TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Türk Patent Ve Marka Kurumu

AGRONEWS - Türk Patent Ve Marka Kurumu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türk Patent Ve Marka Kurumu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Ordu Fındık Tirmidi Kavurması Coğrafi İşaretle Tescillendi Haber

Ordu Fındık Tirmidi Kavurması Coğrafi İşaretle Tescillendi

ORDU (İHA) - Ordu mutfağının eşsiz tatlarından biri olan Fındık Tirmidi Kavurması, Büyükşehir Belediyesi’nin girişimleri sayesinde coğrafi işaretli ürünler arasına katıldı. Bu gelişmeyle, Ordu’da tescillenen yöresel ürün sayısı 20’ye yükseldi. Yörede fındık mantarı olarak bilinen "Lactarius Pyrogalus" ve sıvı yağ, soğan, yeşil biber ve domatesle hazırlanan bu lezzet, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından tescillenerek Ordu’nun resmi ürünlerinden biri oldu. Ordu’daki işletmeler, bu yemeğin tescillenmesinden duydukları memnuniyeti dile getirerek, ziyaretçilerin en çok sorduğu ürünlerden biri olduğunu belirtti. Büyükşehir Belediyesi, öncesinde Ordu Tostu, Yalıköy Köftesi, Ordu Taflan Turşusu, Ordu Melocan Kavurması, Ordu Galdirik Kavurması, Ordu Sakarca Mıhlaması, Mesudiye Goliti (Mesudiye Kuru Ekmeği), Ordu Pancar Çorbası (Ordu Karalahana Çorbası), Ordu Zeytinyağlı Karalahana Sarması (Ordu Zeytinyağlı Pancar Sarması), Ordu Pidesi (Ordu Yağlısı), Ordu Fındıklı Burma Tatlısı, Ordu İçli Tava gibi birçok yöresel ürünü de tescillemişti. ORDU FINDIK TİRMİDİ TARİFİ Taze fındık tirmidi iyice yıkandıktan sonra süzgeçte bekletilerek suyu süzülür. Suyu tamamen süzülen tirmitler, elle sıkılarak fazla sıvısı çıkarılır. İsteğe bağlı olarak salamura, konserve ya da dondurulmuş tirmitler de tercih edilebilir. Bu durumda tirmitler öncelikle suda bekletilir ve ardından taze tirmitte olduğu gibi elle sıkılarak fazla suyu alınır. Bir tencerede, küp şeklinde doğranmış soğanlar sıvı yağ veya tereyağı ile birlikte orta ateşte yaklaşık 5 dakika kavrulur. Arzu edilirse, bu aşamada ince dilimlenmiş yeşil biber ve domates eklenerek soğanlarla birlikte kavurma işlemine devam edilir. Hazırlanan tirmitler kavrulan malzemelerin üzerine eklenir. Tencerenin kapağı kapatılarak tirmitlerin yumuşaması ve suyunu tamamen çekmesi için yaklaşık 15-20 dakika orta ateşte pişirilir. Son olarak, isteğe göre karabiber ve pul biber eklenerek servis edilir.

Düzce Kestane Balı AB Coğrafi İşareti Alma Yolunda Haber

Düzce Kestane Balı AB Coğrafi İşareti Alma Yolunda

DÜZCE (İHA) - Düzce Ticaret ve Sanayi Odası (DTSO) Başkanı Erdoğan Bıyık, coğrafi işaret tescili bulunan Düzce Kestane Balı için Avrupa Birliği Coğrafi İşaret Tescili alma çalışmasının başlatıldığını duyurdu. DTSO, TOBB, Düzce Üniversitesi ve Tarım ve Orman Müdürlüğü iş birliğiyle "Marka, Patent ve Coğrafi İşaretler Bölgesel Bilgilendirme Semineri" düzenlendi. "DÜZCE’NİN GELİŞİMİNE HER ALANDA DESTEK OLUYORUZ" Seminerde konuşan DTSO Başkanı Erdoğan Bıyık, Düzce’nin doğal ve tarımsal zenginliklerini öne çıkarmak amacıyla projeler yürüttüklerini belirtti. "Oda olarak bir taraftan sanayicilerimizin dijital ve yeşil dönüşümüne odaklanırken, diğer taraftan da tarım ve turizm konusunda çalışmalara da ağırlık veriyoruz. Düzce’mizin tanıtımına ve kalkınmasına katkıda bulunmak adına ‘Düzce’ye Gelsene’ ve Düzce’den Alsana web portallarını hayata geçirdik. Bu portallar sayesinde ilimizdeki coğrafi işaretli ürünlerin ekonomik değere dönüşmesini hedefliyoruz" dedi. Fındık üreticilerine destek sağlamak için mikro işletmelere dönüşüm projeleri yürüttüklerini ve Düzce Üniversitesi Fındık Araştırma Merkezi’nde model fındık tesisi kurduklarını ifade eden Bıyık, bu projeyle fındık üreticilerinin ürünlerini işlenmiş olarak piyasaya sürebileceklerini söyledi. Ayrıca, TOBB’un tüm ülke genelinde başlatmış olduğu "Tarımda Kadın Eli" projesini farklılaştırma ve geliştirme çabasıyla, projeye dahil olan kadınlara tarımsal faaliyetler konusunda eğitim, danışmanlık ve mentörlük verildiğini belirtti. "KESTANE BALINA AB COĞRAFİ İŞARET KAZANDIRMAK İÇİN ÇALIŞIYORUZ" Bıyık, coğrafi işaret tescili bulunan Düzce Kestane Balı’na AB Coğrafi İşaret kazandırmak için çalıştıklarını belirtti. "Yaptığımız saha araştırmalarında 400 tondan fazla Kestane Balı üretildiği bilgisine ulaştık. Şu anki güncel rakamlar ile yaklaşık 700 milyon TL’lik bir hacimden bahsediyoruz. Bu ürünlerimiz ihraç edilebiliyor olsa bu rakam en az iki katı olacak ve üreticilerimiz daha fazla kazanarak ekonomik olarak güçlenecek" dedi. ÖNEMLİ SUNUMLAR GERÇEKLEŞTİRİLDİ TOBB Reel Sektör AR-GE ve Uygulama Daire Başkanı Mustafa Kemal Günay, TOBB Türkiye Patent ve Marka Vekilleri Meclis Başkanı Kemal Yamankaradeniz, Türk Patent ve Marka Kurumu Başkanı Prof. Dr. M. Zeki Durak, Düzce Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ali Öztürk ve Düzce Valisi Selçuk Aslan, seminerin açılış konuşmacıları olarak yer aldı. Seminerde, coğrafi işaretlerin tescil ve denetim süreçleri, marka ve patent başvuru aşamaları ve e-ihracat fırsatları gibi konularda önemli sunumlar yapıldı. Program, soru-cevap bölümü ve hediye takdimleriyle sona erdi.

Van'dan Erciş Lahanasına Coğrafi İşaret Tescili Haber

Van'dan Erciş Lahanasına Coğrafi İşaret Tescili

VAN (İHA) - Van Ticaret Borsası (VANTB), Erciş ilçesinde üretilen ve lezzetiyle dikkat çeken Erciş lahanasına Coğrafi İşaret Tescil Belgesi aldı. Bin 700 dekar alanda 500 çiftçinin emeğiyle üretilen Erciş Lahanası, bu tescil ile artık koruma altına alındı. Tescil süreci, VANTB’nin girişimleriyle 2022’de başlatılmıştı. Süreç, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından başarıyla tamamlanarak ürüne tescil belgesi verildi. Erciş lahanası, Hakkari’den İstanbul’a kadar geniş bir pazarda ilgi görüyor ve bölge ekonomisine büyük katkı sağlıyor. YEREL ÜRETİCİLERE YENİ FIRSATLAR VANTB Yönetim Kurulu Başkanı Nayif Süer, tescil sürecini büyük bir mutlulukla karşıladıklarını belirtti. Süer, "Göreve geldiğimiz günden itibaren Van’ın değerlerini sahipleniyor ve bunun için çalışıyoruz. Bu anlamda yaptığımız en önemli çalışmalardan bir tanesi yöresel ürünlerimizin Coğrafi İşaret Tecilini almak oldu. Bugüne kadar Erciş üzümü, Gevaş fasulyesi ve Sıhke kavunu ürünlerimizin tescil sürecini tamamladık ve tescil belgelerini aldık. İlimiz için önemli bir ürün olan Erciş lahanasının da tescil sürecini tamamladık. 2 yıl önce yapmış olduğumuz başvurumuzun müjdesini ve mutluluğunu kamuoyu ile paylaşıyoruz" dedi.  Erciş lahanasının tescil edilmesinin, yerel üreticiler için yeni ekonomik fırsatlar yaratacağını belirten Süer, Erciş lahanası gibi yerel ve özel genetik kaynakların korunarak ticari değerinin artırılması gerektiğini vurguladı. ERCİŞ LAHANASI ARTIK KORUMA ALTINDA VANTB Başkanı Süer, Erciş lahanası tescilinin, Van’ın diğer yöresel ürünleri için de bir örnek teşkil edeceğini söyledi. Süer, iki yıl önce başlatılan tescil sürecinin başarıyla tamamlandığını açıkladı. Bu sürece bilimsel çalışmalarıyla katkı sağlayan Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat Fakültesi’nden Prof. Dr. Fikret Yaşar’a teşekkür etti. ERCİŞ LAHANASI, DOĞAL ŞARTLARA DAYANIKLI Erciş lahanası, yüksek rakım ve karasal iklimin etkisiyle yetişen özel bir lahana türüdür. Soğuk havaya toleranslı olmasıyla bilinen bu lahana, hem sarmalık hem de kapuska ve turşuluk olarak kullanılabilir. Erciş lahanası, bölgenin mümbit topraklarında yetişerek kendine özgü bir genetik yapıya sahip olmuştur. Ayrıca, bu lahana türü, 30-35 derece gibi yüksek sıcaklıklarda dahi başarılı bir şekilde gelişebilir ve soğuk havalarda da verimlidir.

Ardahan’da bal sağımı devam ediyor Haber

Ardahan’da bal sağımı devam ediyor

Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen, Ardahan çiçek balında sağım heyecanı yaşanıyor. İlkbaharda zengin floraya sahip 2 bin rakımın üzerindeki yayla ve dağlara bırakılan kovanlarda organik üretim yapılan Ardahan çiçek balı, kent ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Meşakkatli bir uğraşın ardından üretilen ve kendine özgü aromasıyla bilinen balın ilk sağımı yapıldı. Dünyanın en önemli 4 ırkı arasında yer alan Kafkas arısının binden fazla bitki nektarından topladığı "Ardahan çiçek balı" kalitesiyle de adından söz ettiriyor. Türk Patent ve Marka Kurumunca coğrafi işaretle tescillenen Ardahan balı, 700-1000 TL arasında alıcı buluyor. "Coğrafi işaretli organik bal projesi" Ardahan Arıcılar Birliği Başkanı İlhan Evliyaoğlu, Coğrafi İşaretli organik bal üretiminin başlayacağını söyledi. Evliyaoğlu, ’’ Tarım Bakanlığı tarafından yapılan organik bal üretimi projesi bu yıl itibariyle hayata geçecek. Bu projeye 24 arıcımız müracaatta bulundu. Bu arıcılarımıza, 10’ar kocan ve arıcılık ekipman ve malzemeleri verilecek. 2025 yılı itibariyle hem coğrafi işaretli organik bal üretimi yapılacak, hem de coğrafi işaretli bal üretimi yapılacak. Bu proje ile Ardahan arıcılığını bir adım daha ileriye taşımış olacağız" dedi. Organik bal üretiminin diğer bal üretiminden farklı olduğunu söyleyen Evliyaoğlu, ’’Organik bal üretecek olan arıcılar yerleşim biriminin dışında olacak. Üretilecek balın hijyen olması. Bu üreticiler organik şirketler tarafından sürekli olarak denetlenecek. Uygun olan şirketle bu balı üretebilecek" dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.