TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Ulusal Süt Konseyi

AGRONEWS - Ulusal Süt Konseyi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Ulusal Süt Konseyi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Çiğ Süt Fiyatları Üreticiyi Zorlamaya Devam Ediyor Haber

Çiğ Süt Fiyatları Üreticiyi Zorlamaya Devam Ediyor

Üreticinin Elindeki Net Kazanç Ulusal Süt Konseyi, 1 Ocak 2025 itibarıyla nakliye ve soğutma maliyeti dahil çiğ süt litre fiyatını 17,15 lira olarak açıklasa da, üreticinin eline geçen net rakam daha düşük kaldı. Hasan Çetin, Bursa, Balıkesir ve Çanakkale bölgelerinde üreticilerin eline bir litre çiğ süt için 16 lira 40 kuruş geçtiğini, 15 günlük ödeme durumunda ise bu rakamın 16 lira 10 kuruşa düştüğünü ifade etti. Sanayiciler ve Üreticiler Arasındaki Fiyat Çıkmazı Çetin, yılbaşından önce Çanakkale'nin Biga ilçesi ve Balıkesir'de yapılan toplantılarda sanayicilerin çiğ süt litre fiyatını 17,75 lira olarak belirttiğini ancak bu rakamdan nakliye ve soğutma bedeli düştükten sonra üreticilere 16,40 lira ödendiğini aktardı. Üreticilerin taleplerini dile getiren Çetin, “17,15 lira altında ücret geçmemesi gerektiğini belirttik, ancak yine sanayicinin maliyetleri üreticiye yüklediği bir tablo ile karşı karşıya kaldık” dedi. Nakliye ve Soğutma Maliyetlerinin Yükü Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı’nın üreticinin eline geçecek net rakamın 17,15 lira olması gerektiğini ifade ettiğini hatırlatan Çetin, bu hedefin gerçekleşmediğini vurguladı. Nakliye ve soğutma maliyetlerinin üreticiden kesilmesiyle, çiftçilerin sırtına ek yük bindiğini belirtti ve toplama maliyetlerinin kilometreye göre adil bir şekilde belirlenmesi gerektiğini söyledi. Üreticiler Ne Bekliyor? Çetin, mevcut fiyatın üreticiye nefes aldırsa da yeterli olmadığını ifade ederek, destekleme politikalarının gözden geçirilmesi gerektiğini söyledi. "Süt üreticilerinin maliyetlerini karşılayabilmesi için daha adil bir fiyatlandırma yapılması şart" diyerek üreticilerin beklentilerini dile getirdi.

Çiğ süt fiyatlarındaki artış üreticiyi rahatlattı Haber

Çiğ süt fiyatlarındaki artış üreticiyi rahatlattı

Özcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çiğ inek sütü tavsiye satış fiyatının Ulusal Süt Konseyi (USK) tarafından litre başına 11,5 lira olarak belirlendiğini anımsattı. Son dönemlerde girdi maliyetlerinde yaşanan artışa dikkati çeken Özcan, söz konusu artışların üretimin sürdürülebilirliğini zora soktuğunu dile getirdi. Özcan, maliyetlerdeki artışların USK tarafından da değerlendirildiğine işaret ederek, "Çiğ süt referans satış fiyatının 8,5 liradan 11,5 liraya yükseltilmesi üreticiyi bir nebze rahatlattı. Bu fiyatın süt sanayisi ve marketler tarafından da kabul göreceğini düşünüyorum. Yem gibi girdi maliyetleri unsurlarında hızlı bir fiyat artışı olmazsa üretici bu fiyatlarla üretim yapabilir." dedi. Girdi maliyetlerindeki artışın sürekli olarak göz önünde bulundurulması gerektiğinin altını çizen Özcan, şunları kaydetti: "Mazot, yem, elektrik ve işçilik gibi girdi maliyetleri süt üreticilerinin maliyetlerini haliyle çok etkiliyor. Fiyat belirlenirken girdi maliyetlerindeki artış dikkate alınırsa sektörün devamlılığı için olumlu olur. Fiyat belirlendi. Yarın girdi maliyetlerimiz artarsa fiyat artışı çok anlam ifade etmiyor. Bazı zamanlarda girdi fiyatları hızlı artış gösterebiliyor. Bu durumlarda da hızlı davranılıp bunun tavsiye fiyatına yansıtılması gerekir." "Marketlerde süt fiyatlarında bir değişim beklemiyoruz" Özcan, çiğ üretimine litre başına 50 kuruş destek verildiğini dile getirerek, "Çiğ süt üretim desteği sektörümüz için çok faydalı. Tavsiye fiyatı artınca çiğ süt desteğinin de artmasını talep ediyoruz. Desteğin litre başına 1 lira olması üreticilerimize katkı sağlar." diye konuştu. Marketlerde süt fiyatlarında bir değişim beklemediklerini belirten Özcan, raf fiyatlarının bu fiyatlar düşünülerek daha önceden güncellendiğini anlattı. Türkiye'de çiğ süt üretiminin durumuna da değinen Özcan, rakamlarda sezona bağlı olarak artış görüldüğünü ancak üretilen çiğ süt ile piyasa sürülen süt ve süt ürünlerine bakıldığında tutarsızlık olduğunu söyledi. Özcan, süt üretim miktarı hesaplanırken daha özenli olunması gerektiğini de sözlerine ekledi.

Çiğ süt referans fiyatı market satış fiyatlarına etki etmeyecek Haber

Çiğ süt referans fiyatı market satış fiyatlarına etki etmeyecek

Süt sanayicileri ve üreticileri, Ulusal Süt Konseyince (USK) 11,5 lira olarak açıklanan litre başına çiğ süt referans fiyatının sütün üreticiler tarafından piyasada satıldığı ortalama rakam olduğunu belirterek bu durumun market fiyatlarında bir değişikliğe neden olmayacağını ifade ettiler. Türkiye Süt, Et, Gıda Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (SETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı İsa Coşkun, AA muhabirine, USK tarafından litre başına 11,5 lira olarak açıklanan çiğ süt referans fiyatını değerlendirdi. Süt piyasasında "litre başına 8,5 lira" şeklinde bir fiyatın zaten olmadığına dikkati çeken Coşkun, "Piyasada zaten çiğ sütte litre başına 10 lira ila 13 arasında değişen fiyatlar vardı. Yani sanayiciler sütün kalitesine ve bölgeye göre üreticiden 10 ila 13 lira arasında sütü alıyordu. USK'nin açıkladığı 11,5 lira fiyat aslında piyasada zaten olan fiyattır. Açıklanan fiyat bir bakıma piyasadaki fiyatı yansıtan bir fiyat oldu." dedi. Coşkun, tüketicilerin açıklanan fiyatı piyasayı etkileyecek fiyat gibi yorumlamamaları gerektiğini işaret ederek şunları kaydetti: "Tedarik zincirinde üreticiler, sanayiciler ve marketler piyasadaki fiyat yapısını biliyorlar. Sanayicilerin sütü kaça aldıkları belli. Bu referans fiyatı, üreticiyi korumaya çalışan bir fiyat. Üretici de sanayici de market sahipleri de bunun farkında. Açıklanan çiğ süt referans fiyatından sonra marketlerde fiyatlar artacak diye bir beklenti içinde olmak da doğru değil. Açıklanan fiyat zaten piyasada olan fiyatlar civarında. Süt fiyatlarında artış olarak değerlendirilmesi yanlış." "Çiğ sütte fiyat artışı yok" Türkiye Süt Üreticileri Merkez Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Tevfik Keskin de 15 Ekim 2022'de yapılan USK toplantısında çiğ süt referans fiyatının 8,5 lira olarak belirlendiğini anımsatarak şu değerlendirmede bulundu: "Serbest piyasada oluşan arz talep sonucu ülke genelinde ve işletmelerin kapasitelerine göre süt fiyatları 10 ila 13 lira arasında olup çiğ süt fiyatları USK'nin açıkladığı 8,5 liranın üzerinde seyretmiştir. Ülke geneli çiğ süt ortalama fiyatı 10,7 oldu. Sahada oluşan bu fiyatlar gerek süt sanayicisi gerekse perakende sektörünce kabullenilmiş olup nihai tüketici fiyatlarına yansımıştır. Basın ve sosyal medyada USK toplantısı sonrası oluşan fiyat için yüzde 35 civarında çiğ sütte fiyat artışı olduğu yönünde bilgi ve haberler gerçeği yansıtmamaktadır." Belirlenen rakamın özellikle küçük ölçekli üreticilerin lehine olduğuna dikkati çeken Keskin, fiyatın oluşumunda emeği geçen başta Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı olmak üzere tüm bürokratlara teşekkür etti.

Süt üreticileri yem fiyatlarında düzenleme bekliyor Haber

Süt üreticileri yem fiyatlarında düzenleme bekliyor

Ulusal Süt Konseyi (USK) Başkanı Harun Çallı, AA muhabirine, 1 Haziran Dünya Süt Günü dolayısıyla sektördeki gelişmelere ilişkin değerlendirmede bulundu. Sütün dünyadaki toplam üretim miktarının yıllık 930 milyon tonu bulduğunu ifade eden Çallı, ürünün değerinin de 307 milyar dolar olduğunu söyledi. Çallı, Gıda ve Tarım Örgütünün (FAO) verilerine göre dünyada bir milyardan fazla insanın doğrudan veya dolaylı olarak süt üretimiyle bağlantılı işlerde çalıştığı bilgisini vererek, sütün sadece toplum sağlığı için değil, kırsal kalkınma, sağladığı doğrudan istihdam ve toplumsal refah için de son derece kıymetli olduğunu bildirdi. Sektörün, süt üretim çiftlikleri, süt işleme sanayisi, ambalaj üreticileri, lojistik ve tedarik faaliyetleri ve nihai olarak tüketiciye ulaşmasını sağlayan satış kanallarından oluşan büyük bir ekosisteme sahip olduğuna işaret eden Çallı, "Bu ekosistemin hem sürdürülebilirliğini temin etmek hem de vatandaşlarımızın kaliteli, besleyici ve lezzetli ürünleri en erişilebilir fiyatlarla tüketebilmesi oldukça önemli." diye konuştu. Üreticilerin karşılaştığı sorunlara değinen Çallı, şu değerlendirmede bulundu: "Üreticilerimizin en büyük sorunlarından biri, başta yem fiyatları olmak üzere süt üretim maliyetindeki artış. Hem yem ham maddelerinin uluslararası fiyatlarındaki artış hem de döviz kurundaki yükseliş içeride yem fiyatlarına artış olarak yansıyor. Bu husustaki raporlarımızı Tarım ve Orman Bakanlığına düzenli olarak sunuyoruz. Üreticilerimizin bu konudaki beklentisi, süte zam yapılmasından ziyade yem fiyatlarındaki artışın önüne geçilmesi." "Süte uygulanan regülasyon sektöre olumlu yansıdı" Çallı, çiğ süt arzının doğası gereği yıl içinde dalgalanmalar gösterdiğine dikkati çekerek, şunları kaydetti: "Bazı dönemlerde arz azalırken içinde bulunduğumuz aylarda olduğu gibi çiğ süt piyasada bazı dönemlerde bollaşıyor. Arzdaki artışla ortaya çıkabilecek üretici mağduriyetinin önüne geçmek için Tarım ve Orman Bakanlığımız ile Et ve Süt Kurumu koordinasyonunda geçtiğimiz hafta itibarıyla piyasa regülasyonun başlamasından sektör olarak memnunuz. Üretmiş olduğu çiğ sütü pazarlamakta güçlük çeken üreticilerimiz için geçtiğimiz hafta uygulamaya alınan regülasyon kapsamında belirli illerde arz fazlası çiğ süt, süt tozuna işleniyor. Süt sanayicilerimiz özellikle emtia niteliğine sahip ürünlere ilişkin uluslararası piyasalar da şu anda fiyat avantajına sahip değil. Dolayısıyla bilhassa ihracat olanaklarının oldukça kısıtlı olduğu bu dönemlerde regülasyonun hayata geçirilmesini sektörümüz açısından olumlu buluyoruz. Tarım ve Orman Bakanlığının önümüzdeki süreçte gerek duyulan illerde ve ihtiyaç olduğu sürece uygulamaya devam etmesini bekliyoruz." Tarım ve Orman Bakanlığı ile 6 Şubat'taki depremlerden etkilenen Kahramanmaraş, Adıyaman, Hatay ve Malatya'nın pek çok okulunda ücretsiz süt dağıtımı yapıldığını belirten Çallı, hiçbir çocuğun sütten mahrum bırakılmaması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kasaplar et ithalatına sıcak bakıyor Haber

Kasaplar et ithalatına sıcak bakıyor

Hayvan varlığı nedeniyle et ithalatına karşı çıkan kasaplar ve üreticiler, yem ve maliyet artışları nedeniyle et fiyatlarında her gün artış yaşandığını bu nedenle et ithalatının kaçınılmaz olduğu belirtildi. Antalya Ticaret Borsası’nın sektörel toplantısında, et ve süt ile sera üretimindeki son gelişmeler tartışıldı. Antalya Ticaret Borsası (ATB) 5. Meslek Komitesi Üyesi Adnan İngeç, deprem sonrası hayvan varlığında kayıplar yaşandığını, yem fiyatlarının artması, artan girdi maliyetleri nedeniyle besicilerin süt ineklerini kesime göndermesi ve üreticinin üretimden çekilmesi gibi nedenlerle kırmızı ette kriz beklendiğini anımsattı. Hayvan varlığının azalması nedeniyle et üretiminde sıkıntı yaşandığını, Ramazan ayında et fiyatının 300 TL’yi bulabileceğini söyleyen Adnan İngenç, şöyle devam etti: “Ramazan ayında gıda fiyatları iyice artar. Ette bu fiyat artışının daha fazla olacağını düşünüyorum. Yüzde 20, yüzde 30’lara kadar bir artış olur. Etin fiyatı bu Ramazan ayında 300 lirayı bulur. Hatta geçebilir diye de düşünüyorum. Devletin burada katkısı ne kadar olacak? Nasıl olacak? Bu önemli ancak bu deprem olayı devletin elini kolunu bağladı. Bu duruma nasıl bir politika uygulayacaklar bilemiyorum.” “Et ithalatı kaçınılmaz oldu” Bugün etin kilosunun 250 liraya geldiğini, girdi maliyelerinin çok arttığını, besicinin 80, 100 liraya aldığı yemin 400 liraya yükseldiğini, mazot ve elektrik fiyatları ile işçi maliyetlerinin büyük rakamlara çıktığını anlatan Adnan İngenç, şunları kaydetti: “Yıllarca üreticiler ve kasaplar olarak et ithalatına karşı çıktık. Et krizi ile karşılaşmamak ve iç piyasayı rahatlatmak için ithal ete mecbur kalıyoruz. Et ithalatına sıcak bakıyoruz. Öyle bir hale geldik ki ithal etin kucağına düştük. Ette zor bir dönem bekleniyor. Deprem bölgesinde ne kadar hayvan telef oldu bilmiyoruz. Çok büyük sıkıntı var. Yurt dışından gelecek olan hayvanda bu fiyatlara geliyor. Çare, ithalat olacak. Maalesef ithal bağımlılığından kurtulamayacağız. Yem fiyatlarında eylüle kadar artış olmayacağı söylendi ancak 15 günde bir zam geliyor. Fiyatlar artıyor ama üreticinin kazandığı bir şey yok.” “Sütün bedelini et ödüyor” ATB Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Simav da konuşmasında sütün ihmal edilmesinin bedelini etin ödediğini söyledi. Yem fiyatları ve girdi maliyetlerinin sürekli artması nedeniyle süt ineklerinin kesime gönderildiğini vurgulayan Simav, süt üretiminin yeterli olmaması nedeniyle daha pahalıya ithal edileceği konusunda defalarca uyardıklarını belirtti.  Şu anda süt fiyatının 11,5 TL olduğunu, uzun zamandır sorunların dile getirilmesine rağmen bir çözüm bulunamadığını anlatan Hüseyin Simav, şöyle devam etti: “Sütün ihmal edilmesinin bedelini et ödüyor. Deprem felaketi sonrasında üreticilerin sorunlarının çözümü de sekteye uğradı. Süt fiyatı güncellenmedi, üreticinin gözü artış kararındaydı. Artan maliyetler karşısında zarar eden süt üreticileri ineklerini kesime gönderdi. Önlem alınmaz ise süt krizi yaşanacağı uyarısında bulunmuştuk. Üretimdeki sorunlar nedeniyle süt temininde sıkıntılar baş göstermeye başladı. Damızlık hayvan bulmak bile zorlaştı. Sütün ihmal edilmesinin bedelini et ödüyor.” “Süt fiyatındaki belirsizlik sürüyor” Ulusal Süt Konseyi’nin belirlediği fiyat nedeniyle sütteki belirsizliğin devam ettiğini öne süren Hüseyin Simav, “Süt üreticisinin litre başına eline geçmesi tavsiye edilen fiyat 11 lira. Ama hâlâ belirsizlik devam ediyor. Maalesef bir aydan beri beklediğimiz güncelleme, bu son toplantıda da yapılmadı. Süt fiyatıyla ilgili bize haber vereceklerini ve açıklanan fiyatın 1 Şubat’tan itibaren geçerli olacağını söylediler. Ama o tarih geçtiği halde bilgi veren olmadı. Sütte 11 liralık fiyat resmi olarak açıklanmadı ama gayri resmi yollarla uygulanıyor. Sanayici, üreticiye litre başına 11- 12 lira, bazen daha da üzerinde fiyat ödeyerek süt satın alıyor” diye konuştu. Kaynak :NB EKONOMİ Fikri Cinokur 

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.