TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Un Üretimi

AGRONEWS - Un Üretimi haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Un Üretimi haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Un ihracatında dünya birincisiyiz Haber

Un ihracatında dünya birincisiyiz

Dünya tahıl sektörünün önemli etkinliklerinden biri olan "3. IAOM Avrasya Konferansı ve Sergisi," Azerbaycan'ın başkenti Bakü'de başladı. Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği (IAOM) Avrasya Bölge Başkanlığı tarafından düzenlenen bu etkinlikte, dünya çapındaki tahıl sektörü bir araya geldi. Bakan Yumaklı'dan Gıda Güvenliği Vurgusu Toplantıya katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, Kovid-19 ve Rusya-Ukrayna Savaşı'nın gıda güvenliğinin önemini bir kez daha ortaya koyduğunu belirtti. Bakan Yumaklı, hızla artan dünya nüfusunun gıda ve su ihtiyacını daha da artıracağını vurguladı. "Önümüzdeki 27 yılda dünya nüfusunun 2 milyar daha artarak 10 milyara ulaşması bekleniyor. Bu durum, gıda ve suya olan ihtiyacı ciddi ölçüde artıracaktır" dedi. Tahıl ve Değirmencilik Sektöründe Talep Artışı Bekleniyor Bakan Yumaklı, FAO verilerine dayanarak 2050'de yüzde 55 daha fazla suya ve yüzde 70 daha fazla gıdaya ihtiyaç duyulacağını söyledi. Nüfus artışının, özellikle tahıl depolama ve değirmencilik sektörlerinde büyük bir talep artışı yaratacağını vurgulayan Yumaklı, 2024'ün ikinci yarısından itibaren sektörde önemli bir büyüme beklediklerini belirtti. Türk Değirmencilik Sektörü Dünya Lideri Türk değirmencilik sektörünün dünya ihracatındaki liderliğini sürdüğünü ifade eden Yumaklı, Türkiye'nin un ihracatında dünya birincisi, makarna ihracatında ise ikinci sırada olduğunu belirtti. 2023 yılı itibarıyla dünya un pazarındaki Türkiye'nin payının yüzde 23 olduğunu ve dünyadaki her dört un paketinden birinin Türk üreticilere ait olduğunu söyledi. Bakan Yumaklı, Türkiye’nin değirmencilik alanındaki teknolojik gelişmelere öncülük ettiğini ve bu alandaki başarının global ölçekte artarak devam ettiğini belirterek, bu sektörün Türkiye ekonomisine katkısının büyük olduğunun altını çizdi.

Un sanayicileri tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasını istiyor Haber

Un sanayicileri tahıl koridoru anlaşmasının uzatılmasını istiyor

Uluslararası Un Sanayicileri ve Hububatçılar Birliği Avrasya Başkanı Eren Günhan Ulusoy, AA muhabirine, tahıl koridoru sayesinde dünyanın hububat tedarikinde nefes aldığını söyledi. Tahıl koridoru anlaşmasının daha önce üç kez uzatıldığına dikkati çeken Ulusoy, anlaşmanın başlarda dünya tahıl fiyatlarının dengeye gelmesinde önemli etkisi olduğunu dile getirdi. Ulusoy, kuzey yarım kürede hasadın devam ettiğini, zamanlama olarak tahıl koridoru anlaşmasının dünyadaki fiyatlara etkisinin azaldığı bir dönemde bulunulduğunu belirterek, "Tahıl koridorunun şu an dünya fiyatlarına etkisi yüzde 3'ler düzeyinde. Bu dönemde koridorun uzatılmamasının dünya fiyatlarına çok etki edeceğini düşünmüyorum ancak savaş bölgesindeki ürünlerin dünya pazarına girmesi için koridorun uzatılması gerekli. Türkiye'nin bu anlamda adımlar atması dünya piyasası için olumlu etki yaratacaktır." dedi. Ulusoy, dünyada bu yıl tahıl üretim miktarının tüketim miktarının bir miktar gerisinde kalacağını, ancak devir stoku olduğundan üretimin tüketimi karşılamasında sıkıntı yaşanmayacağını ifade etti. Tahıl kriziyle karşı karşıya kalınmayacağını vurgulayan Ulusoy, "Koridorda sevkiyatlar azalmaya başlamıştı. Rusya anlaşmadan çekilmeden de anlaşmayı yavaşlatıyordu. Neredeyse zaten durma noktasına fiilen gelmişti." diye konuştu. İklim değişikliği kısa vadede tahıl üretimini etkilemeyecek Ulusoy, dünyada etkisini gösteren kuraklığın tahıl üretimi için de bir tehdit olduğunu, ancak kısa vadede, yani 2023-2024 hasat döneminde küresel iklim değişikliğinin fiyatlara çok ters bir şekilde yansımayacağını söyledi. Ulusoy, küresel iklim değişikliğinin uzun vadede tahıl üretimini etkilememesi için çalışma yapılması gerektiğini dile getirdi. "Koridor dünya ticareti için çok önemli" Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan da tahıl koridorunun bu zamana kadar Türkiye üzerinden yönetildiğine ve dünya için çok önemli olduğuna dikkati çekti. Türkiye'de bu sezon tahıl rekoltesinin yüksek olduğunu ifade eden Tezcan, "Türkiye'nin koridora şu an ihtiyacı yok. Dünyada tahıl ticaretinin devam etmesi ve bu ticarette Ukrayna ve Rusya'nın yer alması için tahıl koridorunun devam etmesi lazım." diye konuştu. Aksi halde öncelikle Ukrayna'nın, ardından Rusya'nın en fazla zararı görecek ülkeler olduğunu dile getiren Tezcan, ağustos ayında koridorunun tekrar açılacağını öngördüklerini kaydetti.

Un sanayicileri Türkiye'nin un ihracatında bu yıl artış bekliyor Haber

Un sanayicileri Türkiye'nin un ihracatında bu yıl artış bekliyor

Tezcan, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde (KKTC), TUSAF tarafından düzenlenen 17. Uluslararası Kongre ve Sergisi'nin kapanışında düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin değirmencilik sektöründe dünyada önde gelen ülkelerden biri olduğunu söyledi. Türkiye'de üretimin sürdürülebilirliği için çiftçinin desteklenmeye devam edilmesi gerektiğini vurgulayan Tezcan, Rusya-Ukrayna Savaşı'nda üretimin öneminin tüm dünyada daha iyi anlaşıldığını bildirdi. Tezcan, savaşla oluşan lojistik sektöründeki sıkıntıların tüm dünyayı etkilediğine dikkati çekerek, "Türkiye'de üretimin devam etmesinden dolayı biz çok şanslıydık. Toplumumuzu unsuz bırakmadık." diye konuştu. En çok un ihracatı Irak'a yapılıyor Türkiye'nin dünya un ihracatı şampiyonu olduğuna işaret eden Tezcan, "Bu ihracatı yapmak her zaman kolay olmuyor. Bazı zamanlar ürün bulamıyorsunuz. En zor zamanlarda biz dünyadan ürünü bulup un olarak dünya sofralarına ulaştırıyoruz. Gittiğimiz ülkelere de en iyi fiyatlı ve kaliteli unu götürüyoruz. Türk unu marka olarak kabul ediliyor." ifadelerini kullandı. Tezcan, en çok un ihracatı yapılan ülkenin Irak olduğu bilgisini vererek, bu ülkede un fabrikalarının kurulmaya çalışıldığını ancak Türkiye'deki unun kalitesine ulaşılamadığını anlattı. Türkiye'nin geçen yıl yaklaşık 1,5 milyar dolarlık un ihracatıyla rekor kırdığını anımsatan Tezcan, şunları kaydetti: "Türkiye yıllık 3 milyon ton civarında un ihracı yapmaktadır. Bu yıl 3 aylık un ihracatı rakamlarına baktığımızda, geçen yılla hemen hemen aynı düzeyde. Bu sene de geçen seneye göre un ihracatında bir miktar da olsa artış bekliyoruz. Lojistik süreçler lehimize gelişiyor, fiyat anlamında da avantajlı olacağımızı düşünüyoruz. Mevcut şartlarda büyük değişiklikler olmazsa un ihracatımız artarak devam edecektir." Tezcan, ülkede çok fazla buğday tohumu çeşidi üretildiğini, bu konuda sadeleştirmeye gidilebileceğini dile getirdi. Haluk Tezcan, TUSAF tarafından düzenlenen serginin sektöre olumlu katkılar sağladığını da ifade etti.

Artan yağışlar buğdayda rekolte beklentisini yükseltti Haber

Artan yağışlar buğdayda rekolte beklentisini yükseltti

Ulusal Hububat Konseyi (UHK) Yönetim Kurulu Başkanı Özkan Taşpınar, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Türkiye Un Sanayicileri Federasyonu (TUSAF) tarafından düzenlenen 17. Uluslararası Kongre ve Sergisi'nde, Türkiye Buğday Piyasaları ve Geleceğe Dönük Beklentiler konulu oturumda yaptığı konuşmada, küresel buğday üretiminin bu sene önceki yıla göre 1,5 milyon artışla 789,8 milyon tona ulaşacağının tahmin edildiğini vurguladı. Türkiye'de ise buğday ekiminden sonra 6 ay boyunca yağışların az seyrettiğine işaret eden Taşpınar, mart ayından sonra yağışların artarak devam ettiğini hatırlattı. Taşpınar, ilkbahar aylarının ülke genelinde yağışlı geçiyor olmasının rekolte beklentisine olumlu yansıdığının altını çizerek, şunları söyledi: "Bölgesel değerlendirmeler ışığında bu üretim sezonundaki rekoltenin, uzun yıllar ortalaması olan 20 milyon tona göre yüzde 3,75 artarak 20 milyon 750 bin ton olarak gerçekleşebileceğini tahmin ediyoruz. Toprak Mahsulleri Ofisinin buğday alım fiyatlarının hem üreticiyi hem sanayiciyi hem de tüketiciyi gözeteceğinden bir şüphemiz yok. Daha önce açıklanan fiyatlar bu şekilde olmuştu. Hasat dönemi öncesinde çeşitli maliyet ve fiyat değerlendirmeleriyle üreticilerimizin kafalarını karıştırmanın bir faydası yoktur." Sürdürülebilir buğday üretimi için su yetersizliği olan havzalara dış havzalardan su getirme projelerinin yeniden gözden geçirilmesi gerektiğine dikkati çeken Taşpınar, buğdayda gelir koruma sigortasının ülke çapında uygulanmasının üreticiye fayda sağlayacağını anlattı. Türkiye Ürün İhtisas Borsası Genel Müdürü Ali Kırali de geçen seneye oranla buğday üretiminde rahat bir sezona girildiğini belirtti. Buğdayın dünyada giderek daha kıymetli bir ürün haline geldiğine işaret eden Kırali, "Bu kadar kıymetli bir ürünün saklanması için lisanslı depoların kullanılması gerekli. Şu an depo kapasitelerimiz giderek artıyor." dedi.

Un sektöründe teknolojik dönüşüm ve küresel riskler kongresi Haber

Un sektöründe teknolojik dönüşüm ve küresel riskler kongresi

TUSAF Yönetim Kurulu Başkanı Haluk Tezcan, burada yaptığı konuşmada, Türkiye’nin buğday ürünleri ihracatında dünyada lider konumda olduğunu hatırlattı. Türkiye'de buğday üretimini artırmak için ekim alanlarının artırılmasının yanında teknolojik gelişmelerinde takip edilmesi gerektiğinin altını çizen Tezcan, "İçinde bulunduğumuz yaklaşan hasat sezonu Çukurova bölgesinde başladı. Bölgeden gelen rakamlar oldukça umut verici. 2023 hasat sezonu şubat ayının sonuna kadar son 60 yılın en kurak aylarını görmüş olsa da mart ayında ortalamanın üzerindeki yağışlarla üreticilerimizin yüzleri güldü ve dolayısıyla rekolte beklentilerimiz yükseldi. Rekolte beklentimizin yükselmesiyle üretimin tüketimi geçmesini umutla beklemekteyiz. Ülkemiz buğdayda 20 milyon tonu geçen bir üretim gerçekleştirirse, kendi dengesini sağlamış olacaktır." ifadelerini kullandı. Tezcan, geçen yıl açıklanan buğday alım fiyatı ve prim desteğinin çiftçilere olumlu yansıdığına dikkati çekerek, "Devletimizin açıklayacağı bu sezonda geçerli olacak taban fiyatının da yaşanan ekonomik dalgalanmalardan çiftçimizi koruyacak ve biz sanayiciler için piyasa fiyatlarında dengeli bir unsur olacağını beklemekteyiz." dedi. Tezcan, kongrenin sektörün sorunlarının dile getirilip çözülmesi açısından son derece önemli olduğunu vurguladı. Kongrede Türkiye buğday piyasaları ve geleceğe dönük beklentiler, tahıl piyasalarında taşımacılık, üretimde teknolojik dönüşümler ve küresel riskler, unlu mamuller gastronomisi, global tarımsal ürün piyasaları ve yeni ticaret dinamikleri, doğal afetlerin tarım ve gıda sistemine etkileri konulu seminerler düzenlenecek.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.