TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ufuk Ünver

AGRONEWS - Ufuk Ünver haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ufuk Ünver haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çanakkale Barajlarında Su Seviyesi Yükseliyor Haber

Çanakkale Barajlarında Su Seviyesi Yükseliyor

Bayramiç ve Atikhisar Barajları Doluluk Oranlarını Arttırdı Çanakkale'nin su kaynaklarıyla ünlü Kaz Dağları'ndan beslenen Bayramiç Barajı, son yağışlarla birlikte ciddi bir toparlanma yaşadı. Kuraklık nedeniyle doluluk oranı yüzde 8'e kadar düşen baraj, şu anda yüzde 36 seviyesine ulaştı. 96 milyon 500 bin metreküp su kapasitesine sahip olan Bayramiç Barajı, şu an 35 milyon 64 bin metreküp su tutuyor. Kent merkezinin içme ve kullanma suyu ihtiyacını karşılayan Atikhisar Barajı da doluluk oranını yüzde 69’a çıkardı. 54 milyon 115 bin metreküp kapasitesi bulunan barajda, 37 milyon 576 bin metreküp su birikti. Çiftçilerin Umudu Artıyor Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, son yağışların çiftçileri sevindirdiğini belirterek, "2025 yılına iyi bir başlangıç yaptık. Çiftçilerimizin ektiği tohumlar yağış sayesinde güzel sonuçlar verdi. Barajlarımızdaki doluluk oranları da hızlı bir şekilde artıyor. Atikhisar Barajı’nın doluluk oranı neredeyse üçte ikisini geçti, bu durum hem içme suyu hem de tarımsal sulama açısından rahatlama sağladı" dedi. Biga Barajlarında Endişe Devam Ediyor Biga bölgesindeki Bakacak ve Bayramdere Barajları’nda doluluk oranlarının yüzde 12-20 seviyelerinde kalması endişe yaratıyor. Ünver, "Biga’da tarımsal faaliyetler için yağışların artmasını bekliyoruz. Bayramiç Barajı gibi diğer barajlarımızda da toparlanma var, ancak Biga’daki durum bizi düşündürüyor" ifadelerini kullandı. Kaz Dağları Kar Suları Barajlara Can Veriyor Kaz Dağları’na düşen yoğun kar yağışı, özellikle Bayramiç Barajı için büyük bir su kaynağı sağladı. Karların erimesiyle baraja hızlı bir şekilde su girişi oldu. Ünver, "Kaz Dağları'ndan gelen bu kar suları, hem tarımsal faaliyetleri hem de üç ilçemizi olumlu yönde etkiliyor. Önümüzdeki aylarda daha fazla yağış almayı umuyoruz" dedi. Çanakkale'deki barajlar, ocak, şubat ve mart aylarında beklenen kış yağışlarıyla daha da dolabilir. Ancak özellikle Biga bölgesindeki barajlar için ek yağışlar büyük önem taşıyor.

Meşhur Çanakkale domatesi coğrafi işaret tescili aldı Haber

Meşhur Çanakkale domatesi coğrafi işaret tescili aldı

Çanakkale’de her yıl 85 bin dekar alanda yaklaşık 650 bin ton üretimi yapılan kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye’de meşhur olan Çanakkale domatesi, coğrafi işaret tescili aldı. Çanakkale Ticaret Borsası tarafından Çanakkale domatesi için 13 Ocak 2022 tarihinde Türk Patent ve Marka Kurumuna coğrafi işaret tescili başvurusu yapıldı. Çanakkale domatesi, Türk Patent ve Marka Kurumu tarafından, incelenen başvurular arasına girdi. Askı sürecinde olan ve incelemelerin ardından birkaç aylık sürecin sonunda her yıl 85 bin dekar alanda yaklaşık 650 bin ton üretimi yapılan kendine has kokusu ve lezzetiyle Türkiye’de meşhur olan Çanakkale domatesi 01.08.2023 tarihli ve 154 sayılı Resmi Coğrafi İşaret ve Geleneksel Ürün Adı bülteninde yayınlanarak 13.07.2023 tarihinden itibaren coğrafi işaret tescili aldı. Çanakkale domatesinin coğrafi işaret alan 13’üncü ürün olduğunu belirten Çanakkale Ziraat Odası Başkanı Ufuk Ünver, “Çanakkale’miz coğrafi işaret almada hızlı bir şekilde yol alıyor. Çanakkale domatesi 13’üncü coğrafi işaret alan ürünümüz oldu. Çanakkale domatesi, Çanakkale’nin bir değeridir. Çünkü Çanakkale domatesi toprak yapısıyla, hava şartlarıyla, coğrafi konumuyla mükemmel bir lezzet ve aromaya sahip bir domatesimiz. Biz yıllardan beri bu domatesi Batak ovasında ve Kösedere’de yetiştiriyoruz. Biz bu domatesi yetiştirirken hep gönlümüzden geçen tescillenmesiydi. Sonuçta bu günleri gördük. 1 Ağustos itibariyle Çanakkale domatesi artık tescilli bir ürün haline geldi. Hem üreticimiz hem de bundan sonra ürün tüketen kişilerde Çanakkale domatesinin hakikaten tescilli ürün olduğunu çok rahatlıkla hem benimseyebilecek, hem tüketebilecekler. İnşallah tescilli bu ürünümüzün üreticiye bir katma değer sağlamasını bekliyoruz ki insanlar ürettiği ürünün karşılığını alsınlar. Yoksa her geçen gün maalesef üretim şartları zorlaştığı için toprak, gıda, tarım değerli olmasına rağmen maalesef üretici sayısı Çanakkale’de, Türkiye’de ve dünyada düşüyor. Onun için bu coğrafi işaretin alınmasında emeği geçen Borsamıza, Ticaret Odamıza, üniversitemize ve Tarım ve Orman İl Müdürlüğümüze teşekkür ederim. Bundan sonraki ilerleyen süreçlerde Coğrafi işaret alan domatesin de üreticilere yansımasını ve domates üreten kişilerin de desteklenmesini bekliyorum. Çünkü Tuta gibi hastalıklar artık üreticiyi çok zora soktu, şartlar çok zorlaştı. Üreticiler istediği gibi ilaçlama ve gübreleme yapamıyor. İstenilen olmayınca üretici de istenilen verimi, kaliteyi yakalayamıyor. İnşallah bundan sonraki süreç daha iyi olur. Artık tescilli bir ürünümüz var ve bu tescilli ürünümüze yakışan bir destek bekliyoruz. Üreticinin desteklenmesi açısından tarladan alınan domatesin fiyatının yükselmesini bekliyoruz. Çünkü yükselirse ve üreticinin cebine bir şey girerse ancak o zaman üreticinin yüzü gülecek. Eğer bu desteklenmeler olursa üreticimizin para kazanacağını umut ediyoruz” dedi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.