TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tropikal Meyve Üretimi

AGRONEWS - Tropikal Meyve Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tropikal Meyve Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gastronomi Festivali, Alanya'da avokado ve mango hasadı ile başladı Haber

Gastronomi Festivali, Alanya'da avokado ve mango hasadı ile başladı

Antalya Büyükşehir Belediyesi ev sahipliğinde bu yıl 3.’sü gerçekleştirilen Foodfest Antalya Gastronomi Festivali, Alanya ilçesinde avokado ve mango hasadı ile başladı. Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Alanya’da 38 tropikal meyveden 20’sinin adaptasyonunun sağlanarak üretiminin yapıldığını ifade etti.  Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin 6-8 Eylül 2024 tarihleri arasında 3.’sünü gerçekleştirileceği Foodfest Antalya Gastronomi Festivali, Antalya lezzetlerini dünya ile buluşuyor. Foodfest Gastronomi Festivali kapsamında Antalya’nın coğrafi işaretli ürünü Alanya avokadosunun hasadı yapıldı. Alanya’nın Konaklı Mahallesi’nde bulunan bir avokado bahçesinde gerçekleştirelen hasada Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Muhittin Böcek, Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, Büyükşehir Belediye Genel Sekreteri Cansel Tuncer, Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen, CHP Alanya İlçe Başkanı Bülent Kandemir katıldı.  YERELDEN KALKINMA ÖNEMLİ  Avokado bahçesini gezen Başkan Muhittin Böcek ve Osman Tarık Özçelik, daha sonra hasada ilişkin açıklamalarda bulundu. Festivalin ilk yılında tavşan yüreği zeytini, ikinci yılında mor üzüm bu yıl da avokado hasadı gerçekleştirdiklerini söyleyen Başkan Muhittin Böcek, “Alanya’nın verimli topraklarında 38 tropikal meyve yetiştiriliyor. 20’sinin üretim adaptasyonu sağlanmış şekilde üretimi yapılıyor. Turizm, tarım birbirinden ayrılamaz. Yerelden kalkınma bizim en önemli projelerimizden biridir. Üreticilerimizin her zaman yanındayız. Her ilçemizin coğrafi konumuna göre farklı ürünlerin yetiştirilmesine katkı sağlıyoruz” dedi.  BAŞKAN MUHİTTİN BÖCEK’E TEŞEKKÜR  Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik ise Alanya’da turizm ve tarımı en yüksek seviyeye getirmek için söz verdiğini ifade ederek, “Muhittin Başkan’ın desteği ile bunu daha kısa sürede gerçekleştireceğiz. Bu hasat Alanya’da yetiştirilen tropikal meyve tanıtımında önemli bir katkı sağlayacak. Muhittin Başkan’a destekleri için teşekkür ediyorum” diye konuştu.  ÜRETİCİLER İLERLEYEN SÜREÇLERDE SIKINTI YAŞAMAZ  Alanya Avokado Üreticileri Birliği Başkanı Hilmi Sevilgen de avokadonun birçok çeşidi olduğunu Alanya bölgesinde yetişen avokadonun pazar sorunu olmadığını ifade etti. Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Cansel Tuncer ise Gastronomi Festivali’nde her yıl bir ürün hasadı yapıldığına dikkat çekerek, Antalya’nın 18 coğrafi işaretli ürünü olduğunu söyledi. Tuncer, her yıl farklı bir ilçede festival kapsamında hasat gerçekleştireceklerini kaydetti.  BAŞKANLAR AVOKADO TOPLADI Konuşmalardan sonra ise Başkan Muhittin Böcek ve Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, avokado ağacından avokado topladı. Başkan Böcek, avokado ile basın mensuplarına poz verdi. Avokado bahçesinde, Alanya’nın tropikal ürünlerinden yetiştirilen ürünler gazetecilere tanıtıldı. Avokado hasadından sonra ise mango hasadı gerçekleştirildi. Başkan Muhittin Böcek ve Alanya Belediye Başkanı Osman Tarık Özçelik, mango serasına girerek, hasat yaptı.

Dünya meyveleri bu bahçede Haber

Dünya meyveleri bu bahçede

‘Olmaz’ denileni yapan öğretmen, şimdi bahçesinde Çin fasulyesi, Kızılderili muzu, Japonya elması, Hindistan ağaç kavunu ve Meksika avokadosunun da bulunduğu 200 çeşit meyve üretiyor. Yurt dışında görev yaptığı yerlerde gördüğü meyve ve sebzeler dikkatini çeken 72 yaşındaki emekli öğretmen Hakkı Albayrak, görev yaptığı ve gezdiği yerlerde gördüğü ürünlerin tohumlarını getirerek Samsun’daki evinin bahçesinde yetiştirmeye başladı. Seracılık yapmayan, sadece Karadeniz’de meyve veren doğal ürünler ürettiğini ifade eden Albayrak’ın bahçesi, 20 sene içerisinde tropikal bahçeye dönüştü. Çin fasulyesinden Kızılderili muzuna, Hindistan ağaç kavunundan Meksika avokadosuna, Frenk üzümünden goji berrye kadar 200 çeşit ürün yetiştiren Hakkı Albayrak, ürettiği meyveleri tüketmeye, türetmeye ve satmaya devam ediyor. “Pepino, paw paw, avokado gibi ürünler yetiştiriyorum” Birçok tropikal ve subtropikal meyve çeşidi ürettiğinin altını çizen organik sertifikalı üretici olan emekli öğretmen Hakkı Albayrak, “Emekli öğretmenim. Okulda da çocukken de değişik işlerle uğraşmayı severdim. 1989 yılında yurt dışında görevlendirildim. Dünyanın her tarafından çeşitli meyveler getirtiyorum. Bu şekilde Türkiye’de yetişen 200 çeşit ürünüm var. Bu işe ilk olarak 2008’de pepino yetiştirerek başladım. O dönem Samsun’da Terme-Bafra arasında 100 ton üzerinde pepino ürettirdim. Daha sonra yeni ürünler üzerinde çalışmalara başladım. Şu anda en favori ürünüm güz yemişi ile Kızılderili muzu denilen paw paw. Evimin bahçesinde avokado yetiştiriyorum. 2010 yılından beri mahsul alıyorum. Genelde yılda 2 bin adet hasat ederken, bu yıl hava şartları nedeniyle 200’ün üzerinde meyve aldım. Bende bulunan Brüksel tipi avokado, Karadeniz’e en çok uyum sağlayan çeşit. 500 gram ağırlığa ulaşıyor. Piyasada bulmanın imkansız olduğu avokadoyu sadece organik tüketicilere satıyoruz. Fiyatı da piyasadaki avokadolardan biraz fazla oluyor” dedi. “Tamarillodan meyve aldım” Karadeniz’de yetişmesi zor olan tamarillodan da meyve aldığını dile getiren Albayrak, “Evimin bahçesinde Çin fasulyesi, sarı, siyah, kırmızı, zebra, mor domates üretiyorum. Bunlar DNA’sıyla oynanmamış, Amerika kıtasından getirdiğim domateslerdi. Bu renkli domateslerin vitaminleri kırmızıdan daha yüksek. Amerika’da da son dönemde kırmızı domates tüketmiyorlar. Bahçemde Karadeniz’de yetişme şansı az olan tamarillo var. Soğuktan ve dondan olumsuz etkileniyor. Kapalı bir alanda büyütüp meyve alıyorum” diye konuştu. Albayrak’ın evinin bahçesinde ayrıca Şili, Kolombiya, Brezilya, Arjantin, Hindistan, Japonya, İran, Almanya, Amerika gibi 50 ülkeden passiflora, ejder meyvesi, aronya, kaymak ağacı, tamarillo, yeşil limon, Kaliforniya fındığı, koca yemiş, stevia, yıldız, Koala meyvesi, pomelo, kiwano, kudret narı, sechium edule, siyah biber, siyah patates, kamkat, karpuz salatalık, kara buğday, kırmızı klorabi, pysalis ve hindiba gibi meyveler bulunuyor.

Eyyübiye Sera Kent tropikal meyvede başarıya ulaştı Haber

Eyyübiye Sera Kent tropikal meyvede başarıya ulaştı

Eyyübiye Belediyesi Sera Kent’te alternatif ürün olarak yetiştirilen ejder meyvesi, dönüm başına rekor gelir beklentisiyle ilk çiçeklerini açtı. Eyyübiye Belediye Başkanı Mehmet Kuş’un ilçe ekonomisini canlandırmak, istihdam alanları oluşturmak ve bölge çiftçisine destek olmak amacıyla GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı ile İl Tarım ve Orman Müdürlüğü işbirliğinde hayata geçirdiği 1. Etap Eyyübiye Sera Kent Projesi, hedeflerine ulaşmaya devam ediyor. “Üçüncü yılda ticari anlamda maksimum verim alabiliyoruz” Daha önce ıslah edilmiş yerli çeşit biber, hıyar ve patlıcan üretiminde yakaladığı yüksek rekolteyi, alternatif ürünlerde de elde etmek için araştırma-geliştirme çalışmalarının devam ettiği Eyyübiye Sera Kent’te, 17 ay önce ekilen ejder meyvesi çelikleri meyve verme aşamasına geldi. İlk çiçeklerini açmaya başlayan ejder meyvesinin yüksek getirisi hakkında bilgiler veren Eyyübiye Belediyesi Sera Kent mühendislerinden İklimlendirme ve Tropikal Bitki Uzmanı Meral Gündüz, iki yılda meyve vermeye başlayan ve üçüncü yıldan itibaren ticari anlamda maksimum verimli hale gelen ejder meyvesi bitkisinin bir kökünde üç meyve verebildiğini, iklim şartları sağlandığı takdirde bitkinin ömrünün 25-30 yıl olduğunu söyledi. Asıl verim üç yıl sonunda Eyyübiye Sera Kent’te yetiştirmeye başladıkları magenta çeşidi ejder meyvesinin pazardaki payının çok yüksek olduğunu kaydeden Gündüz, “Biz buradaki 2,5 dönüm seraya 4 bin kök bitki diktik. 17 aylık olmalarına rağmen şu anda ilk çiçeklerini açmaya, az da olsa meyve tutmaya başladılar. Bitkimizin asıl verimi üçüncü yıldan itibaren gerçekleşecek. Her bir kök üzerinde en az bir, en fazla üç meyve elde edilecek, tropikal meyve üretiminin çok kazançlı bir iş olduğunu söylemek mümkündür” şeklinde konuştu. Bölgede bir ilke imza atıldı Ejder meyvesi bitkisinin 24 ay sonunda ticari anlamda meyve vermeye başladığını, üçüncü yıldan itibaren ise maksimum verime ulaştığını kaydeden Tropikal Bitki Uzmanı Meral Gündüz, “Biz ejder çeliklerimizi 17 ay önce dikmiştik. Şu anda ilk çiçeklerini açmaya, meyve tutmaya başladılar. Seramız içerisinde, arkadaşlarımızla öyle güzel çalıştık ki, tropikal iklim şartlarını yakaladık, erken meyve almaya başladık” dedi. Eyyübiye Belediyesi olarak Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nde bir imza attıklarını kaydeden Gündüz, “Başkanımız Mehmet Kuş’un destekleri sayesinde bu başarıyı yakaladık. Buradan hem meyve üretimi yapacak hem de elde ettiğimiz çeliklerin satışını yapabileceğiz. Şanlıurfa’da ejder meyvesi yetiştirecek iklim şartlarını sağlamayı başardıysak, diğer tropikal meyveleri de üretebileceğimize inanıyoruz” diye konuştu.

Bir zamanların pamuk diyarı artık tropikal ürünlerle anılıyor Haber

Bir zamanların pamuk diyarı artık tropikal ürünlerle anılıyor

Pamuğun başkenti, ülkenin pamuk üretimde 5. sıraya geriledi. Uçsuz bucaksız tarım alanlarının sahibi pamuk ağaları ile film ve romanlara konu olan Adana’da "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamukta hasat başladı. Ancak yıllar önce uçsuz bucaksız pamuk alanlarıyla meşhur kentte artık pamuk sadece 182 bin dönüm alanda üretiliyor. Pamuk tarlaları ise genelde narenciye bahçesine çevrilirken, pamuk ve buğday diyarı olan Adana, artık tropik meyvelerle ekonomiye katkı sunuyor. Son yıllarda özellikle yüksek katma değeri ve ihracat talebi nedeniyle Akdeniz bölgesinde tropikal meyve yetiştiriciliğine ilgi gösteren üreticiler, bu türler için bahçeler oluşturmaya başladı. Adana, artık tropik ürünlerle de ekonomiye katkı sunuyor. İlk olarak muz ile tropik meyve üretimine başlayan çiftçiler daha sonra sırasıyla avokado, ejder meyvesi, yaban mersini ve kivi yetiştirdi. “Bereketli toprakların her tarafı beyaz altındı” İhlas Haber Ajansı’na konuşan Yüreğir Ziraat Odası Başkanı Mehmet Akın Doğan, 1980 itibarıyla Adana’nın tarım çeşitliliğinin değiştiğini söyledi. Doğan, “1980 öncesi Adana’da sadece iki ürün vardı. Buğday ve pamuk. Bunun yanında arpa ve karpuz kavun gibi sebze ürünleri vardı. Uçsuz bucaksız bereketli toprakların her tarafı beyaz altındı. Çukobirlik ve çırçır fabrikaların önünde traktörler ve kamyonlarla uzun kuyruklar oluşturuldu. Güneydoğu’dan buraya özellikle pamuk toplaması için tarım işleri falan gelirdi. Pamuk hasadı elle toplanırdı, başlanırdı, kışa doğru devam ederdi. Bittikten sonra işçiler tekrardan memleketlerine dönerdi” ifadelerini kullandı. “Pamuk ekim alanı azalıyor” Pamuğun Adana için çok önemli bir ürün olduğunu anlatan Doğan, “Eskiden sanayi gelişmemişti. Adana’mızın meşhur pamuk ağaları vardı. Filmlere, türkülere, romanlara konu olmuş. İstanbul’da dahi sanayi gelişmemişken Adana’nın pamuk ağaları konuşuldu. Ancak damlama sulama sistemleriyle birçok alternatif ürün ekildi. Şu anda Adana’da pamuk en az ekilen ürünlerden birisi haline geldi. Adana Türkiye pamuk üretiminde şu an beşinci. Adana’da gün geçtikçe pamuk ekim alanı eksilmekte ve yerini mısır, narenciye, domates, avokado ve muz serası gibi değişik ürünlere bırakmakta” dedi. Ayrıca Doğan pamuğa destek gelmemesi halinde gelecek yıllarda ekimin daha da azalacağını belirtti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.