TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tropikal Meyve

AGRONEWS - Tropikal Meyve haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tropikal Meyve haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tropikal Ağaç Domatesi Haber

Tropikal Ağaç Domatesi "Tamarillo", Rize'nin Yeni Gözdesi

RİZE (İHA) - Anavatanı Güney Amerika olan tropikal meyve Tamarillo, Rize’de "Ağaç Domatesi" adıyla tanındı. Ekvador, Kolombiya, Peru, Şili, Arjantin ve Bolivya gibi ülkelerde doğal olarak yetişen Tamarillo, aynı zamanda Yeni Zelanda, Avustralya ve Ruanda gibi ülkelerde de biliniyor. Bu tropikal meyve, Almanya’da yaşayan Rizeli Erdal Saydi’nin çabalarıyla Rize’ye getirildi. Afrikalı bir arkadaşından aldığı tek bir fidanla başlayan macera, Rize’nin Pazar ilçesindeki bahçesinde bir üretim hikayesine dönüştü. "TÜRKİYE’NİN HER YERİNE GÖNDERİYORUM" Tamarillonun Afrika'dan Almanya'ya, oradan da Türkiye'ye geliş sürecini anlatan Erdal Saydi, "Afrika ülkelerinden gelen bir arkadaş vasıtası ile temin ederek Almanya'da dükkanın içerisinde bir saksıda büyüttüm. Buraya getirdim ve burada da muazzam şekilde yetişti. Bende özendim ve yetiştirdim, çoğalttım. Şimdi Türkiye'nin her tarafına gönderiyorum. Meyvesini bile satıyorum" dedi. SAĞLIK İÇİN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR Tamarillonun sadece lezzetiyle değil, sağlık açısından sunduğu faydalarla da dikkat çektiğini belirten Saydi, "Yemek yapılıyor, salatalara katılıyor, göz altındaki kırışıklıkları için cilt bakımında kullanılıyor. Göz sağlığı için iyi, aynı zamanda prostata da iyi geliyor. O nedenle insanlar tercih ediyor" ifadelerini kullandı. "1 TONA YAKIN MEYVE ALIYORUM" Saydi, Rize’nin çay bölgesi olmasından dolayı kısıtlı bir alanda ekim yapabildiğini, ancak buna rağmen büyük verim aldığını ifade etti. Şu anda çay bitkileri arasında 40 adet Tamarillo ağacı yetiştirdiğini belirten Saydi, "Bu 40 ağaçtan yaklaşık 1 tona yakın meyve alıyorum. Önümüzdeki yıl bu sayıyı ikiye katlamayı ve 50 yeni fidan ekmeyi planlıyorum. Bu meyvenin pazarı çok iyi. İnsanlar talep ediyor. Bu yüzden herkese tavsiye ediyorum. Fidan alsınlar, bol bol diksinler. Belki ileride bu meyveyi yurt dışına bile ihraç etme şansımız olur" dedi. "SOĞUK İKLİMLERDE YETİŞMEZ" Tamarillonun sıcak iklimleri seven bir bitki olduğunun altını çizen Erdal Saydi, soğuk iklimlerde bu bitkinin yetişmesinin mümkün olmadığını söyledi. "Bu meyveyi Almanya'da saksıda yetiştirdim ama Almanya’nın iklimi soğuk olduğu için yetişmesi imkansız. Soğuk bölgeye dayanıklı bir bitki değil" ifadelerini kullandı. Tropikal meyve Tamarillo, Rize'nin çay bahçelerinde hem üretim hem de satış açısından yeni bir fırsat kapısı olarak görülüyor. "Ağaç Domatesi" adıyla bilinen bu meyve, Rize'den Türkiye'nin dört bir yanına yayılmaya devam ediyor.

Mersin'de Tropik Meyve Şenliği: Başkan Seçer'den Üreticilere Övgü Haber

Mersin'de Tropik Meyve Şenliği: Başkan Seçer'den Üreticilere Övgü

Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Vahap Seçer, Anamur’da düzenlenen Tropikal Meyve Şenliği’ne katılarak üreticileri destekleyen anlamlı bir etkinlikte yer aldı. "Lezzetli Tatlar" ve "En İri Ejder Meyvesi" yarışmalarında başarılı olan üreticilere ödül veren Seçer, Anamur’un tarımsal gücünü vurguladı. Etkinlikte yerel üreticilerin stantları kuruldu ve vatandaşlara ejder meyvesi, muz kurusu ve çeşitli tropikal ürünler ücretsiz dağıtıldı. Seçer konuşmasında, Anamur’un verimli topraklarına ve çalışkan halkına övgülerde bulundu. Tropikal meyvelerin bölgede yaygınlaşması ile birlikte tarımsal çeşitliliğin arttığını ifade eden Seçer, geçmişte sadece muz üretilen Anamur'da artık papaya, passiflora gibi birçok meyvenin üretildiğini söyledi. Seçer, çiftçilerin daha bilinçli üretim yapmaları için kooperatiflerin desteklendiğini ve üreticilere teknik eğitimlerin verildiğini belirtti. “Üretmediğiniz Yerde Tükenirsiniz” Seçer, tarımın ülkelerin geleceği için hayati öneme sahip olduğunun altını çizdi ve üretimin desteklenmesi gerektiğini vurguladı. “Bizim milletimiz çalışkandır,” diyerek çiftçilerin emeğini takdir eden Seçer, sağlıklı nesillerin yetişebilmesi için tarımsal üretimin devam etmesi gerektiğini ifade etti. 2024'te Daha Fazla Destek Mersin Büyükşehir Belediyesi olarak 2024 yılında çiftçilere verdikleri desteğin 119 milyon TL'den 215 milyon TL'ye çıkacağını açıklayan Seçer, her alanda tarımsal desteklerin artarak süreceğini müjdeledi. Ayrıca küçükbaş hayvancılık, arıcılık ve balıkçılık gibi farklı tarım sektörlerinde de projeler geliştirdiklerini söyledi. Gün Boyu Etkinlikler Tropikal Meyve Şenliği, gün boyu süren etkinlikler ve Mersin Büyükşehir Belediyesi Kent Orkestrası'nın konseri ile son buldu. Orkestra, popüler şarkılarla katılımcılara keyifli anlar yaşattı.

Tropikal meyve ihracatında hedef 25 milyon dolar Haber

Tropikal meyve ihracatında hedef 25 milyon dolar

Türkiye, 2024 yılının ilk yarısında aralarında ananas, avokado, mango, pitaya (ejder meyvesi), guavo armudu, mangost, kivi, çarkıfelek, karambola, yaban mersini, hindistan cevizi gibi ürünlerin de olduğu tropikal meyve ihracatından yüzde 12 artışla 11 milyon 793 bin dolarlık döviz geliri elde etti. Türkiye’nin katma değer zincirini her geçen yıl büyüttüğünü söyleyen Ege İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkan Yardımcısı ve Ege Yaş Meyve ve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Hayrettin Uçak, “Özellikle son yıllarda tropikal meyve ihracatındaki yükselen grafiğimiz başarımızı net bir şekilde ortaya koyuyor. Türkiye geneli tropikal meyve ihracatımız 2018 yılında 4 milyon dolarken 2023 yılında 23 milyon dolar seviyesine ulaştı. 2024 yılının ilk yarısında yüzde 12 artışla 11 milyon 793 bin dolarlık tropikal meyve ihracatı gerçekleştirdik. Yaklaşık 70 ülkeye ve bölgeye tropikal meyve ihraç ettik. Sene sonunda 25 milyon dolarlık ihracat hedefliyoruz.” dedi. Başkan Uçak, “Birleşik Krallık’a ihracatımız geçen seneye kıyasla 806 bin dolardan 2 milyon dolara ulaştı. Böylece Birleşik Krallık 2024 yılının ilk yarısında en fazla ihracat yaptığımız ülke konumuna yükseldi. Rusya’ya 1,6 milyon dolarlık, Romanya’ya ise 1 milyon dolarlık ihracatımız var. 2024’ün ilk yarısında Romanya’nın ilk sırada olduğu kivi ihracatımız 5,6 milyon dolar olarak gerçekleşti. Birleşik Krallık yaban mersini ihracatımızda birinci sırada yer alıyor. En fazla ivme kaydettiğimiz yaban mersininde ihracatımız 1 milyon dolardan 3,3 milyon dolara yükseldi. Birleşik Krallık’ın birinci sırada olduğu mango ihracatımız 1,3 milyon dolara yükseldi. Rusya’nın başı çektiği avokado ihracatımız ise 1 milyon dolar olarak gerçekleşti.” diye konuştu.

Kilosu 100 TL: Tropikal ’aşk meyvesi’ üreticisini sevindirdi Haber

Kilosu 100 TL: Tropikal ’aşk meyvesi’ üreticisini sevindirdi

Hasadı başlayan ve kilogramı 100 ile 125 TL arasında satılan ürüne talebin yoğun olduğu belirtildi. 4 yıl önce memleketi Hatay’dan Mersin’in Erdemli ilçesine yerleşen 5 çocuk babası Mustafa Akdoğan, çocuklarının desteğiyle tropik meyvelerin de olduğu 12 dönümlük örnek bir bahçe oluşturdu. Üretici Akdoğan, bahçesinde 2 yıl önce deneme amaçlı Türkiye’de çarkıfelek veya aşk meyvesi olarak bilinen passiflora fidanlarından dikti. Örnek fidelerden verim fazla, talep de iyi olunca 12 dönümün yaklaşık 8 dönümüne passiflorayı dikerek yaygınlaştırdı. Açıkta diktiği üründen ciddi bir kazanç elde eden Akdoğan, her gün kasa kasa hasat yapmaya başladı. Birçok müşterinin bahçeye gelerek kendi elleriyle topladığı ürünleri satın aldığını belirten Akdoğan, kilogramını 100 TL’ye sattığını söyledi. "Meyveyi beklediğimizden iyi aldık" Üretici Mustafa Akdoğan, "İlk başta deneme amaçlı birkaç kök ektik. Verim ve satışı olunca bahçeye demir direkler getirdik. 8 dönüm alana passiflora ile avokado ektik. Şu anda hasat zamanı, hemen hemen her gün topluyoruz. Her günde müşterilimiz gelerek alıyor. Satışımız iyi, piyasası 100 ile 125 TL arasında, biz 100 TL’den veriyoruz. Memnun oluyoruz. Ürünün maşallahı var, meyveyi beklediğimizden iyi aldık. Bu sene sıcak ama ürün yine de iyi" ifadelerini kullandı. Müşteriler bahçeden kendileri alıyor Aslen Adanalı olan ancak yurt dışında yaşayan müşterilerden Betül Özyaka, "Bu meyveyi çok seviyorum. Bunlar çok çok değerli meyveler. Yiyen tekrar tekrar yemek ister" dedi. Bahçeye gelerek çarkıfelek alan Ümit Yıldız ise, "Erdemli’de yazlığa geliyoruz. Üretici Mustafa ağabeyi de tanıdık, sürekli bahçesine geliyoruz. Burada aradığımız herşeyi bulabiliyoruz, kendi ellerimizle topluyoruz. Passiflorayı denedik, çok hoşumuza gitti. Birçok faydası varmış. Denedik, deneyeli sürekli alıyoruz. Hatta bunun meyve suyu da oluyormuş, onu da deneyeceğiz" diye konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.