TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Türker Öksüz

AGRONEWS - Türker Öksüz haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türker Öksüz haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Litresi 750 TL’den satılan ve susuz yetişen lavanta hasadı başladı Haber

Litresi 750 TL’den satılan ve susuz yetişen lavanta hasadı başladı

350 dönümlük lavanta tarlasının hasadında konuşan Burdur Valisi Türker Öksüz; “84 yıl sonra ilk kez en yüksek sıcaklıkları yaşıyoruz, o yüzden çiftçilerimizin su kullanımlarına dikkat ederek damlama veya susuz tarım ürünleri yetiştirmeliler” dedi. İklim değişikliği nedeniyle yaşanan kuraklıkla boğuşan Burdur’da yaşanan sıcak hava nedeniyle göl ve yer altı sularında ciddi derecede çekilme meydana geldiği için susuz tarım ürünleri yetiştirilmeye başlanmıştı. 2005 Yılında başlatılan proje ile birlikte Burdur Gölü çevresinde susuz tarımının en önemli tıbbi aromatik bitkileri olan lavanta, kekik, lavanta, adaçayı, melisa, biberiye ve gül gibi ürünler yetiştirilerek su kullanımının minimum seviyelere düşürülmesi hedefleniyor. Lisinia Doğa Projesi Kurucusu Öztürk Sarıca ve Burdur Valiliği tarafından Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nin bulunduğu tepelerde yaklaşık 350 dekar araziye ekilen lavantaların hasadı bugün başladı. Mor rengiyle kurak tepeleri adeta masalsı görünüme kavuşturan lavantalar hasat edilmeden önce eko turizm ile hasat edildikten sonrada işlenerek sağlık ve kozmetik alanlarında kullanılarak yöre halkına ekonomik destek sağlıyor. “84 yıl sonra Burdur’da en yüksek sıcaklıkları yaşıyoruz o yüzden susuz tarım bizim için önemli” Lavantanın Burdur için öneminin büyük olduğunu ve susuzlukla mücadele için çiftçilerin su kullanımına dikkat etmesi ve bu tür susuz bitkileri yetiştirmeye çağıran Burdur Valisi Dr. Türker Öksüz, konu ile ilgili yaptığı açıklamada; “ Bugün lavanta hasadı için üniversitemiz yerleşkesi içerisinde hep bir aradayız. Malum lavanta ilimizin önemli aromatik bitkilerinden birisi. Bugün de onun hasadını gerçekleştirmiş olacağız. Tabi bu vesileyle lavanta hasadını yaparken dikkat çekmek istediğimiz birkaç husus daha var onu da ifade etmek istiyorum. Malum bir iklim değişikliği var bütün dünyada ve buna bağlı olarak da tabii sıcaklıklarda ani düşüşler yükselmeler oluyor ve bu da tabiatın dengesini olumsuz yönde etkiliyor. 1940 yılından beri ilk kez 2024 Mayıs ayında en yüksek sıcaklık ortalaması ölçülmüş durumda. Bu küresel ısınmanın dünyada ve ülkemizdeki etkilerini göstermesi açısından önemli bir örnek. Dolayısıyla bu küresel ısınma ortamında bizler mutlaka ilk olarak suyu tasarruflu kullanmamız lazım, su verimliliğini ön plana almamız lazım ve yaptığımız tarımsal faaliyetleri de buna göre planlamamız lazım. Daha az su tüketen, suya az ihtiyaç duyan bitkilerin yetiştirilmesi bu anlamda işte aromatik bitkilerin ekimi bu yüzden önemli. Lavantada ve gül üretimi de suya az ihtiyaç duyan bitkilerden. Bunun tabii hem ekonomik değeri var hem de bir yanda suya az ihtiyaç duyma gibi bir avantajları var” dedi. “Ülkemiz uluslararası alanda su sıkıntısı çeken ülkeler arasında o yüzden susuz tarıma yönelmemiz lazım” Ülkemizin uluslar alanda su sıkıntısı çeken ülkeler arasında olduğunu ve bu yüzden de susuz tarıma yönelmenin çok önemli olduğunu belirten Vali Öksüz, “Biz uluslararası göstergeler açısından su sıkıntısı çeken ülkeler arasındayız. Dolayısıyla mutlak surette suya az ihtiyaç duyan bitkilerin üretimine önem vermemiz lazım. Hatta suyu kullanırken içme suyu kaynaklarından değil atık sulardan, yağmur sularından ve derin sulardan faydalanmamız gibi önümüzde önemli bir husus var” ifadesinde bulundu. Susuz tarım ürünlerinin eko turizme de büyük katkısı var Susuz tarımın kuraklıkla mücadele dışında eko turizme de büyük katkı sunduğunu belirten Vali Öksüz; “Bizim kurumlarımızın desteğiyle başlatılan “Lavantayı yolu projesi” adlı bir proje vardı. Biz de “Gül yolu projesi” diye bir projeyi de mayıs ayı içerisinde başlatmış olduk. Bu projelerin amaçlarından birincisi su verimliliğine katkıda bulunmak, suyun kullanımının sürdürülebilirliğini sağlamak, ikincisi ise bölgemizin eko turizm imkanlarından daha faydalanmasını sağlamak. Çünkü artık turizm çeşitleri arasında çevreye duyarlı olan, çevreye saygılı olan turizm türleri ile doğal güzellikleri de ön plana çıkıyor. Dolayısıyla ilimizin güzelliklerini lavanta, gül bahçelerini, ilimiz tarihi değerlerini, kültürel değerlerini, antik kentlerini bu vesileyle eko turizm ile birlikte canlandırma gayreti içerisindeyiz. Geçtiğimiz günlerde de balon turizminde de bir destinasyon olma yönünde önemli bir adım attık. Bugün de burada eko turizmimize katkı sağlayacak bir lavanta bahçesindeyiz. Artık “Gül Yolu projesi” ve “lavanta Yolu projeleri” ile ilimiz eko turizmde daha ileri hareket edecek ben buna inanıyorum. Bizler de bu anlamda katkı sağlamaya devam edeceğiz Suya az ihtiyaç duyan ürünlerin yetiştiriciliğinde Türkiye’de ilk sıralardayız Suya az ihtiyaç duyan ürünlerin yetiştiriciliğinde Burdur’un Türkiye’de ilk sıralarda olduğunu bu yüzden de şanslı olduklarını dile getiren Vali Dr. Türker Öksüz; “İl olarak suya az ihtiyaç duyan anasonda, çörek otunda, rezene gibi bitkilerde de Türkiye’de önemli üreticiler arasındayız. Dikiliş alanı bakımından 1 ve 2’inci sıralardayız. Dolayısıyla bunun da önemini kıymetini bilerek ama burada da kalmayarak mutlaka suyu tasarruflu kullanan, az tüketen bitkilere yönelmemiz lazım. Hem çevreye katkıda bulunmak hem de ilimizin eko turizmine katkı sağlamak için çalışmalarımızı bundan sonra da sürdüreceğiz.” dedi. Lisinia Doğa Projesi kurucusu Öztürk Sarıca ise ; “ 2005 yılında Lisina Doğa Projesi çerçevesinde başladığımız etkinliklerle ilgili Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi’nde özellikle susuz tarım ve gelecek nesillerin içme sularının korunması ve Burdur Gölü ile ilgili çalışmalarımızda kamu, üniversite ve Lisinia proje birliktelikleriyle burada 675 dekarlık alanda tıbbı aromatik bitki dik im ve faaliyetlerine başladık. Şu anda asıl bu işin çağrıcı üyesi lavanta olmak üzere, kekik, lavanta, adaçayı, melisa, biberiye gibi pek çok ıtri bitkiyi burada yetiştiriyoruz. Ayrıca burada araştırmaları yapılıyor ve bunun yanında çevresel alanda susuz tarımı yöreye anlatmaya çalışıyoruz. Özellikle burada görsellerini kullanarak hem insanları buraya, eko turizme yönlendirmeye hem de özellikle insanları sulu tarımdan susuz tarıma, damlama sulama sistemlerine geçirmeyi bir proje dahilinde anlatmaya çalışıyoruz. Şu an yaklaşık burada 350 dekarlık alanda lavanta, geri kalan alanlarda da kekik, adaçayı ve diğer ıtri bitkiler yetiştiriyoruz. Hasat edilen bitkiler Lisinia proje alanında yağları çıkartıldıktan sonra ekolojik olarak yapılan bu üretimler uluslararası piyasada ve ulusal piyasada değerlendiriliyor. Nihai ürünlere kadar ulaştırılıyor.” şeklinde konuştu. Litresi 750 TL civarında satılıyor Hasadı yapılan lavantaların yağları çıkarılarak litresinin 750 TL civarında satıldığını da belirten Öztürk Sarıca; “Son iki yıldan beri lavanta yağlarının fiyatı düşük seyrediyor. Özellikle 400-750 TL arası fiyat söz konusu ama önümüzdeki yıllarda artarak gideceğini düşünüyorum. Bizdeki asıl amaç lavantadan çok yüksek gelir elde etmek değil. Lavantaya, tıbbı aromatik bitkilerin başkomutanı diyebiliriz. Çünkü insanlar lavantayı görmeye geldiklerinde burada su olayını düşünmeye başlıyorlar. Susuz yetiştiğini görüyorlar. Susuz yetişmesiyle birlikte diğer tıbbı aromatik bitkilerin de yetişebileceğini görüyorlar. Bir anlamda da kokusuyla, rengiyle insanları alanlara çağırıyor. En azından insanların kafasında bir soru işareti oluşturması açısından lavanta her zaman bizim için bir öngörü.” sözlerine yer verdi.

Mis kokulu bahçelerle çevrili “Gül Yolu” açıldı Haber

Mis kokulu bahçelerle çevrili “Gül Yolu” açıldı

Gül Yolu’nun hem eko turizme hem de Burdur ekonomisine büyük katkı sağlaması hedefleniyor. Yaklaşık 15 yıl önce başlatılan ve Burdur Gölü’nün kurtarmak amacıyla başlatılan Lisinia Doğa Projesi çerçevesinde göl kenarında bulunan Karakent ve İlyas köyü arazilerine gül bahçeleri dikilmişti. Dikilen güller hem çıkarılan yağı hem de ziyarete gelen turistler nedeniyle Burdur ekonomisine büyük katkı sağlıyor. Eko turizmin daha da canlandırılması amacıyla Salda Gölü’nden başlayıp İlyas Köyü’ne kadar olan Lavanta Yolu Burdur Valiliği, İl Özel İdaresi, Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Lisinia Doğa’nın ortak çalışmasıyla aynı zamanda Gül Yolu olarak isimlendirildi. Yıllardır Salda Gölü’ne gelen ziyaretçilerin Lavanta bahçelerini gezmek amacıyla kullandığı yol artık gül bahçeleri için de kullanılacak. Lisinia Proje Alanı’nda yapılan Gül Yolu açılış törenine Burdur Valisi Türker Öksüz, Milletvekilleri Adem Korkmaz ve İzzet Akbulut, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Emre Gürsoy, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Güder, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav ve Lisinia Doğa Proje kurucusu Öztürk Sarıca ve protokol üyeleri katıldı. Açılışta konuşan Öztürk Sarıca, “Yaklaşık 15 yıldan beri Lisinia Doğa olarak burada projeler yürütmekteyiz. En önemli projelerimizden bir tanesi Burdur Gölü. Küresel ısınma nedeniyle gölümüzü kaybediyoruz. Gül aynı zamanda çok az su tüketiyor ve 1300 rakımın üzerinde susuz yetişebilen bir ürün. Gül kültürünün başladığı yerlerden birisindeyiz. İlyas köyünden Salda Gölü’ne kadar olan güzergah aynı zamanda doğal bir gül rotası. Biz iki yıldan beri bu rotayı gül ile ilgili eko turizmi canlandırmak amacıyla projeler yürütüyoruz” dedi. Vali Türker Öksüz ise, “Gül yolu projemiz için hepimiz bir aradayız bugün ilimize ekoturizm faaliyeti olarak Gül Yolu projesini başlatıyoruz. Amacımız yaylalarıyla doğal güzellikleri ile, Sagalassos Antik Kenti ile, Kibyra Antik Kenti ile Salda Gölü ile ve yaylalarıyla, hem doğal güzellikleri hem de kültürel mirası oluşturan kültürel turizme kaynaklık eden değerlerini tanıtmak ve turizm pastasından eko turizm ile fazlasıyla fazla pay almak. Bu bölge lavanta ile ünlü bir bölge. Lavanta yolunu aynı zamanda biz bugün bir gül yoluna da çevirmek istiyoruz. Amacımız bütün yerli ve yabancı ziyaretçilerin hakikaten eko turizmde çok önde olan şehrimizi tanımaları, buranın geleneksel kültürünü tanımaları ve şehrimize katkıda bulunmaları. Bunun için İl Özel İdaremiz, diğer kamu kurum ve kuruluşlarımızla birlikte inşallah bu proje ile birlikte şehrimize katma değer sağlayacak, ekonomik katkı sağlayacak, yerel halkın kalkınmasına hizmet edecek projeyi uygulamak inşallah nasip olur. Emeği geçen herkese teşekkür ediyorum. Umuyorum ki turizmi çeşitlendirme de bu önemli bir adım olur ve bunu daha büyüterek daha genişleterek projeyi devam ettirmiş oluruz. Bütün ziyaretçileri Türkiye’den veya dışarıdan yabancıları şehrimizdeki bu lavanta yolunu, gül yolunu görmeye davet ediyoruz" şeklinde konuştu. Törenin ardından Vali Türker Öksüz ve protokol üyeleri gül bahçelerine inerek gül topladı. Lisinia Proje Alanı’nda yapılan Gül Yolu açılış törenine Burdur Valisi Türker Öksüz, Milletvekilleri Adem Korkmaz ve İzzet Akbulut, İl Kültür ve Turizm Müdürü İbrahim Emre Gürsoy, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Güder, İl Özel İdaresi Genel Sekreteri Asım Ertilav ve Lisinia Doğa Proje kurucusu Öztürk Sarıca ve protokol üyeleri katıldı.

Çiftçiler zeytin ile Burdur ekonomisine can katacak Haber

Çiftçiler zeytin ile Burdur ekonomisine can katacak

Zeytinlerin büyüyüp olgunlaşması ile birlikte Burdur ekonomisine yeni bir değer daha kazandırmak hedefleniyor. Burdur Tarım ve Orman İl Müdürlüğü ve Burdur Valiliği koordinesinde il ekonomisine yeni bir değer kazandırabilmek amacıyla çiftçileri zeytin üreticiliğine başlaması konusunda teşvikler başladı. Bu teşvikler çerçevesinde 2024 yılı içerisinde zeytin üretimi için elverişli olan bölgelerde çiftçilere 25 bin adet zeytin fidanı dağıtıldı. Gül ve lavanta üreticiliğiyle bilinen Burdur’da artık zeytin üreticiliği de yapılacak. Gül ve lavanta üreticiliğinin en çok yapıldığı bölgelerden biri olan Burdur Gölü kenarında yer alan merkeze bağlı İlyas köyünde çiftçilere zeytin fidanı dağıtıldı. Fidan dağıtım törenine Burdur Valisi Türker Öksüz, protokol üyeleri, jandarma ekipleri ve köylüler katıldı. Törende konuşan Tarım ve Orman İl Müdürü Eyüp Adıgüzel, “Bugün burada ikinci etabını gerçekleştireceğimiz Zeytin Üretimi Geliştirme Projesi’nin birinci etabında 22 bin 500 adet zeytin fidanımızı geçen ay vatandaşlarımızla buluşturarak bu projeyi tamamlamıştık. Valimiz ve milletvekillerimizle yaptığımız istişareler sonrasında bugün 25 bin adet fidanı daha çiftçilerimize dağıtarak toprakla buluşturacağız. Yani 2024 yılı içerisinde 47 bin 500 adet zeytin fidanını, son üç yılda ise 80 bin adet zeytin fidanını çiftçilerimize dağıtarak büyük bir destek sağlamış olduk” dedi. Burdur Valisi Türker Öksüz ise, “Biz Burdur’u tarımsal yönden, hayvancılık yönünden daha üst sıralara çıkarmak için tarımsal ürün çeşitliliğimizi arttırmak için neler yapabiliriz diye düşünürken zeytinciliği ve zeytin üreticiliğine teşvik etmenin doğru bir iş olduğuna karar verdik. Kurumlarımızla istişare ederek bugün burada zeytin fidanını toprakla buluşturmaya karar verdik. Zeytinin milattan önce 3 binli yıllara dayanan bir kültürü var. Çok dayanıklı bir fidan ve eskiden beri bolluk ve bereketin simgesi. Çok kutsal bir meyve olan zeytin aslında hayat ağacı. Bu yüzden biz bu güzel meyveyi şehrimize ekonomik değer olarak ortaya koymayı istedik. İnşallah burada belli bir büyüklüğe ulaştırarak katma değer oluşturacak hale getireceğiz. Zeytin buradaki biyolojik çeşitliliğe de mutlaka katkıda bulunacak. Zeytinle birlikte çiftçimiz üretim yapacak, daha çok kazanacak, biz de çiftçimizi desteklemeye devam edeceğiz. Bugün burada 25 bin fidanı toprakla buluşturacağız. 405 çiftçimiz bu projeden faydalanacak. Burdur’da toprak ve iklim yapısı uygun olan her tarafta zeytinciliği teşvik edeceğiz. Şimdiye kadar 47 bin 500 adet fidan dağıtıldı, bundan sonra da devam edeceğiz. Çünkü bu stratejik bir ürün. Dolayısıyla çiftçimiz daha çok ürettikçe biz de daha çok destek sağlayacağız. Umarım ilerde burası bir zeytin ve zeytinyağı merkezi haline gelecek” şeklinde konuştu. İlyas köyünde çiftçilik yapan Süleyman Sipahi, “Valimize ve bu projeye katkı sağlayan herkese teşekkür ediyorum. Bizim kendimize ait 150 adet zeytin ağacımız vardı. Bugün de 250 adet daha alacağız. Zeytini biz yemelik olarak da kullanıyoruz, yağını da çıkartıyoruz. Burada verimi çok iyi oluyor. Zeytin bizim gibi çiftçiler için çok faydalı olacaktır” dedi. Konuşmaların ardından köylülere zeytin fidanı dağıtan Vali Öksüz ve protokol üyeleri, hatıra fotoğrafı çektirerek fidanları toprakla buluşturdu.

Burdur’da 5 bin incir fidanı dağıtıldı Haber

Burdur’da 5 bin incir fidanı dağıtıldı

Burdur’un Bucak ilçesinde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi çerçevesinde Vali Türker Öksüz’ün katılımıyla 5 bin incir fidanı dağıtıldı. Programda konuşan Vali Öksüz, “Emek veren, alın teri döken üreticimizin, çiftçimizin her zaman yanındayız” dedi. Burdur’un Bucak ilçesine bağlı Kocaaliler Beldesi'nde Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi (TAKEP) çerçevesinde Melli İnciri Fidan Dağıtım Programı düzenlendi. 2018 yılı içerisinde coğrafi işaret alan Melli İnciri’nin, kendine has aroması ve pazardaki karşılığı ile Burdur’a katma değer sağlayan önemli tarımsal ürünlerinin başında geldiğini ifade eden Vali Öksüz, üretim noktasında gösterdikleri gayretleri dolayısıyla bölge halkını kutladı. Düzenlenen törende TAKEP çerçevesinde Tarım ve Orman İl Müdürlüğü girişimleriyle Aydın İncir Araştırma Enstitüsü'nde bölgeden götürülen incir çeliğinden üretimi gerçekleşen 5 bin fidan vatandaşlara dağıtıldı. Kocaaliler Beldesi Kapalı Pazar alanında düzenlenen fidan dağıtım töreni saygı duruşu ve İstiklal Marşı'nın okunması ile başladı. Programa Burdur Valisi Türker Öksüz, Bucak Kaymakamı Bayram Gale, İl Jandarma Komutanı Albay Mustafa Güder, belediye başkanları, kurum müdürleri, stk temsilcileri ve vatandaşlar katıldı. Vali Öksüz, İncir Fidanı Dağıtım Töreni'nde yaptığı konuşmasında, “Kocaaliler, ilimizin üretici beldelerinin başında geliyor. Burada üretilen Melli İnciri ve çelenklerle birlikte hem ilimize hem de ülkemize katma değer yaratan, bu ürünleri ihraç ederek aynı zamanda ülkemize döviz kazandıran Kocaalilerli vatandaşlarımıza, bütün üreticilerimize, emek veren bütün çiftçilerimize huzurlarınızda teşekkürlerimizi, şükranlarımızı sunuyorum. Burdur olarak üreten bir tarım ve hayvancılık şehri olarak, bundan mutluluk duyuyoruz. Çünkü bu bizim için çok önemli bir nitelik. Artık dünya ülkeleri gayri safi hasılalarını artırdıkça, ürettikçe insanlarını daha refah içinde yaşatabiliyorlar.” dedi. Ayrıca konuşmasında, “Ekonomimizi büyütmek için yani pastayı büyütmek için ve insanlarımızın refahını bulunduğu konumdan daha yüksek bir yere taşımak için üretmek zorundayız.” diyen Vali Öksüz, “Bunu da başaran bir il olmanın gururunu yaşıyoruz. Bu anlamda bu beldenin de çok önemli katkı verdiğini, katkı sunduğunu ifade etmek istiyorum. Melli İnciri hakikaten kendine has aromasıyla çok kaliteli, çok güzel bir ürün. Burada yetişen ve ihraç edilebilme noktasına da gelinmiş, pazardaki karşılığı her geçen gün artan, satma imkanının her geçen gün arttığı çok kıymetli bir ürün. Burada 70 bin ağaçtan yıllık bin 100 tonluk üretim rekoltesi elde edildiğini biliyoruz. Bunu tabii ki daha fazla arttırmak, bu pazarı genişletmek istiyoruz. Bu anlamda coğrafi işaretli olması çok kıymetli. İnşallah burada tabii ki daha önceki yıllarda tarım müdürlüğümüz vasıtasıyla 10 bin adet fidan dağıtımı yapılmış. Bugün inşallah 5 bin adet fidan dağıtımını hep birlikte yapacağız. Bütün köylerimizin ve beldenin hepsinin tabii ki bu üretimde katkısı var. Çiftçilerimizi tekrar kutluyorum, tebrik ediyorum.” açıklamasında bulundu. "Emek veren çiftçimizin her zaman yanındayız" Burdur’da üreticilerin her zaman yanında olduğunu dile getiren Vali Öksüz, “Biz çiftçimizin, emek veren, alın teri döken üreticimizin çiftçimizin her zaman yanındayız. Bu fidanları yüzde yetmiş beş hibeyle üreticimize veriyoruz. Gerek Melli İnciri'ni gerekse bitkisel üretime konu olabilecek ürünleri desteklemeye devam edeceğiz. Yeter ki siz üretin, üretme isteğinizi ortaya koyun, bizler vatandaşlarımıza, üreticimize, çiftçimize desteği verelim. Hayırlı olmasını diliyorum. Fidelerin inşallah ilimize ekonomik olarak çok büyük katkısı olacaktır. Katılım sağlayan herkese çok teşekkür ediyorum hepinize saygılar sunuyorum” dedi. Vali Öksüz tarafından çiftçilere incir fidanı dağıtılmasıyla program sona erdi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.