TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文
TR
Türkçe
English
Русский
Français
العربية
Deutsch
Español
日本語
中文

#Urla

AGRONEWS - Urla haberleri, son dakika gelişmeleri, detaylı bilgiler ve tüm gelişmeler, Urla haber sayfasında canlı gelişmelerle ulaşabilirsiniz.

Urla ekonomisine Enginar Festivali dopingi Haber

Urla ekonomisine Enginar Festivali dopingi

Urla ilçesi, farklı illerden yüzbinlerce kişiyi ağırladı, esnaf ve üreticinin yüzü festivalle güldü. 10. Uluslararası Urla Enginar Festivaline ev sahipliği yapan Urla ilçesi, Türkiye’nin farklı illerinden yüzbinlerce kişinin akınına uğradı. Enginarın ham halinin yanı sıra, çeşit çeşit yemeklerinin yer aldığı 450 stantta ayrıca; takı, hediyelik eşya, giyim gibi ürünler de satışa sunuldu. Enginarın pilavından dolmasına, suşisinden dönerine, cheesecakeinden reçeline, midyesinden kokorecine, cipsinden böreğine, boyozundan kısırına birçok çeşidi ziyaretçilerin damaklarını tatlandırdı. Urla Enginar Festivali, üç günlük bir lezzet şöleni ve karnaval havasıyla son buldu . Urla’nın ekonomisine can suyu sağlamak ve tarım alanlarını artırmak amacıyla düzenlenen festival, üreticisinden esnafına herkesin yüzünü güldürdü. "Sadece bir festival yapmadık" Festivalle ilgili değerlendirme yapan Urla Belediye Başkanı Yüksek Mimar Selçuk Balkan, festival boyunca herhangi bir olumsuzluğun yaşanmadığını belirtti. Başkan Balkan, festivalde üreticinin, esnafın ve vatandaşların mutlu olduğunu dile getirerek, önümüzdeki senelerde festivalin kalitesini ve kapsamını arttırarak ilerleme kaydedeceklerinin altını çizdi. Selçuk Balkan, “Üç günlük festivalimizin sonuna geldik. Üreticinin ürünlerini doğrudan tüketici ile buluşturduğu, yoğun katılımda esnafımızın ve vatandaşımızın mutlu olduğu bir festivali geride bıraktık. İlçemiz, gastronomi turizminde marka olma yolunda emin adımlarla ilerliyor. Gelişen ve büyüyen ilçemizde üreticimizi ve esnafımızı korumak zorundayız. Hem kültür zenginliğimizi uluslararası boyuta taşıyacak hem üreticimizi ve esnafımızı koruyacağız. Sadece bir festival yapmadık. Tarihiyle, sanatıyla ve kültürüyle ilçemizi tanıttık. Bunu yaparken de üreticimizi ve esnafımızı kalkındırdık. Tarım arazilerimizi korumak, sürdürülebilir kırsal kalkınma politikaları geliştirip, pazar payımızı büyütmek en büyük hedeflerimizden biri" diye konuştu.

Urla Enginar Festivali için geri sayım başladı Haber

Urla Enginar Festivali için geri sayım başladı

Birbirinden güzel enginar lezzetlerine Urla’nın kadim mutfak kültürünün eşlik edeceği, atölyeler, söyleşiler, konserler ve özel etkinliklerle zenginleşecek festivalde sevilen grup Yeni Türkü de sahne alacak. Bir yandan tarım üreticisini desteklerken bir yandan da yerel lezzetleri dünyaya tanıtarak İzmir turizmine katkı sağlamayı hedefleyen Uluslararası Urla Enginar Festivali, “Enginar tüm kalbiyle sizi çağırıyor” davetiyle başladığı yolculukta 3 Mayıs Cuma günü 10’uncu kez dünyaya kapılarını açıyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, Urla Belediyesi, İzmir Ekonomi Üniversitesi, Urla Esnaf ve Sanatkarlar Odası, Urla Ziraat Odası ve Urla Kent Konseyi paydaşlığında hazırlıkların tüm hızıyla sürdüğü uluslararası festival, cuma günü kortej yürüyüşü ile başlayacak. Birbirinden güzel enginar lezzetlerine yöresel yemeklerin eşlik edeceği, atölyeler, söyleşiler, konserler ve özel etkinliklerle zenginleşecek festivalin ikinci gününde sevilen grup Yeni Türkü de sahne alacak. Urla’nın kadim mutfak kültürüne hakim kadınların Doğal Sofra Urla Derneği çatısı altında günler öncesinden hazırlıklarına başladığı sağlıklı ve doğal yiyeceklerin yanı sıra, festival alanında takıdan giysiye dekoratif ürünlerden hediyelik eşyaya el emeği, göz nuru ürünler de stantlarda ziyaretçilerle buluşacak. Coğrafi işaret ile koruma altında Urla Yarımadası, üretim alanı ve miktarı ile en çok İzmir’de yetiştirilen sakız enginarının merkezi konumunda. Aslında henüz açmamış bir çiçek tomurcuğu olan enginar, taze olduğu dönemde çiçek sapının öz kısmının çiçek tablası ile birlikte tüketildiği potasyumca zengin bir sebze. Yerel coğrafi işaret ile koruma altında olan sakız enginarı, aynı zamanda mor çiçekleriyle de güzellik saçan çok yıllık bir bitki. Bu yıl don yemediği için daha da lezzetli olması beklenen sakız enginarını tarladan tezgaha taşıyan Urlalı üreticiler ise İzmirlileri tüm kalbiyle festivale çağırıyor. İlk gün ‘gurur’ korteji 3 Mayıs Cuma günü sabah saatlerinde stantlar kurulurken festival açılışı ise saat 16.00’da kortej yürüyüşü ile başlayacak. Traktörleri ve üretim araçlarıyla hasatlarının gururunu taşıyan üreticilerin, etkinliklere katılacak eğlenceli grupların yer alacağı kortej ve açılış konuşmalarının ardından gösterilerle renklenecek festival, ilk gününde “Vourla” kitap söyleşisi ve Merve Taktakoğlu’nun solist olduğu İzmir Büyükşehir Belediyesi Pop Orkestrası Konseri ile devam edecek.

10 yıl önce dikilen sakız ağaçlarına ilk çizikler atıldı Haber

10 yıl önce dikilen sakız ağaçlarına ilk çizikler atıldı

İzmir’in Urla ilçesinde sakız üretimini özendirmek için 10 yıl önce dikilen sakız ağaçlarına ilk çizikler atılırken, Demircili Mahalle Muhtarı İbrahim Direk, damla sakızının ekonomik boyutunu bilmediği için bu işi yapmak istemeyen köylüleri teşvik ettiklerini söyledi. İzmir’in Çeşme-Urla-Karaburun bölgesindeki sakız ağacı sayısını artırmak için başlatılan proje çerçevesinde 2013’te Urla’nın Demirci Mahallesinde bulunan 6 dönümlük alana, İzmir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından 306 sakız fidanı dikildi. Her yıl fidanların bakımını yapan ekipler, bu yıl ilk kez sakız ağaçlarının gövdelerini çizerek ilk hasadı gerçekleştirdi. Ağaçlardan elde edilen sakız, gastronomiden kozmetiğe birçok alanda kullanılırken, ekonomik getirisinin de yüksek olduğu ifade edildi. Sakız ağacı yetiştiriciliğinin Urla’nın Demircili Mahallesinde 10 yıl önce başladığını ifade eden Demircili Mahalle Muhtarı İbrahim Direk, “Tarlamda 7 ağacım vardı. İzmir Orman Bölge Müdürlüğü ekipleri bu ağaçlardan üretti. Köyümüzde 10 bin ağaca yakın sakızımız var. Her yıl bakımlarını yapıyorlar. Artık üretime ve satışına başlanacak” dedi. “Sakıza piyasadan çok talep var” Köylülerin, ekonomik getirisini bilmedikleri için sakız üretimi yapmadıklarını söyleyen Direk, “Köylüler bu işin para getireceğini bilmediği için korkuyorlar. Teşvik ediyoruz, ekonomik getirisini anlatıyoruz. Sakıza piyasadan çok talep var. Sakız, her bölgede yetişmiyor. Damla sakızı çiğneyince ağız kokusunu, diş çürüğünü önlediği söyleniyor. Ağustos ayında ağaçlar çiziliyor. Altına mermer tozu serilip süzülmesi bekleniyor. Ekim gibi havalar serinleyince toplayıp satışa hazırlanıyor” diye konuştu.

Urla'da 10 yıl önce dikilen sakız ağaçlarında ilk hasat yapıldı Haber

Urla'da 10 yıl önce dikilen sakız ağaçlarında ilk hasat yapıldı

Çeşme-Urla-Karaburun bölgesinde sakız ağacı sayısını artırmak için başlatılan proje kapsamında 2013'te Urla'nın Demirci Mahallesi'nde bulunan 6 dönümlük alana, Orman Bölge Müdürlüğünce 306 sakız fidanı dikildi. Her yıl fidanların bakımını yapan ekipler, bu yıl ilk kez sakız ağaçlarının gövdelerini çizerek ilk hasadı gerçekleştirdi. İzmir Orman Bölge Müdürü Zafer Derince, AA muhabirine, ağaçlardan elde edilen sakızın gastronomiden kozmetiğe birçok alanda kullanıldığını, ekonomik getirisinin yüksek olduğunu söyledi. Dünyada en fazla sakız üretiminin Yunanistan'ın Sakız Adası'nda yapıldığını, sakız ağacının Çeşme, Urla ve Karaburun'u kapsayan yarımadanın da doğal ürünü olduğunu belirten Derince, şöyle devam etti: "Biz de ülkemizde bunu yetiştirerek ihracata dönük işlemler yapmayı planlıyoruz. Buradaki en önemli husus halkın bilinçlendirilmesi ve sakıza sahip çıkması. İzmir Bölge Müdürlüğü hudutlarında 60 bin fidan diktik. Bu 60 bin fidandan 25 bini sakız verimine dönük olarak havai köklendirmeyle ürettiğimiz fidanlar. Yani bunlar büyüdüklerinde direkt sakız verebilecek. Kalan kısım da Atlantik sakızı dediğimiz sakızlar. Bunları da aşılama yöntemiyle ürün verecek sakız ağacı haline getireceğiz." Sakız ağaçlarında ilk ürünün, fidan olarak dikildikten 4-5 yıl sonra alınabildiğini, ağaçların 10-15 yaşlarından itibaren 300-350 gram civarında ürün verdiğini dile getiren Derince, "Sakız ağacı konusunda artık uzmanlaştık. Vatandaşlarımız en yakın Orman teşkilatına giderek oradan sakız ağacı fidanı nasıl temin edilir, sakız nasıl üretilir bunları öğrenebilirler ve boş buldukları alanlara bu 'altın damlayan' ağacı dikebilirler." dedi. Sakız ağacı yetiştiriciliğine Tarım ve Orman Bakanlığının büyük önem verdiğini ve her türlü desteği sağladığını aktaran Derince, vatandaşları sakız ağacı dikmeye davet etti.

En son gelişmelerden anında haberdar olmak için 'İZİN VER' butonuna tıklayınız.