TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tunç Soyer

AGRONEWS - Tunç Soyer haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tunç Soyer haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Başka Bir Tarım Sertifikası fidancılık alanında verilmeye başladı Haber

Başka Bir Tarım Sertifikası fidancılık alanında verilmeye başladı

Mera hayvancılığı ve karakılçık buğdayı alanında başlatılan Başka Bir Tarım Sertifikası programı, artık ’fide ve fidandan üretilen bitki grubu’nu da kapsıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketlerinden İzDoğa ve İzmir Tarımı Geliştirme Merkezi (İZTAM), Başka Bir Tarım Sertifikası’nı “Fide ve Fidandan Üretilen Bitki Grubu” alanında da vermek için çalışmalara başladı. İlk olarak mera hayvancılığı ve karakılçık buğdayı alanlarında İzmir’deki üreticileri gezip denetleyerek verilmeye başlanan Başka Bir Tarım Sertifikası, artık fide ve fidandan üretilen bitki grupları için de verilecek. Gerekli şartları sağlayan fide ve fidan üreticileri, uluslararası akreditasyonu olan Başka Bir Tarım Sertifikası’nı almaya hak kazanacak. Doğayla uyumlu üretim yapan üreticiler baskabirtarim.com adresi üzerinden sertifika başvurularını yapabilir. Doğayla uyumlu üretime sertifika veriliyor Başka Bir Tarım Sertifikası, ilk olarak mera hayvancılığı alanında çalışmalara başladı. İzmir Büyükşehir Belediye şirketi İzDoğa ve İZTAM’ın denetlediği İzmirli 189 üreticiden 165’i sertifika almaya hak kazandı. Mera hayvancılığı denetimlerinde hayvan bakımı, yem yerine mera kullanımı, sütte antibiyotik kalıntısı gibi maddeleri kontrol edildi. Sertifikasyon programının ikinci etabında ise karakılçık üreticileri alanında çalışma yapıldı. Denetimler sonucunda İzmir’deki 87 karakılçık üreticisinden 86’sı sertifika almaya hak kazandı. Denetimlerde araziye uygun ürün seçimi, susuz tarımın desteklenmesi, doğal gübre kullanımı gibi birçok önemli kriter incelendi. Doğayla uyumlu üretim yapmanın önceliklendirildiği sertifikasyon programının en yeni çalışma alanı ise fide ve fidandan üretilen bitkiler oldu. Artık fide ve fidandan üretilen tüm bitki gruplarının da denetimi yapılacak ve üreticiler, ürettikleri ürünleri için uluslararası akreditasyona sahip Başka Bir Tarım Sertifikası alabilecek. Denetimlerde birçok önemli kriter incelenecek Fide ve fidancılık alanındaki denetimler; üretim arazisinin rakım, bakı ve bitki örtüsü gibi faktörleri göz önünde bulundurularak yapılacak. Yapılacak denetimlerde araziye uygun ürün seçimi, susuz tarımın desteklenmesi, su kaynaklarının etkin kullanımı, bitki koruma ürünü kullanımının azaltılması, mera alanlarının korunması, doğal gübre kullanımı gibi önemli kriterler incelenecek. Ayrıca fide ve fidandan üretilen ürünlerde pestisit kalıntısı olup olmadığı da kontrol edilecek. Geçerlilik süresi 1 yıl olan sertifika için yıl içinde en az bir kez denetim gerçekleştiriliyor. Sertifika almaya uygun görülen üreticilerin tarım ve hayvancılığı doğa ile uyumlu bir şekilde yaptığı onaylanmış oluyor. Sertifikasyon programı ile ilgili daha ayrıntılı bilgi için baskabirtarim.com adresi ziyaret edilebiliyor.

İzmir’de üreticiyi destekleyecek dev tesis açılıyor Haber

İzmir’de üreticiyi destekleyecek dev tesis açılıyor

Çiftçiden aldığı sütü İzmir mozzarellası, buratta ve dondurma gibi katma değeri yüksek ürünlere dönüştürerek “İzmirli” markasıyla dünyaya pazarlayacak fabrika, yılda 36 milyon 500 bin litre süt işleyebilecek. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonu doğrultusunda yapımı tamamlanarak ülkeye ve kente kazandırılan Bayındır Süt İşleme Fabrikası kapılarını açıyor. Ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün “Her fabrika bir kaledir” sözüyle dile getirdiği anlayış doğrultusunda kırsalda üretimi teşvik etmek ve istihdam olanakları sunmak için kurulan dev tesisin açılışı, Türkiye Cumhuriyeti’nin 100’üncü yılı onuruna 27 Ekim 2023 Cuma günü yapılacak. Açılış kapsamında Türk halk müziğinin sevilen ismi Sümer Ezgü konser verecek. Günde 100 ton süt işleme kapasitesi Başkan Tunç Soyer’in “Mera İzmir” projesi kapsamında çiftçiden alınan sütlerin işlenerek “İzmirli” markasıyla satışa sunulacağı Bayındır Süt İşleme Fabrikası, İzmir Büyükşehir Belediyesinin iştiraki İzTarım A.Ş. tarafından işletilecek. 350 milyon liralık yatırımla hayata geçirilen fabrika, 6 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 18 bin metrekarelik alan üzerine kuruldu. 130 kişinin istihdam edildiği fabrika, günlük 100 ton süt işleme kapasitesine sahip. Bayındır Süt İşleme Fabrikası, 250 milyon TL’lik işlem hacmiyle, yıllık 36 milyon 500 bin litre süt işleyebilecek. İzmir mozzarellasından İzmirli dondurmasına Fabrikanın mandıra grubu ürünlerinde; kaşar, tulum ve feta, beyaz peynir dışında dünya piyasasında marka olmaya aday “İzmir mozzarellası” ve “burrata” gibi katma değeri yüksek peynirler üretilecek. 92. İzmir Enternasyonal Fuarı’nda ilk kez tanıtılarak beğeni toplayan ve tamamen keçi sütünden yapılan “İzmirli Dondurma” da fabrikada üretilecek. İki grup da üretilecek Fabrikada süt grubu ve mandıra grubu olmak üzere ürünler iki grup da üretilecek. Süt Grubunda UHT Süt Kutu, UHT Süt Poşet ve Pastörize Süt Cam var. Mandıra Grubunda ise İzmir mozzarellası (manda), burrata (manda), beyaz peynir (inek/keçi/koyun), feta peynir (keçi/koyun), kaşar peynir (keçi/koyun/manda), örgü, dil, tulum peyniri (keçi/koyun/manda), kaşkaval/gravyer peyniri (inek/koyun/manda/keçi), dondurma (manda/keçi), kaymak (manda), tereyağı (inek/manda/keçi), yoğurt (koyun/manda), dondurma (keçi) bulunuyor.

İzmir mozzarellası için üreticiye destek devam ediyor Haber

İzmir mozzarellası için üreticiye destek devam ediyor

İzmir mozzarellası üretmek için yola çıkan süreçte, manda yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması için Menemen ve Aliağa’daki eğitimini tamamlayan 9 üreticiye 34 baş manda hibe edildi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in, “Başka Bir Tarım Mümkün” vizyonuyla hayata geçirilen “İzmir’de Kadim Manda Yetiştiriciliğinin Yeniden Canlandırılması ve Desteklenmesi Projesi” büyüyor. İzmir mozzarellası üretmek için yola çıkan süreçte birçok ilçede üreticiye manda dağıtımı yapılıyor. 2020’de Selçuk’tan başlayan projede Menemen ve Aliağa’da eğitimini tamamlayan ve sertifika almaya hak kazanan üreticilere de mandaları teslim edildi. Menemen Süleymanlı Regülatör Piknik Alanı’nda düzenlenen dağıtım töreninde Menemen’deki 7 ve Aliağa’daki 2 üreticiye 34 baş manda hibe edildi. Eğitimini tamamlayan üreticilere 7 erkek, 27 dişi manda verildi. "Altın kadar kıymeti" Mandacılık yapmak üzere eğitim alan 9 üreticiyi tebrik eden İzmir Büyükşehir Belediyesi Başkan Vekili Mustafa Özuslu, “Bunlar altın kadar kıymetli. Bugün manda sütünün litresi 45 lira. Onun için altın kadar kıymetli. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yaptığı iş de bunun için çok kıymetli bir şey. Bu bölgede kadim bir üreticilik olan manda üreticiliğini tekrardan canlandırıyoruz. Selçuk’ta, Tire’de, Bergama’da, Kınık’ta manda dağıttık. Bugüne kadar aşağı yukarı 300’ün üzerinde mandayı dağıttık. Onlar aynı zamanda yavruladılar ve çoğalmaya başladılar” dedi. “Mandacılık, İzmir ve çevresinde çığ gibi büyüyecek” Mandaların çoğalmasıyla projenin büyümeye devam edeceğini vurgulayan Özuslu, “Sizin hanenize bereket gelecek. Sizin hanenize daha iyi bir yaşam için daha fazla para girecek. ’Ben bu işi yapacağım’ diye yola çıkan değerli kardeşlerimiz diğer köylü ve üretici arkadaşlarımıza örnek olacak. Mandacılık İzmir’de ve İzmir çevresinde çığ gibi büyüyecek. Kırsal kesimde gelir getirici aktiviteleri desteklemek amacıyla bu projeyi yapıyoruz biz. ’Başka Bir Tarım Mümkün’ derken bunun gereklerini yerine getirmeye çalışıyoruz. Köylü, üretici yoksa hiçbir şey yok. Gıdanın ne kadar kıymetli olduğunu pandemide hepimiz yaşadık. Hep birlikte üreteceğiz, üreteceğiz, üreteceğiz. Bir kıvılcımı daha atmak için buradayız” ifadelerini kullandı. Özuslu ayrıca kent kırsalında yürütülen tarım ve hayvancılık çalışmaları ile aktarılan destekler hakkında bilgi verdi. “Tarımın bu kadar öne çıkması bizler için çok önemli” Menemen Ziraat Odası Başkanı Yücel Altıntaş, üreticinin üretime devam etmesi amacıyla verilen katkıların önemine değinerek “Tarımın bu kadar öne çıkıyor olması bizler için çok önemli. Bugün dağıtılacak olan mandalar ve verilecek destekler için teşekkür ederim. Dağıtılan mandaların üreticilerimize hayırlı olmasını diliyorum” diye konuştu. Kuralar çekildi Törende konuşan üreticiler ise verilen desteklerden dolayı İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e teşekkürlerini sundu. Üreticiler, Başkan Soyer’in önderliğinde yürütülen çalışmaların sosyal belediyecilik örneği olduğunu aktardı. Başkan Vekili Özuslu tarafından üreticilere sertifikaları verildi. Program kura çekimi ve mandaların teslim edilmesiyle sonlandı. Manda sayısı 500’ü geçecek İzmir kırsalındaki ilçelerde kadim yetiştiricilik olan ve artık tamamen tükenmiş durumda bulunan manda yetiştiriciliğinin yeniden canlandırılması ve yaygınlaştırılması hedefiyle küçük üreticinin gelir getirici faaliyetlerinin desteklenmesi çerçevesinde 2020 yılında harekete geçildi. Proje ilk olarak Selçuk’un Belevi bölgesinde 9 kadın üreticiye 28 baş manda hibesi ile başladı. 2020-2021 yılları arasında Selçuk. Bergama, Tire, Kınık’ta 33’ü kadın olmak üzere 79 üreticiye 2 milyon 450 bin liralık destekle 268 baş manda hibe edildi. Doğan yavrularla birlikte sayı 423’ye ulaştı. Önümüzdeki günlerde Menemen’de 7, Aliağa’da 2 üreticiye 34, Bergama’da 15 üreticiye 55 baş olmak üzere toplam 89 baş manda desteği yapılacak. Böylelikle İzmir’deki manda sayısı 500’ü geçecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.