu. Palamutun ağlara vurmasıyla fiyatının da düştüğünü vurgulayan balıkçı Mehmet Örseloğlu da, “Gece 12’den itibaren vira bismillah dedik. Şuan görünürde güzel gidiyor. Palamut ilk günden biraz bol gelmeye başladı. Gelir gelmez fiyatlarda düştü. Dün 150 TL’ye sattığımız palamutu bugün 75-100 TL arasında satıyoruz. İnşallah böyle güzel devam eder. Palamutun bol olduğu yerde hamsi az olur” ifadelerini kullandı.

Palamut nereye onlar oraya Haber

Palamut nereye onlar oraya

Balıkçı tekneleri 1 Eylül’de başlayacak yeni av sezonu için ‘Vira Bismillah’ diyerek denize açılacak. Yeni sezonda palamuttan umutlu olduklarını belirterek balıkçılar bereketli bir sezon geçireceklerine inanıyor. Trol ve gırgır ile balık avcılığının 15 Nisan’da başlayan av yasağı dönemi 1 Eylül itibariyle sona eriyor. 1 Eylül’de denize açılacak olan tekneler 4,5 ayın ardından son hazırlıklarını tamamlayarak denize açılmak için beklemeye başladı. Trabzon’un Yoroz mevkiinde bulunan limandan denize açılacak olan tekneler yeni av sezonunda palamudun peşinden gideceklerini belirtirlerken, "Palamut nereye biz oraya” dediler. Palamuttan beklenti yüksek Yeni sezonda palamuttan beklentilerinin yüksek olduğunu kaydeden tekne sahiplerinden Emre Köroğlu, “Palamuttan be sene beklentimiz yüksek. Denizdeki görüntüye bakacak olursak bu seneki palamut güzel görünüyor. Beklentilerimiz geçen sene oranla bu sene daha iyi. Geçen sene pek olmadı. Ancak bu seneki görüntü daha iyi. Başlangıç palamut diye gözüküyor eğer palamudun olmama durumu görünürse istavrite bakacağız. Bu sene palamut var inşallah hamsi de olur . Deniz suyu sıcaklığı şu anda güzel gözüküyor palamut için elverişli. Yoroz limanından çıkış yaparak palamudun durumuna göre nerede bolsa oraya gideceğiz. İstanbul’dan Hopa’ya kadar bakacağız, bakalım balık nerede olacak” dedi. Hazırlıklar bitti Yeni sezon için hazırlıklarının bittiğini belirten Köroğlu, “Bütün işlerimizi hemen hemen bitirdik. Her sezon olduğu gibi ağlarımızı tamir ettik, teknenin bakımlarını yaptık sezona hazırız. Balığın çıkış fiyatı bizde uygun inşallah daha da iyi olur. Vatandaşımız her zaman ucuz yesin biz de onu isteriz. Balık tüketiminde diğer ülkelerin çok gerisindeyiz daha fazla olmasını isteriz” diye konuştu. Tekne sahiplerinden Mehmet Genç ise “Bu sene palamudun çok olduğu söyleniyor. İnşallah hamside olduğu gibi palamut yüzümüzü güldürür. Herkes rızkının peşinden koşacaktır. Geçen sene palamut yoktu hamsi çok iyi idi. Bu sene işler tersine döndü palamut var hamside biraz burukluk var ama inşallah hamsi de olacak. Yeni sezonda teknenin boyasından ağların tamirine kadar hepsini yaptık. Masraflar çok ağır mazotudur tayfaya ödenen avans bunlar çok yüksektir” ifadelerini kullandı. Rota Ereğli ve Sinop Bu sene inşallah vatandaşın ucuz palamut yiyeceğini belirten Genç, ”Yeni sezonda güzergâhımız balığın durumuna göre, büyük bir ihtimalle Ereğli, Sinop taraflarından başlama durumu var. Çünkü balık devamlı o taraftan geliyor onun için o taraflara yönelme durumumuz var. İnşallah bu sene bol balıkçılık olacak, vatandaş palamudu ucuz yiyecek” diye konuştu.

Karadeniz Sahil Yolu fındıkçılar için harman yeri oldu Haber

Karadeniz Sahil Yolu fındıkçılar için harman yeri oldu

Karadeniz’de fındık hasadı halen sürerken, Trabzon’da bazı üreticiler topladıkları fındığı Karadeniz Sahil Yolu’nun kenarlarına sererek kurutmaya başladı. Arsin ilçesinde fındık bahçesinde çuvallara doldurdukları fındıkları kurutmak için Karadeniz Sahil Yolu’na yoluna kadar getiren üreticiler fındıkları yol kenarlarında metrelerce uzunluktaki kaldırımlara serdiler. Yüksek kesimlerde uzun süren fındık kurutma işlemi nedeniyle Karadeniz Sahil Yolunu harmana çeviren üreticiler kısa sürede fındıklarını kurutabiliyorlar. Üreticilerden Leyla Ustaömer, her sene aynı zamanda topladıkları fındığı kurutmaya başladıklarını belirterek işin zorluğundan yakındı. Fındık işinin çok zahmetli olduğunu belirten Ustaömer, "Bahçe işi bitti şimdi kurutuyoruz. Çok zahmetli, çok zor iş. Yapamayınca mecburen günlükçü alıp toplattık. Günlükçüye verdiğimiz parayı karşılamıyor. Her sene olduğu gibi bu sene de aynı günlerde tam zamanında topladık. Serilen fındığı bir iki gün sonra patoza vuracağız. 2-3 gün sonra da kurur” dedi. Üreticilerden Hakan Sağıroğlu ise mecburen yevmiyeci tuttuklarını kaydederek "Topladığımız fındığı buraya sererek kurutuyoruz. Bir iki gün sonra da patoza vurulacak. Patozdan sonra tekrar kuruyacak. Sonrasında çuvallara konularak kaldıracağız. Zorluğu var, fındığın altı temizleniyor, bir buçuk hafta kadar toplaması sürüyor, iki hafta harman süresi oluyor. Bizim için 1-1,5 ay kadar süren bir mesai. Evimiz de yolun karşı tarafında olduğu için fındığımızı kollayabiliyoruz. Zorluğu güneşin altında çalışmak oluyor" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.