TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Trakya Kalkınma Ajansı

AGRONEWS - Trakya Kalkınma Ajansı haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Trakya Kalkınma Ajansı haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yerli Tohum Zaferi: Türk Ayçiçeği Tohumları Rusya Yolunda Haber

Yerli Tohum Zaferi: Türk Ayçiçeği Tohumları Rusya Yolunda

Trakya'da yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumu üretimi, uluslararası konjonktürün yarattığı fırsatlarla büyük bir atılım gerçekleştiriyor. Trakya Tohumcular Derneği'nin, Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün destekleriyle üretilen 120 ton tohum, Rusya pazarına ihraç edilmek üzere yola çıktı. Avrupa ve ABD'nin Rusya'ya uyguladığı ambargolar, Türk tohum firmalarına stratejik bir açılım sağladı. Yerli tohumlar, 2017'den bu yana Rusya'daki deneme tarlalarında başarılı performans sergiledi. Şu an 120 ton olan ihracat miktarı, önümüzdeki yıl için yapılan 400 tonluk sözleşmeyle dört kat artırılacak. Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, tohum ihracatındaki gelişmeyi övünçle aktardı. 2 tonla başladıkları yolculukta geçen yıl 20 ton, bu yıl ise 120 ton ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. Toruk, Rusya pazarındaki ilerleyişin hızla devam ettiğini vurguladı. Muratlı Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, yerli tohum üretiminin Türkiye için stratejik öneminin altını çizdi. Tohumculuğun türlerin korunması ve yeni nesillerin ıslahı için hayati olduğunu söyledi. Tarımsal araştırma enstitüsü mühendisleri de yerli ve milli tohum üretiminin ülke kalkınmasına katkısına dikkat çekti. Bu gelişme, Türk tarımının uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü ve özgüvenini gösteriyor.

Tıbbi ve aromatik bitkilerle Edirne tarımı çeşitleniyor Haber

Tıbbi ve aromatik bitkilerle Edirne tarımı çeşitleniyor

Enstitünün Karaağaç'taki yerleşkesinde Trakya Kalkınma Ajansının desteğiyle 10 dekarlık alanda kurulan Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Boya Bitkileri Bahçesi'nde farklı kategori ve çeşitlerde yaklaşık 70 tür bitki yetiştiriliyor. İlaç, kozmetik ve gıda sektörlerinde kullanılan yüksek getirili bitkilerin bölgeye uygunluğu test edilirken, verim ve kalitesi yüksek çeşitler üreticilere örnek oluyor. Ayçiçeği, buğday ve çeltik üretiminde söz sahibi olan bölgede farklı bitkilerin tarıma kazandırılması amaçlanıyor. Enstitü Müdürü Doç. Dr. Adnan Tülek, AA muhabirine, 4 yıl önce başlanan çalışmaların başarılı sonuçlar verdiğini söyledi. Bahçede adaçayı, safran, kekik ve lavantanın da aralarında bulunduğu pek çok farklı türün bulunduğunu belirten Tülek, çeşitli bölgeden getirilen bitkilerin adaptasyon çalışmalarının yapıldığını ifade etti. "Çiftçilere katma değer sağlanması amaçlanıyor" Tülek, tıbbi ve aromatik bitkilerin öneminin her geçen gün arttığını, bu bitkilere talebin yükseldiğini dile getirdi. Bahçede tek yıllık ve çok yıllık bitkilerin olduğunu söyleyen Tülek, şunları kaydetti: "Gül hatmi, altın otu, ahududu, aronya, mahlep ve sumak gibi onlarca çeşit var. Amacımız bu bitkilerin bölgemizde üretiminin yapılması ve çiftçilerimiz açısından katma değer oluşturması. Bu kapsamda karşılığının olduğunu görüyoruz. Farklı kurumlarla yaptığımız iş birlikleri aracılığıyla konuyla ilgilenen çiftçilere burada kurslar veriliyor. Çalışmak istediği bitki üzerinde yoğunlaşan üreticilerimiz süreç içinde bitkinin tarımına başlıyor. Aynı zamanda Trakya Üniversitesi Eczacılık Fakültesi ile de iş birliği yaparak tıbbi amaçlı bitkiler için uygun ham maddeyi sağlıyoruz." Tülek, tıbbi ve aromatik bitkilerin birim alandan yüksek gelir elde edilmesine olanak sağladığını da sözlerine ekledi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.