TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Uluslararası Urla Enginar Festivali

AGRONEWS - Uluslararası Urla Enginar Festivali haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Uluslararası Urla Enginar Festivali haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Urla’da sakız enginarında hasat zamanı: Tarlada 20, tezgahta 50 TL Haber

Urla’da sakız enginarında hasat zamanı: Tarlada 20, tezgahta 50 TL

Mayıs sonuna kadar hasat sürecek Urla’ya özgü, karaciğer dostu olarak bilinen sakız enginarında hasat heyecanı başladı. Aralık ayında başlayan hasat, mayıs sonuna kadar devam edecek. Tarladan 20 TL’ye çıkan enginar, pazarda 40-50 TL arasında alıcı buluyor. Ürünler yapraklı ya da çanak formunda Türkiye’nin dört bir yanına gönderiliyor. İnternetten tüm Türkiye’ye ulaşıyor Urla Ziraat Odası Başkanı Muharrem Uslucan, enginarın lezzetinin Türkiye’de benzeri olmadığını belirterek, “Pandemiden sonra internet satışları sayesinde ürünümüz artık Türkiye’nin her yerine ulaşıyor” dedi. Kooperatiflerin desteğiyle enginar daha geniş kitlelere tanıtılıyor. Soğuk ve kuraklık üreticiyi zorladı Uslucan, bu yıl mart ortasında yaşanan kırağının ürünlere zarar verdiğini belirtti: “Soğuktan etkilendik, sonra toparladık ama kuraklık artarak devam ediyor. Her yıl daha zor bir sezon geçiriyoruz.” İlçede yaklaşık 800 dönüm arazide enginar üretimi yapılıyor. Gençler tarıma kazandırılamıyor Üretimdeki en büyük sıkıntının gençlerin tarlaya uzak kalması olduğunu vurgulayan Uslucan, “60 yaş üstü üreticilerimiz çalışmaya devam ediyor ama gençleri toprakla barıştıramadık” dedi. Festivalle tanıtım artıyor Her yıl düzenlenen Uluslararası Urla Enginar Festivali sayesinde ürünün tanıtımı yapılıyor. Bu yılki festival, 25-26-27 Nisan tarihlerinde düzenlenecek. “Enginar her şekilde tüketilebilir” 67 yaşındaki üretici Bülent Karabin, enginarın her türlü yemekte kullanılabileceğini söyleyerek, “Ağustos ayında sulayıp üretime başlıyoruz. Sabah erkenden tarlaya gelip çalışıyoruz” dedi. Eşi Gül Karabin ise masrafların çok olduğunu belirterek, “Gün boyu çalışıp akşam da evde enginar temizliyoruz. Yaz-kış buradayız” ifadelerini kullandı.

Urla Enginar Festivali için geri sayım başladı Haber

Urla Enginar Festivali için geri sayım başladı

Birbirinden güzel enginar lezzetlerine Urla’nın kadim mutfak kültürünün eşlik edeceği, atölyeler, söyleşiler, konserler ve özel etkinliklerle zenginleşecek festivalde sevilen grup Yeni Türkü de sahne alacak. Bir yandan tarım üreticisini desteklerken bir yandan da yerel lezzetleri dünyaya tanıtarak İzmir turizmine katkı sağlamayı hedefleyen Uluslararası Urla Enginar Festivali, “Enginar tüm kalbiyle sizi çağırıyor” davetiyle başladığı yolculukta 3 Mayıs Cuma günü 10’uncu kez dünyaya kapılarını açıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Urla Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Urla Ziraat Odası ve Urla Kent Konseyi paydaşlığında hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğü uluslararası festival, cuma günü kortej yürüyüşü ile başlayacak. Birbirinden güzel enginar lezzetlerine yöresel yemeklerin eşlik edeceği, atölyeler, söyleşiler, konserler ve özel etkinliklerle zenginleşecek festivalin ikinci gününde sevilen grup Yeni Türkü de sahne alacak. Urla’nın kadim mutfak kültürüne hakim kadınların Doğal Sofra Urla Derneği çatısı altında günler öncesinden hazırlıklarına başladığı sağlıklı ve doğal yiyeceklerin yanı sıra, festival alanında takıdan giysiye dekoratif ürünlerden hediyelik eşyaya el emeği, göz nuru ürünler de stantlarda ziyaretçilerle buluşacak. Coğrafi işaret ile koruma altında Urla Yarımadası, üretim alanı ve miktarı ile en çok İzmir’de yetiştirilen sakız enginarının merkezi konumunda. Aslında henüz açmamış bir çiçek tomurcuğu olan enginar, taze olduğu dönemde çiçek sapının öz kısmının çiçek tablası ile birlikte tüketildiği potasyumca zengin bir sebze. Yerel coğrafi işaret ile koruma altında olan sakız enginarı, aynı zamanda mor çiçekleriyle de güzellik saçan çok yıllık bir bitki. Bu yıl don yemediği için daha da lezzetli olması beklenen sakız enginarını tarladan tezgaha taşıyan Urlalı üreticiler ise İzmirlileri tüm kalbiyle festivale çağırıyor. İlk gün ‘gurur’ korteji 3 Mayıs Cuma günü sabah saatlerinde stantlar kurulurken festival açılışı ise saat 16.00’da kortej yürüyüşü ile başlayacak. Traktörleri ve üretim araçlarıyla hasatlarının gururunu taşıyan üreticilerin, etkinliklere katılacak eğlenceli grupların yer alacağı kortej ve açılış konuşmalarının ardından gösterilerle renklenecek festival, ilk gününde “Vourla” kitap söyleşisi ve Merve Taktakoğlu’nun solist olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası Konseri ile devam edecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.