TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Trakya

AGRONEWS - Trakya haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Trakya haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yerli Hibrit Ayçiçeği tarla günü ile taçlandı Haber

Yerli Hibrit Ayçiçeği tarla günü ile taçlandı

Tekirdağ’da düzenlenen tarla günü ile Türkiye’nin dört bir yanında yaygınlaşmaya başlayan yerli tohumun başarısı kutlandı. Trakya Bölgesi’nde geliştirilen yerli hibrit ayçiçeği tohumu, kuraklık karşısında gösterdiği üstün direnç ile uluslararası tohum firmalarına meydan okuyarak dikkatleri üzerine çekti. Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde düzenlenen tarla günü ile yerli tohumun başarısı kutlandı ve Türkiye genelinde yaygınlaştırılmasının önü açıldı. Trakya Kalkınma Ajansı’nın desteğiyle geliştirilen ve Tekirdağ, Edirne, Kırklareli başta olmak üzere birçok ilde deneme ekimleri yapılan yerli hibrit ayçiçeği, özellikle kuraklığa dayanıklılığıyla fark oluşturdu. Geçtiğimiz yıllarda uluslararası firmaların tohumlarından yetiştirilen ayçiçeği tarlalarının kuruduğu gözlenirken, yerli tohumlar bu zorlu şartlara karşı üstün bir performans sergiledi. Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesinde düzenlenen tarla günü ile bu başarının mutluluğu paylaşıldı. Tarla günü programı sonrasında yerli ayçiçeği tarlasında biçerdöverin devreye girmesiyle hasat başladı. “Ayçiçeğindeki hikayeyi de Türkiye’de garanti etmiş bulunmaktayız” Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaptığı açıklamada, "2017 yılında attığımız bu küçücük tohumlar, 2018-19 ve 2021 yıllarında Allah’ın izniyle ve yardımıyla 5-6 senede AR-GE’sini tamamlayarak, 2021 yılında sadece 100 ton üretebildik. Ama bu bizim için sadece bir başlangıçtı. Tüm Trakya’nın değişik yerlerinde, Edirne, Tekirdağ, Kırklareli ve Çanakkale’de ufak ufak denemeler yaptık. 2022’de biraz daha çoğalttık. 2023’te elde ettiğimiz ürünleri bu sene Türkiye’nin 20’den fazla ilinde yaydık. Ekim alanını 200 bin dekara ulaştırdık. 2024-2025 sezonunda ise inşallah bu sayıyı 2-3 katına çıkarmayı hedefliyoruz. Bu anlamda bir rüya ve istekle başlayan bu hikaye, bugün burada sizin de bulunduğunuz bir ortamda, yüzlerce çiftçimiz Trakya’da, Çanakkale’de, Samsun’da, Tokat’ta, Eskişehir’de, Adana’da, Konya’da, hatta Şanlıurfa, Diyarbakır, Batman gibi illerde sizin ürünleriniz şu an ekiliyor ve dikiliyor. Pandemi döneminde nasıl ki bize aşı vermediler, kendi aşımızı yaptık. Bu anlamda dünyanın ekonomik krize, gıda krizine girebileceği bir dönemde, uluslararası şirketler tohum vermedikleri zaman, vermeyebilirsiniz. Bizim kendi tohumumuz var diyebileceğiz. Bu anlamda İHA’da, SİHA’da, uçakta, arabada ve diğer konularda nasıl kimseye bağımlı değilsek, kendi kendimize yetebiliyorsak, inşallah ayçiçeğindeki hikayeyi de Türkiye’de garanti etmiş bulunmaktayız. Yabancı tohumlar vermese bile gelecek dönemlerde Trakya Tohum tüm Türkiye’ye tohum verebilecek" dedi. “Yerli ve milli olmak hepimizin onuru ve gururu” Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal ise açıklamasında, "Tarım ve Orman Bakanlığı olarak biz, 2021 yılından beri tarımsal arazilerin kullanımının etkinleştirilmesi projesi çerçevesinde yerli ve milli ayçiçeği tohumuna destek veriyoruz. Bakanlığımızın bu konuya bütçe ayırması ile birlikte, yüzde 25 üretici katkılı, yüzde 75 Bakanlığımızın hibe katkılı bu projeyi başlattık ve destekledik. O günden beri de desteklememiz devam ediyor. 2022-2023-2024 yılları arasında Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreterliğimizin destekleri ile projeyi yürüttük. Şu ana kadar 3 yılın ortalamasında 58 bin dekarda yerli ve milli ayçiçeği ekimini ilimizde sağladık. Adı üzerinde yerli ve milli olmak hepimizin onuru ve gururu" dedi. “Diğer tarlalara göre yerli ve milli ayçiçeği tarlası daha iyi” Hasat şenliğine katılan çiftçilerden Hasan Terzioğlu da yaptığı açıklamada, "Ben de yeni ektim. Diğer tarlalarıma göre yerli ve milli ayçiçeği tarlası daha iyi. Ben zaten milliyetçilikten yanayım. Milli olmasını istiyorum, yabancılardan da bir şeyler almayalım diyorum; kendimiz üretelim, kendimiz yetiştirelim her şeyi" dedi. Programa Tekirdağ Vali Yardımcısı Günay Öztürk, Süleymanpaşa Kaymakamı Mustafa Güler, Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ Tarım ve Orman İl Müdürü Oktay Öcal ve birçok çiftçi katıldı.

Sarıgöl’de üzüm hasadı başladı Haber

Sarıgöl’de üzüm hasadı başladı

Manisa'nın Sarıgöl ilçesinde üzüm hasadına başlandı. Temmuz ayının 15'inden önce erkence üzüm türü olan Superiol ve Trakya İlkeren üzümlerinin hasadına devam edilen ilçede havaların çok sıcak gitmesi üzerine Çekirdeksiz Sultaniye üzümlerin kırsal alanlarda erken hasadına neden oldu. Sarıgöl ve çevresinde 120 bin dekarlık üzüm bağında sabahın erken saatlerinde üzüm bağlarına giren tarım işçileri kestikleri üzümleri kamyonlara yükleyerek büyük illerdeki hallere göndermeye devam ediyor. Sarıgöl Ovasında Superiol türü üzümün bağda kilosu 25-50 lira arasında kalitesine göre alımı yapılırken diğer yandan Çekirdeksiz Sultaniye üzüm kırsal alanlardaki bağlardan kilosu 25-45 lira arasında kalitesine göre alımı yapıldığı öğrenildi. Sarıgöl Emcelli Mahallesinden üzüm üreticisi İlyas Karadağ Superiol türü üzümlerinin kilosunu 50 liradan sattığını ifade etti. Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ise hava şartlarının bu yıl Sultaniye üzüm başta olmak üzere 20 gün önceden geliştiğini ifade ederek, "Sultaniye Üzümlerimizde geçtiğimiz yıllarda ağustos ayının 20'sinden sonra hasadına başlanırdı. Bu yıl 20 gün önceden olgunlaşma gösteren üzümün satışına başlandı. İlçemizde iç piyasa ve ihracatlık üzüm var. Şuan iç piyasaya Sultaniye üzümler 25-35 lira arasında bağdan kesiliyor. Üzüm üreticilerimizi uyarıyorum. Açığa üzüm satmayın havalar sıcak iken kurutulur bu yıl kuru üzüm fiyatı iyi olacak çünkü geçen yıllardan stok kuru üzüm yok. Tüccarlar bile geçen yılın kuru üzümünün kilosunu 125-150 liradan alıyor. Tekrar edeyim açık üzüm vermeyin kurutun. Kapalı alanlarda bulunan üzümlerimiz kaliteli. Bağcılar her gün üzümlerin salkımlarıyla yakından ilgileniyor. Bu nedenle üzümlerimizi değerinde satmaya çalışın. Peşin satın ki geçmiş yıllarda yaşanan mağduriyetleri yaşamayın." dedi.

Yerli ayçiçeği kuraklığa meydan okuyor: Tohum firmaları şokta Haber

Yerli ayçiçeği kuraklığa meydan okuyor: Tohum firmaları şokta

Yerli ayçiçeği artık ülkenin 4 bir yanında yetiştirilmeye başlandı. Trakya Kalkınma Ajansı’nın destekleriyle geliştirilen yerli ve milli hibrit ayçiçeği Tekirdağ, Edirne ve Kırklareli başta olmak üzere ülke genelinde yaygınlaşmaya başladı. Geçen yıl uluslararası yabancı bazı firmaların tohumlarından yetiştirilen ayçiçeği tarlaları kururken yerli ayçiçeği tohumu ise kuraklığa dayanıklı olarak farkını ortaya koydu. Bu yılda deneme alanları genişletilen ve 20 ilde ekilen yerli hibrit ayçiçeği tohumu, yabancı firmalara oranla yine farkını ortaya koydu. Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin, Tekirdağ’ın Süleymanpaşa ilçesindeki yerli ayçiçeği tarlasında incelemede bulunarak yerli ayçiçeğinin kuraklığa dirençliği ile farkını yerinde inceledi. “Çıktığımız bu yolda ne kadar başarılı olduğumuzu göstermiş oluyor” Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin yaptığı açıklamada, "Biz Trakya kalkınma ajansı olarak Trakya Bölgesindeki 38 tohum şirketi, borsalarımız ve üniversite ile beraber 2017 yılında Türkiye’nin ilk yerli ve milli hibrit ayçiçeğinin AR-GE çalışmalarına başladık. Bu çalışmalar neticesinde 2021 yılında Allah’ın da yardımıyla ve izniyle ilk defa Türkiye’de yerli ve milli hibrit ayçiçeğini toprakla buluşturduk. İlk başladığımızda sadece Trakya bölgemizdeki 3 ilimizde yaklaşık 10 bin ile 25 bin dekar arasında alanda ekim yapıldı. Bir sonraki sene performans iyi olduğu için 40 bin dekara çıkardık. Geçen sene malum Çok ciddi bir kuraklık vardı. Kuraklığa rağmen performans çok iyi olduğundan dolayı malum birçok şirketin tohumları kuraklıktan etkilenerek çıkışlar iyi olmadı ve verim vermedi. Ama bizim geçen sene bu kuraklığa ve zorluğa rağmen çıkışlarımız, yağ oranlarımız ve verimliliğimiz iyi olduğundan dolayı bu sene başta Trakya olmak üzere Marmara’nın tamamında Çanakkale’den tutun Balıkesir, Sakarya, Kocaeli, İstanbul gibi illerimizle beraber ortak Karadeniz’de Samsun, Tokat, Orta Anadolu’da Eskişehir ve Ankara’da, Adana’da ve 2. ekim olarak da Şanlıurfa ve Diyarbakır’da yaklaşık 20 ilde yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumumuz Türkiye’nin birçok ilinde toprakla ve çiftçilerimizle buluştu. Bu sene özellikle Trakya bölgesinde çiftçilerimizle dolaşıyoruz onlardan geri dönüşler almaya çalışıyoruz. Gördüğünüz gibi çok güzel ve büyük başaklar ortaya çıkmış. Bu sonuçları diğer illerimizde de aldığımızı görüyoruz. Bu da çıktığımız bu yolda ne kadar başarılı olduğumuzu göstermiş oluyor. Gelecek yıllarda da Türkiye’nin 40-50 elinde yerli ayçiçeğini yaygınlaştırmayı düşünüyoruz. Şu an Türkiye genelinde 300 bin dekar alanda yaklaşık 120 ton satılmış vaziyette" dedi Bütün tarlalarına ekecekler Genç çiftçilerden Alperen Uğuzlar da yaptığı açıklamada, "Bu sene yerli ürün ektik, gayet memnunuz. Seneye Kısmet olursa bütün tarlalarımıza bu çeşitten ekmeye çalışacağız" dedi. Uluslararası pazarda rekabet kızışacak Trakya Tohum Yönetim Kurulu Başkanı Birol Tarar ise açıklamasında, "Kuraklığa rağmen çok daha iyi sonuçlar görüyoruz. Çoğu çiftçi Bu üründen aldı ve aldıktan sonra da dedikleri şey şu oldu. ’Bu kadar iyi performans beklemiyorduk’. Çoğu uluslararası firmalardan aldıkları tohumlardan aşağı değil daha verimli sonuçlar aldıklarını söylüyorlar. Uluslararası pazarda da yer almak için çalışmalarımıza devam ediyoruz" dedi.

Aşırı sıcaklar ve kuraklık Trakya'da bal verimini düşürdü Haber

Aşırı sıcaklar ve kuraklık Trakya'da bal verimini düşürdü

Zengin bitki çeşitliliği ve florasıyla Türkiye'nin önemli bal üretim merkezlerinden olan Trakya'da bu yıl olumsuz hava koşulları arıcıları mağdur etti. Kış aylarında başlayan kuraklığın, yaz aylarında aşırı sıcaklarla devam etmesiyle arılar kuruyan çiçeklerden istenen nektar ve poleni toplayamadı. Edirne Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Erdoğan Altınordu, AA muhabirine, kuraklığın olumsuz etkilerinin bu yıl derinden hissedildiğini belirterek, "Sıcaklar çok olumsuz etkiledi, bunun yanında kış aylarındaki kuraklık nedeniyle de ciddi verim kaybı var. Normalde çiçeklenme dönemi 20-25 gün süren ayçiçekleri bu yıl 5-6 günde çiçeklerini döktü. Bu çiçeklerden nektar toplanamaz hale geldi." dedi. Arıcıların bu yıl beklentilerin çok altında bal hasat ettiğine dikkati çeken Altınordu, "Edirne'de normal şartlarda yılda ortalama 65-70 bin teneke bal elde ediliyordu, Trakya geneline baktığımızda yaklaşık 220 bin tenekelik bir üretim vardı. Bu yıl Edirne ve Trakya genelinde yüzde 60'tan fazla verim kaybı var." ifadesini kullandı. Arılar sandıkları terk ediyor Kırklareli Arı Yetiştiricileri Başkanı Nuri Çalışkan ise bu yılki iklim değişikliğinin, arıları olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Arıların, aşırı sıcaklardan dolayı popülasyonlarını arttırmadıklarını ifade eden Çalışkan, buna bağlı olarak sandıkların boşaldığını kaydetti. Koloni başına ortalaması 16 kilogram civarında olan bal veriminin sıcaklıklara bağlı olarak 8-9 kilograma kadar düştüğünü bildiren Çalışkan, "Nüfus kaybı olduğu gibi bir de koloniler sandık terk ediyor. Yani bulunduğu sandıktan çıkıp gidiyor. Zaten nüfus çok az bu sıcaklık onları o kadar etkiledi ki siz besleseniz bile mesela kek vermeye çalışıyoruz elimizden geldiğince. Şimdi bu sağımdan sonra sıvı beslemeye geçeceğiz kendilerini toparlasınlar diye ama bakıyorsunuz sandığı terk etmiş arı, gitmiş. Bu da aşırı sıcaklıklardan kaynaklanıyor. Bal verimi düştü onun yanında arılar da sıcaklıktan sandıkları terk ediyor." diye konuştu. Sandıkta nüfus düştükçe arının hastalanmasına da neden olduğunu vurgulayan Çalışkan, ne yapacaklarını bilemediklerini dile getirdi. Bu yıl bal veriminin de düştüğüne işaret eden Çalışkan, "Yaklaşık 1,5 ay önce sağım yaptığımızda verim biraz daha iyiydi. Biz iki defa bal sağımı yaparız, ilk sağımda ne çıktı 10 teneke, ikinci sağımda bunun iki katıdır, hesap böyledir. İlk sağımda 10 teneke çıktıysa ikinci sağımda 20 teneke bal almamız gerekirken yarıya düştü hatta bu kadar bile yok. Arıda nüfus düştüğü gibi verim de düşüyor." bilgisini paylaştı. "Arı varlığımızı korumak için elimizden geleni yapıyoruz" Kırklareli'nden arıcı Emrah Akol da Trakya'da son yıllarda ilkbahar ile yaz aylarında neredeyse yağış yağmadığını, kuraklığa bağlı olarak meraların kahverengiye büründüğünü aktardı. Kuraklıktan arıların olumsuz etkilendiğini belirten Akol, "Geçen yıl 200 kovan arıdan 3 ton bal alırken bu sene 500 kovan arıdan 3-3,5 ton balı zor alıyoruz. Sayı ikiye katlanmışken aynı verimi zor elde ettik diyebiliriz. Geçen yıllarla kıyaslarsak kovan başı 15-17 kilogram bal alıyorduk meşede (meşe balı) bu sene kovan başına aldığımız ürün neredeyse 7 ve 6 kilograma kadar düştü." açıklamasında bulundu. Tekirdağ Tekirdağ Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Selman Aslantürk ise kuraklık nedeniyle bal üretiminin geçen seneye göre yarı yarıya düştüğüne dikkati çekti. Trakyalı arıcıların "ham maddesinin ayçiçeği olduğunu" vurgulayan Aslantürk, bu sene yaşanan kuraklıktan dolayı tüm üreticilerin etkilendiğini belirtti. Aslantürk, polen olmamasından dolayı arının yavru yapamadığını, kolonilerin zayıf düştüğünü dile getirerek, "Ayçiçekleri bu sene kuraklıktan dolayı çok zayıftı. Çiçek dönemi çok kısa süre sürdü. Neticede arı, bal taşıyamadı. 3 gün gibi bir süre içerisinde geçen yıla göre yüzde 50'nin altında bir bal taşındı. Kuraklığın etkisiyle bizde bal verimi yüzde 50'nin altına düştü." dedi. Selman Aslantürk, kuraklık nedeniyle arıcılara destek verilmesini istediklerini söyledi.

Trakya'da ayçiçeğinde hasat devam ediyor Haber

Trakya'da ayçiçeğinde hasat devam ediyor

Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, AA muhabirine bu yıl kuraklık nedeniyle ciddi bir verim kaybı yaşandığını söyledi. Kısa bir süre önce hasat çalışmalarının başladığını belirten Saygı, geçen yıl dekar başına 250 kilogram biçim yapılan tarlalardan bu yıl 30 ila 100 kilogram verim elde edildiğini kaydetti. Çiftçilerin zor durumda olduğunu dile getiren Saygı, "Belki 50 yıldan bu yana böyle kurak bir yıl görmedik." dedi. Kırklareli'nin İnece köyünde çiftçilik yapan Yüksel Toker ise bu yıl kuraklıktan dolayı kötü bir sezon geçirdiklerini söyledi. Trakya'da kuraklık nedeniyle ayçiçeklerinin gelişimlerini sağlayamadığını anlatan Toker, dönüm başına 80 kilogram verim elde ettiğini aktardı. Geçen yıl aynı tarladan dönüm başına 150 kilogram verim elde ettiğini dile getiren Toker, kuraklık nedeniyle verimin de kalitenin de düştüğünü sözlerine ekledi. Biçerdövercilerin yoğun mesaisi başladı Biçerdöver operatörü Batuhan Toker, arpa ve buğday hasadından sonra ayçiçeği mesailerinin başladığını bildirdi. Sıcak havada biçim yapmanın zor olduğunu dile getiren Toker, randevulu bir şekilde biçimlerin sürdüğünü anlattı. Toker, hasat çalışmalarının 1,5 ay süreceğini kaydetti. "Sıcak hava geç ekim yapılan ayçiçeklerini olumsuz etkiledi" Edirne'de yaklaşık 1 milyon 200 bin dekarlık alanda üretimi yapılan ayçiçeğinde hasat devam ediyor. Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, erken ekilen ayçiçeklerinde verimin geç ekilenlere göre bir nebze daha iyi olduğunu belirtti. Aşırı sıcaklardan ayçiçeğinin olumsuz etkilendiğini ifade eden Arabacı, "Sıcak hava geç ekim yapılan ayçiçeklerini olumsuz etkiledi. Şu anda tüm bölgede hasat sürüyor. Önceki yıllara göre verim düşük." dedi.

Trakya'daki barajların doluluk oranı yüzde 41 ölçüldü Haber

Trakya'daki barajların doluluk oranı yüzde 41 ölçüldü

DSİ Edirne 11. Bölge Müdürlüğünden alınan verilere göre, Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da DSİ sorumluluğundaki barajlarda geçen yılın aynı döneminde 556 milyon 243 bin metreküp su bulunuyordu. Sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerinde seyrettiği ve kuraklığın etkili olduğu Trakya'da barajlarda doluluk oranları da azaldı. 14 barajda ağustos ayında doluluk oranı 424 milyon 500 bin metreküp ölçüldü. Edirne'de geçen yıl ağustos ayında 198 milyon 611 bin metreküp ölçülen 6 barajdaki su miktarı, bu yılın ağustos ayında 193 milyon 659 bin metreküp oldu. Kırklareli'nde geçen yılın ağustos ayında 193 milyon 302 bin metreküp ölçülen 4 barajdaki su miktarı, bu yıl 113 milyon 439 bin metreküpe geriledi. Tekirdağ'da ise geçen yılın ağustos ayında 164 milyon 330 bin metreküp olan 4 barajın su miktarı, 117 milyon 402 bin metreküp olarak kayda geçti. Geçen yılın aynı ayına göre barajlarda 131 milyon 743 bin metreküp (yüzde 23) azaldı. Edirne, Kırklareli ve Tekirdağ'da 1 milyar 112 milyon 968 bin metreküp depolama hacmine sahip 14 barajın ortalama doluluk oranı, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 23 azaldı. "Suyla yaşamak bir kültür" Kırklareli Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Aksoy, AA muhabirine, suyla yaşamanın bir kültür olduğunu belirterek, suyun kıymetinin daha fazla bilinmesi gerektiğini söyledi. Suyun tasarruflu kullanılması gerektiğini vurgulayan Aksoy, ürünlere verilen suyun minimum düzeyde olması gerektiğini kaydetti. Su kayıplarının en aza düşürülmesi gerektiğini ifade eden Aksoy, "Suyu biraz daha dikkatli, tasarruflu, doğru kullanmalıyız. Çünkü su gerçekten hayatın kaynağı. Eğer biz suyu doğru ve tasarruflu kullanamazsak çok büyük sıkıntılar yaşayabiliriz. Suyla yaşamak bir kültürdür. Bu kültürü kendimize de çocuklarımıza da aşılamamız gerekiyor." diye konuştu. Bu yıl kar yağışının az olmasından kaynaklı baraj ve yer altı sularının yeteri kadar dolmadığını dile getiren Aksoy, barajlarda suyun kuraklığa bağlı azaldığını söyledi. Tarım ve orman Bakanlığının sulamayla ilgili yüzde 50 hibe destekleri verdiğini hatırlatan Aksoy, tüm üreticilerin doğru sulamaya yönelmesi gerektiğini anlattı.

Ayçiçeğini vuran kuraklık üreticiyi çeltikte de endişelendiriyor Haber

Ayçiçeğini vuran kuraklık üreticiyi çeltikte de endişelendiriyor

Tüm yurtta olduğu gibi Trakya da kurak yıllarından birini yaşıyor. Meteoroloji Genel Müdürlüğü verilerine göre, Marmara Bölgesi'nin tarım sezonunda yer alan 1 Ekim-31 Temmuz'daki 10 aylık dönemde yağışlar, normaline göre yüzde 21, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 18 azalma gösterdi. Bu senenin "su/tarım yılı" 10 aylık yağışları Edirne'de yüzde 40'a varan azalma gösterirken, Tekirdağ'da son 60 yılın en düşük yağışı yaşandı. Kuraklık özellikle ayçiçeğinde önemli verim kayıplarına yol açtı. Ülke üretiminin yaklaşık yüzde 50'sinin yapıldığı bölgede üretici kuraklıkla birlikte hedef küçülttü. Tarım ve Orman Bakanlığı 2022 verilerine göre 28 ilde ekimi yapılan çeltiğin yüzde 41'i Edirne'de üretiliyor. Kırklareli'nde üretime yüzde 1,7'lik Tekirdağ'da ise yüzde 1,6'lık katkı sağlanıyor. Sıcak günlerin devam etmesi halinde çeltik üretiminde de söz sahibi Trakya'da üretici ayçiçeğinde yaşadığı akıbetin pirinç üretimine de sirayet edeceğini düşünüyor. "Çeltikte sıkıntı yaşayacağız" Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, AA muhabirine, bu yaz bölgede aşırı bir kuraklığın yaşandığının altını çizdi. Kuraklığın başta ayçiçeğini etkilediğini, geçen yılki rekoltenin yarısının elde edileceği yönünde öngörüsü olduğunu vurgulayan Şaylan, kente 2 aydır neredeyse yağmur düşmediğine işaret etti. Ayçiçeğinde yaşanan verim kaybının kuraklığa bağlı olarak çeltikte de yaşanacağını düşündüğünü ifade eden Şaylan, şöyle konuştu: "Çeltikte de bir sıkıntı yaşayacağız. Kayalıköy Barajı sıkıntılı, Kırklareli Barajı biraz daha idare edebilir. Diğer yıllara göre seviye çok çok düşük. Kayalıköy Barajından suyun kesilmesi nedeniyle Kırklareli’ne bağlı beldeler ile Edirne’ye bağlı köy ve beldelerde çeltik ekiliyor. Bu çeltiklerde de muhakkak kuraklık çekilecek. Biz aynı zamanda mısır üreticisiyiz de Kırklareli olarak. Mısırda da böyle sıkıntı yaşayacağız. Çeltiğin canı su, su olmazsa zaten pirinç mümkün değil olmaz. Onların da en az 20 gün daha sulanması gerekiyor, sulama olarak baraj suyu kestiğine göre çeltikte büyük bir sıkıntı yaşanacak önümüzdeki yıl. Üreticiler tabi bundan etkilenecek." "Su olmayınca çiftçinin işi zor" Tekirdağ Ziraat Odası Başkanı İmdat Saygı, bu yıl Tekirdağ’da sıcaklıkların ayçiçeğini olumsuz etkilediğini ifade etti. Aynı sıkıntının çeltiğe de sirayet ettiğini ifade eden Saygı, "Su kaynaklarımızın azalması nedeniyle bazı ilçelerde yapılan çeltik ekimi de azaldı. Suyun azalması çeltik üretimi de etkiledi. İnsanlar varsa su kuyuları bir şekilde kendi imkanlarıyla sulama yapmaya çalışıyor. Su olmayınca çiftçinin işi zor." diye konuştu. "Sulama konusunda hep korkuyla geldik bu günlere" Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı da yağışların taban suyunu dolduramadığı için dere, baraj ve nehirlerin istenen seviyeye gelmediğini söyledi. Çeltik sulamasında hayati önem taşıyan Tunca ve Meriç nehirlerinin sınır altına düşmesinin endişelendirdiğini ifade eden Arabacı, şöyle konuştu: "Şu an baktığımızda Tunca ve Meriç nehrindeki debilerimiz çeltik ekim döneminden bugüne kadar hep düşük ve sınırda gitti. Özellikle Tunca Nehri'nde aşağı yukarı dört gün kadar debilerimiz 3'e düştü bu dönemde de birçok üreticimiz 'pompaları çalıştıramıyoruz, su veremiyoruz' diye beni aradı. Yetkililerle görüştük bir takım önlemler almaya çalıştık. Bakanlığımıza bir takım konular iletildi, Bulgaristan'dan bir miktar en azından sıkıştığımızda su talep edebilmemizle alakalı girişimler yapıldı." Arabacı, şu an nehirlerdeki seviyenin en azından çeltik pompalarına su basılacak seviyede olduğunu belirtti. Çeltik üreticinin her yıl sulama endişesi yaşadığının altını çizen Arabacı, şunları kaydetti: "Sulama konusunda hep korkuyla geldik bu günlere. Yine aynı sıkıntı ve stresi yaşadık. Bölgemizde Tunca Nehri üzerinde Çömlekköy Barajı Projemiz var. 2021'de Cumhurbaşkanı'mızın talimatıyla gündeme alındı, 2022'de programa alındı, 2023 yılında da ihalesi yapıldı. Biz üreticiler olarak bu korkulu rüyalardan su sıkıntısından kurtulmak istiyoruz. Bunun da tek sebebi bizim kendi ülkemizde Bulgaristan sınırından sonraki ilk depolama alanımızdaki barajımızı çok acil şekilde hızlandırıp üreticilerimizi en kısa zamanda suyla buluşturmamız lazım." Edirneli çeltik üreticisi Gürkan Özkan da olumsuz hava koşullarının tarımsal üretimi etkilediğini ifade etti. Kurak bir yıl yaşandığını vurgulayan Özkan, "Kuraklık bu sene bizi aşırı derecede etkiledi. Meriç Nehri'nin debisinin düşük olması yüzünden bu yıl çok zahmet çektik. İnşallah bir aksaklık olmadan ürünlerimiz hasat ederiz. Gerekli önlemlerin alınmasıyla önümüzdeki yıllarda sorun yaşamayız diye düşünüyorum." diye konuştu.

Trakya'da yerli hibrit ayçiçekleri sıcaklıktan daha az etkilendi Haber

Trakya'da yerli hibrit ayçiçekleri sıcaklıktan daha az etkilendi

Toruk, Balabanlı Mahallesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Trakya'da 5 bin 500 çiftçinin 60 bin dekar alanda yerli ve milli hibrit yağlık ayçiçeği ekimi yaptığını belirtti. Trakya'nın son yılların en sıcak yazını yaşadığını dile getiren Toruk, "Çok kurak bir yıl geçirdiğimiz için ayçiçeğinde bu sene sorunlar yaşıyoruz. Rekoltelerde düşüşler var. Trakya'da ayçiçeği bu durumdan zarar gördü. Dernek olarak biz Trakya Kalkınma Ajansı ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün ıslah ettiği çeşitlerle bölgede üretim yapıyoruz. Bir çeşidin bölgesel ıslahının önemini bu sene daha çok gördük." dedi. Toruk, bu sene ayçiçeğinde yaşanan durumun çok nadir görülen bir durum olduğunu, Trakya genelinde bazı bölgelerde ayçiçeklerinin hasat edilemeyeceğini söyledi. Türkiye'nin birçok üründe kendi çeşidini geliştirmeye başladığını belirten Toruk, "Trakya'da geliştirilen çeşitlerin bu sene yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklığa karşı daha toleranslı olduğunu, daha dayanıklı olduğunu görmekteyiz. Türkiye farklı bölgelerden oluşan bir ülke. Tohumlar geliştirilirken iklim ortalaması göz önüne alınarak geliştiriliyor. " ifadesini kullandı. Çiftçilerin ayçiçeği tohumu seçerken dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Toruk, "Bu bölgede geliştirilen yerli çeşitlere çiftçilerimiz güvensin çünkü bu çeşitler bölgenin çeşitleri." diye konuştu. Çiftçi Ersan Araç da 70 dönüm alanda yerli ayçiçeği ekimi yaptığını dile getirdi. Ayçiçeği üreticilerin bu sene beklenmedik bir durumla karşılaştığını ifade eden Araç, "Ektiğimiz yerli çeşitte de kayıp oldu ama diğer çeşitlere oranla bizim zararımız daha az. Daha düşük bir kayıp yaşıyoruz. Bu çeşit kuraklığa ve değişen iklime daha çok uyum sağladı. Diğer çeşitler sıcaklara karşı daha çabuk direnç kaybetti ve güzel sonuç alamadılar. Biz daha şanslı olduğumuzu gördük. Bu kötü sezona göre bizim durumumuz kötünün iyisi." dedi.

Trakya'da ayçiçeği kuraklıktan küçük kaldı, verim ve kalite düştü Haber

Trakya'da ayçiçeği kuraklıktan küçük kaldı, verim ve kalite düştü

Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli'nde hava sıcaklıkları mevsim normallerinin üstünde seyretti ve ayçiçeğinin gelişim döneminde beklenen yağmurlar yağmadı. Tekirdağ Namık Kemal Üniversitesi (NKÜ) Ziraat Fakültesi Tarla Bitkileri Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fadul Önemli, AA muhabirine aşırı sıcakların ayçiçeğini olumsuz etkilediğini söyledi. Prof. Dr. Önemli, Trakya'daki ayçiçek üreticilerinin bu yıl daha önce yaşamadıkları verim ve kalite kayıpları yaşamaya başladığını ifade etti. Aşırı sıcaklar nedeniyle ayçiçeğindeki verim kayıplarının yüksek rakamlara ulaşmasının beklendiğini dile getiren Önemli, "Bu sene aşırı sıcaklıklar nedeniyle ayçiçeğinde verim ve kalite kaybı oluşuyor. Normalde ayçiçeğini istediği sıcaklıklar 25-28 derece. Yetişme mevsiminde de 300-400 milimetre yağış düştüğünde dekarda 350-400 kilogram verim elde etmek mümkün. Bu sene sıcaklıklar 40 dereceye çıktı ve ayçiçeğinin yağış istediği dönemde yağış olmadı." dedi. Önemli, bazı bölgelerde aşırı sıcaklık nedeniyle bitkilerin çiçeklenmelerini bile tamamlayamadığını, bu nedenle verimde önemli düşüşler yaşanacağını aktardı. Erken ekim yapılan yerde yapılan hasatlarda dekarda ortalama 50 kilogram ürün alındığını ifade eden Önemli, Trakya'nın yüzde 70'inin kuraklıktan etkilendiğini dile getirdi. Daha önce ayçiçeğini etkileyen bu kadar aşırı sıcaklığın görülmediğini anımsatan Önemli, şunları kaydetti: "Ayçiçeklerini ekiminin yapıldığı zamanda etkili olan yağışlar ayçiçeğini negatif etkiledi. Yüksek sıcaklık var, kuraklık var ve ayçiçeğinin istemediği dönemde etkili olan yağış var. Bu yağış kök gelişmesini, köklerin derine gitmesini engelledi. Bu da ayçiçeğinin kuraklıktan daha fazla etkilenmesine neden oldu. Verim kayıplarının yüzde 70'e ulaşması bekleniyor. Yağış almayan yerlerde verimlerde yüzde 70 düşüş bekleniyor. Ayçiçeğinde yüzde 45-50 olan yağ oranları yüzde 35'lere düşecek. Trakya'da 2 milyon dekar alanda ayçiçeğinde olumsuzlukla karşılaşılacak." "Hassas dönemde yağış olmadı" Trakya Üniversitesi Bitki Islahı Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Yalçın Kaya, ayçiçeğinin gelişim sürecinde yeterli yağışların görülmediğini ifade ederek, "Verimi belirleyecek hassas süreçlerde yağış olmadı. Bunun yanında bir de yüksek sıcaklıklar gelince dane doldurmada sorun yaşandı. Sıcaklar nedeniyle çiçeklenme döneminde olan ayçiçekleri kavruldu, süt olum devresinde olanlar ise mevcut suyunu kaybetti. Bu yıl ayçiçeği açısından zor günler geçiriliyor." değerlendirmesinde bulundu. "Kuruma ve çürümeler yaşanıyor" Kırklareli Ziraat Odası Başkanı Ekrem Şaylan, sıcaklar ve kuraklık nedeniyle bazı ayçiçeği tarlalarında kuruma ve çürümelerin yaşandığının tespit edildiğini söyledi. Ayçiçeğinin kafa ve dane oluşumunu tamamlayamadığını ifade eden Şaylan, verim kayıplarının yaşanabileceğini belirtti. Şaylan bazı tarlalarda tohum çeşitlerinde de sorunlar yaşandığını dile getirerek, şunları kaydetti: "Ayçiçeğinin çıkışı çok güzeldi, sağlıklı görünüyordu fakat kafa oluşumunu tamamlamadı. Küçük bir kafa yaptı ve içinde danesi yok. Bu da tüm üreticilerimizi sıkıntıya soktu. Yaşanan bu sorun rekolteyi de olumsuz etkileyecek. Her tarlada değişik miktarlarda zarar var. Bazı tarlada yüzde 50, bazısında ise yüzde 100 sorun var." "Yakıcı sıcaklar çok etkili oldu" Edirne Ziraat Odası Başkanı Hüseyin Arabacı, özellikle geç dönemde ekilen ayçiçeklerinin sıcaklardan etkilendiğini ifade etti. Aşırı sıcakların kalite ve verimi düşüreceğini aktaran Arabacı, "Ayçiçeği önemli bir ürün. Yakıcı sıcaklar çok etkili oldu. Yetersiz yağışlar nedeniyle bitkinin gelişimi beklendiği gibi olmadı." diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.