TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tüberküloz

AGRONEWS - Tüberküloz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tüberküloz haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri'ne Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası Haber

Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiricileri'ne Hastalıktan Ari İşletme Sertifikası

Eskişehir Seyitgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü veteriner hekimlerinin kontrolleri sonucunda, Seyitgazi İlçesi’nde faaliyet gösteren Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği’ne ait Damızlık Düve Üretim Merkezi şap, tüberküloz ve brusella hastalıkları yönünden ari olarak belirlendi. Bu çerçevede, Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt ile Seyitgazi İlçe Tarım ve Orman Müdürü Hüseyin Özdemir’in işletmeye ziyaretleri sonucunda yapılan detaylı incelemelerde herhangi bir hastalık bulgusuna rastlanmadı. Bunun üzerine, Damızlık Düve Üretim Merkezi’ne Hastalık Ari İşletme Sertifikası takdim edildi. Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü Hayvan Sağlığı Yetiştiriciliği ve Su Ürünleri Şube Müdürü Mehmet Yurt yaptığı açıklamada karantina ünitesine sahip, tüm hayvanları kayıt altına alınmış, asgari teknik ve hijyenik şartlarda, şap, tüberküloz ve bruselloz ile mücadele yönetmelikleri gereğince laboratuvar kontrolleriyle tüm hayvanlarının bu hastalıkları taşımadığı belirlenen işletmelere Tarım ve Orman Bakanlığı’nca ’Hastalıktan Ari İşletme’ belgesi verildiğini vurgulayarak Eskişehir ilinde ari işletme sayısının 8’e ulaştığını, 2024 yılında bu sayının en az 20 işletmeye çıkarılmasının hedeflendiğini ifade etti. Eskişehir Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği Başkanı Gazi Küçükarslan, Hastalıktan Ari İşletme vasfını kazandıklarını bundan sonrası için gerek yakın zamanda işletmeye alınan ithal kaliteli damızlık hayvanlar gerekse Damızlık Düve Üretim Merkezi projesi çerçevesinde işletmeye alacakları düveler ile Eskişehir başta olmak üzere Türkiye’nin etçi ve kombine ırklara ait damızlık dişi sığır ihtiyacını karşılamak için çalışmaların hızlanarak devam edeceğini ve ziyaretten duyduğu memnuniyeti belirtti. Tarım ve Orman Bakanlığı tarafından uygulanan hastalıktan ari işletmelerin desteklenmesi hayvan sağlığının korunması yanında, kaliteli ve sağlıklı süt üretilmesi ile Türkiye süt sektörünün Avrupa Birliği’ne süt ve süt ürünleri ihracatı yapabilmesi için temel teşkil ediyor. Çiğ sütün perakende olarak satışı ancak ari işletmelerden yapılabilmekte diğer işletmelerin sütleri toplanarak süt işleme tesislerinde işlem görmesinden sonra satışına izin verilebilmekte olup, aynı zamanda ari işletmelerin sütü diğer sütlere göre daha fazla destek alıyor. Bu çerçevede, artan hastalıktan ari işletme sayısı ile Hastalıktan Ari işletme olmak isteyen işletmelerin Eskişehir ili Damızlık Sığır Yetiştiriciler Birliği başta olmak üzere Eskişehir’de bulunan Hastalıktan Ari işletmelerden sertifikalı damızlık hayvan temin etme imkânlarının artması sağlanıyor. Türkiye’de görülen sığır tüberkülozu ve sığır brusella hastalıkları ile etkin mücadele edilmesi, sürdürülebilir hayvancılığın sağlanması ve halk sağlığının korunması amacıyla hastalıktan ari işletme sağlık sertifikası almış işletmelerin desteklenmesi için 2023 yılında Tarımsal Desteklemelere ilişkin Cumhurbaşkanı kararı gereğince hayvan başına bin 200 TL destekleme ödemesi yapılıyor. Yetiştiriciler, Hastalıktan Ari işletmeler ile ilgi daha ayrıntılı bilgi almak için Eskişehir İl ve ilçe Tarım Orman Müdürlükleri’ne başvurabiliyor.

Uzmanından uyarı! Şap ve Tüberküloz’a dikkat Haber

Uzmanından uyarı! Şap ve Tüberküloz’a dikkat

Kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları veteriner hekim anlattı. Kurbanlık hayvan seçiminde dikkat edilmesi gereken hususları anlatan Veteriner Hekim İlayda Çetinbaş, hayvan sağlığının yanı sıra yaşının da önemli olduğunu söyledi. Kurbanlık hayvanın organları ve uzuvlarının tam olması gerektiğini ifade eden İlayda Çetinbaş, “zayıf olmaması gerekiyor. Hayvanların yaşı bizim için çok önemli. Bu bir ibadet olduğu için yaşlı hayvanlar ve çok genç hayvanlar kesilmez. Büyükbaş hayvanların 2 yaşını doldurması gerekiyor bunu da önde bulunan dişlere bakınca anlayabiliyoruz. Küçükbaş kurbanlıklarda ise bir yaşını doldurması kurban olması için yeterlidir” dedi. “Şap hastalığı maalesef bu dönemde çok yaygınlaştı” Yaklaşan bayram öncesi şap hastalığının gündeme geldiğini belirten Çetinbaş, “Şap hastalığı maalesef bu dönemde çok yaygınlaştı. Ülkemize dışardan bir virüs geldi ve biz Türk Veteriner Hekimleri olarak aşı üretiyoruz. Şap hastalığının belirtileri ayaklarda topallama ile başlar. Hayvanın ateşi yükselir ve ağızda yaralar görülür. Bu hastalığın insanlara bulaşma ihtimali yoktur. Hayvan alırken dişi ise gebe olup olmamasına, şap ve tüberküloz hastalığına dikkat edilmesi gerekiyor. Tüberküloz dişi ve yaşlı hayvanlarda çok görülen bir hastalık. Bu hastalığı ciğerlerinden anlayabiliriz. Şartlı kesim yöntemiyle kesilir ve kavurma usulüyle yenilebilir” ifadelerine yer verdi. “Etler, kesildikten sonra dinlendirilmeli” Kurban edilen hayvanın etlerinin daha lezzetli olması için dinlendirilmesi gerektiğini belirten Çetinbaş, “Kurban kesildikten sonra serin bir yerde 1 veya 2 saat etin dinlenmesi gerekiyor. Kestikten sonra hemen yenilmesini biz asla tavsiye etmiyoruz. Önce kurbanı kesiyoruz, 1 veya 2 saat dinlendiriyoruz sonra buzluklara kaldırıyoruz. Biz Veteriner Hekimler olarak bir gün sonra yenmesini tavsiye ediyoruz” dedi. Kurbanlık hayvanın kesilirken dikkat edilmesi gereken hususları aktaran kasap Ahmet Sönmez ise, “2 yaşından küçük büyükbaş hayvandan kurban olmaz. Vatandaşlarımız mezbaha da kesiyor. Köylerde kesenler ise traktörlerin arkasına takılan vinçlerle bağlayıp kesmesi daha kolay ve temiz oluyor. Hayvana eziyet edilmemiş oluyor. İple kesme yöntemi artık kalmadı. Hayvana eziyet oluyor, insanlara da zorluk oluyor. Traktörlerin arkasına takılan vinçlerle bağlayıp kesmesi daha kolay. Hem hayvan eziyet çekmiyor, hem de kasap yorulmuyor ve kendini yaralamıyor” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.