TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Trakya Tohumcular Derneği

AGRONEWS - Trakya Tohumcular Derneği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Trakya Tohumcular Derneği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Yerli Tohum Zaferi: Türk Ayçiçeği Tohumları Rusya Yolunda Haber

Yerli Tohum Zaferi: Türk Ayçiçeği Tohumları Rusya Yolunda

Trakya'da yerli ve milli hibrit ayçiçeği tohumu üretimi, uluslararası konjonktürün yarattığı fırsatlarla büyük bir atılım gerçekleştiriyor. Trakya Tohumcular Derneği'nin, Trakya Kalkınma Ajansı ve Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü'nün destekleriyle üretilen 120 ton tohum, Rusya pazarına ihraç edilmek üzere yola çıktı. Avrupa ve ABD'nin Rusya'ya uyguladığı ambargolar, Türk tohum firmalarına stratejik bir açılım sağladı. Yerli tohumlar, 2017'den bu yana Rusya'daki deneme tarlalarında başarılı performans sergiledi. Şu an 120 ton olan ihracat miktarı, önümüzdeki yıl için yapılan 400 tonluk sözleşmeyle dört kat artırılacak. Trakya Tohumcular Derneği Başkanı İbrahim Toruk, tohum ihracatındaki gelişmeyi övünçle aktardı. 2 tonla başladıkları yolculukta geçen yıl 20 ton, bu yıl ise 120 ton ihracat gerçekleştirdiklerini belirtti. Toruk, Rusya pazarındaki ilerleyişin hızla devam ettiğini vurguladı. Muratlı Kaymakamı Ahmet Erdoğdu, yerli tohum üretiminin Türkiye için stratejik öneminin altını çizdi. Tohumculuğun türlerin korunması ve yeni nesillerin ıslahı için hayati olduğunu söyledi. Tarımsal araştırma enstitüsü mühendisleri de yerli ve milli tohum üretiminin ülke kalkınmasına katkısına dikkat çekti. Bu gelişme, Türk tarımının uluslararası pazarlardaki rekabet gücünü ve özgüvenini gösteriyor.

Tekirdağ'da yerli hibrit ayçiçeğinde hasat sürüyor Haber

Tekirdağ'da yerli hibrit ayçiçeğinde hasat sürüyor

Toruk, AA muhabirine, Trakya'da 5 bin 500 çiftçinin 60 bin dekarda yerli yağlık ayçiçeği ekimi yaptığını ve hasadın bir haftaya kadar tamamlanacağını söyledi. Aşırı hava sıcaklığı nedeniyle ayçiçeği üreticilerinin bu yıl sorun yaşadığını ifade eden Toruk, "Trakya'da kuraklıktan dolayı bazı bölgelerde yüzde 70 verim kaybı oldu. Erken ekim yapılan yerlerde verim kaybının yüzde 100 olduğunu gördük. 240-270 kilo verim alınan yerlerden 80 kilo verim alanlar oldu." dedi. Trakya'da üretilen yerli hibrit ayçiçeklerinden alınan verimin ise sevindirici olduğuna işaret eden Toruk, "Kuraklık ve sıcaklıktan etkilenen bölgelerde verimler 80 kilolardayken, yerli çeşidin ekildiği yerlerde 130-140 kilolarda verim alınıyor." diye konuştu. Toruk, böylece yerli ıslahın tohumculuktaki öneminin bu yıl daha çok anlaşıldığını dile getirdi. Türkiye'nin birçok üründe kendi çeşidini geliştirmeye başladığını anlatan Toruk, şunları kaydetti: "Yaşanan kuraklıkların gelecekte de etkili olmaya devam edeceğini görüyoruz. Trakya Kalkınma Ajansının desteğiyle Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsü ve Trakya'daki tohumcuların geliştirdiği yerli çeşitlerden kuraklığa rağmen güzel verim alınması, doğru yolda olduğumuzu, daha çok çalışma yapacağımızı bize gösterdi. Yerli ayçiçeği çeşitleri, yaşanan bu kuraklıkta kendini ispatladı. Ortalamanın üzerinde verim verdi. Trakya, Türkiye'deki ayçiçeği üretiminin yüzde 40'ını karşılıyor. Şu anda Trakya'da 60 bin dekar alanda yerli ayçiçek ekimi yapılıyor. Daha işin başındayız." Müsellim Mahallesi Muhtarı ve çiftçi İbrahim Yıldız da yerli ayçiçeğinin kuraklıktan daha az etkilendiğini belirterek, "Bu sene tarım ürünleri kuraklıktan çok etkiledi. En iyi verimi yerli ayçiçeğinden aldık. Yaşanan kuraklığa rağmen yerli ayçiçeği verimleri sevindirici." ifadelerini kullandı.

Trakya'da yerli hibrit ayçiçekleri sıcaklıktan daha az etkilendi Haber

Trakya'da yerli hibrit ayçiçekleri sıcaklıktan daha az etkilendi

Toruk, Balabanlı Mahallesi'nde gazetecilere yaptığı açıklamada, Trakya'da 5 bin 500 çiftçinin 60 bin dekar alanda yerli ve milli hibrit yağlık ayçiçeği ekimi yaptığını belirtti. Trakya'nın son yılların en sıcak yazını yaşadığını dile getiren Toruk, "Çok kurak bir yıl geçirdiğimiz için ayçiçeğinde bu sene sorunlar yaşıyoruz. Rekoltelerde düşüşler var. Trakya'da ayçiçeği bu durumdan zarar gördü. Dernek olarak biz Trakya Kalkınma Ajansı ile Trakya Tarımsal Araştırma Enstitüsünün ıslah ettiği çeşitlerle bölgede üretim yapıyoruz. Bir çeşidin bölgesel ıslahının önemini bu sene daha çok gördük." dedi. Toruk, bu sene ayçiçeğinde yaşanan durumun çok nadir görülen bir durum olduğunu, Trakya genelinde bazı bölgelerde ayçiçeklerinin hasat edilemeyeceğini söyledi. Türkiye'nin birçok üründe kendi çeşidini geliştirmeye başladığını belirten Toruk, "Trakya'da geliştirilen çeşitlerin bu sene yaşanan aşırı sıcaklar ve kuraklığa karşı daha toleranslı olduğunu, daha dayanıklı olduğunu görmekteyiz. Türkiye farklı bölgelerden oluşan bir ülke. Tohumlar geliştirilirken iklim ortalaması göz önüne alınarak geliştiriliyor. " ifadesini kullandı. Çiftçilerin ayçiçeği tohumu seçerken dikkatli olmaları gerektiğini vurgulayan Toruk, "Bu bölgede geliştirilen yerli çeşitlere çiftçilerimiz güvensin çünkü bu çeşitler bölgenin çeşitleri." diye konuştu. Çiftçi Ersan Araç da 70 dönüm alanda yerli ayçiçeği ekimi yaptığını dile getirdi. Ayçiçeği üreticilerin bu sene beklenmedik bir durumla karşılaştığını ifade eden Araç, "Ektiğimiz yerli çeşitte de kayıp oldu ama diğer çeşitlere oranla bizim zararımız daha az. Daha düşük bir kayıp yaşıyoruz. Bu çeşit kuraklığa ve değişen iklime daha çok uyum sağladı. Diğer çeşitler sıcaklara karşı daha çabuk direnç kaybetti ve güzel sonuç alamadılar. Biz daha şanslı olduğumuzu gördük. Bu kötü sezona göre bizim durumumuz kötünün iyisi." dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.