TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği

AGRONEWS - Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Gazeteci Mehmet Öztürk’ten Arıcılıkta Övgüye Değer Başarı Haber

Gazeteci Mehmet Öztürk’ten Arıcılıkta Övgüye Değer Başarı

Muğla'nın Marmaris ilçesinde düzenlenen 8. Uluslararası Muğla Arıcılık ve Çam Balı Kongresi, 24 Kasım'da geniş bir katılımla başladı. Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB), Muğla İli Arı Yetiştiricileri Birliği (MAYBİR), Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi ve Güney Ege Kalkınma Ajansı tarafından organize edilen etkinlik, Marmaris Grand Yazıcı Turban Otel’de gerçekleştiriliyor.    Kongreye, Tarım ve Orman Bakan Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Gümen, TAB Başkanı ve Kongre Düzenleme Kurulu Başkanı Ziya Şahin, MAYBİR Başkanı Veli Türk, Kongre Bilim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mustafa Avcı, Muğla Valisi İdris Akbıyık, Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, Gıda ve Kontrol Genel Müdürü Ersin Dilber, Kanatlı ve Arıcılık Daire Başkanı İslam Köse, Yem Daire Başkanı Kayıhan Kayhan, Tarımsal Pazarlama Daire Başkanı Ahmet Turan Gürkan, Muğla Orman Bölge Müdürü Mustafa Ülküdür, Muğla İl Tarım ve Orman Müdürü Barış Saylak, Marmaris Kaymakamı Nurullah Kaya, Güney Ege Muğla Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Ümit Gülyağı, Apimondia Temsilcisi Riccardo Sebastianini, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Turhan Kaçar, Kazakistan Cumhuriyeti Antalya Başkonsolosu Kuat Kanafeyev katıldı. Etkinliğe, İl Birlik Başkanları, akademisyenler, yerel yöneticiler ve Türkiye genelinden arıcılar da yoğun ilgi gösterdi.   ARICILARI DÜNYA İLE BULUŞTURMA HEDEFİ Açılışta konuşan TAB Başkanı Ziya Şahin, kongrenin arıcıları uluslararası arıcılık sektörüyle buluşturmayı ve Türk çam balını dünya pazarında hak ettiği konuma taşımayı hedeflediğini belirtti. Şahin, Türkiye'nin çam balı üretimindeki liderliğine dikkat çekerek, bu tür etkinliklerin hem sektörün gelişimine hem de balın küresel tanınırlığına katkı sağlayacağını ifade etti.    MEHMET ÖZTÜRK'E "EN İYİ TANITIM ÖDÜLÜ" VERİLDİ Kongrede, arıcılık sektörü için yaptığı haberler ve tanıtımlar nedeniyle Gazeteci Mehmet Öztürk, "En İyi Tanıtım Ödülü"ne layık görüldü. Öztürk, arıcılıkla ilgili haberlerini Toprak TV, Bereket TV ve AGRO TV'deki televizyon programları ve kendi web sitesi üzerinden uzun yıllardır geniş kitlelere ulaştırıyor. Ayrıca Dünya Arıcılar Kongresi Apimondia dahil birçok uluslararası etkinliği takip eden Öztürk, sektördeki farkındalığı artırma çabalarıyla tanınıyor.     Öztürk'e ödülü, Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) adına Tokat Arıcılar Birliği Başkanı Ali Demir takdim etti. Törende, En İyi Tanıtım Ödülü’nün yanı sıra sektördeki başarıları ve katkıları nedeniyle 50’ye yakın ödül sahiplerini buldu. Kongre boyunca, arıcılık sektörünün gelişimi, çam balı üretiminin artırılması, sürdürülebilir yöntemler ve balın uluslararası pazarlardaki konumunun güçlendirilmesi konuları ele alınacak. Panel ve oturumların yanı sıra çeşitli ödül törenleriyle, arıcılık alanındaki başarılı çalışmalar teşvik edilecek.   Etkinlik, Türkiye'nin çam balı üretimindeki liderliğini daha ileri taşıma misyonuyla 27 Kasım'a kadar devam edecek.

Alanın uzmanları arıcılığın geleceğini değerlendirdi Haber

Alanın uzmanları arıcılığın geleceğini değerlendirdi

Tarım ve Orman Bakanlığı Hayvancılık Genel Müdürlüğü Kanatlı ve Arıcılık Daire Başkanı İslam Köse, AA muhabirine, arıcılıkta en önemli faktörlerin başında iklim şartlarının geldiğini söyledi. Son yıllarda yaşanan iklim değişikliğinin bal üretiminde düşüşe neden olduğuna dikkati çeken Köse, "Bir yıl 110 bin tona yakın üretim yapılırken bazı yıllar iklim değişikliği nedeniyle 90 bin tona kadar düşüyor. Burada Tarımsal Araştırma Genel Müdürlüğünün arıcılığın iklim değişikliği üzerine bir projesi var. İklim değişikliğinin arılar üzerindeki etkisi araştırılıyor." dedi. Çalışmalar kapsamında bölgelerde ıslah çalışmalarının yapıldığını anlatan Köse, "Bundan sonra iklim değişikliğinden en az zarar görecek arı ırklarının bölgelerinde ıslah çalışmalarını yaparak iklim değişikliğine dayanıklı ırklar yetiştirmeye çalışıyoruz. Aynı zamanda iklim değişikliğine uygun flora çalışmaları var. Bu çalışma, Orman Genel Müdürlüğümüzle sürdürülüyor." diye konuştu. Köse, Genel Müdürlük olarak arılı kovanlara destek verdiklerini, üretimin devamlılığını amaçladıklarını dile getirerek, yerli arı gen kaynaklarının korunması konusunda da Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğünün desteklerinin olduğunu kaydetti. "Arı kovanından ziyade üretim alanları oluşturup üretime destek verilmesini istiyoruz" Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği (TAB) Başkanı Ziya Şahin de Türkiye'de bu yıl "gal arısı" ve iklim şartları nedeniyle kestane balı üretiminde düşüş yaşandığını söyledi. Şahin, Türkiye'nin değerli ballara sahip olduğuna dikkati çekerek, "Bizim çam balı gibi değerli bir balımız var. Kestane, ıhlamur, geven, ayçiçeği gibi ballarımız var. Bunları değerlendirip kanalize etmemiz lazım. Türk üreticimize arı kovanından ziyade üretim alanları oluşturup üretime destek verilmesini istiyoruz. Bu yapılırsa Türkiye gerçekten zirvededir ve zirveden hiç inmeyecektir." şeklinde konuştu. Kestane balının Türkiye'nin spesifik ballarından olduğunu vurgulayan Şahin, "Bu yıl 'gal arısı' ve yağışların zamansız olması nedeniyle kestane balı üretiminde düşüş yaşadık. Bu düşüş bütün Türkiye'de yaşandı. İnşallah gelecek yıllarda bunu telefi edeceğiz. Kestane balının özellikleri bilimsel olarak ortaya konuldu. Bundan sonraki süreçte kestane balı üretimi konusunda çalışmaların yapılması lazım." ifadelerini kullandı. "Apiterapide dünyaya örnek olacağız" Uluslararası Apiterapi Federasyonu Başkanı Ali Timuçin Atayoğlu da "arı ve arı ürünlerinin geleneksel tamamlayıcı tıp alanında kullanılması" şeklinde tanımlanan apiterapide Türkiye'nin, dünyanın zirvesini hedeflediğini belirtti. Atayoğlu, apiterapi alanında Tarım ve Orman ile Sağlık bakanlıkları işbirliğinde yeni mevzuat üzerinde çalışıldığını, yakın zamanda dünyanın beklediği bazı haberleri duyuracaklarını belirterek, "Apiterapi konusunda da çalışmalar hızlandı. Şu an bütün dünyanın takdirle karşıladığı bir noktaya doğru gidiyoruz. İnşallah apiterapide dünyaya örnek olacağız." dedi.

Türkiye çam balından sonra arı ürünleri de ihraç edecek Haber

Türkiye çam balından sonra arı ürünleri de ihraç edecek

Türkiye çam balı üretiminin yaklaşık yüzde 80'inin karşılandığı Muğla, Uluslararası Standardizasyon Örgütü ISO'nun Arı Ürünleri Genel Kurul toplantısına ev sahipliği yaptı. Muğla Ticaret ve Sanayi Odası Meclis Salonu'nda hibrit olarak gerçekleştirilen toplantıya hem yüz yüze hem de çevrimiçi dünyanın birçok ülkesinden uzmanlar katıldı. Toplantıda bal, propolis ekstrakları, arı sütü, arı poleni çalışma grupları ile çalışma raporları değerlendirildi ve son gününde katılımcılara çam balı alanları gezdirildi. Türkiye arı verimi ve arı sayısında dünya ikincisi Türkiye Arı Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Ziya Şahin, AA muhabirine, 2019'da gerek arıcılar birliği gerekse bal sektörüyle Uluslararası Standardizasyon Örgütüne müracaat ettiklerini ve 4 yıldır standart konusunda görüşme halinde olduklarını söyledi. Türkiye'nin gerek arı verimi gerekse arı sayısında dünya ikincisi olduğunu belirten Şahin, Türkiye'nin arı ürünlerinde ithal ettiği ürünleri ihraç edecek potansiyele sahip olduğunu anlattı. İhracat için ürün standartlarının oluşturulması gerektiğini vurgulayan Şahin, şunları söyledi: "Bugüne kadar polen, arı sütü ve propolisi dışarıdan ithal ettik. Bugün geldiğimiz noktada 2019'dan bu yana Uluslararası Standardizasyon Örgütünde çok değerli çalışmalar yapılmış ki bugün propolisleri ihraç eder duruma geldik. Bu da bunun bir belgesidir. Bugün burada yaklaşık 37 ülkeye kendimizi, balımızı ve diğer arı ürünlerimizi tanıtmak amacıyla hem çevrimiçi hem de yüz yüze toplantı düzenlendi. Ülke olarak her şeyden önce arı sütümüzü ve propolisimizi artık çam balı ve diğer ballardan sonra yurtdışına pazarlayabilecek ölçekte olduğumuzun müjdesini almış bulunmaktayız." "Çam balının standardını ülkemiz belirleyecek" Ankara Üniversitesi Gıda Mühendisliği Bölümü emekli öğretim üyesi Prof. Dr. Nevzat Artık da Türkiye'nin dünyada önemli arı ve arı ürünleri üreten ülkelerden birisi olduğunu belirterek, bal, propolis, polen, arı sütü, arı ekmeği ve bal mumu konusunda çalışmalar yapıldığını kaydetti. Özellikle bal, arı sütü ve polen açısından ülke olarak önemli bir potansiyele sahip olduklarını aktaran Artık, sözlerini şöyle sürdürdü: "Yıllık ortalama 118 bin ton bal, 9,5 ton propolis, 3,5 ton arı sütü, 350 ton polen, 10 ton arı ekmeği ve 5 bin ton da bal mumu üretiyoruz. Burada kendi konularında uzmanlar görüş bildiriyor. Her konu ayrı ayrı görüşülüyor. Dün ve bugün 17 ayrı konu tartışıldı. Şimdi tartışılan konular konusunda alınan kararlar yazılıyor ve bundan sonraki çalışmalarda yüzde 92'si ülkemizde üretilen çam balının standardını ülkemiz hazırlayacak." "Ülkemizin yararına çam balı standardının belirlenmesi için gayret gösteriyoruz" Daha önce hazırlanan TSE 13910 Çam Balı Standardı çalışmasının, uluslararası standart belirleme alanındaki çalışmalara önemli katkı sağlayacağını dile getiren Artık, şunları kaydetti: "2019 yılında Fransa'da yapılan bir toplantıda çam balı standardının ülkemiz tarafından belirlenmesi için öneri sunmuştuk ve 2020 yılında Uluslararası Standart Organizasyonunun toplantısı Türkiye'de yapılacaktı. Kovid-19 pandemisi nedeniyle toplantı ertelendi. Şimdi 2023'te ülkemizin çam balı standardının hazırlanması için yaptığı başvuru kabul edildi." Prof. Dr. Artık, ülke yararına çam balı standardının çıkması için gayret gösterdiklerini dile getirdi.

Balın kilogram maliyeti 127,21 lira olarak belirlendi Haber

Balın kilogram maliyeti 127,21 lira olarak belirlendi

Şahin, Sivas Ziraat Odası Konferans Salonu'nda düzenlenen programda yaptığı konuşmada, tüketicilerin doğru bal yemesi, doğru balı tüketiciyle buluşturma adına mesafe kat ettiklerini söyledi. Türk balını zirveye çıkartmak için çaba gösterdiklerini belirten Şahin, arıcıların en güncel sorunlarının başında sahte bal geldiğini ifade etti. "Biz market raflarının dedektifi olamayız" Sahte bal konusunda denetimlerin artırılması gerektiğine dikkati çeken Şahin, "Biz market raflarının dedektifi olamayız, böyle bir yetkimiz yok. Biz üzerimize düşen görevi layıkıyla yapıyoruz. Devletimizden ve bakanlığımızdan bunların bire bir incelenmesini bekleme hakkına sahibiz." dedi. Arıcılara desteklerin artırılması gerektiğini vurgulayan Şahin, artan maliyetler karşısında üretimde güçlük yaşadıklarını dile getirdi. Şahin, tarıma verilen desteklerin özellikle mazot desteğinin arıcılara da verilmesi gerektiğini belirterek, şunları kaydetti: "2023 yılında ciddi maliyetlerimiz var, ekonomik olarak kötü bir dönemden geçiyoruz. Biz de devletimiz ve milletimiz için taşın altına elimizi koymayı isteriz ancak maliyetlerimiz çerçevesinde isteriz. Biz sanayiciler gibi büyük paralar kazanmıyoruz. 50 liradan alınan balı tüketiciye 250 liraya satmıyoruz. Her sene haziran ayında balın kilogram maliyetini açıklıyoruz ve bu maliyeti kalem kalem bakanlığa da gönderiyoruz. 1 ay önce 117 lira 76 kuruş olan balın kilogram maliyeti 127 lira 21 kuruşa yükseldi. Bunun altında balı verdiğiniz zaman sektörü bitirirsiniz. Arıcılarımızdan özellikle 127 liranın altında bal vermemesini istiyorum." Birlik başkanlarının ve arıcıların desteğiyle illerde "Bal Evleri" kurulmasını öneren Şahin, arıcıların mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini ifade etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.