TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Türk Somonu

AGRONEWS - Türk Somonu haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türk Somonu haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Karadeniz’de Türk somonu hasadı Haber

Karadeniz’de Türk somonu hasadı

Samsun’un Yakakent ilçesinde Karadeniz’de "Türk somonu hasadı" yapıldı. Yakakent’te denizde açıkta bulunan somon kafeslerinde, Türk somonu hasadı başladı. Hasat etkinliğinde balıkçı teknesiyle kafeslere giden Yakakent Kaymakamı Abdulsamet Kılıç, Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, Belediye Başkanı Dr. Şerafettin Aydoğdu ile İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, kafeste yetiştirilen Türk somonlarının hasadını yerinde inceledi. "Türk somonu, Norveç somonundan kaliteli" Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdür Yardımcısı Mehmet Nuri Yılmaz, yaptığı açıklamada, "Katma değeri olan bir ürünümüz. Biz tabi Norveç’te tesisleri ve işletmeleri gezdik. Acaba bizimle onların arasında ne fark var, bunları inceledik. Norveç’in avantajı okyanus ülkesi olmasından dolayı suları soğuk. Bu nedenle yılın 12 ayı üretim yapılabiliyor. Bizim için dezavantaj Karadeniz’in özellikle sınırlı olması münasebetiyle belli dönemlerde üretiyoruz. Ama şunu söyleyeyim: Kalite anlamında, sindirilebilirlik anlamında, omega 3 bakımından Norveç somonu ile Türk somonu arasında yapılan bilimsel bir çalışmanın bir sonucunu söylüyorum. Bu söylediğim parametreler Norveç somonundan daha kaliteli çıktı. Bu bilimsel olarak da yayınlandı. Türk somonu kaliteli bir ürün, katma değeri yüksek bir ürün. Geliştirmeye devam edeceğiz" dedi. İl Tarım ve Orman Müdürü İbrahim Sağlam, “İlimizde 2023 rakamlarına göre yaklaşık bizim üretim kapasitemiz 23 bin ton olmasına rağmen, yetiştiricilikte 13 bin ton gibi yetiştiricilik yapıldı ama bu 2024 yılı içerisinde 15 bin tonu geçecek. Burada iki şey önemli: Bir neden 23 bin tonun tamamını kullanmıyoruz? Ukrayna-Rusya savaşı somon tüketiminde pazar açısından çok büyük bir sıkıntıya neden oldu. Biz, Japonya, Çin gibi bir çok uzak doğu ülkeleriyle beraber yine Rusya’ya ve talep gelmesi halinde Amerika Birleşik Devletleri’ne kadar buradan ihraç edilebiliyor. İlimizde sadece yetiştiricilikle değil 210 kilometre kıyı boyumuz var. Burada hem avcılıkta hem yetiştiricilikte , Samsun avcılıkta bir numarada, yetiştiricilikte 5-6-7 yıllar itibarıyla değişmekle beraber gerek 1 buçuk kilonun üzerinde ki alabalıklarımıza Türk somonu diyoruz burada. 3 buçuk 4 kiloya kadar olanlarda, bunun yanında levrek ve porsiyonluk alabalık üretimimiz de var. Toplam 39 yetiştiricilik tesisimiz var. Bunun yanında Samsun’da 9 adet balık işleme tesisimiz ve yaklaşık 3 tane de balık yağı üreten fabrikalarımız var. Bunlarda hem işlenip hem göndermekte. Bizim büyük bir avcılık filomuz var, 620 adet teknemiz var. Toplam avcılıkta ürettiğimiz miktara baktığımızda 58 bin ton civarı bir üretimiz var. Bunun yanında da 13 bin 500 ton gibi yetiştiricilikle beraber yaklaşık 72 bin tona yakın bir üretimimiz oldu. Bu yıl bunu daha da geçeceğiz" diye konuştu. Kaymakamı Abdulsamet Kılıç ise, "Somon hasadı her yıl bu mevsimde gerçekleştiriliyor. İlçemiz özelikle balıkçılık ve su ürünleri alanında büyük bir sektör büyüklüğüne sahip. Vatandaşlarımızın birçoğu geçimlerini bu alandan sağlıyorlar. Bu ürünler burada işlendikten sonra yurt dışına ihracı gerçekleştiriliyor, ülkemize de aynı zamanda döviz girdisi sağlıyor. Biz de bu alanda vatandaşlarımızın hem sektörde gelişimlerinin önünü açmak, hem de sektörü desteklemek adına projelere devam ediyoruz. Yakın bir zamanda ilçemizde Sanayi Bakanlığından onayların alınmasıyla birlikte su ürünleri OSB kurulacak. Daha sonra etapta yeni bir liman yatırımı alacağız ve böylece balıkçılık sektöründe ilçemiz emin adımlarla ilerleyip ülkemize ve vatandaşlarımıza kazandırmaya devam edecek" şeklinde konuştu.

İhracat rekorları kıran Türk Somonu’nun hasadına başlandı Haber

İhracat rekorları kıran Türk Somonu’nun hasadına başlandı

İhracat rekorları kıran Türk Somonu’nun Trabzon’un Arsin ilçesi açıklarında denizde bulunan kafeslerden hasadına başlandı. Türk Somonu öncelikle yumurtaları büyümesi için baraj göllerindeki kafeslere koyuluyor. Kafeslerde büyümeye başlayan somonlar 100 ila 800 gram arasında bir ağırlığa gelince barajlardan alınarak denizlerdeki çelik kafeslere yerleştiriliyor. Belli aralıklarla beslenen somonlar yaklaşık 2,5 kilogram ağırlığına vardığında hasatları gerçekleştiriliyor. Trabzon’un Arsin ilçesinde de Türk Somonu’nun hasadının yapılması için bu gece teknelerle kafeslerin yanına giden su ürünleri yetiştiricileri, kafeslerdeki balıkları vinç ve ağ yardımlarıyla teknelerde bulunan buz dolu olan su tanklarına aldı. Buradan kıyıya çıkarılan somonlar, işlenmek için kamyonlarla balık fabrikalarına götürüldü. Fabrikadaki işlemleri tamamlanan Türk Somonları birçok ülkeye ihracat ediliyor. 2022 yılında 49 bin 196 ton ihraç edilen somondan 363 milyon 102 bin 216 dolar olan gelir elde edilirken, bu rakam 2023 yılında 63 bin 161 tona yükselirken, bunun karşılığında 396 milyon 315 bin 453 dolar ihracat geliri elde edildi. Konuyla ilgili açıklamalarda bulunan ihracatçı firma Somon Üretim Sorumlusu Ayhan Yıldırım, Türk somonunda yurt dışından yoğun talep olduğunu söyledi. Ayhan Yıldırım, “Somon hasadından önce Fransa’dan ve Polonya’dan getirilen yumurtaları kuluçka halinde üreticilere dağıtıyoruz. Balıkların büyüklüğü 2 ila 5 gram arasına gelince barajlara indiriyoruz. Burada 11 ay boyunca 100 ila 800 gram arasına gelince denize indiriyoruz. 6 ay boyunca 2,5-3 kilogram civarına getirip ihracata hazırlıyoruz" dedi. Türk Somonu’nun yağsız ve Omega-5 oranı yüksek bir balık olduğunu belirten Yıldırım "Somonu ihraç ettiğimiz ülkelerin istediği oranda balık yapıp, onların istediği sağlıklı balık yetiştiriyoruz. Vietnam, Çin ve Rusya başta olmak üzere birkaç ülkede çok yoğun istek var. Türk Somonu bir lüks. Onların istediği gibi bir üretim yapıyoruz" ifadelerini kullandı.

Karadeniz Somonu ihracatına ’Göl somonu’ darbesi Haber

Karadeniz Somonu ihracatına ’Göl somonu’ darbesi

Karadeniz’de yetiştirilen somon dünya pazarında en çok tercih edilenler arasında yerini alırken, deniz yerine iç bölgelerdeki baraj ve göllerde yetiştirilen somonu Karadeniz somonu diye ihraç edildiğinde balığın geri gönderildiği ve bu durumun ihracatı olumsuz etkilediği belirtildi. Karadeniz’de yetiştirilen Türk somonu ihracatında bu yılın Ocak Şubat aylarında, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 289’luk bir artışla 70 bin 614 dolar döviz girdisi sağlanırken, bu rakamın Türkiye ortalamasının üzerinde rekor bir artış olduğu kaydedildi. Konuyla ilgili değerlendirmelerde bulunan Doğu Karadeniz İhracatçılar Birliği (DKİB) Başkan Vekili Ahmet Hamdi Gürdoğan, Karadeniz Somonu ihracatında son yıllarda iyi bir ivme yakaladıklarını söyledi. Özellikle Uzak Doğu ülkelerinin denizde 7 ay kalan Karadeniz somonunu tercih ettiğini belirten Gürdoğan, “Karadeniz’de yetişen, denizde 7 ay kalan somonu Japonya ve Uzakdoğu ülkeleri özellikle tercih ediyor. Somon ihracatında bu yılın Ocak-Şubat döneminde 70 milyon 614 bin dolar civarında bir miktar söz konusu. Bu da miktar bazında 13 bin tona tekabül ediyor. Miktar bazına baktığımız zaman yüzde 289, rakam bazında baktığımızda ise yüzde 164 arttığını görüyoruz. Türkiye ortalamasının üzerinde rekor bir artış. Bu rakamın yüzde 64’ü Doğu Karadeniz Bölgesinden sağlandı. Somon ihracatı özellikle uzak doğu ülkeleri Japonya, Çin, Kore, Vietnam olmak üzere Rusya, Avrupa Birliği ülkeleri şimdi de yeni yeni ABD’ye göndermeye başladık” dedi. "Bu gidişle somon ihracatı fındığı da sollayacak gibi görünüyor" Somon ihracatı rakamlarının fındık ihracatı rakamlarıyla yarıştığına dikkat çeken Gürdoğan, “Somon, Doğu Karadeniz Bölgesinde fındığa alternatif yeni bir ürün oldu. Somon, fındıkla gelir olarak yarışmaya başladı. Bu gidişle fındığı da sollayacak gibi görünüyor. Somon ihracatında özellikle depolamada çekilen sıkıntılar var. Lisanslı depoculuk anlamında yeni depo sisteminin kurulması gerektiğini, Doğu Karadeniz Bölgesi İhracatçılar Birliği olarak bu konuda bir çalışma yaparak ilgili bakanlıklara sunduk. Dolayısıyla ürünümüzün değerini düşük değil de devamlı değerinin artması için ufak kooperatif usulü, üreticilerin dahi balığını koyabileceği lisanlı depoculuk örneğini bölgemizde uygulatmada kararlıyız. Bunun için özellikle siyasilerden bizlere destek olmalarını bekliyoruz. Somon ihracatı gelecekte fındık rakamlarını aşması için yan sanayisini geliştirmemiz lazım” diye konuştu. "Son 5-6 yılda denizdeki kafes sayısı arttı ama göl somonu ihracatı tehdit ediyor" Son 5-6 yılda denizlerde kafes sayısının arttığını kaydeden Gürdoğan, “Özellikle son 5-6 yıldır Trabzon genelinde denizde kafes artmaya başladı. Her sene rakam olarak yüzde yüzün üzerinde artışla yapılıyor. Teknik alt yapısı olmayan insanların balıkçılık yapmaması gerekir. Çünkü ürünün kalitesini düşürdüğümüzde elimizde kalabileceğini düşünmemiz lazım. Onun için belli bir kontrol aynı zamanda kümelenme modelleriyle somon ihracatını çok daha sağlam temeller üzerine oluşturup Norveç örneğinde olduğu gibi gelecekte bu rakamları 2,5-3 milyar dolarlara çıkarabiliriz. Ancak bu ihracatın önündeki en büyük engel denizde yetiştirilmeyen iç bölgelerdeki baraj göllerinde yetiştirilen ve Karadeniz Somonu diye ihraç edilen somon. Bu göllerde yetişen göl somonunu aynı zamanda Karadeniz somonu diye piyasaya sürüldüğünde geri geliyor. Dolayısıyla bizim somon ihracatımıza da darbe vuruyor, kalitemizi düşürüyor. Onun için Tarım ve Orman Bakanlığının izlenebilirlik ve denizde 7 ay kalmayan somonun ihracatına özellikle izin vermemesi gerekiyor. Yaş meyve ihracatında olduğu gibi ürünün yetişmesindeki izlenebilirliğin sağlanmasının önemini vurgulamak istiyorum. Çünkü Karadeniz’in suyu ve denizde kalış süreci o balığın etindeki lezzeti ve katma değeri oluşturuyor. Deniz somonundaki koku olmuyor ama göl somonu aldıkları zaman koku ve etindeki kırmızılık oranının düşük olduğundan dolayı hem rakam bazında çok daha düşük oluyor aynı zamanda iç piyasaya Türk somonu, Karadeniz somonu diye yollandığı zamanda Türkiye’nin somon ihracatına çok kötü örnek oluyor. Bunun için Tarım ve Orman Bakanlığını göreve davet ediyoruz” ifadelerini kullandı. "Somonu yarı mamül olarak da işleyip ihraç edebilmeliyiz" Somon konusunda yeni bir sektörün başlangıcı yapılabileceğine dikkat çeken Gürdoğan, “Somonu yarı mamul olarak yani fileto gibi diğer şekillerle de gönderiyoruz. Türkiye kendi markasını oluşturup markette direkt satılabilecek şekilde katma değerli ürün noktasında işlenmiş bir ürün olarak da yollamalıyız. Bunun için alt yapı aynı zamanda Arge çalışmalarına ağırlık vermemiz lazım. Özellikle KTÜ Deniz Bilimleri Fakültesine çok önemli görevler düşüyor. Yavruları büyütmede olsun, işlenmesinde olsun özellikle Vietnam gibi en çok ürün işlendiği yer olarak oradaki ustalarla işlemesini, kendi insanımıza özellikle bayanlara öğreterek Türkiye’de yeni bir sektöründe başlangıcı yapmamız gerektiğini söylemek isterim” şeklinde konuştu.

Denize kıyısı olmayan Tokat, dünya pazarlarına somon ihraç ediyor Haber

Denize kıyısı olmayan Tokat, dünya pazarlarına somon ihraç ediyor

Günde 15 ton sevkiyatı yapılan balıklar temizleme işlemi yapıldıktan sonra ihraç ediliyor. Tokat’ın Almus ilçesinde tarım arazilerini sulamada kullanıldığı gibi elektrik üretilen ve yaz aylarında da bölge turizmine katkı sağlayan baraj gölünde ilçe halkı tarafından kafes balıkçılığı yapılıyor. Onlarca tesisin bulunduğu gölde yılda yaklaşık 6 bin ton balık üretiliyor. Üretilen balıklar başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine Japonya ve Çin’e ihraç ediliyor. Havaların soğuması ile birlikte bazı balıkçılar teknelerle barajın içindeki kafeslere giderek balıkçı süzgeçleri ile tuttukları balıkları buz dolu büyük saklama kaplarına koyuyor. İnsan gücüyle toplanan balıklar yine teknelerle baraj kenarına çekiliyor. Büyük kaplara konulan balıklar vinç yardımı ile sevkiyatı yapılacak araçlara yükleniyor. Yaklaşık 10 kişilik grup 15 tonluk balığı 1 günde sevkiyat için hazırlıyor. Sevkiyatı gerçekleşen balıklar deniz kıyısındaki çiftliklere gönderiliyor. Yaklaşık 2-3 kilogram ağırlığa geldiğinde ihraç edilen balıklar şehir ekonomisine de katkı sağlıyor. Tokat’ın Almus ilçesinde somon yetiştiriciliği yapan 46 yaşındaki Sadullah Sezer; “Almus’ta somon yetiştiriciliği yapıyoruz. Buradan da yurt dışına gönderiyoruz. İşleme fabrikasında işlenen balıklar Rusya, Çin ve Japonya’ya ihraç ediliyor. Bugün 15 ton yükleme yaptık. Devamı da gelecek inşallah. Her sene ihracata yaklaşık 100 ton somon balığı gönderiyoruz” dedi.

Denizi olmayan kentten somon ihracatı Haber

Denizi olmayan kentten somon ihracatı

Tokat’tın Almus ilçesinde başta Rusya olmak üzere Avrupa, Japonya ve Çin’e ihracat edilecek olan balıkların toplama işlemi başladı. Tokat’ın Almus ilçesinde tarım arazilerini sulayan, elektrik üretilen ve bölge turizmine katkı sağlayan baraj gölü kafes balıkçılığı ile ön plana çıkıyor. İrili ufaklı 30’a yakın tesisin bulunduğu gölde yılda yaklaşık 6 bin ton balık üretiliyor. Üretilen balıklar başta Rusya olmak üzere Avrupa ülkelerine Japonya ve Çin’e ihraç ediliyor. Havaların soğuması ile birlikte bazı balıkçılar ürünlerini deniz kıyısındaki çiftliklere gönderiyor ve vinç yardımıyla toplanmasını sağlıyor. Yaklaşık 350-600 gram ağrılığındaki balıklar denizlerde bulunan çiftliklerde 2-3 kilogram ağırlığa geldiğinde ihraç ediliyor. "4 bin tonu yurt dışına gidiyor" 50 ton üretim yaptıklarını belirten Balık üreticisi Sadullah Sezer, "Buradan denizlere canlı balık gönderiyoruz, oradan da yurt dışına ve yurt içine dağıtımı yapılıyor. Şu anda bizim gönderdiğimiz balığın miktarı 50 tonu buldu. Almus ilçesi bütün olarak tahmini bir rakam verirsek 5 bin tonu buluyordur. Burada büyük küçük olmak üzere 28 tane tesis var. Aramızda yapılan anlaşmayla her hafta bir firma vinç şirketini çağırıp balık çıkarıyor. Elimizde soman alabalık var, buradan denize gönderiyoruz. En başta Rusya olmak üzere Çin, Japonya gibi ülkelere gönderiyoruz. Bizim için en önemli ihracat ettiğimiz ülke Rusya oluyor. Almus genelinde 5 bin ton üretimin yaklaşık 4 bin tonu yurt dışına gidiyor, geriye kalanı iç piyasada kendine yer buluyor" şeklinde konuştu.

Türk somonları ihracat yolunda Haber

Türk somonları ihracat yolunda

Sivas’ın İmranlı ilçesinde bin bir emekle yetiştirilen Türk somonları Rusya başta olmak üzere Avrupa’nın birçok ülkesine gönderiliyor. Denize uzaklığı yaklaşık 270 kilometre olan Sivas’ın İmranlı ilçesinde bulunan İmranlı barajında alabalık ve somon yetiştiriliyor. Yıllık 950 ton üretim kapasitesine sahip olan tesiste bin bir emekle yıllık ortalama 500 ton balık yetiştiriliyor. Belli bir büyüklüğe gelen alabalıklar canlı olarak araçlara yüklenerek Karadeniz’e gönderiliyor. Karadeniz’de istenilen olgunluğa gelen balıklar Karadeniz somonu olarak Rusya’ya ve Avrupa’nın birçok ülkesine ihraç ediliyor. “Türk somonu çok kaliteli bir balıktır” Alabalık ve Somon yetiştiriciliği yapan Ali Dursun Yıldızay, Türk somonunun çok kaliteli bir balık olduğunu ifade ederek, “2010 senesinde bu işe başladık. Şuanda devam ediyoruz. Yıllık kapasitemiz 950 ton. Yıllık 400-500 ton bir üretimimiz oluyor. Hava sıcaklıkları bu sene etkili oldu. Ama İmranlı suyunda sıkıntı yok. Sularımız serindir soğuktur. Burada ihracata balık, somon yetiştiriyoruz. Diğer balıkları da Karadeniz’e somon adayı olarak taşıyoruz. Orada yetiştirilip Karadeniz somonu olarak tekrardan ihracata gidiyor. Avrupa ülkelerine gidiyor. Türk somonu çok kaliteli bir balıktır. Onun için çok tercih ediliyor. Somonun faydaları çok. İmranlı olmadan Karadeniz’de somon olmaz. Çünkü barajlarda yetiştirilir ondan sonra da Karadeniz’de somon olarak yetiştirilir” diye konuştu. Yüksek sıcaklık üretimi etkiledi Balık yetiştiricisi Tuğrul Tunç, yazın sıcaklıkların yüksek olmasından dolayı bu sene üretimin beklentilerin oldukça altında oluğunu ifade ederek, “Yemleme yapamadık, büyütemedik. Ölümlerimiz biraz fazla olunca beklentilerin altında kapasite var şuanda. Sevkiyatımız var. Buradan canlı bir şekilde denize indiriyoruz. Orada büyüme devam ediyor. Norveç somonu ayarına getirip Avrupa ülkelerine göndermeye çalışıyoruz” dedi.

Türk levreği ve çipurası taze, somon ve alabalık dondurulmuş sevildi Haber

Türk levreği ve çipurası taze, somon ve alabalık dondurulmuş sevildi

Dünya, Türk levreğini ve çipurasını taze talep ederken, Türk somonu ve alabalık daha çok dondurulmuş olarak tüketildi. Türkiye, su ürünleri ihracatında başarıdan başarıya koşuyor. İhracatın yıldız sektörlerinden su ürünleri sektörü 2023 yılının Ocak–Ekim döneminde başarılarına yeni bir halka ekledi. Türkiye’nin su ürünleri ihracatı 2023 yılının Ocak-Ekim döneminde yüzde 6’lık artışla 1 milyar 321 milyon dolardan 1 milyar 404 milyon dolara çıktı. Türkiye’nin su ürünleri ihracatının 947 milyon dolarlık dilimi Ege Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçıları Birliği üyelerince gerçekleştirildi. Ege Bölgesi, su ürünleri ihracatından yüzde 68 pay aldı. Su ürünleri ihracatında levrek 435 milyon dolarlık tutarla zirvedeki yerini korurken, Türkiye, çipura ihracatından 353 milyon dolar döviz geliri elde etti. Son yıllarda yıldızı parlayan Türk somonunun ihracatı yüzde 9’luk artışla 289 milyon dolardan 315 milyon dolara yükselirken, alabalık ihracatı da yüzde 9’luk gelişimle 88 milyon dolardan 96 milyon dolara ilerledi. Orkinos ihracatı yüzde 43’lük artışla 28 milyon dolardan 40 milyon dolara fırladı. Levreğin yüzde 73’ü, çipuranın yüzde 78’i taze ihraç edildi Levrek ihracatında taze levreğin payı 219 milyon dolar olurken, taze fileto levrek 97 milyon dolarlık talep gördü. Dondurulmuş levrek ihracatı 96 milyon dolar olurken, dondurulmuş fileto levreğe 22 milyon dolarlık talep geldi. Levreğin yüzde 73’ü taze ve taze fileto olarak ihraç edilmiş oldu. Dünya, Türk çipurasını yüzde 78 taze tüketti. Türkiye 2023 yılının Ocak–Ekim döneminde 216 milyon dolarlık taze çipura ihraç ederken, taze fileto çipura ihracatı 57 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Dondurulmuş çipuraya talep 46 milyon dolar olurken, dondurulmuş fileto çipuradan 30 milyon dolar döviz geliri elde edildi. 10 aylık dönemde 315 milyon dolarlık Türk somonu ihraç edildi Türkiye, 2023 yılının 10 aylık döneminde 315 milyon dolarlık Türk somonu ihraç ederken, bu ihracatın 234 milyon dolarlık bölümü dondurulmuş somon ve dondurulmuş fileto somon oldu. Dondurulmuş somon ihracatı yüzde 74 olurken, taze somon ve taze fileto somon ihracatı 81 milyon dolar olarak kayıtlara geçti. Alabalık ihracatında 53 milyon dolarlık kısım dondurulmuş olarak yapılırken, füme alabalık ihracatı 38,5 milyon dolar, taze soğutulmuş alabalık ihracatı 4 milyon dolar olarak gerçekleşti. Taze levreği en çok İngilizler sevdi Taze levrek ihracatında İngiltere 29 milyon dolarlık tutarla ilk sırada yer alırken, taze fileto levrekte Hollanda 34 milyon dolarlık taleple zirvenin sahibi oldu. Dondurulmuş fileto levrek ihracatında İngiltere 55 milyon dolarlık taleple açık ara birinci ülke olurken, dondurulmuş levrek ihracatında Rusya Federasyonu 5,8 milyon dolarla öne çıktı. Taze çipura en çok İtalya’ya ihraç edildi Taze çipura ihracatında İtalya 40 milyon dolarlık taleple birinci ülke olurken, Hollanda’ya 23 milyon dolarlık taze fileto çipura gönderildi. Ruslar Türk somonu ve alabalığına hayran kaldı Dondurulmuş Türk somonu ihracatında Rusya Federasyonu 136 milyon dolarlık taleple açık ara birinci olurken, dondurulmuş alabalık ihracatında da 22 milyon dolarlık taleple Rusya Federasyonu birinci ülke oldu. “Balıklarımızı talebe göre işleyip gönderiyoruz” Türkiye’nin 100’den fazla ülkeye su ürünleri ihraç ettiğini, Avrupa pazarının bir numaralı tedarikçisi konumuna geldiğini dile getiren Türkiye Su Ürünleri ve Hayvansal Mamuller İhracatçı Birlikleri Sektör Kurulu Başkanı Sinan Kızıltan, ülkelerin taleplerine ve tüketim alışkanlıklarına göre taze, taze fileto, dondurulmuş, dondurulmuş fileto olarak balıkları işleyip ihraç ettiklerini vurguladı. 2024 ihracat hedefi 2 milyar dolar Son çeyrek asırda dünyanın protein ihtiyacını karşılar noktaya geldiklerini anlatan Kızıltan, “Türk su ürünleri sektörü 2000 yılında 50 milyon dolar seviyelerinde olan ihracatını 23 yılda yaklaşık 30 kat artırdı. 2023 yılı sonunda 1,7 milyar dolara 2024 yılında 2 milyar dolara ulaşacak potansiyele sahibiz. Bu hedeflere ulaşmak için var gücümüzle çalışıyoruz. Hava kargo seçeneğiyle başta ABD olmak üzere uzak pazarlarda da konumumuzu güçlendiriyoruz” diye konuştu.

Rusya’nın somon ihtiyacı Sivas’tan karşılanıyor Haber

Rusya’nın somon ihtiyacı Sivas’tan karşılanıyor

Rusya’nın somon ihtiyacının tamamını karşılayan Türk Somonu, hızla dünya pazarına yayılıyor. Rusya’nın somon balığı ihtiyacının tamamını karşılayan Türkiye, balık üretimi sektöründe dünyada öncü konumda yer alıyor. Denize kıyısı olmayan Sivas, somon ve alabalık üretiminde dikkatleri üzerine çekiyor. Kentte bulunan baraj göllerinde kurulan balık üretim tesislerinde başta alabalık ve somon olmak üzere çeşitli balık türleri yetiştiriliyor. Sivas’ın Suşehri ilçesinde bulunan Çamlıgöze barajında bulunan tesiste de alabalık ve Türk Somonu üretimi yapılıyor. Burada üretilen somon balıkları başta Rusya olmak üzere Japonya’ya ihraç ediliyor. Yıllık 4 bin 250 ton üretim yapılan tesis, Avrupa pazarının ardından Amerika pazarına da açılmayı hedefliyor. 172 kafeste yıllık 4 bin 250 ton üretim yapılıyor Çamlıgöze Barajı üzerinde bulunan somon ve alabalık üretim tesisi işletme sahibi Alper Sermet, “Sivas’ın Suşehri ilçesinde bulunan Çamlıgöze Barajında alabalık ve somon balığı üretimi yapıyoruz, aynı zamanda yem fabrikamızda kendi balık yemimizi üretiyoruz. 172 kafeste toplam 4 bin 250 ton yıllık kapasitemiz var. Yaklaşık 3 bin 500 ton aktif olarak alabalık ve somon üretiyoruz. Her yıl yaklaşık olarak aynı rakam üretiliyor” dedi. “Türkiye’deki balıklar sağlıklı ve lezzetli” Üretilen somonların yurtdışına ihraç edildiğini vurgulayan Sermet, “Alabalıklar da Karadeniz’de somon üretimi yapan tesislere gönderiliyor. Hem somon adayı olarak Karadeniz’e satış yapılıyor, hem de Rusya’ya somon olarak satılıyor. Alabalık doğal bir laboratuvardır hem de çok güvenli bir balıktır. Dünyanın istediği güvenli protein kaynağı alabalıktır. Türkiye’de temiz sular ve kaynaklar olduğu için balık çok sağlıklı ve lezzetli oluyor. Bundan dolayı Rusya bizim ürünlerimizi tercih ediyor” ifadelerine yer verdi. “Türk Somonu dünyaya yayılıyor” Alabalık sektörünün Türkiye’de hızla yayıldığına değinen Alper Sermet, şu ifadelere yer verdi: “Alabalık sektörü 1970’li yıllarda başlamış ve Türkiye’de hızla ilerleyen bir sektör. Dünya pazarında Türk Somonu’nun yerini almasıyla gelişim öne çıktı. Rusya’nın ihtiyacı olan somon balığının tamamını Türkiye tedarik ediyor ve hızla gelişiyor. İhracat rakamları 1 buçuk milyar doları bulacak yakınlarda. Bu sektör Türkiye için çok büyük bir sektör. Somon üretimi zor bir süreç. Ama ihracatta Pazar payı yüksek bir süreç. Norveç somonunun da tahtını sallayan bir ürün. Türkiye’de bunun üretimi gelişiyor. Sadece Rusya’da değil Avrupa’daki marketlerde de Türk Somonu yerini alıyor. Japonya, Rusya ve Avrupa’ya hükmettikten sonra Amerika pazarında da çok daha iyi yerler edinecektir. Bizim nihai hedefimiz üretimi artırmak. Daha çok ve daha kaliteli üretmek. Bu üretimin de sürdürülebilir olmasını sağlamak.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.