TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tulum Peyniri Üretimi

AGRONEWS - Tulum Peyniri Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tulum Peyniri Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Tulum peynirinde şirketleşmeye doğru Haber

Tulum peynirinde şirketleşmeye doğru

Bu kapsamda Vali Hamza Aydoğdu başkanlığında toplantı yapıldı. Yaz sezonunda kentteki zengin bitki örtüsüne sahip 3 bin rakımlı yaylalarda beslenen akkaraman ırkı koyun ve kıl keçisinden elde edilen süt, yöreye özgü Kemah tuzu ve doğal olarak yapılan şirden (peynir mayası) ile mayalanarak Erzincan tulum peyniri elde ediliyor. Coğrafi işaret alan yöreye özgü tulum peyniri, 3-4 aylık olgunlaşma sürecinin ardından kahvaltı sofralarını süslemeye hazır hale geliyor. Erzincan Tulum Peyniri asırlardan bu yana kahvaltı sofralarını süsleyen, kuşaklar boyunca vazgeçilemeyen bir lezzet. İlk ne zaman, nerede, nasıl üretildi, keçi ya da koyun derisinden yapılan tulumlara basmak nereden kimin aklına geldi bilinmez ama Fırat’ın sularıyla yıkanan, onlarca kavime yurt olan bu kadim topraklar, böylesine mükemmel bir lezzeti miras bırakmıştır Anadolu’nun çocuklarına. Erzincan ile özdeşleşmiş, ünü tüm ülkede bilinen ve tüketicilerden her daim tam not alan Erzincan Tulum Peyniri, üç kıtaya hükmeden Osmanlı Padişahlarından tutun da Anadolu’nun dört bir yanındaki her haneye uğramış, lavaş ve çayla birlikte mükemmel bir üçlü oluşturmuştur. Bu üçlüye kimi zaman Kemah’ın cevizi, kimi zaman Cimin’in üzümü ya da Erzincan’ın yerli domatesleri eşlik etmiştir sofralarda. Damaklarda kendine özel bir yer edinen Erzincan Tulum Peynirinin vazgeçilemeyen lezzetinde Erzincan’ın 3 bin metre yükseklikte yer alan yaylalarında yetişen bitkilerin de, bu bitkilerle beslenerek o aromayı sütüne ortak eden akkaraman koyununun da, mayalamada kullanılan Kemah tuzu ve şirdenin de, bu mükemmel lezzeti üreterek sofralarımıza taşıyan nasırlı ellerin de elbette hakkı var. Yüzölçümünü üçte biri mera ve yaylalardan oluşan Erzincan’da, binlerce kişiye istihdam sağlayan Erzincan Tulum Peyniri sektörü şirketleşmeye doğru gidiyor. Erzincan Valisi Hamza Aydoğdu başkanlığında, Belediye Başkanı Bekir Aksun, vali yardımcıları ve ilgili birim amirlerinin katılımıyla tulum peynirinde şirketleşme ile ilgili toplantı yapıldı. Vali Aydoğdu, coğrafi işaretli ürünlerden tulum peynirinde hem belirli bir standart oluşturulması hem de markalaşmaya gidilmesi açısından yapılacak olan çalışmaların Erzincan için önemli olduğunu belirterek, hayırlı olmasını diledi.

Erzincan Tulum Peyniri, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret alacak Haber

Erzincan Tulum Peyniri, Avrupa Birliği’nden coğrafi işaret alacak

Erzincan Tulum Peynirinin, Türkiye’nin Avrupa Birliği’nden (AB) coğrafi işaret tescili alan ürünler arasına girmesi için başvuruda bulunuldu. Konuya ilişkin Erzincan TSO’dan yapılan açıklamada şu bilgilere yer verildi: “Erzincan TSO tarafından 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında 21/08/2000 tarih ve 30 tescil numarası ile Erzincan Tulum Peyniri ibareli coğrafi işaret, menşe adı koruması ile ülkemizde tescil edilmiştir. Geldiğimiz noktada, ilimizle özdeşlemiş olan Erzincan Tulum Peyniri için yapılan literatür çalışmalarında peynirimizin bir milenyuma yakın geçmişi olduğu tahmin edilmektedir. İlimizin kendine ait coğrafyası nedeniyle sahip olduğu mikroklima, mera, çayır ve endemik bitkileri Erzincan Tulum Peynirinin süt bileşimini etkilemektedir. Erzincan Tulum Peynirinin kalitesi ve tipik özelliklerine, içinde bulunduğu coğrafyanın yüzey özelliklerinden, iklimine, bu iklim ve coğrafyaya uyum sağlamış süt hayvanından yapım tekniğine kadar birçok faktörün etkisi bulunmaktadır. Erzincan Tulum Peyniri birçok bilimsel araştırmaya da konu olmuştur. Coğrafi işaretli ürünümüz bölgemiz ve ülkemiz için oldukça önemli bir ürünümüzdür. Erzincan Tulum Peynirinin Avrupa Birliği Komisyonunda da korunmasının sağlanması için titizlik ile yürüttüğümüz çalışmalar sonucunda 11 Ocak 2024 tarihinde başvurumuz AB Komisyonuna gerçekleştirilmiş olup ön incelemesi olumlu bir şekilde sonuçlanarak PDO-TR-03056 başvuru numarası ile kayıtlardaki yerini almıştır. Coğrafi işaretlerin tescil yoluyla korunması, geliştirilmesi ve gelecek nesillere aktarılması gerekmektedir. Bu bakımdan coğrafi işaretlerin rolü çok önemli olup üreticileri ve tüketicileri haksız rekabete karşı koruyan en önemli araçtır. Dolayısı ile coğrafi işaretli ürünlerimizin ülkemizde tescil edilmesinin yanı sıra Avrupa Birliği Komisyonunda tescilinin yapılması büyük önem arz etmektedir. Şu an itibariyle odamız öncülüğünde AB Komisyonunda peynir ürün grubu içerisinde Türkiye’den 2. başvuru olarak Erzincan Tulum Peyniri yerini almıştır. Şu ana kadar AB’den coğrafi işaret tescili alan Türkiye genelinde 19 ürün bulunmaktadır. Amacımız, Erzincan Tulum Peynirinin tüm dünya tarafından tanınırlığını ve AB komisyonu nezdinde tescilini sağlayarak marka değerini artırmak, korumak, ulusal ve uluslararası arenada pazar payını genişletmektir.” AB’den coğrafi işaret tescili alan ürünler şöyle: 1. Gaziantep Baklavası, 2. Aydın İnciri, 3. Malatya Kayısısı, 4. Aydın Kestanesi, 5. Milas Zeytinyağı, 6. Bayramiç Beyazı, 7. Taşköprü Sarımsağı, 8. Giresun Tombul Fındığı, 9. Antakya Künefesi, 10. Suruç Narı, 11. Çağlayancerit Cevizi, 12. Gemlik Zeytini, 13. Edremit Zeytinyağı, 14. Milas Yağlı Zeytini, 15. Ayaş Domatesi, 16. Maraş Tarhanası, 17. Edremit Körfezi Yeşil Çizik Zeytini, 18. Ezine Peyniri, 19. Safranbolu Safranı.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.