TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Tuz Üretimi

AGRONEWS - Tuz Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Tuz Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Kırıkkale’nin Doğal Kaynak Tuzu Avrupa Yolunda Haber

Kırıkkale’nin Doğal Kaynak Tuzu Avrupa Yolunda

Kırıkkale'nin Delice ilçesinde bin 300 metre derinlikten çıkan doğal kaynak suyundan elde edilen coğrafi işaretli Delice Tuzu, zengin mineral içeriği ve doğal yapısıyla dikkat çekiyor. Mikroplastik ve ağır metal içermeyen bu özel tuz, Amerika ve Almanya gibi 11 ülkede yoğun talep görüyor. Tamamen doğal yöntemlerle üretilen tuzun AB coğrafi işareti başvurusu, Tarım ve Orman Bakanlığı’nın desteğiyle onay aşamasına geldi. Bu adımın, Delice Tuzu’nun uluslararası pazardaki değerini artırması bekleniyor. Doğal ve Zengin Mineral İçeriği Delice Tuzu, kaynağından sera tipi havuzlara toplanan suyun güneş ışığı ile buharlaştırılmasıyla üretiliyor. Hiçbir rafineri işlemi veya kimyasal müdahaleye uğramayan tuz, minerallerini koruyor. Mayiz Tuz Genel Müdürü Mehmet Kahraman, ürünün 84 mineral içeren sıvı formuyla insan sağlığına katkı sağladığını belirtti. Kahraman, tuzun potasyum, magnezyum, stronsiyum, gümüş ve vanadyum gibi mineralleri barındırdığını ifade etti. Sağlıklı ve Farklı Lezzet Deneyimi Bazik yapısıyla işlem görmeden sofralara ulaşan Delice Tuzu, yemeklerde acı veya yoğun tuz tadı bırakmıyor. Kahraman, ürünün tansiyon hastaları tarafından güvenle tüketilebildiğini vurguladı ve ekledi: “Tuzumuz yemeklerde klasik ‘tuzlu’ hissi vermez, ekşimsi bir tat sağlar.” Uluslararası Talep ve Başarı Delice Tuzu, başta Amerika olmak üzere Almanya, Hollanda ve Katar gibi 11 ülkede aktif olarak satılıyor. Ürün, mikroplastik ve ağır metal içermediği için dünya literatürüne girerek önemli bir başarı elde etti. Kırıkkale Üniversitesi ile yapılan bilimsel çalışmalar da bu süreçte kritik rol oynadı. Kahraman, “Dünyada mikroplastik ve ağır metal içermeyen tek tuz olarak seçildik. Bu başarı, uluslararası dergilerde yer almamızı sağladı,” dedi. Delice Tuzu, AB coğrafi işareti onayının ardından uluslararası pazarlarda daha da güçlü bir konuma gelmeyi hedefliyor.

Yağmur yağışları tuz hasadının düşüşüne neden oldu Haber

Yağmur yağışları tuz hasadının düşüşüne neden oldu

2023 yılının ilk yarısının yağışlı geçmesi nedeniyle tuz üretim sezonu kısaldığını söyleyen üreticiler yıllık bin 500 ton olan üretim kapasitesinin bu yıl bin tona düşmesi bekliyor. Sivas’ta yerin 7 metre altından çıkarılan tuzlu kaynak suyundan üretilen Fadlum Tuzu hasadından bu yıl düşüş bekleniyor. Yerin altından çıkarılarak yapılan tuz havuzlarına dökülen tuzlu su, havanın ısınması ile su buharlaşarak tuz oluyor. İçerisinde 84 mineral barındıran doğal kaynak tuzu, tamamen doğal yöntemler ile oluşuyor. Ülke genelinde yaşanan yoğun yağışlardan etkilenen tuz üreticiler, bu yıl rekoltede düşüş bekliyor. “4 aylık üretim sezonumuz var” Geleneksel yöntemlerle doğal tuz ürettiklerini ifade eden işletmeci Yunus Yılmaz, “Sivas ve çevresinde Fadlum Tuzu olarak bilinir. 150 yıldır üretim yapan bir yer burası. Daha önceden devlete aitti. 2000 yılında özelleşti, biz aldık. Yaz aylarında çıkar. 4 aylık üretim sezonumuz var. Geriye kalan aylarda da bakım ve tadilat oluyor. 11’nci aya kadar üretim yapıyoruz. Daha sonra da çıkan tuzlu suyu mevsim şartlarına göre depoluyoruz. Mayıs, Haziran gibi havuzların temizliği yapılıyor. Temizlikten sonra stokta birikmiş tuzlu suyu havuzlara bırakıyoruz. Güneş sayesinde buharlaşmadan dolayı doğal tuz elde ediyoruz” diye konuştu. “Tamamen doğal yöntemlerle oluyor” Tuzun oluşumuna müdahalede bulunmadıklarını ifade eden Yılmaz, “Tamamen doğal yöntemlerle oluyor. Normal yeraltı tatlı suları kaya tuzuna uğruyor. Kaya tuzunu eriterek yüzeye tuzlu su olarak çıkıyor. Çıkan tuzlu suyu yaz mevsiminde havuzlara bırakıyoruz. Güneş sayesinde buharlaşma ile tuz oluşuyor. Biz oluşan tuzu kendi ekipmanlarımızla dışarıya çıkmasını sağlıyoruz. Biz sadece oluşumuna yön veriyoruz. 2 ila 3 gün kurutuyoruz, daha sonra paketliyoruz” ifadelerini kullandı. “Hedefimiz bin ton civarında” Yağmurların üretimi olumsuz etkilediğini ifade eden Yunus Yılmaz, şu ifadelere yer verdi: “Tuzun üstüne su ilave ettiğinizde eriyor. Yağmur yağınca bunun tuzluluk oranı düşüyor, buharlaşması gecikiyor. Gecikince de üretim sezonumuz kısalıyor. Bu sene geç başladık. Şu anda havalar güzel, açığı kapatacağız diye düşünüyoruz. Normal şartlarda bin 500 tona kadar çıktığımız oluyordu. Bu sene yağmurlar çok yağınca, sezon kısalınca hedefimiz bin ton civarında.”

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.