TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Unesco

AGRONEWS - Unesco haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Unesco haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Bakan Yumaklı açıkladı: Haber

Bakan Yumaklı açıkladı: "Zeytinyağı sıkıntımız yok"

Manisa'nın Akhisar ilçesinde zeytin hasadına katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, bu yıl 180 bin ton civarında zeytinyağı üretimi beklediklerini ve zeytinyağı sıkıntısı çekmediklerini açıklayarak, "Bu yıl 180 bin tonluk bir üretimimiz olacak. Türkiye'mizin zeytinyağı tüketimi yaklaşık 160 bin ile 180 bin ton civarında. Yani bizim üretimimiz sadece bu yıl ürettiğimizi düşünsek bile bizim tüketimimize yeter vaziyette. Zeytin üzerinden yapılan spekülasyonlara vatandaşımızın, milletimizin itibar etmemesine özellikle istirham ediyorum" dedi. Manisa'nın Akhisar ilçesine bağlı Akmeşe Mahallesinde zeytin hasadına katılan Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, üreticilerle sohbet ederek, zeytin hasadının sonlarına yaklaşıldığını ve hasadın kapanışının da kendileri tarafından yapıldığını dile getirdi. "Manisa gurur verici bir durumda" Manisa'nın üzüm, zeytin ve hayvansal kanatlı üretiminde çok gurur verici rakamlara ulaşmış bir şehir olduğunun altını çizen Bakan Yumaklı, "Akhisar için zeytininin de başkenti diyebiliriz. Sadece bir hasat anlamında değil aynı zamanda zeytinlerin tarihi bir değeri var bizim açımızdan da. Pek çok zeytin ağacı var yine aynı şekilde. Hatta buna bağlı olarak da geleneksel zeytinyağı üretimi UNESCO listesine girmiş vaziyette" diye konuştu. "Spekülasyonlara itibar edilmemeli" Geçtiğimiz yıl tüm Türkiye'de cumhuriyet tarihinin en yüksek hasadının yapıldığını vurgulayan Bakan Yumaklı, "Yaklaşık 440 bin ton zeytinyağı üretimi yapıldı bu hasattan. Bu yıl 180 bin ton civarında bir zeytinyağı üretimimiz olacak. Çünkü malumunuz bir yıl var yılı, bir yıl yok yılı. Bu yıl da 180 bin tonluk bir üretimimiz olacak. Türkiye'mizin zeytinyağı tüketimi yaklaşık 160 bin ile 180 bin ton civarında. Yani bizim üretimimiz sadece bu yıl ürettiğimizi düşünsek bile bizim tüketimimize yeter vaziyette. Dolayısıyla zeytin üzerinden yapılan spekülasyonlara vatandaşımızın, milletimizin itibar etmemesine özellikle istirham ediyorum. Tabi bu tür konular gündeme geldiğinde herkesin bir şekilde kötü niyetli olanların diyelim bunu kullanma amacıyla kendine özgü birtakım yöntemler uyguladığını da görüyoruz" ifadelerini kullandı. Denetimler aralıksız devam edecek Piyasada zeytinyağı görünümlü farklı ürünler satıldığına dair kendilerine şikayetler geldiğini kaydeden Bakan Yumaklı şikayetlerin hemen ardından ekiplerin sahaya çıktığını ve 3 bin 500'ün üzerinde denetim yapıldığını ve farklı ürün tespit edilenlerle ilgili gerekli işlemlerin yapıldığını kaydeden Bakan Yumaklı, "Çok yoğun bir şekilde de denetimlerimiz devam edecek. Halkımızın güvenilir gıdaya ulaşmasıyla alakalı hiçbir şekilde bir toleransımız olmayacak. Özelliklede bütün dünyada çok güçlü olduğumuz bir üründe bunun yapılması hakikaten son derece ülkemiz, üreticilerimiz adına üzücü. Bütün dünyada zeytin üretimiyle ilgili problemin olduğu bir dönemde bizim kendimize yeter ürünü üretmiş olmamız, geçen yıldan bu yana yine devreden stoklarımızın olması ülkemizin kesinlikle zeytinyağı konusunda herhangi bir problem yaşamayacağını da garantisidir zaten" dedi. Bakanlık ve hükümet olarak her zaman üreticilerin yanında olduklarını vurgulayan Bakan Yumaklı üretmenin önemli olduğunu ve bu konuda katkı sağlayan tüm üreticilere teşekkür etti. Zeytin hasadının ardından mahalle kahvehanesinde vatandaşlarla buluşup sohbet eden Bakan Yumaklı, zeytin yağı tesisinde incelemelerde bulundu. Eleklere zeytin döküp kasalayan Bakan Yumaklı, tesisten çıkan zeytin yağını da bardağa koyarak içti. Bakan Yumaklı daha sonra Manisa merkezdeki programlara katılmak üzere ilçeden ayrıldı.

Büyükşehir’den çiftçiye bir destek daha Haber

Büyükşehir’den çiftçiye bir destek daha

Gaziantep Büyükşehir Belediyesi (GBB) destekleriyle Türkiye Petrolleri (TP) iş birliğinde Çiftçi Kayıt Sistemi’ne (ÇKS) kayıtlı Çiftçi Kart Mobil Uygulamasını kullanan yaklaşık 40 bin çiftçi, TÜRKVET’e kayıtlı 18 bin hayvan işletmecisi ve AKS’ye kayıtlı bine yakın arıcılık işletmesi yüzde 6 indirimli akaryakıt desteğinden yararlanacak. Proje ile yaklaşık 60 bin üretici bu indirimden yararlanmış olacak. TP ile yaklaşık 60 bin üreticiye geçtiğimiz yıl başlatılan ve kısa sürede başarılı sonuçlar elde edilen çiftçi kart uygulaması ile sağlanan mazot desteğinin kapsamı genişliyor. GBB ve TP arasında yapılan protokolle mazot desteğinin yanı sıra yakıtta yüzde 6’lık indirim sağlanması için imzalar atıldı. GBB Tarımsal Hizmetler ve Gıda Daire Başkanlığı, başta mazot olmak üzere çiftçilere yapmış olduğu desteklerle 2022 yılında 33 bin 180 olan çiftçi sayısını 2023 yılında yaklaşık 40 bine çıkardı. Şimdi de desteklerin kapsamı genişletilerek imzalanan protokol aracılığıyla tarımsal üreticilere indirimli yakıt alışverişi sağlanacak. İmzalanan protokolün imza törenine Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin’in yanı sıra Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan, İslahiye Belediye Başkanı Kemal Vural, Nurdağı Belediye Başkanı Yakup Bahar, Yavuzeli Belediye Başkanı Mustafa Kemal Sakaroğlu, Araban Belediye Başkanı Hasan Doğru, İl Tarım ve Orman Müdürü Mehmet Karayılan, Ziraat Odası Başkanı Ali Çolak, Gaziantep Arı Yetiştiricileri Birliği Başkanı Nebi Koca, TP Ticari Yakıtlar Grup Müdürü Delil Suna, TP Çukurova Müdürü Müslüm Erçetin, Büyükşehir Belediyesi şube müdürleri ve STK temsilcileri de katıldı. "Doğru iş yapınca ÇKS’ye kayıtlı çiftçi sayısı yaklaşık 40 bine çıktı" Başkan Fatma Şahin, üreticinin cebinin rahatlaması için döngüsel sistemde petrolün en önemli nokta olduğunu belirterek, “Bu çok önemli neye kıymet verdiğimizi gösteriyor. Burada bir takım çalışması var. Yazılımcımız da üretimcimiz de kendimiziz. Ortaklık önemli, yol arkadaşlığı önemli, memnuniyet de önemli. Doğru iş yapınca sayı 40 bine çıktı. Bu çok hayati bir durum. Kayıtlı sistemde yüzde 6 ile bunun daha da çoğalacağını düşünüyorum. Maliyetler düşüyor, kar marjı artıyor. Bu çiftçinin cebinin, toprağın rahatlaması demek. Bu sofranın bereketlenmesi demek. Bizi UNESCO’ya götüren döngüsel sistemin başlangıcı demek. Hayırlı uğurlu olsun” diye konuştu. Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Sezer Cihan protokolde yaptığı açıklamada, belediyenin yaptığı yatırımlardan olumlu etkileşimler alındığını belirterek, “Çiftçi kartına sahip tüm çiftçilerimize mazot desteği yaptık. Geçen sene ve bu sene ile birlikte yaklaşık 200 milyon TL’den bahsediyoruz. İnşallah bu can suyu olur, bereketli olur ve çiftçilerimizin bu şekilde bereketli hasılatları olur. Çiftçilerimizle daha büyük projeleri hayata geçiririz” dedi. Gaziantep İl Tarım Müdürü Mehmet Karayılan ise, “Bu çiftçi kartla birlikte tarım kredi marketleri de dahil olmak üzere birçok indirimden faydalanıyoruz. Sadece geçen sene 4 milyon 400 litreye yakın bir akaryakıt verildi. Çiftçilerimize hayırlı olsun” şeklinde konuştu. Delil Suna ise birliktelikten çok mutlu olduğunu ifade ederek geçen yılı sorunsuz kapattıklarını, bu yıl da aynı şekilde ilerleyeceklerini düşündüğünü belirtti. Müslüm Erçetin de geçen yıl ÇKS uygulamasının ilk defa Türkiye’de hayata geçirildiğini ve proje ile Gaziantep’te 30 bini aşkın çiftçiye 4 bin metre küp yakıt dağıtıldığı bilgisini verdi. 

Safranbolu'da safran ve lavanta ekilen bahçe agroturizmde yeni rota Haber

Safranbolu'da safran ve lavanta ekilen bahçe agroturizmde yeni rota

Yılda yaklaşık 1 milyon 300 bin yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği tarihi ilçede, turist sayısını artırmak için projeler hayata geçiriliyor. Safran üretiminin artırılması ve agroturizme katkı sunulması amacıyla İl Tarım ve Orman Müdürlüğü ile Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası ortaklığında hazırlanan "Lavanta Kokulu Safran Bahçesi" projesi de uygulanmaya başlandı. Valilik, İl Özel İdaresi ve Safranbolu Kaymakamlığının iştirakçi olduğu proje kapsamında, ilçede geçen yıl, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı koordinasyonunda yürütülen Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SOGEP) ile 55 dekarlık bahçe oluşturuldu. Pilot bölge olarak belirlenen Gayza köyündeki bahçeye, safran ve lavanta bitkileri ekildi. Lavantanın çiçek açmasıyla güzel bir manzara sunan bahçenin ziyarete açılmasıyla ilçeye daha fazla turistin gelmesi hedefleniyor. Safranın ise eylül ayında çiçek açacağı bahçe, ziyaretçilerine mis kokulu mor çiçekler arasında yaptıkları gezintiyi ölümsüzleştirme imkanı sunuyor. "Lavanta yağını da satışa sunacağız" İl Tarım ve Orman Müdürü Çetin Ayvalık, AA muhabirine, geçen yıl uygulamaya alınan proje çerçevesinde, Gayza köyünde 55 dekarlık lavanta ve safran bahçesi kurulduğunu söyledi. Ayvalık, geçen yıl nisan-mayıs aylarında 35 dekar alanda lavantanın toprakla buluşturulduğunu aktararak, "Alanda dünyanın en büyük lavanta labirentini oluşturduk. 15 aylık sürede lavantaların gelmiş olduğu nokta bizleri çok sevindirdi." dedi. Bahçenin geri kalan kısmına ise geçen sene ağustosta safran ekildiğini belirten Ayvalık, ilk hasadın kasımda yapıldığını kaydetti. Ayvalık, lavanta hasadına da başlandığını dile getirerek, "Güzel ve verimli bir yıl geçiriyoruz. İlk kırım hasatlarımızı aldık. Lavanta labirentimizin olduğu yerde bir distilasyon (damıtma) tesisimiz var. Bu tesiste lavanta yağlarını çıkardık. Yağ kalitemiz çok güzel. Bu yağları şişeleyip bu alanda yaptığımız satış ofisimizde, tüketicilerimize ve ziyaretçilerimize sunacağız." diye konuştu. Projenin kamuoyuna "Safranova" olarak tanıtıldığını anlatan Ayvalık, görselliğiyle öne çıkan bahçenin, adeta doğal fotoğraf stüdyosu işlevi gördüğünü, bu doğrultuda alana çeşitli objeler yerleştirdiklerini ifade etti. Ayvalık, projenin görsel olarak tamamlandığına değinerek, "Lavantalarımız açtı ve çok güzel bir görsel güzelliği var. Uygulamayı yaptığımız alan çok güzel. Safranbolu Cam Teras'ın giriş noktasında büyük ve geniş bir alan. Ülkemizdeki eko ve agroturizme meraklı bütün ziyaretçileri 'Safranova'ya bekliyoruz." sözlerini sarf etti. "Bahçe, Safranbolu turizmine katkı sağlayacak" Safranbolu Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Ali Sami Acar da bahçenin, Safranbolu turizmine katkı sağlayacağını vurgulayarak, "Herkesi burayı görmeye davet ediyorum. Aileler, burada çocuklarıyla hoşça vakit geçirebilirler." ifadesini kullandı. Ziyaretçi Sevilay Cengiz ise bahçeyi çok beğendiğini ve herkesin burayı görmesi gerektiğini kaydetti. Zonguldak'tan gelen Meryem Berber de bahçede ailesiyle güzel vakit geçirdiğini söyleyerek, lavantalara hayran kaldığını dile getirdi.

Gastronomi kenti Gaziantep'te firik yapımına başlandı Haber

Gastronomi kenti Gaziantep'te firik yapımına başlandı

Güneydoğunun tahıl ambarı olarak ifade edilen Araban Ovası'nda çiftçiler, ilkbaharın yaza döndüğü dönemde yeşil buğday başaklarını biçiyor. Küçük yığınlar halinde toplanan başaklar, bir gün kurumaya bırakıldıktan sonra tarlada ateşle kavruluyor. Kentin geleneksel lezzetleri arasında yer alan firik, kavrulduktan sonra biçerdöverle toplanıp temizlenmek ve paketlenmek için fabrikalara götürülüyor. Yılda sadece bir hafta gibi bir zaman diliminde yapılabilen firik, sofralarda yer alan pilavıyla Gazianteplilerin vazgeçilmez lezzetleri arasında bulunuyor. Firik pilavı ayrıca kentin coğrafi işaret tescilli ürünleri arasında yer alıyor. Araban Ziraat Odası Başkanı Hasan Altun, AA muhabirine, firiğin ilçenin önemli bir değeri olduğunu söyledi. Firiğin bu mevsimde yapıldığını belirten Altun, "Arabanımıza özgüdür, 'yeşil altın' deriz ve pilavı meşhurdur. Diyabet hastaları sorunsuz yiyebilirler. Aynı zamanda coğrafi işaretini de aldık. El emeğiyle yapıldığı için işçi bulmakta zorlanıyoruz. Sadece bilenler yapabilir, bilmeyenler yapamaz. Atalarımız bize bıraktı biz de gençlere bırakmak istiyoruz." dedi. Firiğin sindirim sistemine iyi geldiğini ifade eden Altun, başağın yeşilken biçildiği için protein yönünden de zengin ve sağlıklı bir ürün olduğunu söyledi. Altun, firiğin yılda sadece 5 günlük bir süreci olduğunu belirterek, Mayısın 15'inde yapımına başlandığını 20'si gibi tamamlandığını ancak bu yıl yağmur nedeniyle biraz gecikme yaşandığını ifade etti. Çiftçi Latif Yılmaz da firiğin yapımını anlatarak, sıcak hava nedeniyle yapımında zorlandıklarını kaydetti.

Kızılırmak Deltası eski sulak haline döndü Haber

Kızılırmak Deltası eski sulak haline döndü

UNESCO Dünya Geçici Miras Listesi’nde yer alan Kızılırmak Deltası Kuş Cenneti’nde suların çekilmesiyle çölü andıran manzaralar, yağmur yağışlarıyla birlikte yerini sulak görüntülere bıraktı. Yeterli yağış almadığı için bazı sulak bölgeleri kuruyan, özellikle ocak ayında yer altı ve yer üstü sularıyla beslenemeyen deltada çölü andıran görüntüleri ortaya çıkmıştı. 16 Ocak tarihinde havadan görüntülenen deltada tahmini 1 metre düşen su seviyesi korkutan manzaralar oluşturmuştu. Yaşam ortamlarının çeşitliliği ve barındırdığı hayvan varlığı ile uluslararası öneme sahip olan Kızılırmak Deltası, şubat ve mart aylarında aldığı yağışlarla birlikte eski haline döndü. 16 Ocak tarihinden 55 gün sonra görüntülen deltada kurumuş alanlar tekrar suyla doldu. Kuraklığın andıran görüntüler yerini suyla dolmuş alanlara bıraktı. Sulak alanların yeşillenmesi birlikte koyunlar otlamaya başladı, kuşlar sulak alanın keyfini çıkardı. Yörükler Mahallesi sakini Mustafa Almak, "Bu sene kurak geçti ama yağmurlar yağıp su seviyesi yükselince her taraf yine su ile doldu. Suyla beraber her yer canlandı, bahar geldi. Yeşil alanlar artmaya başladı ve sular arttığında daha da çok yeşillik olacak. Hayvanlarımızı deltaya çıkardık" dedi. Kuraklık olduğu zaman Kuş Cenneti’nin doğal dengesinin bozulduğunu anlatan Almak, "Deltada kuraklık olunca kalan su birikintilerinde mikrop oluşuyor. Bu da hayvanlarımızı hasta ediyor. Bu nedenle birçok hayvanımız telef oldu. Şimdi su geldi daha iyi olacak" diye konuştu. Yörükler Mahallesi sakini Mehmet Sağlam ise, "Yağmur yağdı, delta suyla oldu. Bütün Bafra kanallarındaki su buraya geldi ve burası doldu. Ama su geriye çekildiği zaman örnek ve balıklar buradan gölün olduğu yere gidiyorlar. Kuraklık olunca canlı azalıyor. Şimdi bolca su var" şeklinde konuştu.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.