TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Üretim Planlaması

AGRONEWS - Üretim Planlaması haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Üretim Planlaması haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Eskişehir’de Soğan ve Patates İçin Yeni Üretim Planı Haber

Eskişehir’de Soğan ve Patates İçin Yeni Üretim Planı

ESKİŞEHİR (İHA) - Eskişehir İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’nde düzenlenen tarımsal üretim planlama toplantısında, soğan ve patates üretimine yönelik geçmiş yıllardaki veriler incelendi. Bu doğrultuda 2025 yılına dair planlamalar tartışıldı. Tarım ve Orman Bakanlığı Bitkisel Üretim Genel Müdür Yardımcısı Ergin Toprak başkanlığındaki toplantıya, Tarım Havzaları Daire Başkanı Dr. Emre Yeniay, İl Tarım ve Orman Müdürü Ender Muhammed Gümüş, kurum yöneticileri, Ziraat Odası başkanları ve üreticiler katılım sağladı. YENİ DESTEKLEME MODELİ ÇİFTÇİYE YOL GÖSTERECEK Toplantıda, çiftçilerin sürdürülebilir üretim yapabilmeleri için belirlenen kriterlere uygun ekim yapmaları gerektiği vurgulandı. Tarım ve Orman Bakanlığı’nın üzerinde çalıştığı Üretim Planlaması kapsamında, çiftçiler üretimden önce hangi ürünlere ne kadar destek alacakları konusunda bilgilendirildi. Bu sayede, plansız ekimin önüne geçilerek üreticilerin mağduriyet yaşamasının engellenmesi amaçlanıyor. Ayrıca, planlamaya uygun olmayan ekimlerin destekleme alamayacağı da açıklandı. ARZ VE TALEP DENGESİNE DİKKAT ÇEKİLDİ Türkiye genelinde soğan ve patates arz-talep dengesinin korunmasının önemine işaret edildi. Aşırı üretimin fiyat dalgalanmalarına, düşük üretimin ise piyasada sıkıntıya yol açabileceği ifade edilerek, çiftçilerin piyasa şartlarına uygun üretim yapmalarının gerekliliği dile getirildi. Toplantı, üreticilerin yaşadığı sorunlar ve çözüm önerilerinin tartışılmasıyla sona erdi.

Kuraklığa dayanıklı tohum ile su daha verimli kullanılacak Haber

Kuraklığa dayanıklı tohum ile su daha verimli kullanılacak

AA'nın "su" konusundaki gelişmeleri ele aldığı dosya haberin, bu bölümünde tarım alanında suyun verimli kullanılmasına ilişkin çalışmalara yer verildi. Türkiye'de ekonomik olarak sulanabilecek 8,5 milyon hektar tarım alanının, yaklaşık yüzde 77'si sulanabiliyor. Beslenme ihtiyacının karşılanması, sanayinin ihtiyacı olan tarımsal ürünlerin dengeli ve sürekli üretilebilmesi, tarım sektöründe çalışan nüfusun işsizlik sorununun çözülmesi ve refah seviyesinin yükseltilmesi için geri kalan 1,9 milyon hektarın da sulanması ve bunun için gereken sulama tesislerinin bir an önce inşa edilmesi planlanıyor. Ülkede sulama ve suyun daha verimli kullanılması için birçok çalışma yürütülüyor. Bu kapsamda ürün desenlerinin belirlenmesi ve arazinin verim kabiliyetiyle yağış ve sulama imkanları da gözetilerek üretim planlaması yapılacak. Bitkisel üretimde su kısıtı ve toprak analizi dikkate alınarak parsel bazlı planlama ve işletme bazlı yönetime geçilmesi planlanıyor. Suya göre tarım politikası çerçevesinde stratejik ürünlerde kuraklığa dayanıklı çeşitlerde çiftçilere tohumluk temin edilecek. Su kaynakları, "Milli Su Politikası"yla, katılımcı bir modelle yönetilmeye devam edilecek. Ülkenin basınçlı sulama sistemlerine kavuşturulması hedefleniyor. Yapay zeka da dahil her türlü akıllı uygulama ve modern sulama sistemleri yaygınlaştıracak. Su sıkıntısının önüne geçmek için elektronik sayaçlara geçiliyor Öte yandan, Tarım ve Orman Bakanlığına bağlı Tarımsal Araştırmalar ve Politikalar Genel Müdürlüğü (TAGEM) tarafından hazırlanan Sulama Yönetimi ve Bitki Su Tüketimi Sistemi (TAGEM SUET) ile tarımsal sulamada daha az ve etkin su kullanımının sağlanması amaçlanıyor. Kayıp ve kaçakların tespit edilebilmesi için işletmedeki sulama tesislerine ölçü sistemleri kurulması, sulama yönetiminde otomasyon uygulamalarının yaygınlaştırılması ve kullanılmış suların sulamada yeniden kullanımı amacıyla gerekli tesislerinin inşa edilmesi için çalışmalar yapılıyor. Küresel ısınmayla giderek daha çok hissedilmeye başlanan su sıkıntısının önüne geçmeyi amaçlayan Devlet Su İşleri (DSİ) Genel Müdürlüğü, işletmelerdeki borulu sistem sulamalarını ön ödemeli elektronik sayaçlarla revize ediyor. Tarımsal sulama yatırımları için 2,8 milyar lira ayrıldı Özel bütçeli kurumlar arasında yer alan DSİ'ye bu yıl için 11 milyar 450 milyon lira ek bütçe sağlandı. Kuruma ayrılan bütçede tarımsal sulama için ayrılan ödenek dikkati çekti. Deprem bölgesindeki tarımsal sulama yatırımlarına ilişkin menkul malların bakım ve onarım giderleri için 4 milyar lira ayrıldı. Ayrıca, tarımsal sulama yatırımlarına ilişkin giderler için 2 milyar 835 milyon 291 bin lira, tarımsal sulama ve taşkın koruma faaliyetlerine ilişkin giderler için de 1 milyar 800 milyon 367 bin lira ödenek temin edildi.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.